Mødedato: 21.03.2001, kl. 14:00

Renholdelse af offentlige gader og pladser

Renholdelse af offentlige gader og pladser

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 21. marts 2001

 

 

Sager til beslutning

 

17. Renholdelse af offentlige gader og pladser

 

BTU 127/2001 J.nr. 21180.0024/00

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,

at den i sagsbeskrivelsen beskrevne nye strategi for den fremtidige renhold i Københavns Kommune lægges til grund for videre forbedringer af renholdelsen i København

at der som led i gennemførelsen af den nye strategi for renhold gives mulighed for en udbudsprocent på 25, således at der kan opnås kendskab til markedsprisen på den renholdstunge middelalderby samt markedsprisen på en evt. fortovsrenholdelse. En præcis prissætning af renholdelsen i middelalderbyen er afgørende for at bedømme de samlede budgetmæssige konsekvenser af renholdelsesstrategien

at forvaltningen – når renholdelsesudgiften for middelalderbyen er fastlagt via ovennævnte udbud, og det økonomiske råderum for forbedringerne på renholdsområdet dermed er kendt – indstiller et forslag til realiseringstakt for renholdsforbedringerne

at forvaltningen – i dialog med grundejere m.v. – arbejder videre med forslag til overtagelsen af renholdelsen fra grundejerne på de mest befærdede fortove mod betaling. Omfanget fremgår af vedlagte kortbilag, mrk. Fortove. Forvaltningen vil forelægge en særskilt indstilling til Bygge- og Teknikudvalget herom i efteråret 2001 med henblik på en overtagelse af renholdelsesansvaret fra foråret 2002

at pkt. 2 i indstillingen fra Bygge- og Teknikudvalgets møde den 16. august 2000 vedrørende gennemførelse af et udbud af tømning og vedligeholdelse af papirkurve i middelalderbyen nu bortfalder som et selvstændigt udbud og i stedet bliver indeholdt i denne indstillings 2. at

 

RESUME

På Bygge- og Teknikudvalgets møde den 16. august 2000 blev det vedtaget at gennemføre en omfattende kvalitetsundersøgelse af renholdelsesaktiviteterne.

Hovedformålet med projektet var dels at bidrage til udviklingen og forbedringen af renholdelsesstandarden, dels i højere grad at opfylde borgernes krav og forventninger til denne.

Resultatet af undersøgelsen har omfattet en systematisk registrering af renholdelsesstandarden på alle byens gader over en periode på ca. 4 måneder. Endvidere er gennemført undersøgelser af borgeres, forretningsdrivendes og entreprenørers synspunkter.

Resultaterne af disse undersøgelser er dokumenteret i rapporten "Renholdelsesprojektet" december 2000, udarbejdet af Vej & Park i samarbejde med konsulentfirmaet PriceWaterHouseCoopers. Rapporten er fremsendt til udvalgets efterretning på mødet den 17. januar 2001.

Undersøgelsen munder ud i et konkret forslag til en betydelig ændring i renholdelsesstrukturen.

Den nuværende renholdelse af byen sker i langt de fleste områder på baggrund af tilstandskrav. Det betyder, at det er op til den enkelte entreprenør at vurdere, hvor ofte det er nødvendigt at gøre rent for at opretholde den ønskede tilstand.

Det foreslås nu i stedet, at størstedelen af byen renholdes på baggrund af klare og entydige beskrivelser af, hvor ofte der skal gøres rent, tømmes papirkurve m.v. Fordelen herved er, at denne renholdelsesform er let at forstå for både borgere, beslutningstagere og entreprenører. Desuden er den let at kommunikere og let at kontrollere.

Et andet væsentligt resultat af undersøgelsen er, at såfremt byen skal fremstå som ren, skal renholdskvaliteten på fortovene hæves væsentligt. Forvaltningen foreslår derfor, at kommunen – i dialog med grundejere m.v. – overtager renholdelsen fra grundejerne på de mest befærdede fortove, ligesom det allerede nu er sket i dele af middelalderbyen.

De budgetmæssige konsekvenser af forslaget kræver en mere præcis fastlæggelse af omkostningerne ved den renholdelsestunge middelalderby, hvor der p.t. årligt anvendes ca. 24 mio. kr. af kommunens renholdelsesbudget. Forvaltningen anbefaler, at prissætningen sker gennem et udbud af en del af renholdelsen i middelalderbyen.

En forudsætning for en ren by er, at papirkurvene tømmes tit nok. Vej & Park anbefaler derfor, at der afsættes 1,6 mio. kr. fra Vej & Parks mindreforbrug/merindtjening i 2000 som sikkerhed for, at papirkurvstømning i byen kan gennemføres i overensstemmelse med nedenfor omtalte strategi. De øvrige dele af strategiens gennemførelse fastlægges først, når resultatet af ovennævnte omtalte udbud kendes.

 

SAGSBESKRIVELSE

Ny strategi for den fremtidige renholdelse

Med udgangspunkt i rapportens mange delresultater er det forvaltningens opfattelse, at vi med en lokalbestemt styringsstrategi vil opnå de bedste resultater, der samtidig er langt mere kommunikerbare overfor såvel borgere som de involverede entreprenører.

Rapporten viser også klart , at tilsmudsningsgraden af byen i hovedsagen afhænger af antallet af personer og funktionerne i randbebyggelsen. Derfor bør renholdelsesindsatsen naturligvis tilpasses efter disse forhold. Dette foreslås gjort på følgende måde:

Byens gader inddeles i 4 typer:

 

A. Meget befærdede strøggader, gågader, pladser, større busstoppesteder og stationer

Til denne gruppe hører gågadesystemet (Strøget, Strædet, Købmagergade, Fiolstræde og Rosengården) med tilhørende pladser, Rådhuspladsen, Vesterbrogade til Reventlowsgade, gaderne rundt om Hovedbanegården, Axeltorv, området omkring Nørreport Station samt enkelte gader i latinerkvarteret.

Kendetegnende for disse gader er et stort menneskeflow med byfunktioner, der tilsammen resulterer i en stor tilsmudsningsgrad alle ugens syv døgn.

Følgende indsats er nødvendig:

  • Kommunen overtager renholdelsen fra grundejerne
  • Alternativt vedtages præcise retningslinier for tilsyn med grundejernes opfyldelse af deres renholdsforpligtelser samt præcise beskrivelser af forvaltningens sanktionsmuligheder (skal gøres under alle omstændigheder af hensyn til de fortove, hvor vi i givet fald ikke overtager renholdsforpligtelsen)
  • At renholdelsen gennemføres efter funktionskrav (faste renholdsrutiner) med følgende indsats:

Fra den 1. april (afhængig af vejr og påskens placering) til den 1. oktober samt i efterårsferien og i julemåneden:

  • Kl. 4 - 7 hovedrengøring "facade til facade"
  • Manuel fejning med hver 2. time på hele arealet i tidsrummet kl. 10 - 22. På pladserne dog i perioden kl. 8 - 22
  • Større busstoppesteder håndfejes ved hovedrengøringen og igen inden kl. 15
  • Affaldskurve tømmes hver 2. time eller efter behov

Resten af året:

  • Kl. 4 - 7 foretages hovedrengøring "facade til facade"
  • Maskinfejning 2 gange kl. 10 - 20 med sidste fejning efter kl. 18
  • Større busstoppesteder håndfejes ved hovedrengøring og inden kl. 15
  • Affaldskurve tømmes hver 4. time – oftere hvor der konstateres særligt behov
  • Desuden placeres affaldskurve for cirka hver 25. meter

 

B. Resten af Middelalderbyen, Indre By i øvrigt, brogaderne og andre forretninger i byen

Kendetegnende for disse gader er stor tilsmudsningsgrad i forretningstiden.

Følgende indsats er nødvendig hele året:

  • Kommunen overtager renholdelsen fra grundejerne
  • Alternativt vedtages præcise retningslinier for tilsyn med grundejernes opfyldelse af deres renholdsforpligtelser samt præcise beskrivelser af forvaltningens sanktionsmuligheder (skal gøres under alle omstændigheder af hensyn til de fortove, hvor vi i givet fald ikke overtager renholdsforpligtelsen)
  • Kl. 4 - 7 foretages hovedrengøring "facade til facade" alle ugens 7 dage
  • Befæstede arealer fejes 2 gange dagligt – undtaget søndag og andre helligdage
  • Større busstoppesteder fejes ved hovedrengøringen samt igen inden kl. 15
  • Affaldskurve tømmes 1 gang dagligt – oftere, hvor der konstateres særligt behov
  • Der opsættes papirkurve for hver 50 - 100 meter

 

C. Sidegader i brokvarterene, øvrige hovedfærdselsårer og øvrige pladser

Kendetegnende for disse gader er, at de overvejende er domineret af boliger, men også indeholder erhverv, herunder forretninger, cafeer m.v. Tilsmudsningsgraden er derfor noget varierende og dermed også den nødvendige renholdelsesindsats. For at udnytte renholdsressourcerne optimalt er det i dette område mest hensigtsmæssigt at lade entreprenøren tilpasse indsatsen efter det lokale behov. Derfor rengøres efter tilstandskrav. De i dag anvendte krav anvendes med stramninger forskellige steder for at sikre den nødvendige borgertilfredshed. Den ønskede tilstand beskrives både teknisk og visuelt og kommunikeres til borgerne via fotoeksempler.

 

D. Mindre veje i byens yderområder

Eksempler på disse veje er villavejene i Ryvangskvarteret, Smedestræde, Bavnehøj Allé, Ernst Kapers Vej, Steenbergsvej, Vanløse Byvej og lignende.

Følgende indsats foreslås hele året:

  • Befæstet areal inkl. busstop fejes 1 gang ugentligt
  • Affaldskurve tømmes 1 gang ugentligt – oftere efter behov

Tiltag i 2001

Efter en gennemført forhandlingsrunde med entreprenørerne tilstræbes det at følgende tiltag kan gennemføres i år.

  1. Papirkurve opsættes efter den nye strategis principper i område A og B
  2. Papirkurvstømning (indfejning omkring kurvene) vil ske efter den nye strategis principper i område A og B
  3. Der optages forhandling med KTK om forbedring af renholdelsen på gadetype A (i den del af middelalderbyen, der ikke kommer i frit udbud). Prisniveauet for ydelserne vil blive fastsat med udgangspunkt i de ved udbudet opnåede renholdspriser

Forudsætningen for at ovennævnte aktiviteter kan igangsættes er, at det foreslåede udbud gennemføres med et gunstigt økonomisk resultat. For at sikre, at forbedringen af papirkurvstømningen kan gennemføres, foreslås, at 1,6 mio. kr. af Vej & Parks mindreforbrug/merindtjening i 2000 reserveres til formålet.

 

Udbud af renholdelsesaktiviteter i middelalderbyen

Set i forhold til de nuværende renholdsaktiviteter er det specielt i middelalderbyen, der er peget på nødvendige ændringer, hvis renholdelseskvaliteten skal hæves. For at kunne fastsætte en reel markedspris på de foreslåede renholdelsesaktiviteter foreslår forvaltningen, at en del af middelalderbyen udbydes. Det er forvaltningens opfattelse, at der ved at forøge de områder, der udbydes i fri konkurrence, kan opnås en reduktion i de meromkostninger, en forøget kvalitet indebærer.

Forvaltningen vil derfor anbefale, at der som start på processen med øgede krav til renholdelseskvaliteten i middelalderbyen accepteres en udbudsprocent på de samlede renholdelsesaktiviteter på 25. Eventuelle opnåede besparelser ved en sådan udbudsrunde kan jo direkte finde anvendelse til en ønsket kvalitetsforbedring. Udbudsrunden vil også kunne indeholde udbud af fortovsrengøringen, således at kommunen kan garantere grundejerne, at det, kommunen agter at opkræve for renholdelse af fortovene, er den reelle markedspris på denne ydelse.

 

Kommunens overtagelse af fortovsrenholdelsen

Konklusionen fra renholdelsesrapporten peger entydigt på, at fortovene er det område, hvor kvaliteten er ringest. Fortovene er som bekendt grundejernes ansvarsområde. Det indebærer, at hvis Københavns Kommune ønsker at hæve kvaliteten på fortovsrenholdelse, så bør kommunen, mod betaling, overtage dette ansvar.

I "Lov om vintervedligeholdelse og renholdelse af veje" kan vejbestyrelsen med hjemmel i §10 bestemme, at den renholdelse, som grundejerne skal udføre, kan overtages af kommunerne for de forpligtedes regning. Forvaltningen vil med udgangspunkt i ovennævnte anbefale, at der indledes drøftelse med de berørte grundejerorganisationer med henblik på, at kommunen fra foråret 2002 overtager den almindelige fortovsrengøring på de fortove, der er vist på medfølgende bilag mrk. Fortove. Forvaltningen foreslår, at vinterrenholdelsen forbliver grundejernes ansvar, da dette område vil være alt for ressourcekrævende at sikre den fornødne kvalitet på.

Det videre forløb i sagen vil være, at forvaltningen fremlægger en indstilling til drøftelse i efteråret 2001. Forslaget sendes herefter i høring hos berørte parter, således at en endelig indstilling kan fremlægges for Bygge- og Teknikudvalget inden udgangen af år 2001. Dette betyder, at kommunen i givet fald vil kunne overtage renholdelsen af de udvalgte fortovsstrækninger fra foråret 2002.

 

Økonomi

Forvaltningen vurderer, at de kvalitetsforbedringer, der er forslået under afsnittet "Tiltag i 2001", vil kunne realiseres fra 1. juni 2001 for i alt 4,5 mio. kr. De 4,5 mio. kr. fordeler sig således:

  • Opsætning af ekstra papirkurve i område A og B ca. 0,9 mio. kr.
  • Øget frekvens på papirkurvtømningen i område A og B ca. 1,6 mio. kr.
  • Øget frekvens på fejning i område A og B ca. kr. 2,0 mio. kr.

Vej & Park foreslår, at der reserveres 1,6 mio. kr. fra Vej & Parks mindreforbrug/merindtjening i år 2000 til sikring af gennemførelsen af forbedringen af papirkurvstømningen.

Endvidere foreslås, at der først tages endelig stilling til finansieringen af de øvrige forbedringer, når der på baggrund af et udbud er foretaget en præcis fastlæggelse af omkostningerne ved renholdelse af middelalderbyen.

 

Høring

Når der foreligger et forslag til kommunens betingelser og pris for en evt. overtagelse af grundejernes renholdelsesforpligtigelser, vil dette forslag blive sendt i høring hos de berørte parter. Der vil undervejs blive forhandlet med grundejerorganisationer m.v.

 

BILAG VEDLAGT

Kort der viser hvilke gader der er er i hvilken renholdelseskategori

Kort der viser hvilke fortovsstrækninger kommunen vil foreslå at overtage renholdelsesforpligtigelserne på

Kopi af Renholdelsesrapportens sammenfatning/konklusion

 

Ole Bach

 

 

Til top