Mødedato: 20.11.2002, kl. 14:00

Analyse af de overordnede trafikforhold i den syd-vestlige del af København

Analyse af de overordnede trafikforhold i den syd-vestlige del af København

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 20. november 2002

 

Sager til drøftelse

19. Analyse af de overordnede trafikforhold i den syd-vestlige del af København

BTU 566/2002 J.nr. 0616.0008/00

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller nedenstående analyse af de overordnede trafikforhold i den syd-vestlige del af København til Bygge- og Teknikudvalgets drøftelse

RESUME

Der er gennemført en analyse af de overordnede trafikforhold i den syd-vestlige del af Københavns Kommune. For at kortlægge det nuværende rejsemønster blev der i efteråret 2001 gennemført en postkortanalyse.. Analysen bekræfter, at størstedelen af trafikken på de overordnede veje gennem Kongens Enghave er gennemkørende, idet kun cirka 8 procent af trafikken udgår fra Kongens Enghave, mens cirka 14 procent ender her.

Denne analyse blev fulgt op af en analyse af den fremtidige trafikudvikling baseret på modelberegninger og en vurdering af en række idéskitser til mulige forbedringer af de trafikale forhold i Kgs. Enghave. Analysen viser, at nedsættelse af hastigheden og begrænsning af kapaciteten på Ellebjergvej og P. Knudsensgade kun flytter en meget lille del af trafikken over på centrumforbindelsen. Kombinerer man derimod disse tiltag med en øget kapacitet på Centrumforbindelsen, vil bilister vælge Amagermotorvejen frem for Folehaven og Gl. Køge Landevej som indfaldvej til Centrum. En ny Centrumforbindelse f.eks. i form af en sænketunnel mellem Sjællandsbroen og Tømmergravsgade vil mere end halvere trafikken på de overordnede veje i Kongens Enghave og føre til mærkbare miljøforbedringer i bydelen.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

I forbindelse med udarbejdelse af "Kvarterplan 1998 for Kongens Enghave" har der været ønsket en trafikplanlægning for bydelen. Der er blevet udarbejdet en trafikplan for Kongens Enghave, som behandler problemerne i forbindelse med den lokale trafik i bydelen. De største trafikmiljøproblemer i bydelen hidrører imidlertid fra den gennemkørende trafik på de regionale veje og fordelingsgaderne. Denne trafik kan ikke beskrives, endsige reguleres, uden at man også inddrager forhold udenfor bydelen. Borgerrepræsentationen vedtog derfor d. 2. november 2000, at der skulle gennemføres en analyse af de overordnede trafikforhold i den syd-vestlige del af Københavns Kommune, samt dele af motorvejsnettet i Københavns Amt.

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

Analysen består af to dele. For at kortlægge det nuværende rejsemønster blev der i efteråret 2001 gennemført en postkortanalyse. Denne analyse blev fulgt op af en analyse af den fremtidige trafikudvikling baseret på modelberegninger og en vurdering af en række idéskitser til mulige forbedringer af de trafikale forhold i Kgs. Enghave. De to analyser er dokumenteret i vedlagte rapporter fra Tetra-plan (Bilag 1 og 2, samt Bilag A).

Postkortanalyse

Postkortanalysen omfattede person-, vare- og lastbiltrafikken. Bilister, der holdt stille for rødt i tre kryds på henholdsvis P. Knudsens Gade, Sydhavnsgade og Scandiagade med retning mod byen, fik udleveret et postkort. Postkortet indeholdt spørgsmål til den aktuelle tur. Hvor startede turen og hvor sluttede den og hvad var formålet med turen?

Der blev uddelt næsten 6.000 postkort i tidsrummet kl. 7-9, 11-13 og 15-17. Godt 1/3 af samtlige postkort blev udfyldt og lagt i postkassen. På basis af de indsamlede oplysninger og tællinger af den samlede trafik over hele dagen har det været muligt at kortlægge rejsemønstret gennem Kongens Enghave på den analyserede hverdag i november.

De udvalgte kryds passeredes af i alt cirka 40.000 biler i retning mod København på den analyserede hverdag. Bilag 3 og 4 viser fordelingen af udgangspunkt hhv. mål for disse. Analysen bekræftede, at størstedelen af trafikken er gennemkørende, idet kun cirka 8 procent af trafikken udgår fra Kongens Enghave, mens cirka 14 procent ender her. Mere end en ¼ af bilerne kommer fra Roskilde Amt og områder udenfor Hovedstadsregionen. Indre By er det største målområde. Omkring ¼ af bilerne ender her.

Modelberegninger og vurderinger af en række idéskitser

Biltrafikken i den sydvestlige del af København har været og forventes fortsat at være stigende. Frem til 2010 forventes en stigning på 15-40% på de overordnede veje i området. For at få et billede af hvad der kan gøres for at modvirke dette og med hvilken effekt er der opstillet og analyseret fire idéskitser til forbedring af de trafikale forhold i Kgs. Enghave. De fire skitser dækker et bredt spektrum af tiltag, lige fra meget enkle og forholdsvis billige løsninger som nedsættelse af hastigheden i P. Knudsens Gade til en mere radikal og dyr løsning i form af etablering af en ny Centrumsforbindelse. De fire idéskitser fremgår af bilag 5.

Det overordnede mål med de fire idéskitser har været at reducere trafikken på Ellebjergvej og P. Knudsens Gade og koncentrere den gennemkørende trafik til Centrumsforbindelsen, enten den eksisterende eller en ny forbindelse.

De fire idéskitsers effekt på biltrafikken er beregnet ved brug af Ørestadsmodellen, OTM. De beskrevne tiltag er lagt ind i modellen som ændrede forudsætninger og de resulterende virkninger på biltrafikkens fordeling på vejnettet er beregnet i forhold til udgangssituationen, den forventede trafik i 2010 uden tiltag. Den følgende tabel viser hovedresultaterne af beregningerne.

Gade/vej

Antal køretøjer pr. hverdagsdøgn

Basis 2000

Basis 2010

Ændring i forhold til Basis 2010

Idéskitse 1

Idéskitse2

Idéskitse3

Idéskitse4

Ellebjergvej

37.000

41.000

-860

-9.430

-9.490

-11.900

P. Knudsens Gade

40.500

47.000

-1.360

-8.340

-8.320

-11.900

Sydhavnsgade

50.000

69.000

Uændret

620

3.570

-39.020

Gl. Køge Landevej, nord

25.500

26.500

260

1.820

1.670

1.220

Vigerslev Allé

20.000

23.000

570

2.550

2.310

1.990

Som led i analysen er den beregnede biltrafiks påvirkning af støjniveauet, energiforbruget, herunder CO2 og den resulterende luftforurening i form af CO, NOx, HC og partikel-emissioner, samt antallet af trafikuheld vurderet.

Idéskitse 1 – nedsættelse af hastigheden på P. Knudsensgade til 50 km/t

En nedsættelse af hastigheden på P. Knudsens Gade fra 60 til 50 km/t vil kun få trafikken i gaden til falde ca. 3 %, svarende til, hvad trafikken er steget med de seneste år. Den gennemkørende trafik overflyttes til Amagermotorvejen og Roskildevej. Lokal sker der overflytning til Gl. Køge Landevej og til Vigerslev Allé. Støjbelastningen falder marginalt, ligesom luftforurening og antal trafikuheld stort set vil være uændret.

Idéskitse 2 – nedsættelse af hastigheden på P. Knudsensgade til 50 km/t samt begrænsning af kapaciteten på Ellebjergvej og P. Knudsensgade

Kombineres hastighedsnedsættelsen med en indskrænkning af antal kørebaner fra 4 til 2 spor på Ellebjergvej og P. Knudsensgade opnås en væsentligt større reduktion i trafikken på cirka 20%. Det betyder, at der vil køre 2. – 4.000 biler færre end i år 2000 på de to veje. Trafikken flytter til nogenlunde de samme veje som ved idéskitse 1. De samlede støjgener i Kgs. Enghave vil reduceres med ca. 10 % i forhold til situationen i 2010 uden vejnetsændringer i Kgs. Enghave. Antallet af uheld i Kgs. Enghave vil blive reduceret med godt 4 %, mens der kun vil ske en mindre ændring i luftforureningen.

Idéskitse 3 – Forøget kapacitet på Centrumforbindelsen samtidig med nedsættelse af hastighed og kapacitet på Ellebjergvej og P. Knudsensgade

De to første idéskitser flytter kun en meget lille del af trafikken over på Centrumsforbindelsen. Først når det bliver lettere at benytte Centrumsforbindelsen, ved at kapaciteten bliver udvidet, som idéskitse 3 lægger op til, vil bilister vælge den sydlige indfaldsvej til Centrum, Amagermotorvejen, fremfor Folehaven og Gl. Køge Landevej. Det skyldes, at med den forventede stigning i biltrafikken fra 2000 til 2010 vil Centrumsforbindelsens kapacitet stort set være brugt op. I morgenspidstimen i 2010 vil Sydhavnsgade være belastet med 85 – 90 procent af kapaciteten. Ændringen i støjbelastning, luftforurening og trafikuheld er stort set af samme størrelsesorden som for idésktise 2.

Idéskitse 4 – Ny Centrumforbindelse samtidig med nedsættelse af hastighed og kapacitet på Ellebjergvej og P. Knudsensgade samt den nuværende Centrumforbindelse.

En ny Centrumsforbindelse, f.eks. i form af en sænketunnel mellem Sjællandsbroen og Tømmergravsgade med direkte forbindelse til Kalvebod Brygge i idéskitse 4, forventes at få en trafik på cirka 50.000 køretøjer pr. hverdagsdøgn. Det svarer stort set til hvad der kører på den nuværende Centrumsforbindelse i dag. Trafikken på den nuværende Centrumsforbindelse vil blive mere end halveret. Ellebjergvej og P. Knudsens Gade vil blive yderligere aflastet, så trafikken forventes at falde med i alt cirka 12.000 køretøjer i forhold til den forventede trafik i 2010. I forhold til trafikken i år 2000 betyder det et fald på cirka 6.000 køretøjer.

De samlede støjgener på Kgs. Enghave reduceres med 25 %. Antallet af personskadeuheld i Kgs. Enghave vil blive reduceret med over 40 %, og også luftforureningen og energiforbruget vil blive mærkbart reduceret.

Gennemførelse af idéskitse 4 vil betyde en væsentlig trafikal fredeliggørelse af Kgs. Enghave. Til gengæld vil beboerne på Vesterbro opleve en stigende trafik, hvis der ikke samtidigt gennemføres yderligere tiltag.

Økonomi

Der er ikke foretaget nogen beregning af de økonomiske omkostninger ved gennemførelse af de enkelte idéskitser.

Miljøvurdering

-

Høring

-

Andre konsekvenser

-

BILAG VEDLAGT

  1. Rapport: Trafikanalyse i Kongens Enghave, Tetraplan, marts 2002
  2. Rapport: Analyse af de overordnede trafikale forhold i den sydvestlige del af København, Tetraplan juni 2002 , Hovedrapport
  3. Fordeling af udgangspunkt for biltrafik mod byen på Sydhavnsgade og P. Knudsensgade.
  4. Fordeling af mål for biltrafik mod byen på Sydhavnsgade og P. Knudsensgade.
  5. Illustration af de 4 idéskitser

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

  1. Rapport: Analyse af de overordnede trafikale forhold i den sydvestlige del af København, Tetraplan juni 2002 , Bilag

 

Ole Bach

 

Til top