Mødedato: 20.11.2002, kl. 14:00

Revision af reglerne i medfør af City Gods ordningen

Revision af reglerne i medfør af City Gods ordningen

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 20. november 2002

 

Sager til beslutning

17. Revision af reglerne i medfør af City Gods ordningen

BTU 558/2002 J.nr. 21223.0003/95

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender

at reglerne i medfør af City Gods ordningen revideres som beskrevet i denne indstilling

RESUME

City Gods projektet er en forsøgsordning der løber i perioden 1. februar 2002 til 31. oktober 2003. Ordningen har som formål at begrænse miljøbelastningen fra vare- og lastbiler over 2.500 kg totalvægt i Københavns Middelalderby.

City Gods ordningen opererer med, at biler, der har en høj udnyttelse af lastekapaciteten (mindst 60%), kan tildeles et grønt certifikat.

Alle biler, som ikke opfylder kravene til grønt certifikat, kunne fra ordningens start den 1. februar 2002 og et år frem (indtil den 31. januar 2003), få et gult certifikat.

Efter den 31. januar 2003 vil det kun være muligt at erhverve et gult certifikat, hvis man opfylder nogle særlige kriterier. City Gods Sekretariatet, der varetager den daglige administration af City Gods ordningen, har imidlertid erfaret at der er behov for nogle justeringer af kriterierne.

Forvaltningen foreslår derfor, at der pr. 1. februar 2003 skal gælde følgende særlige kriterier for at erhverve et gult city gods certifikat:

- Gult certifikat kan rekvireres til køretøjer til og med 6 meters længde (udvendigt mål) eller maksimalt 3.500 kg totalvægt og en motor ikke ældre end fra 1/1-1997.

For køretøjer, der tilhører en virksomhed, der er omfattet af én af de i Bilag 1 nævnte brancher, tillades en motor på maksimalt 8 år.

Ændringerne, der er en forenkling og lempelse af det hidtidige regelsæt, giver en bedre overensstemmelse mellem bilernes størrelse og vægt og bringer reglerne i overensstemmelse med de krav, der stilles ved færgeoverfarter og ved benyttelse af sund- og bæltbroerne.

Desuden foreslås det, at dieselkøretøjer, der er udstyret med partikelfilter, som opfylder Færdelsstyrelsens kravspecifikationer, undtages fra City Gods ordningens bestemmelser.

Ved at undtage dieselkøretøjer med partikelfilter, sidestilles disse med andre "miljørigtige" kategorier - elbiler og hybridbiler - som allerede er undtaget fra ordningen.

Endelig foreslås der enkelte tilføjelser på branchelisten (jf. Bilag 1), så den i endnu højere grad end hidtil afspejler det forhold, at opførsel på listen er betinget af at formålet med transporten er udførsel af service og ikke transport af gods.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

City Gods projektet er en forsøgsordning, der finder sted i perioden 1. februar 2002 til 31. oktober 2003. Forsøget har som formål at begrænse miljøbelastningen fra vare- og lastbiler over 2.500 kg totalvægt i Københavns Middelalderby. Ordningen er godkendt af udvalget på mødet den 7. februar 2001 jf. indstillingen "Toårig forsøg med obligatorisk "City Gods Certificering" i Middelalderbyen", (BTU 51/2001).

City Gods ordningen omfatter 3 typer certifikater:

  • Grønt certifikat udstedes til køretøjer, som umiddelbart opfylder miljøkravene - både med hensyn til motorens alder og udnyttelse af lastekapaciteten.
  • Gult certifikat udstedes efter ansøgning til biler, der ikke umiddelbart kan opfylde kravene til grønt og gælder for et ½ år af gangen.
  • Rødt certifikat udstedes til kørsel en enkelt dag, og er uden krav.

Af indstillingen fremgik det, at kravene ved udstedelsen af gule certifikater - efter ½ år med en liberal praksis - kunne skærpes, på baggrund af en nærmere vurdering af, hvad det er muligt at opnå af miljøforbedringer.

På Bygge- og Teknikudvalgets møde den 19. juni 2002 godkendte udvalget indstillingen "City Gods - betingelser for erhvervelse af gult certifikat" (BTU 318/2002) med nedenstående skærpede krav for erhvervelse af gult certifikat:

  • Enten skal køretøjet have en maksimal udvendig længdemål på 5 meter og være indregistreret første gang efter den 1. januar 1997, eller have en motor der ikke er ældre.
  • Eller også skal køretøjet maksimalt være 8 år gammelt og maksimalt være på 3.500 kg totalvægt og tilhøre en virksomhed, der udfører servicetransport (jf. brancheoversigten i Bilag 1).

Revision af regler for erhvervelse af gult certifikat

Reglerne trådte i kraft 1. august 2002. Siden da har City Gods Sekretariatet (som varetager administrationen af forsøgsordningen) erfaret, at en del biler under 3.500 kg totalvægt er længere end 5 meter, mens andre biler over 3.500 kg totalvægt er kortere end 5 meter. De to regler kommer derfor lejlighedsvis i konflikt med hinanden.

Desuden er forvaltningen - siden reglernes udformning - blevet opmærksom på, at varebiler kan være op til 6 meter lange for at blive omfattet af den "billige" priskategori ved de fleste overfarter (færger og broer). City Gods ordningens krav om maksimalt 5 meter lange biler er derfor ikke i overensstemmelse med de krav, som kategorien varebiler normalt stilles overfor.

På den baggrund foreslår Forvaltningen, at kriterierne for at erhverve et gult city gods certifikat ændres, således at følgende pr. 1. februar 2003 gælder:

  • Gult certifikat kan rekvireres til køretøjer til og med 6 meters længde (udvendigt mål) eller maksimalt 3.500 kg totalvægt og en motor ikke ældre end fra 1/1-97. For køretøjer, der tilhører en virksomhed, der er omfattet af én af de i bilag 1 nævnte brancher, tillades en motor på maksimalt 8 år.

Kombinationen af et længdekrav på maksimalt 6 meter eller en totalvægt på maksimalt 3.500 kg giver en bedre og mere fair mulighed for at opnå gult certifikat. Desu-den er længde- og vægtkravet med revisionen bragt i overensstemmelse med de krav, der stilles ved færgeoverfarter og ved benyttelse af sund- og bæltbroerne. Endelig er der med kun én mulighed for at opnå gult certifikat - mod hidtil to muligheder - tale om en regelforenkling.

Undtagelse af dieselbiler med partikelfilter

En række køretøjer er undtaget fra City Gods ordningen. Blandt disse er elbiler og hybridbiler ud fra den antagelse, at de er optimalt "miljørigtige".

Hidtil har der ikke eksisteret standardiserede regler, efter hvilke der kunne stilles krav til biler med partikelfiltre. I efteråret 2002 har Færdselsstyrelsen imidlertid udsendt "Vejledning for udbud og indkøb af partikelfiltre". Heraf fremgår det, hvilke kravspecifikationer (til selve filteret, påmonteringen og vedligeholdelsen) der skal opfyldes. Det er således nu muligt at fastsætte krav til dieselbiler, der er udstyret med partikelfilter.

På den baggrund foreslår Forvaltningen, at dieselkøretøjer, der er udstyret med partikelfilter, som opfylder Færdelsstyrelsens kravspecifikationer, sidestilles med el- og hybridbiler og undtages fra City Gods ordningens bestemmelser fra den 1. februar 2003.

Økonomi

De foreslåede ændringer vurderes ikke at have nævneværdige økonomiske konsekvenser.

Miljøvurdering

Hvad angår revisionen af reglerne for erhvervelse af gult certifikat, er der tale om en lempelse af det eksisterende regelsæt. Beregninger viser, at ca. 500 biler af de ca. 2.400 biler, der i dag har gult certifikat, ikke vil kunne opfylde de foreslåede krav. Med de eksisterende krav vil ca.900 biler ikke længere kunne få gult certifikat efter den 1. februar 2003. Som en konsekvens vil regelrevisionen - i teorien - reducere miljøeffekten med bidraget fra de ca.400 flere biler, der potentielt kan køre i Middelalderbyen.

I praksis vil muligheden for at køre med rødt certifikat fortsætte med at eksistere. Derfor formodes mange af de, der pr. 1. februar 2003 ikke kan opnå grønt eller gult certifikat, at benytte sig af denne mulighed. Således også en del af de 400 biler der med regelrevisionen alligevel får mulighed for at erhverve gult certifikat.

Hvad angår undtagelsen af dieselbiler med partikelfilter er det usikkert, hvilken miljøeffekt dette vil have totalt, da det er uvist i hvilket omfang denne mulighed vil blive benyttet. Ikke desto mindre kan det med sikkerhed fastslås, at der vil være en betydelig miljøeffekt (reduktion af partikeludledningen til bymiljøet) for hver last- eller varebil, der udstyres med partikelfilter.

Andre konsekvenser

De foreslåede regelændringer bygger alt overvejende på forvaltningens vurdering af de henvendelser og forslag, City Gods Sekretariatet har fået fra transportører, der berøres af City Gods reglerne. Ændringerne vil således være et stærkt signal til de berørte parter om det formålstjenlige ved at komme med saglige input til kommunale initiativer.

I oktober 2002, besluttede Borgerrepræsentationen at ansøge Justitsministeriet om afholdelse af et forsøg med miljøzoner i København. Forudsat en forsøgsordning med miljøzoner afløser City Gods ordningen, vil de foreslået revisioner af City Gods reglerne sandsynligvis medføre, at færre biler afholdes fra at kunne operere i Middelalderbyen i de 9 måneder reglerne vil være gældende (fra 1. februar til 31. oktober 2003).

Efter, at City Gods ordningen ophører 1. november 2003, vil mange af bilerne formentlig kunne køre i Middelalderbyen igen, afhængig af hvordan - miljøzoneordningen - udformes.

BILAG VEDLAGT

Bilag 1: Brancheliste

 

Ole Bach

 

Til top