Mødedato: 20.09.2000, kl. 14:00

Ansøgning om nedrivning af eksisterende 2-etages gymnastiksal og opførelse af en ny 4-etages skolebygning

Ansøgning om nedrivning af eksisterende 2-etages gymnastiksal og opførelse af en ny 4-etages skolebygning

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 20. september 2000

 

 

Sager til beslutning

 

17. Ansøgning om nedrivning af eksisterende 2-etages gymnastiksal og opførelse af en ny 4-etages skolebygning

 

BTU 409/2000 J.nr. 432:114.0007/00

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,

at der meddeles dispensation fra byggelovens § 6 B, stk. 1, punkt 3, om bebyggelsesprocent samt fra § 6 C, stk. 1, om etageantal og bygningshøjde på maks. 8,5 m til opførelse af en ny 4-etages skolebygning på ejendommen Nørre Farimagsgade 51/Nansensgade

 

RESUME

Bygherren, Det Kongelige Vajsenhus, ønsker at nedrive eksisterende 2-etages gymnastiksal og opføre en ny 4-etages skolebygning på ca. 1700 m2.

Den planlagte bygning indeholder en gymnastiksal i kælder- og stueetagen med bade- og omklædningsrum, depoter samt foyérrum m.v. beliggende i terrænniveau og undervisningslokaler i de 3 øverste etager. Der etableres ventilationsanlæg og afskærmning på en del af taget.

Da der i forbindelse med naboorienteringen er modtaget et større antal indsigelser, forelægges sagen for udvalget.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Ejendommen ligger ifølge kommuneplanen i et O5 område og er fastlagt til offentlige formål.

Bebyggelsesprocenten må i henhold til kommuneplanens ramme ikke overstige 150, og bebyggelsen må ikke opføres med mere end 6 etager (eksklusiv tagetage).

I henhold til byggelovens § 6 B, stk.1, punkt 3, må bebyggelsesprocenten ikke overstige 50.

I henhold til byggelovens § 6 C, stk. 1, må en bebyggelse ikke opføres med mere end 2 etager, og ingen del af bygningens ydervægge eller tag må være hævet mere end 8,5 m over det omgivende terræn.

 

Ansøgning

Boje Lundgaard & Lene Tranberg har på vegne af Det Kongelige Vajsenhus søgt om tilladelse til at nedrive eksisterende 2-etages gymnastiksal og opføre en ny 4-etages skolebygning på ca. 1700 m2. Bygningen indeholder en gymnastiksal i kælder- og stueetagen med bade- og omklædningsrum, depoter og foyérrum m.v. beliggende i terrænniveau samt undervisningslokaler i de 3 øverste etager. Der etableres ventilationsanlæg og afskærmning på en del af taget.

Bygningen ønskes opført i vejlinien mod Nansensgade og får en maksimal husdybde på ca. 12,5 m.

 

Afvigelser fra byggelovens bestemmelser

Projektet iagttager ikke byggelovens § 6 B, stk. 1, punkt 3, om bebyggelsesprocent (50), idet den eksisterende bebyggelsesprocent er ca. 122, og bebyggelsesprocenten vil ved det ansøgte projekt stige med ca. 57 til i alt ca. 179.

Endvidere iagttager projektet ikke byggelovens § 6 C, stk. 1, om etageantal (2) og bygningshøjde på maks. 8,5 m, idet bygningshøjden bliver ca. 16,3 m eksklusiv ventilationsanlæg og afskærmning på en del af taget, og der bliver mere end 2 etager ved opførelse af den ansøgte bebyggelse.

 

Dispensation

Der kan meddeles dispensation fra bestemmelserne i loven og de i medfør af loven fastsatte bestemmelser, når det skønnes foreneligt med de hensyn, som ligger til grund for de pågældende bestemmelser, jf. byggelovens § 22, stk. 1.

Dispensation fra bl.a. byggelovens § 6 B, stk. 1, punkt 3, og § 6 C, stk. 1, kan først meddeles, når der er forløbet 2 uger, efter at kommunalbestyrelsen har oplyst naboer til den omhandlede ejendom om, hvortil der søges dispensation, og om at eventuelle bemærkninger kan fremsendes inden 2 uger, jf. byggelovens § 22, stk. 2.

Byggelovens bestemmelser om bebyggelsesprocent, etageantal og bygningshøjde er generelle regler, som kan fraviges, idet det ikke i alle tilfælde, f.eks. i områder med bymæssig bebyggelse, vil være rimeligt at kræve de generelle bestemmelser overholdt .

En fravigelse kan ske ved udarbejdelse af lokalplan eller ved meddelelse af dispensation fra bestemmelserne i byggeloven. Byggeriet har ikke et sådant omfang, at lokalplan skal udarbejdes, og der skal herefter tages stilling til, om de nødvendige dispensationer fra bestemmelserne i byggeloven bør gives.

Ved vurdering af, om der skal gives dispensation, bør lægges vægt på områdets beskaffenhed i øvrigt, jf. det ovenfor anførte.

 

Naboorientering

Byggedirektoratet har den 26. juli 2000 foretaget den i henhold til byggelovens § 22, stk. 2 forudgående naboorientering, jf. bilag 1.

 

Henvendelser fra ejere, lejere og beboere i forbindelse med den foretagne naboorientering

Brev modtaget 9. august 2000, fra Nikolai Tikjøb og Gitte Heimburger

Der gøres indsigelse imod bebyggelsestætheden, støjforhold, lysforhold og projektets arkitektoniske udformning.

Det foreslås, at der graves ud for at få bygningen 1 etage længere ned for at få mindre støjgener og mere lys i gården.

 

Brev af 10. august 2000 med 109 underskrifter fra A/B Nørre Farimagsgade 53/Vendersgade 15, A/B Vendersgade 17-19, E/F Nørre Farimagsgade 43-49, A/B Nansensgade 68-78, Beboerforeningen Nansensgade 59-63, Nansensgade 82, Vendersgade 21

Der gøres indsigelse imod lysforhold, støjgener, lugtgener, indbliksgener, ventilation på taget og værdiforringelse af naboejendommene.

 

Brev af 8. juli 2000 fra Helle S. Petersen, Nansensgade 82, 4. th.

Tilbagekaldelse af underskrift på protestliste.

 

Brev af 15. august 2000 fra Britt Skardhamar og Anita Korzen, Nansensgade 76

Der gøres indsigelse mod støjforhold, værdiforringelse, rum-, luft- og lysforhold samt projektets arkitektoniske udformning.

 

Bemærkninger

De fremkomne indsigelser peger primært på:

1. Bebyggelsestætheden

2. Støjforhold

3. Lysforhold

4. Indbliksgener

5. Den arkitektoniske udformning

6. Værdiforringelse

 

Ad 1) Bebyggelsestætheden

Projektet overholder kommuneplanens rammebestemmelser for så vidt angår benyttelse, højde og etageantal.

Byggedirektoratet finder, at skolen har en naturlig placering i området, og det vurderes endvidere, at byggeriet ikke går ud over det, der er normalt i omfang og anvendelse – såvel i det konkrete område som i lignende bydele med samme tæthed og karrèstruktur.

 

Ad 2) Støjforhold

Det er oplyst, at skolen ikke planlægger et øget elevantal.

Nybyggeriet har alene til formål at forbedre de trange forhold for de nuværende elever med bedre klasselokaler, bedre speciallokaler og en bedre gymnastiksal. En evt. øget støjbelastning vil således ikke fremkomme på grund af et øget elevtal.

For så vidt angår en evt. lydreflektion kan oplyses, at der er modtaget rapport fra akustiker Bo Mortensen (Bilag 7), der godtgør, at glasoverflader ikke er mere lydreflekterende end muroverflader af forskellig art, og som vurderer, at støjniveauet i gårdrummet kun vil blive minimalt forøget.

Endvidere vil en højere bygning efter Byggedirektoratets opfattelse dæmpe lyden fra trafikken i Nansensgade til gårdrummet.

Hvad angår højere støjniveau i selve gaderummet, vil dette med skolebygningens størrelse i forhold til gadens længde og de øvrige bygningshøjder ikke blive målbar overhovedet.

Af hensyn til evt. støj fra ventilationsanlæg på bygningens tag, vil dette ifølge ansøgeren blive udført med ekstra lyddæmpning. Herudover er projekteret en ekstra akustisk afskærmning uden om anlægget.

 

Ad 3) Lysforhold

Det skønnes, at tilbygningen ikke går ud over højden i den bestående karréstruktur på stedet og en etageforøgelse, der giver en bygningshøjde svarende til karréens øvrige bygninger, vil ikke få direkte indflydelse på gårdrummets rum-, luft- og lysforhold.

Karréen er i forvejen ret tæt bebygget i den sydlige ende, mens åbenheden bibeholdes i karréens nordlige ende med den åbne skolegård.

Med sin beliggenhed i forhold til verdenshjørnerne vil bygningen alene kunne skygge for direkte sol for så vidt angår vestsol sent på eftermiddagen i forhold til ejendommen Vendersgade 15-17. Med en afstand hertil på ca. 35 m skønnes det, at skyggen næppe vil kunne nå så langt.

Vedrørende skyggegener i forhold til de øverste etager i Nansensgade 82 skønnes det, at lysindfald evt. vil blive begrænset midt på dagen i forhold til det værelse, der ligger nærmest matrikelskel. Da lejlighederne her hovedsageligt er vendt mod Nansensgade, vil der blive tale om en meget begrænset gene.

 

Ad 4) Indbliksgener

Der vil ikke blive indbliksgener, da bygningen får lukkede gavle mod nabomatriklerne.

 

Ad 5) Den arkitektoniske udformning

Den arkitektoniske udformning er gennem længere tid forhandlet og aftalt med Plandirektoratet.

 

Ad 6) Værdiforringelse

Spørgsmålet om evt. værdiforringelse kan efter Byggedirektoratets opfattelse ikke indgå i vurderingen af de omhandlede dispensationer, da forholdet ikke reguleres af bygge- og planlovgivningen.

Byggedirektoratet finder – efter en samlet vurdering af forholdene – ikke, at de fremsendte indsigelser giver anledning til nægtelse af projektet.

 

BILAG VEDLAGT

  1. Naboorienteringsbrev af 26. juli 2000 med plan- og facadetegninger
  2. Karréplan
  3. Brev, modtaget 9. august 2000, fra Nikolaj Tikjøb og Gitte Heimburger
  4. Brev af 10. august 2000 med underskriftliste
  5. Brev af 8. juli 2000 fra Helle S. Petersen, Nansensgade 82
  6. Brev af 15. august 2000 fra Britt Skardhamar og Anita Korzen
  7. Brev af 18. august 2000 fra ansøgeren, med vedhæftet brev af 17. august 2000 fra akustiker Bo Mortensen

 

Ole Sperling

 

 

Til top