Mødedato: 20.04.2005, kl. 14:00

Høringssvar vedrørende "Miljørigtigt byggeri - en smal sag" - retningslinier for miljørigtigt byggeri og tilhørende anlæg i Dogme 2000-kommunerne

Høringssvar vedrørende "Miljørigtigt byggeri - en smal sag" - retningslinier for miljørigtigt byggeri og tilhørende anlæg i Dogme 2000-kommunerne

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 20. april 2005

 

 

Sager til beslutning

 

5.      Høringssvar vedrørende "Miljørigtigt byggeri - en smal sag" - retningslinier for miljørigtigt byggeri og tilhørende anlæg i Dogme 2000-kommunerne

 

BTU 210/2005  J.nr. 0620.0001/04

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,

at  Miljøkontrollens høringsskrivelse af 6. april 2005 vedrørende retningslinier for miljørigtigt byggeri og tilhørende anlæg i Dogme 2000-kommunerne besvares som foreslået i sagsfremstillingen nedenfor.

 

 

RESUME

Miljø- og Forsyningsudvalget har i mødet den 4. april 2005 besluttet at sende pjecen "Miljørigtigt byggeri – en smal sag" til høring i Bygge- og Teknikudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget, Ungdoms- og Uddannelsesudvalget, Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget samt Sundheds- og Omsorgsudvalget, inden den forelægges Borgerrepræsentationen til beslutning.  Pjecen fastlægger bindende fælles retningslinier for miljøorienteret byggeri og tilhørende anlæg for de fem Dogme 2000-kommuner: Albertslund, Ballerup, Fredericia, Herning og Københavns Kommune. Retningslinierne sigter mod alt kommunalt og kommunalt støttet byggeri samt anlæg, og er tilsvarende i høring i de øvrige kommuner. Der foreligger ikke pt. oplysninger om kommunernes eventuelle bemærkninger.

Miljø- og Forsyningsforvaltningens henvendelse foreslås besvaret med det i sagsbeskrivelsen nedenfor indeholdte høringssvar. I høringssvaret opridses status for det igangværende arbejde mellem Bygge- og Teknikforvaltningen og Miljø- og Forsyningsforvaltningen om revision af Københavns Kommunes retningslinier "Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri", hvor nye reviderede retningslinier som vedtaget af Borgerrepræsentationen forventes forelagt i efteråret 2005. Endvidere tilslutter Bygge- og Teknikudvalget sig Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning om at tage forbehold vedrørende pjecens krav til energiforbrug i bygninger samt støj, indtil en nærmere belysning af konsekvenser foreligger, samt bemærkningerne til en række øvrige mindre forskelle. Der udtrykkes herudover i høringssvaret betænkelighed ved, at retningslinierne i Dogme-pjecen kan medvirke til at skabe uklarhed om gældende retningslinier i Københavns Kommune, og der foreslås aftalt en revisionsprocedure, så der løbende er overensstemmelse mellem Dogmekrav og de enkelte kommuners krav.

Det er Bygge- og Teknikudvalgets opfattelse, at en afklaring af forbeholdene bedst kan ske som led i en samlet stillingtagen til Københavns Kommunes miljøretningslinier ud fra den besluttede procedure for revision af "Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri".


SAGSBESKRIVELSE

Miljø- og Forsyningsforvaltningen har på baggrund af Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning på mødet den 4. april 2005 med brev af 6. april 2005 fremsendt forvaltningens indstilling bilagt pjecen "Miljørigtigt byggeri – en smal sag" samt udvalgets beslutning med anmodning om, at Miljø- og Forsyningsforvaltningen senest den 28. april 2005 modtager Bygge- og Teknikudvalgets høringssvar.

 

Baggrund

Københavns Kommune har i overensstemmelse med Borgerrepræsentationens beslutning af 13. juni 2001 (BR 262/01) indgået et forpligtigende samarbejde med fire andre kommuner (Albertslund, Ballerup, Fredericia og Herning) i det såkaldte Dogme 2000.

 

I henhold til Dogme 2000-dokumentet skal de deltagende kommuner "efterleve miljømæssigt bæredygtige retningslinjer indenfor bygge- og anlægsområdet".

 

Dogmekommunerne har efterfølgende besluttet at udarbejde et sæt fælles bæredygtige retningslinier for byggeri og anlæg. Disse Dogmeretningslinier vil efter gennemførelsen af den aktuelle høring blive forelagt til politisk godkendelse i kommunerne.

 

Formålet med retningslinierne er at sikre, at miljø i alle faser af bygge- og anlægsprojekters livscyklus vægtes på linje med arkitektur, funktion og økonomi.

 

Retningslinierne i pjecen "Miljørigtigt byggeri – en smal sag" består af minimumskrav inden for områderne planlægning, projektering, udførelse og drift og vedligehold. Inden for hvert af disse områder er der fastlagt krav inden for temaerne bebyggelse, forsyning, materialer, ressourceforbrug samt til udførelses-, drifts- og vedligeholdelsesfasen.  Kravene er udformet som overvejende virkemiddelorienterede.

 

Retningslinjerne er formuleret ud fra det grundlag, at de skal gælde som minimumskrav for alt kommunalt og kommunalt støttet byggeri samt kommunale anlæg i de kommuner, der indgår i Dogmesamarbejdet. Retningslinierne tager udgangspunkt i eksisterende viden og allerede eksisterende kommunale retningslinier.

 

Af Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstilling om høring om pjecen fremgår det, at Dogmeretningslinierne vil blive indarbejdet i Københavns Kommunes egne retningslinier, der er noget mere omfattende end disse.

 

Miljø- og Forsyningsudvalget anbefaler, at Københavns Kommune godkender Dogmeretningslinierne med forbehold på de enkelte områder, hvor de to sæt retningslinier adskiller sig fra hinanden. Dette gælder blandt andet følgende krav:

·        "Energiforbrug i bygninger skal være på minimum bygningsreglementets niveau, dog mindst klasse 2 ved nybyggeri".  Kravet relaterer sig til bygningsreglementet som det forventes ændret med virkning fra 1. januar 2006. Det nye bygningsreglement indebærer en generel skærpelse af kravet til energiforbrug i bygninger på ca. 25 pct. i forhold til det nuværende. Det nye bygningsreglement opstiller som pejlemærke for den fremtidige udvikling krav til lavenergibygninger, blandt andet klasse 2, hvor energiforbruget skal være 25 pct. lavere end det generelle krav.  Dogmepjecens krav tager således forskud på det nye bygningsreglement. Der tages forbehold, indtil der foreligger beregninger af konsekvenser af kravet.

·        "Der sikres mod trafikstøj: Højst 55 dB(A) på minimum en af boligens facader, øvrige facader maks. 65 dB(A)". Kravet er i dag 70 dB(A), men der er i kommuneplansammenhæng igangsat et udredningsarbejde om konsekvenser af et sådant skærpet støjkrav. Der tages forbehold indtil undersøgelsen foreligger.

·        Herudover påpeges en række mindre forskelle i forhold til de nugældende og påtænkte nye krav i Københavns Kommunes miljøretningslinier. Forbeholdene har blandt andet til formål at muliggøre intentioner om en højere grad af målstyring (frem for virkemiddelstyring) i kommunens kommende miljøretningslinier.

 

Det fremgår af det fremsendte materiale, at Dogmearbejdsgruppen vurderer, at kravene ikke i sig selv nødvendigvis vil medføre øgede omkostninger for byggeriet, men at blandt andet kravet til bygningers energiforbrug vil være rentabelt i et 10-15 års perspektiv. Miljø- og Forsyningsforvaltningen vurderer med de forbehold, der på indeværende tidspunkt må tages, at Dogmeretningslinierne ikke vil medføre yderligere økonomiske konsekvenser end kommunens egne retningslinier.

 

Indstillingen er tiltrådt af Miljø- og Forsyningsudvalget i mødet den 4. april 2005 med bemærkning om, at der i høringsbrevet særligt gøres opmærksom på kravet om støj.

 

Forslag til høringssvar

Miljøkontrollens brev af 6. april 2005 foreslås besvaret med brev til Miljø- og Forsyningsforvaltningen med følgende indhold:

"Miljø- og Forsyningsforvaltningen

Rådhuset

1599 København V

 

Miljøkontrollen har med brev af 6. april 2005 fremsendt pjecen "Miljøorienteret byggeri – en smal sag" til Bygge- og Teknikforvaltningen med anmodning om en udtalelse fra Bygge- og Teknikudvalget, der skal være Miljø- og Forsyningsforvaltningen i hænde senest den 28. april 2005.

Det skal indledningsvis bemærkes, at Københavns Kommunes egne retningslinier "Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri" blev tiltrådt af Borgerrepræsentationen i marts 2001. Det er samtidig hermed vedtaget, at retningslinierne tages op til revision hvert fjerde år, samt at der efter behov udarbejdes faktablade om væsentlige udviklinger på det byøkologiske område. Revision og ajourføring af retningslinierne forberedes af en permanent arbejdsgruppe med repræsentanter fra Bygge- og Teknikforvaltningen, Miljø- og Forsyningsforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen, uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, Sundhedsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.

 

En revision af Københavns Kommunes retningslinier er ved at blive færdiggjort og forventes efter en forvaltningshøring forelagt Borgerrepræsentationen i efteråret 2005. I oplægget til retningslinierne indgår ni temaer: Miljørigtig projektering, Energiforbrug, Materialer, Vand og afløb, Byrum og natur, Affald, Støj, Indeklima og Byggepladsen, hvoraf de tre sidstnævnte er nye i forhold til de nugældende retningslinier. Der er desuden lagt op til en væsentlig omstrukturering og ajourføring af retningslinierne med vægt på i størst mulig udstrækning at indarbejde funktionsorienterede miljømål frem for at fastsætte konkrete virkemidler. Hensigten hermed er at sikre bygherren og den projekterende størst mulig frihed i valg af løsningsmuligheder tilpasset det konkrete projekt. Samtidig stilles der krav om miljørigtig projektering, hvorigennem de miljømæssige konsekvenser af de valgte løsningsmuligheder skal dokumenteres.

 

Det foreliggende forslag til Dogmeretningslinier indeholder et uddrag af minimumskrav (10-12 krav), der svarer til de i dag gældende for kommunens byggeri og for støttet byggeri og byfornyelse i Københavns Kommune (i alt 50-60 minimumskrav, hvortil kommer anbefalinger og visioner). For København væsentlige krav som totaløkonomi ved nybyggeri, installation/bibeholdelse af gas samt affaldsløsninger indgår ikke. Desuden indeholder Dogmeretningslinierne krav, som i dag kun anbefales af Københavns Kommune. Den helt overvejende del af Dogmeretningslinierne er imidlertid krav, der ikke i dag er gældende i København, men overvejes som miljømål eller minimumskrav i den kommende revision af "Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri". Dogmeretningslinierne indeholder dermed klare skærpelser i forhold til det gældende regelsæt. Yderligere indgår krav til bl.a. energiforbrug i bygninger og til trafikstøj, hvis relevans beror på nærmere undersøgelser af konsekvenserne herved.

 

Bygge- og Teknikudvalget er på denne baggrund enig i Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning, at der tages forbehold over for krav til energiforbrug i bygninger og til støj i Dogmeretningslinierne, indtil nærmere belysning af konsekvenser foreligger, samt bemærkningerne til de øvrige mindre forskelle.

 

Det er udvalgets opfattelse, at de påtænkte retningslinier for byggeri og anlæg i Dogmekommunerne, der repræsenterer krav med fælles relevans for kommunerne, kan medføre uklarhed omkring gældende retningslinier for miljørigtigt byggeri i Københavns Kommune. Væsentlige elementer i Københavns nugældende retningslinier er ikke med, ligesom der i Dogmeretningslinierne indgår krav om konkrete virkemidler, hvis anvendelse fremover påtænkes lagt op til den projekterendes valg. Udvalget finder derfor, at pjecen tydeligt må pege på, at der for Københavns vedkommende er tale om et uddrag af "Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri" og i øvrigt henvise til denne publikation som gældende krav.

Udvalget finder endvidere, at der bør aftales en revisionsprocedure, således at der løbende er overensstemmelse mellem krav, der fremlægges i Dogme-sammenhæng og krav, der i øvrigt fastlægges i den enkelte kommune.

Det er således udvalgets opfattelse, at en afklaring af de ovenfor nævnte forbehold, herunder en nærmere vurdering af de økonomiske konsekvenser af retningslinierne, aktuelt bedst kan ske som led i den forestående stillingtagen til Københavns Kommunes fremtidige krav til byggeri og anlæg. Også fremover bør Dogmeretningslinierne integreres med proceduren for revision af "Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri". Herved vil der kunne foretages en samlet vurdering af nye krav i forhold mål i Agenda 21-planen og anden sektorplanlægning samt tekniske og økonomiske konsekvenser.

 

Med venlig hilsen

 

Søren Pind"

 

 

BILAG VEDLAGT

·        "Miljørigtigt Byggeri – en smal sag". Retningslinier for miljørigtigt byggeri og tilhørende anlæg i Dogme 2000 kommunerne

·        Miljø- og Forsyningsforvaltningens indstilling af 4. april 2005 til Miljø- og Forsyningsudvalget

·        Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning i mødet den 4. april 2005 (MFU 73/2005)

 

 

Mette Lis Andersen


 

Til top