Mødedato: 19.06.2002, kl. 13:00

Forlængelse af forsøgsperiode med udlejning

Forlængelse af forsøgsperiode med udlejning

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 19. juni 2002

 

Sager til beslutning

29. Forlængelse af forsøgsperiode med udlejning

BTU 326/2002 J.nr. 408.0006/98

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender

at de igangværende udlejningsaftaler/-forsøg i henhold til § 60 og §144 i lov om almene boliger forlænges indtil beslutning om ændring foreligger, dog senest frem til udgangen af 2002.

RESUME

Af de igangværende 19 udlejningsforsøg omfattende tilsammen 29.000 boliger i Københavns Kommune efter §144 i lov om almene boliger udløber de 14 pr. 1. juli 2002. De 14 forsøg omfatter hovedparten af de 29.000 boliger.

Bygge- og Teknikudvalget har tidligere den 21. marts 2001 - på grundlag af en midtvejsevaluering (BTU 124/2001) - tiltrådt forvaltningens indstilling om uændret videreførelse af AAB's forsøg med fravigelse af børnefamiliernes fortrinsret til store boliger frem til forsøgsperiodens udløb den 1. juli 2002, idet vurderingen var, at intentionerne bag iværksættelsen af forsøget var opfyldt uden, at børnefamiliernes muligheder for at finde en bolig af passende størrelse var tilsidesat på uhensigtsmæssig vis.

Bygge- og Teknikforvaltningen samt Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har i samarbejde med de involverede boligselskaber taget initiativ til at opstille fælles principper for den fornødne evaluering, der skal sikre, at erfaringsopsamlingen sker på et fælles grundlag og udgør et kvalificeret udgangspunkt for stillingtagen til de fremtidige udlejningsregler/-aftaler.

Evalueringen indebærer bl.a., at der indhentes de såkaldte KAAS tabeller fra Danmarks Statistik, men de relevante udskrifter kan først foreligge i juni måned. Det betyder, at evaluering tidligst kan foreligge i efteråret, idet en realistisk tidsplan indebærer, at boligselskaberne fremsender deres materiale ultimo august måned, hvorefter Bygge- og Teknikforvaltningen foretager en samlet behandling af det indkomne materiale og fremlægger forslag om eventuel forlængelse af forsøgene i form af en § 60-aftale (fleksibel udlejning) til politisk behandling i løbet af efteråret. Nye § 60-aftaler vil herefter i givet fald kunne træde i kraft inden årets udgang.

For en del selskaber vil det administrativt være et problem, at vende tilbage til almindelig ventelisteudlejning i nogle få måneder, mens evalueringen gennemføres, da alle systemer er indrettet på forsøgsudlejningen. Det vil derfor være ønskeligt at kunne fortsætte forsøgsudlejningen i en overgangsperiode, indtil det er afklaret, hvorvidt nye § 60-aftaler kan træde i kraft.

Erhvervs- og Boligstyrelsen er ansøgt om godkendelse af en forlængelse, og styrelsen har telefonisk tilkendegivet en velvillig indstilling.

Ud over de 14 forsøg, der udløber den 1. juli 2002, har AKB ønsket at få udlejningsforsøgene for nybyggerierne Nansensgade og Prinsessegade, samt § 60 aftalen mellem AKB og Kommunen omfattende hver 8. ledige bolig i en række AKB-afdelinger med tilsammen 1.669 boliger, omfattet af forlængelsen og af den samlede evaluering. Disse aftaler udløb henholdsvis 4. november 2001og 1. maj 2002, men er i forbindelse med drøftelserne om den samlede evaluering ønsket omfattet heraf, hvilket forvaltningen finder ønskeligt.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Det tidligere By- og Boligministerium har i henhold til almenboliglovens § 144 godkendt 19 forsøg med udlejning af almene boliger omfattende ca. 29.000 almene boliger fordelt over hele kommunen. Forsøgene er nærmere beskrevet i vedlagte bilag 1., idet det f.s.v.a. AKB's nybyggeri i Nansensgade og Prinsessegade med tilsammen 52 lejligheder skal bemærkes, at forsøgene udløb den 4. november 2001. AKB har anmodet om at erfaringerne herfra evalueres som en del af den nedenfor beskrevne samlede evaluering, hvilket forvaltningen kan anbefale.

Bygge- og Teknikudvalget har tidligere den 21. marts 2001 - på grundlag af en midtvejsevaluering – tiltrådt forvaltningens indstilling om uændret videreførelse af AAB's forsøg med fravigelse af børnefamiliernes fortrinsret til store boliger frem til forsøgsperiodens udløb den 1. juli 2002, idet vurderingen var at intentionerne bag iværksættelsen af forsøget var opfyldt uden, at børnefamiliernes muligheder for at finde en bolig af passende størrelse var tilsidesat på uhensigtsmæssig vis.

I henhold til almenboliglovens § 60 kan kommunen under visse betingelser indgå aftaler direkte med de enkelte boligselskaber om udlejning efter særlige kriterier. Efter forudgående behandling i Bygge- og Teknikudvalget er der i Københavns Kommune indgået 8 sådanne aftaler omfattende 9.504 boliger. Disse aftaler fremgår ligeledes af den som bilag 1 vedlagte oversigt (pkt. II a og b). Særligt vedrørende aftalen efter § 60 med AKB om udlejning efter særlige kriterier af hver 8. ledige bolig i visse afdelinger med tilsammen 1669 lejligheder skal bemærkes, at aftalen udløb den 1. maj 2002, men af selskabet er ønsket videreført således, at erfaringerne kan indgå i den nedenfor beskrevne samlede evaluering af udlejningsforsøgene efter § 144 med henblik på eventuel justering af vilkårene i en forlænget aftale.

En eventuel videreførelse af forsøgenes bestemmelser skal ske efter § 60 i lov om almene boliger (fleksibel udlejning), og vil indebære en politisk behandling i Bygge- og Teknikudvalget.

Evaluering

Med henblik på tilvejebringelse af et kvalificeret grundlag for stillingtagen til den fremtidige udlejning af de almene boliger, og for at opfylde de statslige vilkår for tilladelse til forsøgene, skal der tilvejebringes en evaluering af disse. Der er fra det tidligere By- og Boligministerium fastsat retningslinier for evaluering af forsøgene, men Bygge- og Teknikforvaltningen, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen samt de involverede boligselskaber har i fællesskab aftalt en mere dybtgående evaluering. Ud over KAAS tabeller fra Danmarks Statistik (diverse data over beboersammensætning) indebærer evalueringen en belysning af alle udlejninger i forsøgsperioden i de involverede administrationer, opsamling af de enkelte selskabers erfaringer og tværgående erfaringsudveksling. Hensigten er endvidere at få et bedre indblik i, hvordan henholdsvis ventelister, forsøgsudlejning og kommunal anvisning påvirker beboersammens ætningen.

De relevante KAAS tabeller, der udgør en væsentlig del af fundamentet for evalueringen, kan imidlertid tidligst foreligge i juni 2002 og det betyder efter en realistisk tidsplan, at selskabernes materiale først kan fremsendes ultimo august. Bygge- og Teknikforvaltningen foretager herefter en samlet behandling af det indkomne materiale og fremlægger indstilling for Bygge- og Teknikudvalget om den fremtidige udlejning evt. i form af en § 60-aftale til politisk behandling i løbet af efteråret. Nye § 60-aftaler eller tilbagevenden til de generelle udlejningsregler vil herefter kunne træde i kraft inden årets udgang.

For en del selskaber vil det administrativt være et problem, at vende tilbage til almindelig ventelisteudlejning i nogle få måneder, mens evalueringen gennemføres, da alle systemer er indrettet på forsøgsudlejningen. Det vil derfor være ønskeligt at kunne fortsætte forsøgsudlejningen i en overgangsperiode indtil det er afklaret, hvorvidt nye § 60-aftaler kan træde i kraft.

Erhvervs- og Boligstyrelsen er med det som bilag 2 vedlagte brev af 21. maj 2002 fra Plan &Arkitektur ansøgt om godkendelse af, at udlejningsforsøgene forlænges af hensyn til den fornødne evaluering, og man har fra styrelsen telefonisk tilkendegivet en velvillig indstilling.

Bygge- og Teknikudvalget har 12. september 2001 (BTU 387/2001) vedtaget at erstatte §144 aftaler (forsøgsudlejning) med §60 aftaler (fleksibel udlejning) omfattende 6.800 boliger i SAB og AKB (Utterslevhuse, Nørrebro og Kgs. Enghave). Beslutningen om fleksibel udlejning blev truffet på grundlag af en evaluering, men i indstillingen tilkendegav Bygge- og Teknikforvaltningen et ønske om, at den samlede evaluering af kommunens § 60 aftaler til sin tid (i 2005) bl.a. også skulle indeholde belysning af udviklingen indenfor grupperne af forsøgsanviste, kommunalt anviste og andre grupper, herunder beboere fra de almindelige ventelister, samt oplysninger om den samlede udvikling i beboersammensætningen i perioden. Sådanne data har hidtil ikke været generelt tilgængelige, men efter aftale med de almene boligselskaber tilstræbes sådanne data i videst mulig omfang fremskaffet allerede til evalueringen af § 144 aftalerne i år, hvorved d e vil kunne indgå som en del af beslutningsgrundlaget for evt. § 60 aftaler.

Økonomi

En forlængelse af forsøgsperioden vurderes ikke at indebære ekstra omkostninger for kommunen.

 

BILAG VEDLAGT

  1. Oversigt over igangværende udlejningsforsøg.
  2. Brev af 21. maj 2002 fra Plan & Arkitektur til Erhvervs- og Boligstyrelsen.

 

Jens Ole Nielsen

 

Til top