Mødedato: 19.06.2002, kl. 13:00

Dispensation fra lokalplan nr. 290 "Kalkbrænderihavnen"

Dispensation fra lokalplan nr. 290 "Kalkbrænderihavnen"

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 19. juni 2002

 

Sager til beslutning

24. Dispensation fra lokalplan nr. 290 "Kalkbrænderihavnen"

BTU 321/2002 J.nr. 611:159.0010/02

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,

at der meddeles dispensation fra lokalplan nr. 290 "Kalkbrænderihavnen", § 6, stk. 2, om bebyggelsens placering samt fra § 6, stk. 3, pkt. e, om maksimalt etageareal og maksimal bygningshøjde i byggefelt D, i forbindelse med opførelse af en 3.590 m2 stor kontorbebyggelse (tilbygning til AHTS) placeret på matr. nr. 5466 og 5467 Udenbys Klædebo Kvarter, København, beliggende i Sundkrogsgade

RESUME

Kim Utzon Arkitekter ApS har for AHTS søgt om principiel tilladelse til en 3.590 m2 stor udvidelse af AHTS' domicil ved Kalkbrænderihavnen. Projektet forudsætter dispensation fra lokalplan nr. 290 "Kalkbrænderihavnen", for så vidt angår bestemmelserne om placering af bebyggelsen inden for byggefelt D samt om maksimalt etageareal og maksimal bygningshøjde i byggefelt D.

Forvaltningen kan anbefale, at der meddeles dispensation begrundet med, at placeringen af nybebyggelsen delvis uden for byggefelt D muliggør etablering af en bred åbning mellem nybyggeriet og det kommende domicil for DFDS, der vil understrege samhørigheden mellem de forskellige Utzon-bygninger i området. Overskridelsen af det maksimale etageareal i byggefelt D sker ved overflytning af en overskydende byggeret på 1.090 m2 fra byggefelt E til byggefelt D og vil ikke medføre øget bebyggelse i området som helhed. Overflytningen vurderes at medføre en harmonisk fordeling af bebyggelsen, der samtidig svarer til det reelle udbygningsbehov i de to byggefelter. Overskridelsen af bygningshøjden med 1,50 m skyldes alene et rytterlys oven på nybygningen og vurderes at være uden nævneværdig betydning.

Forvaltningen skønner, at dispensationen er af underordnet betydning for naboer og lignende, hvorfor der ikke er foretaget forudgående naboorientering om dispensationen.

Nærværende sag forelægges Bygge- og Teknikudvalget grundet den relativt betydelige overskridelse af byggefelt D.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Kim Utzon Arkitekter ApS har for AHTS (Arbejdsgiverforeningen for Handel, Transport og Service) som bygherre søgt om principiel tilladelse til en 3.590 m2 tilbygning til AHTS (AHTS II). I den forbindelse søges om dispensation fra lokalplan nr. 290 til at overføre en ikke anvendt byggeret på 1.090 m2 (ekskl. kommende proviantbygning) i byggefelt E til byggefelt D. Endvidere søges om dispensation til at placere nybyggeriet delvis uden for afgrænsningen af byggefelt D, ligesom der søges om dispensation til at overskride den fastlagte maksimale bygningshøjde med 1,50 m i forbindelse med et rytterlys.

Projektet omfatter en 5-etagers kontorbygning bestående af to længer omkring en trapezformet mellembygning samt af en 2-etagers forbindelsesbygning med forskellige fællesfaciliteter. Med sin vifteform vil nybebyggelsen fremstå som en "hængselbygning", der optager retningsskiftet på Sundkrogsgade. Bebyggelsen fremtræder med hvidmalede søjler, dragere og murpartier på samme måde som de øvrige Utzon-byggerier i området og bidrager således til at afrunde denne helhed af beslægtede bygninger.

For nærmere oplysninger om projektet henvises til bilag 2, 3, 4 og 5. Det bemærkes, at projektet ikke er endeligt bearbejdet med hensyn til facadernes detaljerede udformning.

Afvigelse fra lokalplanbestemmelserne

Det omhandlede område ligger i Kalkbrænderihavnen, der er omfattet af lokalplan nr. 290 "Kalkbrænderihavnen", som er vedtaget af Borgerrepræsentationen 6. november 1997 og endeligt bekendtgjort 26. november s.å.

I lokalplanen § 6, stk. 2, fastlægges en række byggefelter. Magistraten (nu Bygge- og Teknikudvalget) kan tillade mindre afvigelser herfra, når den tilstræbte karakter af området ikke derved ændres. Der henvises til bilag 1.

Nybyggeriets placering delvis uden for byggefelt D forudsætter dispensation fra bestemmelsen i § 6, stk. 2, om bebyggelsens placering.

I § 6, stk. 3, fastsættes det samlede etageareal i lokalplanens underområde I til 65.000 m2. Ifølge § 6, stk. 3, pkt. e, må der i byggefelt D opføres maksimalt 12.000 m2 etageareal, og den maksimale bygningshøjde er 20 m.

Inden for byggefeltet er der allerede opført/givet tilladelse til at opføre ca. 12.000 m2. Ved dispensation godkendt af Bygge- og Teknikudvalget i mødet den 28. november 2001 er der givet tilladelse til overskridelse af det maksimale etageareal inden for byggefeltet ved overførsel af 2.500 m2 fra byggefelt A til byggefelt D. Opførelse af den 3.590 m2 store tilbygning forudsætter således yderligere dispensation til overskridelse af det maksimale etageareal inden for byggefeltet ved overførsel af byggeret fra byggefelt E. Det maksimale etageareal inden for byggefelt E er fastlagt til 2.000 m2. Heraf er 910 m2 allerede opført/disponeret i form af en sejlklub- og restaurationsbygning henholdsvis en fremtidig proviantbygning. Der er således en overskydende restrummelighed på 1.090 m2.

Bygningshøjden på 21,50 m er bl.a. foranlediget af et 1,50 m højt rytterlys oven på mellembygningen og forudsætter dermed dispensation fra ovennævnte bestemmelse i § 6, stk. 3, pkt. e, om en maksimal bygningshøjde på 20 m.

Naboorientering

Forvaltningen skønner, at de fornødne dispensationer er af underordnet betydning for ejere og brugere i lokalplanområdet og derfor ikke forudsætter den i planlovens § 20, stk. 1 foreskrevne naboorientering, men vil kunne meddeles efter reglerne i § 20, stk. 2.

Der er herved lagt til grund, at placeringen af den ønskede udvidelse af AHTS og dermed overskridelsen af byggefelt D indebærer, at åbningen i bygningsforløbet ud mod Sundkrogskaj flyttes ca. 50 m mod syd i forhold til det i lokalplanen forudsatte. Bygningsmellemrummet bliver imidlertid af samme størrelsesorden som det i lokalplanen forudsatte mellemrum mellem byggefelt D og byggefelt F og giver herved samme omfang af udblik/indblik i forhold til området.

Omfordelingen af byggeret fra byggefelt E til byggefelt D vil ikke medføre en øget bebyggelse i området som helhed, ligesom det større bygningsomfang i byggefelt D vurderes at resultere i en afbalanceret og velproportioneret bebyggelse, som er i god overensstemmelse med de oprindelige intentioner for området. På den anden side udgør den reducerede byggemulighed i byggefelt E en tilpasning til det reelle bebyggelsesbehov i denne del af området, hvor der udover den eksisterende klub- og restaurantbygning fortsat vil være tilstrækkelig rummelighed til en påtænkt proviantbygning.

Overskridelsen af den maksimale bygningshøjde med 1,50 m skyldes alene mellembygningens gennemgående rytterlys, der vil fremtræde som et let, transparent glasprisme, som kun tildels vil opleves som del af den egentlige bygningsprofil, jf. i øvrigt lokalplanens § 6, stk. 5, pkt. a, hvorefter der kan tillades opførelse af markante bygningsdele højere end de fastlagte bygningshøjder, hvis det er arkitektonisk begrundet.

Dispensation

I henhold til planlovens § 19, jf. lokalplanens § 16, kan der dispenseres fra bestemmelserne i en lokalplan, hvis dispensation ikke er i strid med principperne i planen.

Forvaltningen kan anbefale, at der meddeles dispensation fra lokalplanen begrundet med:

  • Placering af nybebyggelsen (AHTS II) delvis uden for byggefelt D i nær tilknytning til det eksisterende AHTS I vil understrege samhørigheden mellem de forskellige Utzon-bygninger i området.
  • Omfordelingen af byggeret mellem byggefelt D og E medfører ikke øget bebyggelse i området som helhed. Fordelingen af byggemulighederne på de enkelte byggefelter blev i forbindelse med lokalplanens udarbejdelse foretaget ud fra en skønsmæssig betragtning. På baggrund af den nu gennemførte udbygning i området vurderes en omfordeling af byggeret de to byggefelter imellem at medføre en harmonisk fordeling af bebyggelsen, samtidig med at der opnås en tilpasning af de reelle udbygningsbehov i de to byggefelter.
  • Overskridelsen af den maksimale bygningshøjde med 1,50 m skyldes alene mellembygningens gennemgående rytterlys og vurderes som sådan at være uden nævneværdig betydning.

Miljøvurdering

Det ansøgte skønnes ikke at medføre væsentlige miljøpåvirkninger.

BILAG VEDLAGT

  1. Lokalplantegning vedr. byggefelter med markering af nybyggeriets placering
  2. Bebyggelsesplan for Kalkbrænderihavnen
  3. Situationsplan og opstalt af bebyggelsen
  4. Vestfacade af bebyggelsen
  5. Perspektiv af bebyggelsen ud mod Sundkrogskaj

 

 

Jens Ole Nielsen

 

Til top