Mødedato: 18.06.2003, kl. 16:00

Trafik og Grøn Plan NV

Trafik og Grøn Plan NV

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 18. juni 2003

 

Sager til beslutning

3. Trafik og Grøn Plan NV

BTU 308/2003 J.nr. 0616.0005/03

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender

at forslag til Trafik og Grøn Plan NV danner grundlag for det videre arbejde med trafikken og byrummene i Kvarterløft Nord-Vest, og

at Vej & Park sammen med Kvarterløft Nord-Vest nedsætter en følgegruppe, der løbende følger op på initiativer og bidrager til Vej & Parks planlægning og prioritering af indsatser i bydelen.

RESUME

Trafik og Grøn Plan NV er udarbejdet af Vej & Park i samarbejde med repræsentanter fra lokalområdet samt repræsentanter fra Kvarterløft Nord-Vest, Grøn Guide for Bispebjerg, Miljøkontrollen og Plan & Arkitektur.

Planen har først og fremmest til formål at koordinere indsatsen på det trafikale og grønne område i kvarteret og sikre, at kommende forandringer i kvarteret hænger sammen og passer ind i en fælles enhed.

Planens indsatser og principper er således ikke et udtryk for endelige løsninger, som kan udføres umiddelbart, men de er retningsgivende for en eventuel senere detailprojektering og planlægning i kvarteret.

Der er ikke afsat kommunale midler til realisering af Trafik og Grøn Plan NV, men planen udgør et solidt grundlag både for kommunens fremtidige prioriteringer, og Kvarterløft Nord-Vests prioriteringer.

Da der er mange private fællesveje i kvarteret, er dannelsen af netværk og vejlav et meget vigtigt projekt i kvarteret. En forskønnelse og udvikling af kvarteret forudsætter, at de private grundejere gør en stor indsats. Mange af indsatsområderne og principperne i Trafik og Grøn Plan er målrettet de private fællesveje. Planen kan derfor være med til at skubbe private projekter i gang og fungere som støtte og inspiration for private grundejere.

For at sikre en fortsat koordinering med kvarterets borgere og organisationer efter planens godkendelse, nedsætter Vej & Park en følgegruppe sammen med Kvarterløft Nord-Vest. Følgegruppen skal sammen med Vej & Park løbende følge op på initiativer og bidrage til Vej & Parks planlægning og prioritering af indsatser i bydelen.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

I Kvarterplan for Nord-Vest er udarbejdelse af en Trafik og Grøn Plan NV for kvarterløftområdet beskrevet som et kerneprojekt. Et arbejde der skulle foregå i samarbejde med Københavns Kommune.

På den baggrund blev arbejdet iværksat i efteråret 2002. Formålet var at få en plan, som "skal danne grundlag for kvarterts videreudvikling indenfor trafik og bymiljø." Planen "skal kvalificere kvarterplanens forslag, strategier og projektidéer og danne grundlag for den efterfølgende udførelse af enkeltprojekter". (Kvarterplan for Nord-Vest 2001, s.31)

Organisering af arbejdet med Trafik og Grøn Plan NV

Forslag til Trafik og Grøn Plan NV er blevet til i et samarbejde mellem beboere og andre lokale interessenter, herunder bl.a. Erhvervsnetværket og Agendaforeningen samt Københavns Kommune. Der har været nedsat en arbejdsgruppe bestående af repræsentanter fra lokalområdet samt et projektbestyrelse bestående af repræsentanter fra Styregruppen for Kvarterløft Nord-Vest, Kvarterløftskretariatet , Grøn Guide for Bispebjerg, Miljøkontrollen, Plan & Arkitektur samt Vej & Park.

For at sprede kendskabet og ejerskabet til planen samt at sikre, at alle problemstillinger er belyst, har der været afholdt et borgermøde, og borgerne i området har i en"ros- og risperiode" på 4 uger haft mulighed for at give deres mening til kende.

Såvel arbejdsgruppe som de beboere, der har henvendt sig i "ros- og risperioden", bakker op om målsætninger og indsatsområder i planforslaget. Styregruppen for Kvarterløft Nord-Vest står på den baggrund inde for, at der lokalt er bred opbakning til planen og dens forslag til indsatser.

Mål og indsatser i Trafik og Grøn Plan NV

Der er formuleret en række mål for udviklingen af trafikforholdene og de grønne forhold i kvarteret. Overordnet set skal Nord-Vest udvikles miljømæssigt bæredygtigt. Kvarteret skal være et smukt og indbydende sted, og udviklingen skal tage udgangspunkt i kvarterets særlige identitet og særpræg.

Målsætningerne handler om:

  • at sikre god kollektiv trafik i området samt gode forhold for cyklister og fodgængere, således at flere tilskyndes til at benytte andre transportmidler end bilen,
  • at fredeliggøre lokalområderne, og sikre at smutvejstrafikken kører på de overordnede veje,
  • at styrke handelsstrøgene Frederikssundsvej og Frederiksborgvej, bl.a. ved at gøre vejene mere grønne og mere sikre at færdes på,
  • at forskønne vejene og byrummene ved bl.a. at rydde op i parkering og plante træer, forbedre belægning og belysning mm.
  • at sikre bedre fremkommelighed og større sikkerhed for fodgængere og cyklister,
  • at etablere flere parker og rekreative områder, så der bliver mindre afstand for beboerne i kvarteret til opholds- og aktivitetsmulighederne,
  • at skabe flere lokale og mindre opholdsmuligheder på pausepladser, legepladser etc.

Da der er så mange private fællesveje i kvarteret, er dannelsen af netværk og vejlav et meget vigtigt projekt i kvarteret. En forskønnelse og udvikling af kvarteret forudsætter, at de private grundejere gør en stor indsats. Mange af indsatsområderne og principperne i Trafik og Grøn Plan er målrettet de private fællesveje. Planen kan derfor være med til at skubbe private projekter i gang og fungere som støtte og inspiration for private grundejere.

Økonomi

Der er ikke afsat kommunale midler til realisering af Trafik og Grøn Plan NV. Til gengæld udgør planen et solidt grundlag for kommunens fremtidige økonomiske prioriteringer internt i bydelen såvel som mellem de forskellige bydele i Københavns Kommune. Planen er ligeledes et instrument til at sikre, at forskellige indsatser i kvarterløftområdet koordineres både internt i Bygge- og Teknikforvaltningen og mellem de forskellige forvaltninger.

Styregruppen for Kvarterløft Nord-Vest vil med en godkendt Trafik og Grøn Plan NV kunne prioritere kvarterløftets midler til forbedring af trafik- og bymiljøet i kvarteret. Endvidere arbejder flere private grundejere på at mobilisere interesse for trafiksanering og forskønnelse af private fællesveje for egne midler.

Af planen f remgår en overordnet prioritering mellem projektideerne, som er et udtryk for arbejdsgruppens beskrivelse af, hvad der vil betyde mest for flest i kvarteret. For at sikre en fortsat koordinering med kvarterets borgere og organisationer efter planens godkendelse, nedsætter Vej & Park en følgegruppe sammen med Kvarterløft Nord-Vest. Følgegruppen skal sammen med Vej & Park løbende følge op på initiativer og bidrage til Vej & Parks planlægning og prioritering af indsatser i bydelen.

Miljøvurdering

Miljøforbedringer er en integreret del af Trafik og Grøn Plan NV. Den overordnede målsætninger er således, at Nord-Vest skal udvikles miljømæssigt bæredygtigt.

Den overordnede strategi er at fredeliggøre lokalområder og skubbe smutvejstrafikken ud på de overordnede veje. Dette vil mindske støj- og luftforureningen mærkbart i lokalområderne, og det vil kun betyde en næppe mærkbar stigning på de overordnede veje. Af samme årsag er der ikke peget på løsninger, som mindsker fremkommeligheden på de overordnede veje væsentligt, da der skal sikres en glidende trafikafvikling med mindre støj og tomgangskørsel til følge.

Samtidig er det en strategi at forbedre forholdene for cyklister og gående samt for den kollektive trafik med det formål at gøre det mere attraktivt at benytte disse transportformer og dermed mindske bilpendlingen til, fra og gennem området.

Med planen er rettet stor fokus på at skabe bedre rekreative forhold for borgere og besøgende i kvarterløftområdet, dels ved at etablere større, grønne områder og flere grønne pausepladser, dels ved at gøre gaderummene grønne og smukke. Alt i alt anviser planen muligheder for en betragtelig kvalitetsforøgelse af kvarterets rekreative muligheder.

Kvarteret vil gerne bibeholde en større genbrugsstation i eller i umiddelbar nærhed af kvarteret, da det fortsat vil tilskynde beboere og virksomheder til at benytte stationen. Men ønsket er, at den skal have en anden placering end i dag, hvor den ligger i et område, der ønskes omdannet til kvarterpark evt. med boligbebyggelse. En flytning vil lokalt give en forbedring af miljøet, men problemerne vil flytte med genbrugsstationen. Derfor er det et vigtigt mål, at den placeres et sted, som ikke generer et boligområde.

Endelig tilskynder planen til at anvende miljørigtige materialer og metoder såvel ved anlæg som vedligeholdelse. Det gælder for veje, pladser, parker, private grunde mm.

Høring

Inden udarbejdelse af første udkast til Trafik og Grøn Plan NV blev der afholdt et borgermøde i kvarteret. Borgermødet blev afholdt som basar, hvor borgerne i mindre temabasarer kunne give deres mening til kende og stille spørgsmål. Der var blandt de fremmødte opbakning til de problembeskrivelser og foreløbige ideer, der blev fremlagt.

Efter udarbejdelse af første udkast fik alle interesserede mulighed for i en periode på 4 uger at give ros og ris til planen. Mange henvendte sig med positiv feedback, og der kom kun enkelte præciseringer af indholdet. Der er således en bred opbakning til planen i kvarteret.

Forslaget har været til udtalelse hos Københavns Politi, der ingen bemærkninger har. HUR har ikke kommenteret det samlede forslag, men specifikke interesser omkring Frederikssundsvej og Nørrebro Stationsområde er indarbejdet i planen.

Endelig har planen været forelagt Styregruppen for Kvarterløft Nord-Vest, som har godkendt planen.

BILAG VEDLAGT

- Trafik og Grøn Plan NV 2003

- Udtalelse fra Styregruppen for Kvarterløft Nord-Vest

Ole Bach

 

Til top