Mødedato: 18.05.2005, kl. 14:00

Handlingsplan for Københavns Byrum - oplæg til drøftelse

Handlingsplan for Københavns Byrum - oplæg til drøftelse

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 18. maj 2005

 

 

Sager til drøftelse

 

17.      Handlingsplan for Københavns Byrum - oplæg til drøftelse

 

BTU 293/2005  J.nr. 2149.0003/03

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller

 

at Bygge- og Teknikudvalget drøfter forvaltningens oplæg til 'Handlingsplan for Københavns Byrum'

 

at forvaltningen skal sondere mulighederne for at skaffe fondsmæssig eller anden medfinansiering  til realisering af dele af handlingsplanen.

 

 

RESUME

I forlængelse af temadrøftelse i Bygge- og Teknikudvalget den 9. marts 2005 foreslår forvaltningen, at udvalget drøfter et oplæg til 'Handlingsplan for Københavns Byrum'. Med udgangspunkt i udvalgets spørgsmål og tilkendegivelser, vil forvaltningen forberede en indstilling til beslutning, som kan forelægges senere for udvalget.

Handlingsplanen sigter mod at styrke København som en unik europæisk metropol, hvor forskellighed og identitet åbner mulighed for menneskers udfoldelse. Forvaltningen har gennem et nært samarbejde med den franske byplanlægger Jean-Pierre Charbonneau søgt inspiration i andre europæiske byer, hvor der i de senere år er gjort en særlig indsats.

Handlingsplanen vil forbedre og skabe nye byrum gennem en trebenet strategi, der omfatter:

Processer: Forbedring af grundlaget for politiske beslutninger og bedre borgerdialog.

Kvalitet: Mere byrum for pengene.

Strategi: En mere helhedsorienteret planlægning.

Forvaltningen har i denne indstillings sagsbeskrivelse foreslået en række forslag til nyskabelser og forbedringer, som kunne implementeres med henblik på at skabe bedre byrum til glæde for københavnerne.

Forvaltningen ønsker udvalgets accept af, at den hos forskellige fonde og sponsorer sonderer mulighederne for at skaffe medfinansiering til realisering af dele af handlingsplanen. Resultaterne af denne sondering vil kunne fremlægges for udvalget samtidig med en beslutningsindstilling om handlingsplanen.

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

I forlængelse af temadrøftelse i Bygge- og Teknikudvalget den 9. marts 2005 foreslår forvaltningen, at udvalget drøfter et oplæg til 'Handlingsplan for Københavns Byrum'.  Med udgangspunkt i udvalgets spørgsmål og tilkendegivelser, vil forvaltningen forberede en indstilling til beslutning, som kan forelægges udvalget i efteråret 2005.

Handlingsplanen sigter mod at styrke København som en unik europæisk metropol, hvor forskellighed og identitet åbner mulighed for menneskers udfoldelse. Forvaltningen har udarbejdet oplægget i et nært samarbejde med den franske byplanlægger Jean-Pierre Charbonneau, og har dermed søgt inspiration i andre europæiske byer, hvor der i de senere år er gjort en særlig indsats. Navnlig to af de franske byer, hvor Charbonneau har fungeret som konsulent, Lyon og St. Etienne, har i særlig grad leveret værdifulde eksempler på nye metoder og nyt byrumsdesign.

Handlingsplanen vil forbedre og skabe nye byrum gennem en trebenet strategi, der omfatter:

Processer: Forbedring af grundlaget for politiske beslutninger og bedre borgerdialog.

Kvalitet: Mere byrum for pengene.

Strategi: En mere helhedsorienteret planlægning.

Forvaltningen foreslår, at udvalget drøfter en række forslag til nyskabelser og forbedringer, som beskrevet nedenfor.

 

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

Forvaltningen foreslår, at udvalget drøfter følgende:

Processer: Målet er at skabe en bedre dialog med borgerne og et bedre beslutningsgrundlag for politikerne. Det foreslås,

·        At politikerne og borgerne deltager på et tidligere tidspunkt i processen ved at programfasen styrkes, og at der altid præsenteres alternativer, som skal være reelle og bl.a. belyse forskellige prisniveauer.

·        At der i projektets program skabes et fælles grundlag for projektet, så alle kender dets mål, økonomiske ramme, den fremtidige anvendelse af byrummet mv. Programmet bliver til i dialog med politikere og borgere.

·        At der dannes et 'Projektforum' for at øge samarbejdet på tværs af forvaltningerne og styrke byrumskompetencerne. I 'Projektforum' drøftes alle væsentlige projekter i en embedsmandsgruppe på tværs af forvaltningen. I første omgang foreslås 'Projektforum' etableret i Bygge- og Teknikforvaltningen. På sigt udbredes deltagelsen til de øvrige forvaltninger.

·        At samarbejdet med priva te rådgivere og bygherrer forbedres.

·        At der generelt fremstilles mere letforståelige dokumenter, kort og illustrationer, der gør projekter lettere at forstå for ikke-fagfolk. Mere udbredt brug af 3D-visualisering og bedre kvalitet af planer, tekniske illustrationer og beskrivelser.

Forvaltningen vil under drøftelsen kunne uddybe forslag til nye processer hvad angår borgerdialog, politiske beslutninger og samarbejdet med private rådgivere.

 

Kvalitet: Målet er at få mere byrum for pengene. Den normale anlægskvalitet suppleres med et nyt kvalitetsbegreb, 'Enkelt & billigt', hvor byrum omformes efter nye ideer, såvel teknisk som funktionelt og under hensyn til renholdelse og vedligeholdelse, bæredygtighed, økonomi mv. Det foreslås:

  • At en række byrum anlægges efter det nye kvalitetsbegreb, 'Enkelt & billigt', med nye muligheder for udfoldelse, fleksibilitet og foranderlighed.
  • At der i 2006 anlægges en række pilotprojekter som led i realiseringen af handlingsplanen, flere af dem efter 'Enkelt & billigt'-konceptet. Pilotprojekterne foreslås udvalgt som beskrevet nedenfor under afsnittene 'Strategi' og 'Pilotprojekter: Fem scenarier'.

 

Strategi: Målet er mere helhedssyn og større sammenhæng ved valget af byrumsprojekter. Det foreslås:

·        At der tages udgangspunkt i 4 principper, der styrker den fremtidige byudvikling. De fire principper omhandler udviklingen af strøggader, forbindelser, opholdspladser og fodgængerarealer såvel i city som lokalt.

·        At det drøftes om, indsatsen skal koncentreres i et enkelt område eller i hele byen, herunder hvordan indsatsen skal fordeles mellem projekter i indre by ("metropolprojekter") eller i lokalområderne ("lokale projekter") som beskrevet i nedenstående scenarier.

·        At det drøftes, om ressourcerne skal anvendes til at løfte nedslidte byområder og dermed bruges i de byområder, som er udpeget til kvarterløft, områdefornyelse mv. eller om de skal anvendes til at fastholde og udvikle de byområder, som i dag er velfungerende, men som på sigt trues af nedslidning.

Til støtte for drøftelsen er vedlagt bilag 1: 'Handlingsplan for Københavns Byrum – Strategi' udkast 10.05.05.

Bilag 1 omfatter bydelsplaner, hvor der skitsemæssigt er vist en lang række projektmuligheder, fordelt på de 4 principper. Det omfatter også et projektkatalog, der peger på en række  projekter, som efter forvaltningens vurdering har høj prioritet, og som er velegnet til at belyse det nye koncept 'Enkelt & billigt'. Forvaltningen foreslår, at de pilotprojekter, som foreslås gennemført i 2006 udvælges blandt projektkatalogets projekter.

Som udgangspunkt for en drøftelse om valg af pilotprojekter foreslår forvaltningen nedenstående fem scenarier. Forvaltningen lægger ikke op til, at pilotprojekterne skal vælges her og nu, men vil på et udvalgsmøde i efteråret 2005 fremlægge 2-3 alternative forslag til de ca. 10 pilotprojekter, som kan gennemføres i 2006. Alternativerne vil tage udgangspunkt i udvalgets tilkendegivelser.

 

Pilotprojekter: Fem scenarier

Forvaltningen forestiller sig, at valget af pilotprojekter kan tage udgangspunkt i en kombination af følgende fem scenarier:

Scenarie 1. Metropolprojekter.

Indsatsen prioriteres i middelalderbyen.

Scenarie 2. Eksisterende lokale trafik - og miljø planer

Indsatsen prioriteres i områder, hvor der i forvejen er udarbejdet lokale trafik- og miljøplaner. Det drejer sig om områderne: Østerbro, Vesterbro og Amager. Der har i disse områder været omfattende dialog med borgerne omkring udvælgelsen af projekter.

Scenarie 3. Projekter i Kvarterløftområder/områdefornyelse.

Indsatsen prioriteres i kvarterløftområder/områdefornyelse. Det drejer sig først og fremmest om områderne: Nord-Vest, Nørrebro Park-kvarteret, Mimersgade-kvarteret og Øresundsvej-kvarteret. Formålet med indsatsen er at styrke det eksisterende lokale byliv. Indsatsen bør lokaliseres i tilknytning til befærdede områder som strøggader og metrostationer. Der har i disse områder været omfattende dialog med borgerne omkring udvælgelsen af projekter.

Scenarie 4 Projekter i villakvarterer.

Indsatsen prioriterer istandsættelse af pladser, grønne anlæg og forbindelser, som kan skabe bedre byrumskvalitet i villakvarterer, som er nedslidte og/eller mangler fælles mødesteder og udfoldelsesmuligheder.

Scenarie 5. Projekter i hele byen.

Indsatsen prioriterer gennemførelsen af forbindelser, som kan knytte kvarterer sammen med hinanden og med de store rekreative områder samt pladser og grønne anlæg, som kan henvende sig til større byområder (flere kvarterer).

 

Det videre arbejde

Forvaltningen foreslår, at der i efteråret 2005 - med udgangspunkt i udvalgets drøftelse - fremlægges et endeligt forslag til en handlingsplan. Med udgangspunkt i udvalgets tilkendegivelser under drøftelsen, vil forslaget omfatte 2-3 alternative forslag til pilotprojekter, som kunne gennemføres i 2006.

 

Baggrund for handlingsplanen

For at sikre en stærk udvikling af byens rum, har Bygge- og Teknikforvaltningen udarbejdet en 'Handlingsplan for Københavns Byrum', der lægger grunden til en helhedsorienteret indsats for at forbedre de københavnske byrum. Målet er at opnå større tilfredshed hos borgere og politikere gennem en bedre og tættere dialog og at styrke kompetencerne på tværs af forvaltningen for at opkvalificere arbejdet med byens rum.

 

Handlingsplanen sigter mod at styrke København som en unik europæisk metropol, hvor forskellighed og identitet åbner mulighed for menneskers udfoldelse. Forvaltningen har søgt inspiration i andre europæiske byer, hvor der i de senere år er gjort en særlig indsats. Som vellykkede eksempler kan de franske byer Lyon og St. Etienne fremhæves. Byrumsstandarden er hævet ganske betragteligt i byerne ved at gennemføre mange forskelligartede projekter. Den bagvedliggende strategi er udformet af den franske byplanlægger Jean-Pierre Charbonneau, og på den baggrund har forvaltningen bedt Jean-Pierre Charbonneau, om at medvirke som konsulent ved handlingsplanens tilblivelse. Under processen har der været afholdt tre ateliers (workshops) med borgere, politikere og interessenter.

 

Visionen for Københavns byrum er at skabe både:

1.      En foranderlig international metropol med en stærk byidentitet, et dynamisk byliv og attraktive erhvervsmuligheder.

Og:

2.      En attraktiv boligby med gode muligheder for oplevelse og udfoldelse der, hvor folk bor og færdes til daglig.

 

Handlingsplanen lægger op til, at der i fremtiden satses på en bedre balance mellem metropol-projekter og lokale projekter. Den foreslår en stor satsning på 'Enkle & billige' projekter, som på kort tid og inden for en overkommelig økonomisk ramme kan forbedre byens rum. Et vigtig mål for handlingsplanen er desuden, at der indføres nye metoder og processer, som sikrer et bedre grundlag for politiske beslutninger, bedre dialog med borgerne, bedre samarbejde med private rådgivere og bygherrer og et bedre samarbejde i selve forvaltningen.

 

 

Økonomi

En aktuel status for Vej & Parks investeringsplan fremgår af vedlagte bilag 2. Opstillingen tager udgangspunkt i den udgave af investeringsplanen, som er fremlagt for udvalget den 12. januar 2005, idet aktuelle ændringer nu er indarbejdet. Det gælder:

·        Nye, godkendte anlægsbevillinger

·        Projekter som er en konsekvens af udvalgets tidligere beslutninger

·        Projekter, som har fået en forskudt anlægsudførelse af praktiske (ofte vejrbetingede) årsager.

Der er herudover tilføjet en række projekter, som efter forvaltningens bedste forståelse er velbegrundede ønsker i forlængelse af udvalgets beslutninger eller tilkendegivelser i den forløbne tid.

Ønskerne omfatter en række byrumsprojekter, herunder forslag om 5 mio. kr. årligt fra og med 2006 til realisering af byrumshandlingsplanen. Her er det tanken, at medfinansiering fra fonde, sponsorer mfl. kan bringe det årlige beløb op på det dobbelte, således at der kan være 10 mio. kr. til rådighed pr. år, eller 30 mio. kr. over en periode på 3 år.

De projekter, som ikke er mærket som ønsker på (med et ø på bilaget) udgør de projekter, som p.t. er omfattet af anlægsbevillinger eller konkrete politiske beslutninger Differencen mellem disse projekter og anlægsbudgettet er et beløb, som kan betegnes som 'ikke-disponerede' eller 'frie' midler. I bilaget er det vist, hvordan de besluttede projekter og ønskerne til sammen overstiger anlægsbudgettet. Det er derfor nødvendigt at foretage en prioritering mellem ønskerne. Forvaltningen foreslår, at udvalget drøfter denne prioritering, herunder, om udvalget ønsker at prioritere anvendelsen af 5 mio. kr. til realisering af en række pilotprojekter i 2006, flere af dem efter 'Enkelt & billigt'-konceptet.

 

Miljøvurdering

-

 

Høring

Det vurderes ikke, at handlingsplanen vil være egnet til en offentlig høring i traditionel forstand. I stedet foreslås afholdt et seminar for medlemmer af BTU samt deltagerne i de 3 ateliers, som blev afholdt i foråret 2004. Atelierdeltagerne omfatter medarbejdere fra Bygge- og Teknikforvaltningen, Økonomiforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen samt indbudte borgere og byrumseksperter. Seminaret foreslås afholdt i efteråret 2005. Tilkendegivelser, kommentarer og forslag fra seminaret indarbejdes i den færdige handlingsplan, som fremlægges til godkendelse for BTU efteråret 2005. Til seminaret udarbejdes en avis i samme form som atelier-aviserne, der fortæller om handlingsplanens tilblivelse, erfaringer fra de afholdte ateliers og resultatet i form af handlingsplanens konklusioner.

 

I en mindre udstilling ved den 5. europæiske byplanbiennale, der finder sted på Arkitektskolen i København 9. - 11. juni 2005 fortælles om handlingsplanen, den unikke tilblivelsesproces og resultaterne. Biennalen forventes at have 800 deltagere fra hele verden.

 

BILAG VEDLAGT

Bilag 1: Handlingsplan for Københavns byrum – strategi

Bilag 2: Vej & Parks anlægsramme (Prioritering af projekter)

 

 

Ole Bach


 

Til top