Mødedato: 17.01.2001, kl. 14:00

Administration af sikringsrumspligten i forbindelse med nybyggeri

Administration af sikringsrumspligten i forbindelse med nybyggeri

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 17. januar 2001

 

 

Sager til beslutning

 

21. Administration af sikringsrumspligten i forbindelse med nybyggeri

 

BTU 11/2001 J.nr. 536.0004/99

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,

at sikringsrumspligten fastholdes – også ved nybyggeri til skole- og daginstitutionsformål – indtil Indenrigsministeriets overordnede vurdering af sikringsrumsproblematikken foreligger

at nedenstående svar fremsendes til Uddannelses- og Ungdomsudvalget

 

RESUME

Uddannelses- og Ungdomsudvalget har anmodet Bygge- og Teknikudvalget om en afklaring af de fremtidige retningslinier for administrationen af sikringsrumspligten i forbindelse med nybyggeri, samt om dispensation fra sikringsrumspligten for så vidt angår skole- og dagsinstitutionsbyggeri, indtil retningslinierne foreligger.

Bygge- og Teknikforvaltningen administrerer fortsat i overensstemmelse med Borgerrepræsentationens bemyndigelse fra 1993 efter de af staten fastlagte retningslinier.

Beredskabsstyrelsen er p.t. i gang med at udarbejde en rapport til Indenrigsministeriet om den kommunale administration på sikringsrumsområdet. Rapporten vil være færdig i foråret 2001, og Indenrigsministeriet vil herefter tage stilling til, om der skal tages skridt til statslige initiativer på området.

Bygge- og Teknikforvaltningen anbefaler, at man afventer Inderingsministeriets vurdering, og at man indtil da fastholder sikringsrumspligten uændret.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

På Uddannelses- og Ungdomsudvalgets møde den 6. december 2000 tiltrådte udvalget Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens indstilling om, at der rettes henvendelse til Bygge- og Teknikudvalget med anmodning om en afklaring af de fremtidige retningslinier for administration af sikringsrumspligten i forbindelse med nybyggeri.

På den baggrund har borgmester Per Bregengaard i brev af 6. december 2000 anmodet Bygge- og Teknikudvalget om, at der snarest sker en afklaring af de fremtidige kommunale retningslinier på området. Alternativt, at der – indtil der foreligger en afklaring af reglerne – gives dispensation for sikringsrum ved nybyggeri til skole- og daginstitutionsformål.

 

Uddybning af indstilling

Baggrund

Med virkning fra 1. januar 1993 blev administrationen af reglerne om sikringsrum og beskyttelsesrum overført fra Civilforsvarsstyrelsen til kommunerne.

I forbindelse hermed bemyndigede Borgerrepræsentationen i sit møde den 18. februar 1993 (BF. 1993, s 393-394, sag nr. 102/93) daværende Magistratens 4. Afdeling til indtil videre at administrere sikringsrumspligten i nybyggeri efter de hidtil gældende regler i Indenrigsministeriets bekendtgørelse nr. 650 af 19. december 1984. Samtidig blev det forudsat, at en registrering af de i kommunen beliggende sikringsrum skulle danne grundlag for at træffe beslutning om, hvorvidt og hvordan der skulle ændres i dette administrationsgrundlag.

I overensstemmelse med Borgerrepræsentationens vedtagelse er der i byggesagsbehandlingen stillet krav om indretning af sikringsrum i nybyggeri. Dog er der for bl.a. midlertidige pavillonbebyggelser og tilbygninger til skoler meddelt udsættelse i op til 7 år til etablering af de fornødne sikringsrum.

Beredskabsstyrelsen gennemførte i 1998 en undersøgelse om udviklingen på sikringsrumsområdet for perioden 1993-1997. Undersøgelsen viste et markant fald i tilvæksten af sikringsrumspladser på landsplan.

På baggrund af Beredskabsstyrelsens undersøgelse blev sikringsrumsproblematikken drøftet i Bygge- og Teknikudvalget den 2. juni 1999. Forvaltningens redegørelse indeholdt følgende konklusion:

"Efter Bygge- og Teknikforvaltningens opfattelse peger den nuværende sikkerhedspolitiske situation og udviklingen i tilvæksten af sikringsrumspladser i landet som helhed samt kommunernes uensartede praksis på, at Københavns kommune burde overveje at opgive kravet om sikringsrumspladser i forbindelse med nybyggeri."

 

Den 20. oktober 1999 tilskrev Beredskabsstyrelsen samtlige landets kommuner med orientering om et initiativ til en nærmere undersøgelse af udviklingen i den kommunale administration af sikringsrumsområdet med henblik på at afgive en rapport til Indenrigsministeriet for perioden 1998-2000. Indenrigsministeriet vil herefter tage stilling til, om det vil være nødvendigt med statslige initiativer med henblik på at undgå konkurrenceforvridning og sikre mere ligelig dækning med beskyttelsesrum. Beredskabsstyrelsens rapport forventes forelagt i foråret 2001.

 

Praksis i kommunerne

Det beror på en misforståelse, når det hævdes, at samtlige landets kommuner har opgivet kravet om, at der skal etableres sikringsrum i forbindelse med nybyggeri.

Beredskabsstyrelsens undersøgelse viste, at 126 kommuner havde valgt ikke at kræve sikringsrum ved nybyggeri, 89 kommuner havde valgt at kræve sikringsrum i visse tilfælde, og 17 kommuner havde generelt opretholdt krav om etablering af sikringsrum ved nybyggeri.

Blandt de kommuner, der fortsat har tilvækst i antallet af sikringsrumspladser, finder man ud over København bl.a. Frederiksberg, Århus, Odense og Ålborg. Fælles for disse kommuner er en relativt lav dækningsgrad i forhold til kommuner, der er præget af overvejende nyere bebyggelse. En tilsvarende forskel – begrundet i den eksisterende kapacitet – kan ses blandt omegnskommunerne.

 

Konklusion

Det er forvaltningens opfattelse, at stillingtagen til en ændring af den hidtil fulgte praksis ikke bør ske, før der foreligger en overordnet vurdering af sikringsrumsproblematikken generelt, som denne er bebudet fra Indenrigsministeriets side.

En generel afskaffelse af krav om sikringsrum bør efter forvaltningens opfattelse ej heller ske i form af en kommunal beslutning, men i form af revideret lovgivning på området.

Endelig er det forvaltningens umiddelbare opfattelse, at en delvis opretholdelse af krav om tilvækst af sikringsrumskapacitet må medføre, at lokaliteter som børneinstitutioner, skoler og hospitaler – hvor personer er overladt i offentlig varetægt, og generelt ikke er selvhjulpne – prioriteres højt i forhold til andre typer bebyggelse.

Forvaltningen anbefaler på denne baggrund, at Bygge- og Teknikudvalget svarer Uddannelses- og Ungdomsudvalget, at sikringsrumspligten fastholdes – også ved nybyggeri til skole- og daginstitutionsformål – indtil den overordnede vurdering af sikringsrumsproblematikken foreligger.

 

Udkast til svar

"Uddannelses- og Ungdomsudvalget
Rådhuset
1599 København V

 

Vedrørende den kommunale administration af sikringsrumspligten i forbindelse med nybyggeri

I brev af 6. december 2000 anmodede Uddannelses- og Ungdomsudvalget om, at der snarest sker en afklaring af de fremtidige kommunale retningslinier vedrørende kravet om sikringsrum. Alternativt ønskede man, at der – indtil der foreligger en afklaring af reglerne – gives dispensation for kravet om sikringsrum ved nybyggeri til skole- og daginstitutionsformål.

Spørgsmålet om sikringsrumspligten er blevet behandlet på Bygge- og Teknikudvalgets møde den 17. januar 2001. Udvalget besluttede at tiltræde forvaltningens indstilling om, at sikringsrumspligten fastholdes – også ved nybyggeri til skole- og daginstitutionsformål – indtil Indenrigsministeriets overordnede vurdering af sikringsrumsproblematikken foreligger.

Kopi af indstilling til og protokol fra udvalgets møde den 17. januar 2001 vedlægges.

 

Med venlig hilsen

 

Søren Pind

Jens Jacobsen "

 

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

  1. Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens indstilling til møde den 6. december 2000
  2. Uddannelses- og Ungdomsudvalgets brev af 6. december 2000 til Bygge- og Teknikudvalget
  3. Kopi af Jyllandspostens artikel den 6. december 2000
  4. Kopi af Beredskabsstyrelsens brev til samtlige kommuner af 20. oktober 1999

 

 

Ole Sperling

 

 

Til top