Mødedato: 16.05.2001, kl. 14:00

Lokalplanforslag "Østamagerbanen" med tilhørende forslag til tillæg til Kommuneplan 1997

Lokalplanforslag "Østamagerbanen" med tilhørende forslag til tillæg til Kommuneplan 1997

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 16. maj 2001

 

 

Sager til beslutning

 

5. Lokalplanforslag "Østamagerbanen" med tilhørende forslag til tillæg til Kommuneplan 1997

 

BTU 250/2001 J.nr. 611:234.0001/01

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at forslag til lokalplan "Østamagerbanen" vedtages med henblik på offentliggørelse

at indsigelsesfristen fastsættes til 2 måneder (eksklusive juli måned)

at lokalplanforslagets offentliggørelse udover i områdets lokalaviser også annonceres i dagspressen

at vedtage den foreslåede dialogstrategi bestående af hjemmeside for planen, en lokal udstilling samt et borgermøde i samarbejde med HUR og Ørestadsselskabet

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

at forslag til tillæg til Kommuneplan 1997 vedtages med henblik på offentliggørelse fælles med forslaget til lokalplan

at indsigelsesfristen fastsættes til 2 måneder (eksklusive juli måned)

at offentliggørelse sammen med lokalplanforslaget udover i områdets lokalaviser også annonceres i dagspressen

at vedtage den foreslåede dialogstrategi bestående af en hjemmeside for planen, en lokal udstilling samt et borgermøde fælles med lokalplanforslaget og i samarbejde med HUR og Ørestadsselskabet

 

RESUME

I henhold til lov om Ørestaden m.v. kan Østamagerbaneselskabet anlægge en letbane, Østamagerbanen, fra slutningen af Metros 1. etape ved Lergravsparken til lufthavnen delvis i Amagerbanens tracé. Loven fastlægger principperne for banens linieføring og placering af stationer. Den endelige linieføring og stationsplacering fastlægges i region- og kommuneplanlægningen. Østamagerbaneselskabet deler administration og direktion med Ørestadsselskabet, der forestår projekteringen af Østamagerbanen.

Etablering af Østamagerbanen forudsætter, at Hovedstadens Udviklingsråd tilvejebringer VVM-redegørelse, og at der udarbejdes lokalplan for såvel stationer som for selve baneanlægget.

Borgerrepræsentationen behandlede den 18. november 1999 (BR 462/99) et af Ørestadsselskabet udarbejdet materiale om anlæg af Metros 3. etape – Østamagerbanen. Forslaget omhandlede 4 forskellige modeller for udbygningen af Metros 3. etape. Det blev besluttet at tilkendegive, at kommunen lægger vægt på,

at der snarest muligt træffes beslutning om anlæg af Østamagerbanen, således at den kan anlægges i direkte forlængelse af Metros 1. og 2. etape,

at der i det videre arbejde lægges vægt på den byarkitektoniske indpasning af banen, herunder på mulighederne for at reducere barrierevirkningen mest muligt,

at der af hensyn til betjeningen af Amager Strandpark opretholdes mulighed for, at der kan etableres en station ved Greisvej, samt

at der ved projekteringen tages hensyn til den langs banen planlagte grønne cykelrute.

Københavns Amt besluttede på grundlag af det nævnte materiale, at igangsætte projekteringen af Østamagerbanen inden for en økonomisk ramme på maksimalt 1.050 mio. kr.

Hovedstadens Udviklingsråd og Københavns Kommune indkaldte på denne baggrund i perioden fra den 30. juni til den 4. september 2000 ideer, forslag m.v. med henblik på udarbejdelse af det nødvendige regionplantillæg med tilhørende VVM-redegørelse.

På baggrund af den offentlige debat besluttede Hovedstadens Udviklingsråd på mødet den 23. januar 2001 bl.a., at Østamagerbanen skulle tage udgangspunkt i den såkaldte dæmningsmodel, hvor den 4,1 km lange strækning fra Strandlodsvej ad Amagerbanens tracé til Københavns Lufthavn i Kastrup i videst muligt omfang anlægges på terræn men ført op på dæmninger på op til 6 m over terræn i forbindelse med krydsninger af tværgående veje. Der etableres stationer på dæmninger ved Øresundsvej, Italiensvej, Hedegaardsvej og ved Alléen i Kastrup, inden banen afsluttes ved en station i forbindelse med et parkeringshus i Kastrup Lufthavn. Det besluttedes samtidigt, at VVM-redegørelsen skulle omfatte alternativer, herunder en fuldt nedgravet løsning og en løsning med en bane i terræn samt forskellige varianter af disse alternativer.

Ørestadsselskabet har på denne baggrund udarbejdet et program og design for Metros 3. etape - det såkaldte "Hovedforslag" - og sideløbende hermed har Hovedstadens Udviklingsråds administration udarbejdet et forslag til tillæg til regionplanen med tilhørende VVM-redegørelse, der forventes forelagt Hovedstadens Udviklingsråd den 25. juni 2001. Københavns Amt, Tårnby Kommune og Københavns Kommune har været tilknyttet dette arbejde.

Sideløbende er der i Københavns Kommune udarbejdet et forslag til lokalplan med tilhørende forslag til tillæg til Kommuneplan 1997. Forslagene tager udgangspunkt i det af Ørestadsselskabet udarbejdede "Hovedforslag".

Tårnby Kommune har valgt at udsætte lokalplanlægningen, indtil regionplanprocessen er tilendebragt.

Lokalplanforslaget omfatter de arealer, der skal medgå til etablering af Metros 3. etape. Endvidere omfatter lokalplanforslaget de arealer vest for banen, som skal indgå i den grønne cykelrute fra Islands Brygge ad Amagerbanens tracé til Hedegaardsvej. Ved lokalplanlægning fastsættes i fornødent omfang bestemmelser om områdets anvendelse og de nødvendige bygninger og anlæg.

Samtidig er der udarbejdet et forslag til tillæg til Kommuneplan 1997, med henblik på at indarbejde den i forbindelse med regionplanlægningen foretagne VVM-redegørelse i kommuneplanen. Anlæg af Metros 3. etape er i øvrigt i overensstemmelse med det gældende rammegrundlag.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

I henhold til lov om Ørestaden m.v. kan Ørestadsselskabet, hvoraf Københavns Kommune ejer 55 pct. og Staten 45 pct., sammen med Københavns Amtskommune danne interessentskabet Østamagerbaneselskabet, hvoraf Ørestadsselskabet ejer 55 pct. og Københavns Amt 45 pct. Østamagerbaneselskabet, der blev stiftet i 1995, kan i henhold til loven anlægge en letbane, Østamagerbanen, i fortsættelse af Metros 1. etape ved Lergravsvej til lufthavnen delvis i Amagerbanens tracé. Loven fastlægger principperne for banens linieføring og placering af stationer. Den endelige linieføring og stationsplacering fastlægges i region- og kommuneplanlægningen. Østamagerbaneselskabet deler administration og direktion med Ørestadsselskabet, der forestår projekteringen af Østamagerbanen.

I henhold til planloven forudsætter anlæg af en bane som Østamagerbanen forudgående tilvejebringelse af en VVM-redegørelse, der som en del af regionplanlægningen hører under Hovedstadens Udviklingsråds ressort. Endvidere er der tale om så væsentlig en ændring af det eksisterende miljø, at der i henhold til planloven skal udarbejdes lokalplan for såvel stationer som for selve baneanlægget.

Borgerrepræsentationen behandlede den 18. november 1999 (BR 462/99) et af Ørestadsselskabet på anmodning fra Københavns Amt udarbejdet materiale om anlæg af Metros 3. etape – Østamagerbanen. Forslaget omhandlede 4 forskellige modeller for udbygningen af Metros 3. etape. Det blev besluttet over for Ørestadsselskabet at tilkendegive, at kommunen lægger vægt på, at der snarest muligt træffes beslutning om anlæg af Østamagerbanen, således at den kan anlægges i direkte forlængelse af Metros 1. og 2. etape. Det besluttedes endvidere over for Ørestadsselskabet at tilkendegive, at der i det videre arbejde lægges vægt på den byarkitektoniske indpasning af banen, herunder på mulighederne for at reducere barrierevirkningen mest muligt. Endelig besluttedes det at tilkendegive, at der af hensyn til betjeningen af Amager Strandpark opretholdes mulighed for at etablere en station ved Greisve j, og at der ved projekteringen tages hensyn til den langs banen planlagte grønne cykelrute.

Københavns Amt besluttede på grundlag af det nævnte materiale at igangsætte projekteringen af Østamagerbanen inden for en økonomisk ramme på maksimalt 1.050 mio. kr.

Hovedstadens Udviklingsråd og Københavns Kommune indkaldte på denne baggrund i perioden fra den 30. juni til den 4. september 2000 ideer, forslag m.v. med henblik på igangsætning af udarbejdelsen af det til banens gennemførelse nødvendige regionplantillæg med tilhørende VVM-redegørelse.

I forbindelsen med indkaldelse af ideer og forslag m.v. modtog Hovedstadens Udviklingsråd ca. 400 henvendelser, herunder 336 enslydende henvendelser fortrinsvis fra beboere i nærområdet. Der blev givet generel tilslutning til ideen om forlængelse af Metro i 4 henvendelser. I de øvrige henvendelser, herunder de 336 enslydende henvendelser, tilkendegives en generel modstand mod projektet, idet det anføres, at der ikke er behov for banen, at passagerprognoserne er for optimistiske, at busbetjeningen i området er tilstrækkelig, og at banen vil give miljømæssige gener samt påtvinge Østamager en uønsket mulighed for at intensivere arealanvendelsen, herunder gennem en fortætning af villaområderne med deraf følgende risiko for ekspropriation, stigning i ejendomsskatter m.m.

På baggrund af den offentlige debat og et i denne forbindelse udarbejdet notat om de modtagne henvendelser besluttede Hovedstadens Udviklingsråd på mødet den 23. januar 2001, at planlægningen af Østamagerbanen skulle videreføres gennem udarbejdelse af et forslag til tillæg til regionplanen med tilhørende VVM-redegørelse. Rådet besluttede endvidere, at der skulle tages udgangspunkt i et forslag - den såkaldte dæmningsmodel – der forudsætter banen på den 4,1 km lange strækning fra afslutningen af Metros 1. etape umiddelbart øst for Strandlodsvej ad Amagerbanens tracé til Københavns Lufthavn i Kastrup anlagt i videst muligt omfang på terræn, men ført op på dæmninger på op til 6 m over terræn i forbindelse med krydsninger af tværgående veje. Der etableres stationer på dæmninger ved Øresundsvej, Italiensvej, Hedegaard svej og ved Alléen i Kastrup, inden banen afsluttes ved en station i forbindelse med et parkeringshus i Kastrup Lufthavn. Det besluttedes samtidigt, at VVM-redegørelsen skulle omfatte alternativer, herunder en fuldt nedgravet løsning og en løsning med en bane i terræn samt forskellige varianter af disse alternativer.

Ørestadsselskabet har på denne baggrund udarbejdet et program og design for Metros 3. etape – det såkaldte "Hovedforslag" - og sideløbende hermed har Hovedstadens Udviklingsråds administration udarbejdet et forslag til tillæg til regionplanen med tilhørende VVM-redegørelse, der forventes forelagt Hovedstadens Udviklingsråd den 25. juni 2001. Københavns Amt, Tårnby Kommune og Københavns Kommune har været tilknyttet dette arbejde.

Sideløbende er der i Københavns Kommune udarbejdet et forslag til lokalplan med tilhørende forslag til tillæg til Kommuneplan 1997. Forslagene tager udgangspunkt i det af Ørestadsselskabet udarbejdede "Hovedforslag".

Tårnby Kommune har valgt at udsætte lokalplanlægningen, indtil regionplanprocessen er tilendebragt.

Bygge- og Teknikudvalget drøftede på mødet den 7. marts 2001 (BTU 92/2001) en af forvaltningen udarbejdet indstilling om program- og designforslag for Metros 3. etape, hvor bl.a. spørgsmålet om cykelrutens forløb gennem en tunnel under Metro umiddelbart syd for stationen ved Øresundsvej og en anbefaling fra forvaltningen om placering af Metros teknikrum i dæmningerne blev omtalt. Lokalplanforslaget er udformet i overensstemmelse med anbefalingerne i indstillingen.

Lokalplanområdet omfatter de arealer, der skal medgå til etablering af Metros 3. etape. Endvidere omfatter lokalplanforslaget de arealer vest for banen, som skal indgå i den grønne cykelrute fra Islands Brygge ad Amagerbanens tracé til lige nord for kommunegrænsen.

 

Planmæssige forhold

Kommuneplan 1997

I Kommuneplan 1997, der er såvel region- som kommuneplan for Københavns Kommune, er lokalplanområdet beliggende i bydelene Sundby Nord og Sundby Syd. Området er fastlagt til Tekniske anlæg (T1-område) med mulighed for at anvende området til kollektive trafikanlæg, såsom sporanlæg, tog- og busstationer, godsterminaler, værksteds- og klargøringsanlæg med dertil hørende administration og lignende. På stationer og busterminaler kan der tillades indrettet publikumsorienterede servicefunktioner, som har naturlig tilknytning til de enkelte typer stationer og terminaler.

Ved lokalplanlægning fastsættes i fornødent omfang bestemmelser om bebyggelsesprocent og bygningshøjde under hensyn til de for områdets anvendelse nødvendige bygninger og anlæg samt om etageantal, friarealets størrelse og om parkeringsforhold.

I kommuneplanens strukturdel er Metros 3. etape vist med en placering fra Lergravsparkens Station, over Amagerbanens tidligere tracé til kommunegrænsen mod Tårnby Kommune og videre til Kastrup. Der er vist 4 stationer ved henholdsvis Øresundsvej, Italiensvej, Kirsten Kimers Vej og Hedegaardsvej.

 

Forslag til Kommuneplan 2001

I det forslag til Kommuneplan 2001, som Borgerrepræsentationen vedtog den 8. februar 2001, og som er udsendt i offentlig høring fra den 1. marts 2001 til den 1. juni 2001, er lokalplanområdet beliggende i et T1-område i bydelen Sundbyøster. T1-rammen indeholder tilsvarende bestemmelser som i Kommuneplan 1997.

I kommuneplanforslagets hovedstrukturdel anføres om Metros 3. etape (Østamagerbanen fra Lergravsparken til Lufthavnen), at den er under projektering, og at denne del af metrosystemet bl.a. vil kunne sikre en miljøvenlig kollektiv trafikbetjening af Amager Strandpark og understøtte udviklingen af attraktive byområder langs kysten.

Endvidere er der i hovedstrukturdelen med henvisning til den af Borgerrepræsentationen i januar 1997 tiltrådte "Prioriteringsplan for de manglende cykelstier" henvist til en planlagt cykelrute i den tidligere Amagerbanes tracé fra Islands Brygge og til kommunegrænsen mod Tårnby Kommune. Cykelruten – benævnt Amagerruten - er den næste, som forventes påbegyndt efter afslutning i 2004 af Nørrebroruten.

 

Forslag til regionplan 2001

Hovedstadens Udviklingsråd har i perioden fra den 12. december 2000 til den 6. februar 2001 offentliggjort Forslag til Regionplan 2001. I regionplanforslaget er Metros 3. etape vist på tilsvarende måde som i kommuneplanlægningen, og det anføres, at etableringen heraf forudsætter udarbejdelse af regionplantillæg med tilhørende VVM-redegørelse.

Endvidere er der i regionplanforslaget vist forslaget til en grøn cykelrute i den tidligere Amagerbanes tracé i overensstemmelse med angivelsen i kommuneplanforslaget.

 

Gældende lokalplaner og lokalplanforslag i offentlig høring

Lokalplanområdets nordligste del er omfattet lokalplan nr. 142 "Amager Øst – Nord" vedtaget af Borgerrepræsentationen den 2. februar 1989 og af lokalplan nr. 281 "Strandlodsvej" vedtaget af Borgerrepræsentationen den 24. oktober 1996.

Lokalplan nr. 142 fastlægger området til erhvervsformål i form af industri-, værksteds-, engros-, lager- og oplagsvirksomhed med dertil hørende administration. Bebyggelsesprocenten må ikke overstige 80.

Lokalplan nr. 281 fastlægger området til offentlige formål samt private institutioner m.v.

Herudover er lokalplanområdet omfattet af lokalplan nr. 287 "Engvej" vedtaget af Borgerrepræsentationen den 29. maj 1997. Lokalplanen fastlægger området øst for Amagerbanen til erhvervsformål i form af industri-, værksteds-, engros-, lager- og oplagsvirksomhed med dertil hørende administration. Bebyggelsesprocenten må ikke overstige 80. Området vest for Amagerbanen fastlægges til boligformål med en bebyggelsesprocent på 90. Endelig fastlægges Amagerbanens tracé til baneformål, og langs banens vestside fastlægges en sti.

Lokalplanforslagets nordlige del er endelig omfattet af lokalplanforslaget "Østamager III", der er vedtaget af Borgerrepræsentationen den 29. marts 2001 og udsendt i offentlig høring i perioden fra den 10. april 2001 til den 11. juni 2001. Lokalplanforslaget omfatter området begrænset af Strandlodsvej, bebyggelsen nord for Lergravsvej og dennes forlængelse, Amager Strandvej, villabebyggelsen nord for Italiensvej, Amagerbanens vestlige afgrænsning og Palermovej og dennes forlængelse til Amagerbanens tracé. Lokalplanforslaget fastlægger metroområdet til tekniske anlæg af offentlig/almen karakter. Det må anvendes til kollektive trafikanlæg i form af Metro, herunder station med tilhørende forplads umiddelbart syd for Øresundsvej. Lokalplanforslaget forudsætter udarbejdelse af supplerende lokalplan inden gennemførelse af Metros 3. etape. En endelig vedtagelse af "Østamager III& quot; vil medføre, at de ovenfor nævnte lokalplaner ophæves – bortset fra den sydvestlige del af lokalplanområdet omfattet af lokalplan nr. 287, hvor boligbebyggelsen Vibeengen er opført.

Lokalplanforslagets sydlige del er omfattet af lokalplan nr. 241 "Jorisvej" vedtaget af Borgerrepræsentationen den 3. november 1994. Lokalplanen fastlægger området til erhvervsformål, herunder administration, liberale erhverv, undervisning, mindre butikker samt håndværk og andre virksomheder, der naturligt kan indpasses i området, og som højst medfører ubetydelig forurening.

Lokalplanforslaget sydvestlige del er omfattet af lokalplan nr. 82 "Globetotter" vedtaget af Borgerrepræsentationen den 9. maj 1985. Lokalplanen fastlægger området til hoteldrift og lignende.

Endvidere omfattes lokalplanforslagets område af byplan nr. 17 vedtaget af Borgerrepræsentationen den 29. november 1945 og den 13. januar 1949 med ændringer vedtaget den 20. april 1967. Byplanen fastlægger området mellem Sumatravej, Greisvej og Engvej til boliger i 3 etager eller rækkehuse. Området mellem Greisvej og Wibrandtsvej fastlægges til offentlige formål, og området mellem Greisvej, Engvej, Formosavej og Roselillevejs forlængelse fastlægges til boliger i form af villaer med højst 2 boliger pr. ejendom. Området mellem Kastrup Fort og Amagerbanen/Hedegaardsvej fastlægges til kolonihaver. Kastrup Fort og Amager Strandpark fastlægges til offentlige formål.

 

Forslag til lokalplan

Lokalplanområdet omfatter de arealer, der skal medgå til etablering af Metros 3. etape. Endvidere omfatter lokalplanforslaget de arealer vest for banen, som skal indgå i den grønne cykelrute, "Amagerruten", fra Islands Brygge ad Amagerbanens tracé til Hedegaardsvej.

Med forslag til lokalplan tages der stilling til den planmæssige ramme for etablering af Metro samt en cykelrute langs Amagerbanens eksisterende tracé.

Det er hensigten, at de 3 stationer ved deres placeringer skal tilgodese attraktive adgangsforhold samt korte gangforbindelser mellem stationer og arbejdspladser, institutioner og boliger samt skabe mulighed for en effektiv omstigning mellem Metro og busforbindelser. Med henblik på mulighed for udsyn på tværs af banen, for at der ikke skal opstå en visuel barriere, skal banen placeres i terrænniveau, hvor det er muligt under hensyn til overføringer ved tværgående vej. Forslaget tilstræber en god kvalitet i overskuelige og trafiksikre vej- og stikrydsninger med henblik på funktionelle og arkitektonisk rigtige løsninger, der samtidig tilgodeser de omkringboende. Stationer og adgangsarealer samt afskærmning og hegning skal udføres i let og tidssvarende arkitektur.

Beplantning af metrodæmning med tilhørende arealer skal medvirke til at give området karakter og medføre, at anlægget fremtræder med en klar grøn identitet.

For så vidt angår banens udformning og placering gælder, at den kan anlægges på dæmninger i forbindelse med broer over Øresundsvej, Italiensvej og Hedegaardsvej. Herudover skal banen i videst mulig omfang etableres på terræn. Højden på dæmningerne må - inklusive brystværn - ikke overstige 7,6 m målt fra terræn, og dæmningerne skal opføres med et 5:1-profil.

Foruden broerne over Øresundsvej, Italiensvej og Hedegaardsvej kan der etableres en gangtunnel på tværs af Metro i området nord for Øresundsvej, og skal der etableres en stitunnel ved Pallesvej/Ramundsvej og stibro ved Greisvej.

Stationerne skal opføres i anviste byggefelter syd for henholdsvis Øresundsvej, Italiens-vej og Hedegaardsvej. Bygningshøjden til tagkant må ikke overstige 12 m over terræn, og teknikrum i forbindelse med banens drift skal indbygges i dæmningerne.

Banedæmningerne skal udføres med stålnets-armerede naturstensætninger evt. med fiberdug. Dæmningsskråningerne skal udføres med espalier med henblik på beplantning.

 

Forslag til kommuneplantillæg

Anlæg af Metro er som udgangspunkt i overensstemmelse med det gældende rammegrundlag i Kommuneplan 1997 samt med forslaget til Kommuneplan 2001. Det vil ikke være nødvendigt at ændre hovedanvendelsen i forbindelse med etablering af Metro, men på grund af, at Metro er et såkaldt VVM-pligtigt anlæg, er det i regionplanmæssig sammenhæng nødvendigt at udarbejde et tillæg til regionplanen, der indeholder en VVM-redegørelse for anlæggets etablering og drift.

Der er derfor udarbejdet et forslag til kommuneplantillæg, jf. planlovens § 11, stk. 2, der alene er af formel karakter for at bringe kommuneplanens rammedel i overensstemmelse med det regionplantillæg, der samtidigt udarbejdes. Forslaget til kommuneplantillæg fastholder det nuværende T1-område med en særlig bemærkning om, at Metro skal etableres og drives i overensstemmelse med den udarbejdede VVM-redegørelse.

Metroens 3. etape fra Lergravsparken til Københavns Lufthavn i Kastrup vil ifølge det af Ørestadsselskabet udarbejdede hovedforslag forløbe i terræn på knap en tredjedel af strækningen. Banen føres via dæmning og bro over de tværgående veje Øresundsvej, Italiensvej og Hedegaardsvej; hvor der etableres stationer. Den tidligere planlagte station ved Sved Vonveds Vej (Kastrup Fort) indgår ikke længere i planlægningen. De tre stationer i Københavns Kommune anlægges alle på dæmning, ca. 6 m over terræn. Der etableres en stitunnel for gående og cyklende ved Pallesvej/Ramundsvej og en stibro ved Greisvej.

I hovedstrukturen vil der blive foretaget mindre ændringer og justeringer i overensstemmelse hermed i forbindelse med endelig vedtagelse af Kommuneplan 2001.

 

Udtalelse fra Miljøkontrollen

I forbindelse med lokalplanforslagets udarbejdelse har Plan & Arkitektur foretaget høring af Miljø- og Forsyningsforvaltningen, Miljøkontrollen.

Miljøkontrollen har i brev af 27. april 2001 udtalt sig om de miljømæssige forhold.

Man henviser blandt andet til den af Borgerrepræsentationen vedtagne "Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri.", der også anbefales fulgt ved ikke kommunalt støttet byggeri.

Miljøkontrollen oplyser endvidere, at såfremt de forudsætninger, der ligger til grund for beregning af støj og vibrationer i VVM-vurderingen holder, vil banen i driftsfasen give anledning til et støjniveau på 60 dB(A) i en afstand af 10-15 meter fra spormidte, svarende til Miljøstyrelsens grænseværdi for nybyggeri af boliger ved eksisterende baner. Det vurderes endvidere, at banen vil kunne overholde Miljøstyrelsens vejledende grænseværdi for mærkbare vibrationer på 75 dB (KB-vægtet accelerationsniveau) i en afstand af 15 meter fra spormidte.

På denne baggrund anbefaler Miljøkontrollen, at der i lokalplanforslagets afsnit: "Foranstaltninger mod forureningsgener" medtages følgende bestemmelse: Banen skal i overensstemmelse med miljømyndighedernes krav udføres og indrettes således, at grænseværdierne for støj og vibrationer overholdes ved boliger og kolonihaver i naboområderne, jf. Miljøstyrelsens vejledning nr. 1/1997 "Støj og vibrationer fra jernbane".

Hvad angår jordbund og grundvand, henviser Miljøkontrollen til, at man i skrivelse af 9. november 2000 vedrørende forslag til lokalplan for området Østamager III har beskrevet jordbundsforholdene i området, hvorfor der for mere detaljeret beskrivelse henvises til denne skrivelse. Banen passerer på strækningen mellem Lergravsparken og Øresundsvej en række kortlagte arealer. På resten af strækningen kan det ligeledes ikke udelukkes, at jordbunden er forurenet fra de tidligere baneaktiviteter.

Miljøkontrollen forslår på den baggrund følgende bemærkning medtaget i lokalplanen:

Lokalplanområdet har tidligere har været anvendt til baneformål, hvilket erfaringsmæssigt kan betyde, at undergrunden kan være forurenet ***). . Banetraceet passerer mellem Lergravsparken og Øresundsvej flere matrikler, der er kortlagt i henhold til "Lov om forurenet jord" (lov nr. 370 af 2. juni 1999).

***) I henhold til § 71 i "Lov om forurenet jord" (lov nr. 370 af 2. juni 1999) skal arbejdet standses, hvis der under et bygge- eller jordarbejde konstateres en forurening af jorden, og der skal ske indberetning til miljømyndigheden (Miljøkontrollen). Forpligtigelsen hertil påhviler ejendommens ejer og den, der udfører eller lader udføre det pågældende arbejde. I § 50 i "Lov om forurenet jord" bestemmes det, at opgravning og flytning af forurenet jord og jord fra en kortlagt ejendom, en kortlagt del af en ejendom eller et areal, der anvendes til offentlig vej, skal anmeldes til miljømyndigheden (Miljøkontrollen). Pligten til at anmelde påhviler den, der flytter jorden, dvs. ejer, bruger, bygherre, entreprenør eller transportør. Anmeldelse skal ske inden jorden kan flyttes.

 

Bemærkning

Miljøkontrollens ønske, om at der i lokalplanens formålsbestemmelse

optages en bemærkning om de miljømæssige principper for områdets udbygning, er i princippet opfyldt i § 1 i det foreliggende lokalplanforslag.

Anbefalingen om optagelse af bestemmelser om forurenet jord er i princippet tilgodeset med optagelse af fodnoter, der henviser til de nævnte regler.

Endelig er der i § 8 – Foranstaltninger mod forureningsgener – optaget bestemmelse om, at banen i overensstemmelse med miljømyndighedernes krav skal udføres og indrettes således, at grænseværdierne for støj (60 dB(A) i en afstand af 15 m fra spormidte) og vibrationer (75 dB (KB-vægtet accelerationsniveau) i en afstand af 15 m fra spormidte) overholdes ved boliger i naboområderne.

Man har ikke som foreslået af Miljøkontrollen ladet bestemmelsen omfatte kolonihaver. Ørestadsselskabet har tilkendegivet, at støjgrænseværdien på 60 dB(A) kan vise sig overskredet ved nogle få kolonihavehuse, som ligger inden for en afstand af 15 m fra nærmeste spormidte. Det drejer sig om 5 kolonihavehuse i Strandbo, 10 i Formosa og 15 i Fortbo/Engdraget, hvoraf en del forventes af skulle indgå i den kommende cykelrute, således at der reelt er tale om 15 tilbageværende huse. En støjafskærmning skønnes at ville koste mindst 3-4 mio. kr. Endvidere kan Ørestadsselskabet ikke udelukke, at der ved banens drift kan opstå mærkbare vibrationer i kolonihavehuse beliggende inden for en afstand af 15 m fra nærmeste spormidte. Indretning af banen med vibrationsdæmpende foranstaltninger på den pågældende strækning vil beløbe sig til en samlet udgift på ca. 5 mio. kr.

Det skal yderligere anføres, at eksisterende boliger langs banen ligger i en afstand af mere end 15 m fra spormidte, og at der i den gældende lokalplanlægning omkring banen er taget højde for kommende boligbyggeri gennem fastlæggelse af byggelinier, der sikrer afstandskravet overholdt. I øvrigt er der på lange strækninger langs banen fastlagt vejudlæg og anlagt veje, som sikrer afstandskravet.

 

 

Forslag til dialogstrategi

Med henvisning til Borgerrepræsentationens beslutning den 29. marts 2001 (BR 111/01) foreslås nedenstående dialogstrategi.

Offentliggørelsen af lokalplanforslaget med tilhørende kommuneplantillæg koordineres med Hovedstadens Udviklingsråds offentliggørelse af forslag til regionplantillæg med tilhørende VVM-redegørelse.

I offentliggørelsesperioden gennemføres følgende tiltag:

  • Etablering af en særlig hjemmeside, der opbygges med en informationsdel og en dialogdel.
  • Gennemførelse af en udstilling i lokalområdet i samarbejde med Hovedstadens Udviklingsråd og Ørestadsselskabet.
  • Gennemførelse af et borgermøde i lokalområdet i samarbejde med Hovedstadens Udviklingsråd og Ørestadsselskabet.

 

BILAG VEDLAGT

Bilag A: Redegørelse for lokalplanforslag "Østamagerbanen" med tilhørende forslag til kommuneplantillæg

Bilag B: Lokalplanforslag "Østamagerbanen"

Bilag C: Forslag til tillæg til Københavns Kommuneplan 1997

 

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

Brev af 27. april 2001 fra Miljøkontrollen

 

 

 

 

Erik Jacobsen Jens Jacobsen

 

 

Til top