Mødedato: 16.05.2001, kl. 14:00

Afslag på ansøgning om etablering af lysavis for Danfoss på Rådhuspladsen

Afslag på ansøgning om etablering af lysavis for Danfoss på Rådhuspladsen

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 16. maj 2001

 

 

Sager til beslutning

 

12. Afslag på ansøgning om etablering af lysavis for Danfoss på Rådhuspladsen

 

BTU 245/2001 J.nr. 21531:105.0041/01

 

 

INDSTILLING

Bygge-og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,

at der med henvisning til Byggelovens § 6D, stk. 2, meddeles afslag på ansøgning om tilladelse til at ombygge Danfoss lysreklamen på taget af ejendommen Rådhuspladsen 55 til at indeholde en elektronisk lysavis

 

RESUME

Bygge- og Teknikforvaltningen har modtaget en ansøgning om tilladelse til ændring af Danfoss neonreklamen på taget af Rådhuspladsen 55, hjørnebygningen ved Rådhuspladsen/Frederiksberggade. Den væsentligste ændring består i, at de nuværende tre mindre "tid- og temperatur" skilte udskiftes med en elektronisk lysavis, udført som én sammenhængende kasse i samme udstrækning og med samme højde som de tre kasser inklusive mellemrummene. Ændringen vil ikke være i overensstemmelse med retningslinjerne for tagreklamer og elektroniske lystavler i "Facader og skilte i København", idet lysavisen især i dagtimerne efter ændringen ville fremstå som en mere markant og skæmmende opbygning med himlen som baggrund.

Plan & Arkitektur anbefaler derfor med hjemmel i Byggelovens § 6D, stk. 2, at der ikke meddeles tilladelse til ændringen.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Elektroluma A/S har på vegne af firmaet Danfoss søgt om tilladelse til ændring af deres nuværende neonreklame på taget af ejendommen Rådhuspladsen 55. På ejendommen er der mod Rådhuspladsen placeret 2 neonreklamer, nederst en reklame for Sony og derover reklamen for Danfoss. Begge reklamer er placeret over tagprofilet og strækker sig over hele facadens længde mod Rådhuspladsen. Den nuværende neonreklame for Danfoss er godkendt af Plandirektoratet den 25. november 1998. Reklamen består dels af Danfoss' logo i transparente neonrør, hvor teksten har en baggrund af aluminiumsbogstaver, dels af tre tekstlinier, hvor de to øverste er udført i transparente neonrør på baggrundsbogstaver af aluminium i en højde på 40 cm, og den nederste er udformet som tre sæt tid- og temperaturskilte i rødtlysende neonrør på sorte baggrundskasser med en højde p&arin g; 60 cm (Bilag 1).

Reklamen ønskes nu ændret således, at de tre "tid- og temperatur"-kasser udskiftes til en elektronisk "lysavis" med samme højde og udstrækning som de eksisterende kassers fulde længde inklusiv mellemrummene.

De ovenover liggende to tekstlinier erstattes af een tekstlinie i tilsvarende udførelse og længde som de eksisterende, men med en forøget højde på 75 cm (Bilag 2).

 

Grundlag

Ejendommens facader er mod Frederiksberggade og 15 m hen ad Rådhuspladsen omfattet af lokalplan nr. 152 "Strøget". Lokalplanen kan således ikke regulere reklamen for Danfoss. Ejendommen er ikke i øvrigt omfattet af servitutter eller lignende, som giver hjemmel til at regulere skiltning m.v. på facaden mod Rådhuspladsen. Hjemmelen til at regulere opsætning af en lysavis er således alene den generelle bestemmelse om skiltning m.v. i Byggelovens § 6D, stk. 2. Der kan i henhold til denne bestemmelse gribes ind over for skiltning m.v., såfremt den er "til ulempe eller virker skæmmende i forhold til omgivelserne". Bestemmelsen vil således med udgangspunkt i en funktionel og/eller æstetisk vurdering kunne danne grundlag for at meddele afslag på ansøgningen.

 

Plan & Arkitekturs vurdering

Udgangspunktet for Plan & Arkitekturs vurdering af reklameskilte placeret på tag af byens bygninger er retningslinierne i "Facader & Skilte i København", som blev vedtaget af Bygge-og Teknikudvalget i december 2000. Som retningslinie anføres vedrørende signboards/elektroniske lystavler, at sådanne på grund af deres størrelse og bevægelige lys vanskeligt kan indpasses i bygningernes arkitektur og det københavnske bybillede. Skiltetypen anvendes derfor kun, hvor en sådan tilpasning er mulig, uden at være til gene for omgivelserne. Vedrørende tagreklamer anføres, at tagskiltets bærende konstruktion, bogstaver og eventuelle billede skal være gennembrudt, således at skiltet synes mindst muligt i dagtimerne, og således at bygningsprofilen ikke sløres.

Ved vurdering af tilladelse til tagskilte og elektroniske lystavler (lysaviser m.v.) lægger Plan og Arkitektur vægt på, at den enkelte bygnings arkitektur antastes i mindst muligt omfang. Sådanne installationer bør derfor så vidt muligt placeres og udformes på en måde, så de indgår som led i bygningens arkitektoniske hoveddisposition. Der kan her henvises til lysavisen på den overfor liggende Absalons Gård, som Bygge- og Teknikudvalget godkendte i mødet den 25. oktober 2000 (sag nr. 462/2000), og hvor lysavisen er indpasset i tagterrassens værn og derved udgør en integreret del af bygningens arkitektur.

I det foreliggende tilfælde optræder lysavisen som en del af tagreklamen og medføre en udvidelse af den lukkede kasse over tagkippen, i strid med de netop tiltrådte retningslinier, som anfører at tagreklamers tekst skal fremtræde gennembrudt med en ringe synlighed i dagtimerne. Lyskassen vil efter ændringerne og især i dagtimerne fremstå mere markant med himlen som baggrund og dermed forringe forholdene omkring såvel bygningen som pladsen, idet pladsen dog allerede er stærkt præget af forskellige former for reklamer, herunder lysreklamer.

 

BILAG VEDLAGT

  1. Illustration af den nuværende tagreklame.
  2. Illustration af tagreklamen efter de ansøgte ændringer.

 

 

Jens Ole Nielsen

 

 

Til top