Mødedato: 15.08.2001, kl. 14:00

Endelig vedtagelse af fælles gårdanlæg i karreen Sundholmsvej, Amagerfælledvej, Hollænderdybet, Finlandsgade og Norgesgade

Endelig vedtagelse af fælles gårdanlæg i karreen Sundholmsvej, Amagerfælledvej, Hollænderdybet, Finlandsgade og Norgesgade

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 15. august 2001

 

Sager til beslutning

7. Endelig vedtagelse af fælles gårdanlæg i karreen Sundholmsvej, Amagerfælledvej, Hollænderdybet, Finlandsgade og Norgesgade

BTU 335/2001 J.nr. 451:189.0001/01

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,

at det i udvalgets møde den 4. april 2001 vedtagne forslag til byfornyelsesbeslutning og gennemførelsesprojekt i karreen begrænset af Sundholmsvej 1-5, Amagerfælledvej 43-47, Hollænderdybet 37, Finlandsgade 27-33 og Norgesgade 60-62 - efter fremlæggelse for offentligheden i henhold til byfornyelseslovens bestemmelser - nu vedtages endeligt

RESUME

Formålet med forslaget er at forbedre karreens friarealer ved etablering af et fælles gårdanlæg, som ejerne efterfølgende skal drive og vedligeholde.

Udgifterne til anlæggets etablering skønnes at udgøre 2.000.000 kr., der betales af stat og kommune med hver 50 %.

Forslaget har været ude i høring, og der er modtaget 7 indsigelser, ændringsforslag og positive bemærkninger til forslaget.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Bygge- og Teknikudvalget vedtog i mødet den 4. april 2001 (Sag nr.148/2001) at offentliggøre forslaget til byfornyelsesbeslutning og gennemførelsesprojekt. Indsigelsesfristen blev fastsat til 8 uger.

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

-

Økonomi

-

Høring

1. Offentlighed

Forslaget har været offentliggjort i perioden 17. april 2001 – 12. juni 2001 og er udsendt og omdelt til de berørte grundejere og lejere. Forslaget har endvidere været fremlagt i Københavner Information og på Biblioteket, Amager Centeret, Reberbanegade 3.

2. Indsigelser

I offentlighedsperioden er der modtaget de i kopi vedlagte 7 indsigelser, ændringsforslag og positive bemærkninger.

a) Breve af 8. og 28. maj 2001 fra bestyrelsen i Andelsboligforeningen Finlandshus af 1998, Sundholmsvej 1-5, Norgesgade 60-62 og Finlandsgade 27-29

Bestyrelsen for andelsboligforeningen er godt tilfreds med forslaget, som vil tilføre gården mange nye positive elementer. De fremhæver især de markant bedre muligheder for leg og ophold, samt at cykelparkeringen fremover vil finde sted i kældrene frem for i gården.

De oplyser, at de alligevel ikke ønsker, at gennemgangen mellem vej og gård ved Sundholmsvej 3 benyttes til opbevaring af storaffald.

Bestyrelsen oplyser endvidere, at de på grund af omkostningerne ikke agter at etablere mobilsug. I lyset heraf ønsker de, at skuret til dagrenovation flyttes hen langs den del af gården, der ligger mod Sundholmsvej.

Bemærkning

Forvaltningen har intet at indvende imod, at opbevaring af storaffald ikke som tidligere ønsket finder sted i nævnte gennemgang, men finder, at den foreslåede flytning af skuret til dagrenovation vil være en forringelse af kvaliteten i forslaget, jf. i øvrigt det senere anførte.

b) Brev af 14. maj 2001 fra Kim Andersen m.fl. (bestyrelsesmedlem i Andelsboligforeningen Finlandshus af 1998, Sundholmsvej 1-5, Norgesgade 60-62 og Finlandsgade 27-29)

Kim Andersen – og 6 andre beboere – er meget positive overfor det nye fælles gårdanlæg, men bekymrede for placeringen af storaffald i gennemgangen mellem vej og gård ved Sundholmsvej 3, hvorfor de ønsker en anden placering af storaffaldet.

De foreslår i stedet, at gårdmandsskur og storaffaldsrum bytter plads, eller at storaffaldsrummet i stedet placeres på gruspladsen midt i gården.

Bemærkning

Forvaltningen har som nævnt intet at indvende imod, at der ikke etableres storaffaldsrum i nævnte gennemgang, men finder ikke den foreslåede ombytning er en god idé, idet gennemgangen ikke er velegnet til gårdmandsrum, jf. i øvrigt det senere anførte.

c) Brev af 23. april 2001 fra Lis Elisabeth Christoffersen, Sundholmsvej 3, 3.tv. (beboer i Andelsboligforeningen Finlandshus af 1998, Sundholmsvej 1-5, Norgesgade 60-62 og Finlandsgade 27-29)

Lis Elisabeth Christoffersen oplyser, at hun glæder sig utroligt meget til at se på og benytte den nye grønne gård, som virkelig vil lyse op.

d) Brev af 12. maj 2001 fra Fritz Sigrist m.fl. (formand i Andelsboligforeningen Finlandshus, Amagerfælledvej 43-47, Hollænderdybet 37 og Finlandsgade 31-33)

Fritz Sigrist – og 9 andre beboere – anfører, at de finder, at forslaget er funktionelt overbevisende gennemtænkt, æstetisk smukt og tiltrækkende udformet.

De ser trygt frem til det videre forløb og glæder sig til det færdige resultat i fællesskab med deres nabo Andelsboligforeningen Finlandshus af 1998.

e) Brev af 5. juni 2001 fra beboere i Andelsboligforeningen Finlandshus, Amagerfælledvej 43-47, Hollænderdybet 37 og Finlandsgade 31-33

39 beboere tilkendegiver, at de er godt tilfredse med forslaget, men de ønsker ikke, at grusarealet midt i karreen etableres.

Som begrundelse anføres, at de mener, at børnene vil foretrække at spille bold på græs i stedet for grus, der kan give hudafskrabninger, hvis man falder. Et græsareal vil derimod kunne udnyttes bedre af alle beboere.

Beboerne bemærker endvidere, at det må være en fejl, når det i forslaget er anført, at kælderen i ejendommen Finlandsgade 31-33 inddrages i fællesgårdanlægget.

Bemærkning

Forvaltningen har under hensyn til ændringsforslaget holdt et møde med de to bestyrelser for karreens ejendomme, jf. det senere anførte.

Det er korrekt, at det ved en beklagelig fejltagelse er blevet anført i forslaget, at kælderrummene mod vej på ejendommen Finlandsgade 31-33 inddrages i fællesgård-anlægget til cykelparkering. Kælderrummene vil blive udtaget af forslaget.

f) Breve af 23. april, 18. maj og 1. juni 2001 fra Ove Karlsen m.fl. (beboere i Andelsboligforeningen Finlandshus, Amagerfælledvej 43-47, Hollænderdybet 37 og Finlandsgade 31-33)

Ove Karlsen – og 8 andre beboere – gør indsigelse imod forslaget, som de ikke ønsker gennemført.

Som begrundelse anføres, at der ikke har været holdt generalforsamling i foreningen om gårdanlægget og heller ikke afstemning herom blandt andelshaverne.

Ove Karlsen mener, at det alene er andelsboligforeningens bestyrelse, der ønsker projektet gennemført, hvorfor en vedtagelse af forslaget vil være ugyldig.

Han mener endvidere, at sagen bør henlægges for derved at give foreningen mulighed for at drøfte projektet – en drøftelse, han skønner, vil tage 1 til 2 år.

Herudover anfører han, at det er ulovligt, som beskrevet i forslaget, at inddrage rum i ejendommens kælder i Finlandsgade 31-33 til cykelparkering, uden at andelshaverne er blevet spurgt.

Ove Karlsen vedlægger en kopi af en underskriftsliste af 31. maj 2001, hvor han og 19 beboere har skrevet under på, at de kræver påtaleret i forbindelse med tinglysning af gård- og kælderareal på foreningens ejendomme.

Bemærkning

Forvaltningen har modtaget henvendelse om etablering af gårdanlægget fra bestyrelserne for de 2 andelsboligforeninger, som forslaget omfatter.

Begge foreninger har, forinden henvendelsen til forvaltningen, haft drøftelser omkring et fællesgårdanlæg i generalforsamlingsregi.

Forinden forvaltningen besluttede at påbegynde sagen, blev karreens ejere, beboere og erhvervsdrivende indkaldt til et orienterende møde. Herudover deltog endvidere foreningernes byggerådgivere.

På mødet besluttedes det at nedsætte en arbejdsgruppe bestående af ejere og beboerrepræsentanter. Der har efterfølgende været holdt flere møder med arbejdsgruppen om gårdanlæggets udformning og yderligere et møde for alle beboere i karreen, forinden forslaget blev udarbejdet.

Det er ikke en forudsætning for vedtagelse af forslaget, at der forinden har været holdt generalforsamlinger i de 2 foreninger herom. Det er alene de to bestyrelser, der tager stilling til, om de finder det nødvendigt at holde en generalforsamling om forslaget.

Når en byfornyelsesbeslutning er endeligt vedtaget, tinglyser kommunen beslutningen på de omfattede ejendomme. Tinglysningen kræver hverken ejernes eller den enkelte andelshavers godkendelse.

Der henvises i øvrigt til det anførte til brev e.

g) Udateret brev modtaget den 11. juni 2001 fra Per Olsen, Hollænderdybet 37, 3. th. og Fredy H. Olsen, Amagerfælledvej 43, 2. th. (beboere i Andelsboligforeningen Finlandshus, Amagerfælledvej 43-47, Hollænderdybet 37 og Finlandsgade 31-33)

Per Olsen og Fredy H. Olsen gør indsigelse imod forslaget, som de anfører er planlagt imod deres ønske og vidende.

Bemærkning

Der henvises til det anførte til brev f.

-o0o-

Forvaltningen har på baggrund af de modtagne ændringsforslag holdt møde med de to foreningers bestyrelser.

På mødet blev der opnået enighed om, at der – i stedet for det forsænkede grusareal midt i karreen – etableres et græsareal, hvorved det samlede græsareal i karreen bliver større. Som følge heraf udgår broen henover grusarealet.

Der var også enighed om, at der – i stedet for et storaffaldsrum i gennemgangen mellem vej og gård ved Sundholmsvej 3 – etableres et skur til gårdmand og storaffald i gården.

Endelig blev der opnået enighed om at bibeholde placeringen af skuret til dagrenovation som angivet i det offentligjorte forslag.

Der vedlægges et kortbilag - som var fremlagt på mødet - visende de på mødet aftalte ændringer.

-o0o-

Bygge- og Teknikforvaltningen finder ikke, at de fremførte indsigelser, ændringsforslag og bemærkninger giver anledning til at ændre forslaget, ud over hvad der er nævnt.

Andre konsekvenser

-

BILAG VEDLAGT

Forslaget til byfornyelsesbeslutning og gennemførelsesprojekt.

Udsendt med dagsordenen til Bygge- og Teknikudvalgets møde den 4. april 2001.

Endvidere vedlagt

Kortbilag.

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

Bilag 1: Breve af 8. og 28. maj 2001 fra bestyrelsen i A/B Finlandshus af 1998

Bilag 2: Brev af 14. maj 2001 fra Kim Andersen m.fl.

Bilag 3: Brev af 23. april 2001 fra Lis E. Christoffersen

Bilag 4: Brev af 12. maj 2001 fra Fritz Sigrits m.fl. fra A/B Finlandshus

Bilag 5: Brev af 5. juni 2001 fra beboere i A/B Finlandshus

Bilag 6: Breve af 23. april, 18. maj og 1. juni 2001 fra Ove Karlsen m.fl.

Bilag 7: Udateret brev modtaget den 11. juni 2001 fra Per Olsen og Fredy H. Olsen

/Ole Sperling

 

Til top