Mødedato: 15.05.2002, kl. 14:00

Strøget - forsøg med begrænsning af vareudstilling og reklameskiltning

Strøget - forsøg med begrænsning af vareudstilling og reklameskiltning

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 15. maj 2002

 

Sager til beslutning

5. Strøget - forsøg med begrænsning af vareudstilling og reklameskiltning

BTU 233/2002 J.nr. 2150.0014/02

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller overfor Bygge- og Teknikudvalget

at der gennemføres en høring inden 1. september 2002 om, hvorvidt der skal indføres et forbud mod opstilling af vareudstillinger og reklameskilte på det offentlige vejareal på Strøget.

at høringsforslaget omfatter et forbud i perioden fra d. 1. juni til d. 30. september samt i perioden fra d. 1. december til d. 31. december. Af hensyn til høringen og den efterfølgende politiske behandling vil et forbud tidligst kunne gælde fra 1. januar 2003 (af hensyn til økonomi, se side 4).

 

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 8. maj 2002

Sagen blev udsat

RESUME

Det er Bygge- og Teknikforvaltningens opgave at regulere aktiviteterne på de offentlige udendørsarealer.

På fem år, fra 1995 til 2000, er antallet af fodgængere på Strøget steget med mere end 40 %. I samme periode har udviklingen medført en voldsom forøget udnyttelse af byens offentlige arealer. Der er i 2002 94 forretninger, der betaler afgift for opstilling af vareudstilling og/eller reklameskilte på Strøget. Tilsammen er der givet tilladelse til 109 m vareudstilling og 47 reklameskilte. Sammenholdt med den øgede tilgang af fodgængere og andre aktiviteter, er Strøgets karakter af fornemt hovedstrøg ved at ændres til en svært fremkommelig provinspræget handelsgade.

Københavns Kommune skal være parat til understøtte de aktiviteter - erhvervsmæssige såvel som folkelige - der foregår i byen. Kommunen har imidlertid også et ansvar for at sikre fremkommelighed og gode byrum af høj arkitektonisk kvalitet, hvor de byrumsmæssige værdier prioriteres.

På den baggrund foreslår forvaltningen, at der gennemføres en høring med henblik på at indhente de erhvervsdrivendes, beboernes, erhvervs- og turistorganisationernes og andres holdning til et forslag om at begrænse i retten til at opsætte forretningsudstyr som tøjstativer, bogkasser, sandwich-skilte o.l. på Strøget. Hensigten er at højne kvaliteten af byens fineste gågade til glæde for såvel forretningsindehavere som fodgængere.

Høringsforslaget foreslås at omfatte et forbud for vareudstilling og skiltning på offentligt vejareal og foreslås alene at omfatte Strøget fra Frederiksberggade til og med Østergade, herunder samtlige butikker og forretninger med adresse på Strøget og al reklameskiltning, undtaget facadeskiltning.

Det foreslås, at forvaltningen afslutter høringen 1. september efterfølgende udarbejder en indstilling til politisk beslutning, og fremlægger denne sammen med resultaterne af høringen.

Sagen var på Bygge- og Teknikudvalgets dagsorden for mødet den 8. maj 2002, hvor den blev udsat.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Strøget kan som Københavns første gågade holde 40 års fødselsdag den 17. november 2002. I den mellemliggende periode er områderne forbeholdt fodgængere mere end seksdoblet og brugen af byens offentlige udendørs arealer har undergået store omvæltninger og er inde i en fortsat rivende udvikling. Kommunens investering i torve, pladser, gader og veje til attraktive byrum med plads til mennesker og aktiviteter har medført et kvalitetsmæssigt løft. Indre Bys gågademiljø er i dag så attraktivt, at det daglige fodgængerantal på Frederiksberggade i Strøgets vestlige ende alene i perioden fra 1995 til 2000 er steget med mere end 40 % - fra gennemsnitligt 26.900 daglige besøgende i 1995 til gennemsnitligt 38.149 besøgende i år 2000.

I samme periode har udviklingen medført en voldsom forøget udnyttelse af byens offentlige arealer. Der er ikke alene tale om en kvantitativ forøget udnyttelse, også karakteren af de aktiviteter, der foregår ændrer sig løbende. Forvaltningen modtager ønsker om nye typer arrangementer og opstillinger på offentligt vejarealer og samtidig er der en tendens til at caféer, restauranter og forretninger rykker ud på de fælles fodgængerarealer.

Det er forvaltningens opgave at regulere aktiviteterne på de offentlige udendørsarealer. På den ene side skal forvaltningen positivt medvirke til, at byen byder på et righoldigt udvalg af forskelligartede aktiviteter, som kan gøre byen tiltrækkende for borgere og besøgende. På den anden side skal der tages hensyn til byens grundlæggende fysiske kvaliteter, herunder de arkitektoniske og byrumsmæssige værdier. Aktiviteterne på byens offentlige arealer må indpasses, så fremkommeligheden sikres, og så oplevelserne af de overordnede byrumsmæssige værdier ikke går tabt.

Der er i 2002 94 forretninger, der betaler afgift for opstilling af vareudstilling og/eller reklameskilte på Strøget. Tilsammen er der givet tilladelse til opstilling af 109 m vareudstilling og 47 reklameskilte. Sammenholdt med den øgede tilgang af fodgængere og andre aktiviteter, er Strøgets karakter af fornemt hovedstrøg ved at ændres til en svært fremkommelig provinspræget handelsgade, præget af dagens tilbud annonceret på tilfældige stativer.

Bestemmelser for vareudstilling og reklameskiltning indebærer at forretningsindehavere på Strøget ikke behøver at ansøge om tilladelse til at opsætte vareudstilling og reklameskilte, hvis blot de holder sig indenfor de vedtagne bestemmelser og orienterer kommunen om omfanget af hensyn til opkrævning af afgifter.

Et stigende potentielt kundegrundlag har medført, at de erhvervsmæssige og kommercielle interesser med stadig flere og mere synlige tiltag har overtaget en stor del af det offentlige rum på byens fodgængerarealer. Vareudstillingerne og reklamering er rykket fra butiksvinduerne og ud i gaderummet. Her er de i stigende grad en erstatning for snarere end et supplement til vinduesudstillingerne, og de er til gene for fremkommeligheden og oplevelsen af bymiljøet.

Efter forvaltningens opfattelse udgør et forbud mod opstilling af vareudstilling og reklameskilte en mulighed for, at kvaliteten af Strøget som det centrale byrum kan øges til glæde for både borgere, besøgende og forretninger. Samtidig skabes der bedre plads til andre aktiviteter, som f.eks. den igangværende udstilling af Boteros 8 bronzeskulpturer.

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

Bestemmelser om råden over vejareal m.m. er udfærdiget af Københavns Kommune som vejmyndighed med hjemmel i kapitel 11 i bekendtgørelse nr. 711 af 11. september 1997 af lov om offentlige veje og i kapitel 8 i bekendtgørelse nr. 712 af 11. september 1997 af lov om private fællesvej ( privatvejsloven ).

Brugen af offentligt vejareal til erhvervsmæssige formål administreres af Bygge- og Teknikforvaltningen, Vej & Park, på vegne af Københavns Kommune, som vejmyndighed. Grundlaget for varetagelse af myndighedsopgaverne er: 'Almindelige bestemmelser om råden over vejareal mm. i Københavns Kommune ', tiltrådt af Borgerrepræsentationen den 4. marts 1999.

Vedrørende vareudstilling bemærkes, at Borgerrepræsentationen den 26. oktober 1995, sag nr. 360/95, vedtog midlertidig ændring af reglerne for vareudstilling på Strøget i en prøveperiode, der sluttede den 31. december 1996. Ændringen går ud på, at skilte- og vareudstilling m.v. på Strøget ikke må være over 1 m i længden og at skiltning og lignende begrænses. Der må kun opstilles 1 enhed for hver 2,5 m butiksfacade, og der skal være en friholdt afstand på minimum 1 m mellem hver enhed og minimum 1 m til omgivende butiksfacader/-døre. Ordningen blev gjort permanent med vedtagelsen af 'Almindelige bestemmelser om råden over vejareal mm i Københavns Kommune den 4. marts 1999.

Københavns Kommune skal være parat til understøtte de aktiviteter - erhvervsmæssige såvel som folkelige - der foregår i byen. Kommunen har imidlertid også et ansvar for at sikre gode byrum af høj arkitektonisk kvalitet, hvor de byrumsmæssige værdier prioriteres.

På den baggrund foreslår forvaltningen, at der gennemføres en høring med henblik på at indhente de erhvervsdrivendes, beboerenes, erhvervs- og turistorganisationernes og andres holdning til et forslag om, at begrænse retten til at opsætte forretningsudstyr som tøjstativer, bogkasser, sandwich-skilte o.l. på Strøget. Hensigten er, at højne kvaliteten af byens fineste gågade til glæde for såvel forretningsindehavere som fodgængere.

Høringsforslaget foreslås at omfatte et forbud mod vareudstilling og skiltning på offentligt vejareal og foreslås alene at omfatte Strøget fra Frederiksberggade, Nygade, Vimmelskaftet, Amager Torv til og med Østergade, herunder samtlige butikker og forretninger med adresse på Strøget.

Det foreslås, at forbudet kun omfatter de perioder af året, hvor koncentrationen af fodgængere er størst på Strøget. Forbudet foreslås således at omfatte i alt fem måneder om året: I sommerperioden (fra d. 1. juni til d. 30. september) samt i tiden omkring jul (fra d. 1. december til d. 31. december).

Forslaget foreslås at gælde vareudstilling og skiltning. Stadepladser og udeserveringer bliver ikke berørt af forslaget, undtaget hvis der i tilladelsen til udeservering er tilladelse til skiltning, idet det foreslås at forslaget omfatter al reklameskiltning, undtaget facadeskiltning.

Økonomi

Det samlede årlige provenu for udlejning af offentligt vejareal til vareudstilling og skilte på Strøget udgør 194.477 kroner i 2001 priser.

Miljøvurdering

Der forventes ikke at være særlige miljømæssige konsekvenser forbundet med gennemførelse af prøveforbuddet.

De materialer og ressourcer, der er forbundet med vareudstilling og skiltning vil ikke blive berørt af et prøveforbud. Hvis ordningen gøres permanent forudses tilsvarende ressourcer omsat i en opgradering af vinduesudstillinger mv.

Høring

Forslaget foreslås udsendt i en bred høring hos Strøgets erhvervsdrivende og deres organisationer, hos lokale beboere, hos turistorganisationer og andre interesserede personer og interesseorganisationer (bl.a. Foreningen til Hovedstadens Forskønnelse). Høringssvarene foreslås efterfølgende fremlagt sammen med en indstilling om politisk beslutning.

Ole Bach

 

 

Til top