Mødedato: 14.05.2003, kl. 14:00

Bilfri dage i København 21. og 22. september 2003

Bilfri dage i København 21. og 22. september 2003

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 14. maj 2003

 

Sager til beslutning

21. Bilfri dage i København 21. og 22. september 2003

BTU 246/2003 J.nr. 0616.0003/03

 

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen og Bygge- og Teknikforvaltningen, indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget og Bygge- og Teknikudvalget godkender

at den geografiske afgrænsning af de bilfri dage i København fastlægges til Indre By indenfor voldgaderne Vester Voldgade, Nørre Voldgade, Øster Voldgade og Kastellet samt hele Christianshavn, jf. bilag A

at området principielt friholdes for kørsel med motorkøretøjer i perioden søndag d. 21.september kl. 7.00 – kl. 24.00 samt mandag d. 22. september kl. 6.00 - kl. 20.00

at biler der er parkeret i området må blive holdende og kan køre ud af det bilfri område

at nødvendig kørsel (offentlig buskørsel, udrykningskørsel, kørsel for hjemmeplejen, handicapkørsel mv.) er tilladt i det bilfri område

at nødvendig kørsel også omfatter kørsel med øvrige busser samt taxa

at Bygge- og Teknikforvaltningen bemyndiges til undtagelsesvis at give særlige tilladelser til kørsel i det bilfri område, herunder trafikanter der skal med en færge i området, akut nødberedskab etc.

at indstillingen sendes til Økonomiudvalget til orientering.

 

RESUME

Den 28. november 2002 vedtog Borgerrepræsentationen, at der i år 2003 – 2005 skal afholdes Miljøtrafikuge i samme uge som den europæiske bilfri dag den 22. september, og at Miljøtrafikugen består af en kampagne, lokale aktiviteter og af en bilfri dag den 22. september. European Mobility Week afholdes i 2003 fra tirsdag den 16. september til mandag den 22. september.

Miljø- og Forsyningsudvalget, Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget besluttede på møder hhv. 24. marts, 26. marts og 1. april 2003 bla., at der i 2003 skal afholdes to bilfri dage - søndag d. 21.9 og mandag d. 22.9 – samt, at udvalgene i maj skulle forelægges den endelige afgrænsning af det bilfri område og retningslinierne for færdsel i det bilfri område.

Med henblik på den praktiske gennemførelse, er der er på nuværende tidspunkt drøftelser i gang med politiet. Derudover er lokale kontaktpersoner og andre vigtige interesseparter, gennem deres respektive organisationer, inddraget i planlægningen.

Forvaltningerne foreslår med baggrund i erfaringerne fra de bilfri dage i 2001, at rammerne og retningslinierne i 2003 i store træk er de samme som i 2001, men under et vist hensyn til at der i 2003 er tale om en mandag som er første hverdag i ugen.

Forvaltningerne foreslår, at den geografiske afgrænsning af området fastlægges til Indre By indenfor for voldgaderne; Vester Voldgade, Nørre Voldgade, Øster Voldgade og Kastellet , samt hele Christianshavn.

Forvaltningerne foreslår, at de bilfri område generelt friholdes for motorkørsel fra søndag den 21. september kl. 7.00 til kl. 24.00 og igen fra mandag den 22. september kl. 6.00 til kl. 20.00.

Med baggrund i at 2. bilfri dag er en mandag, som er første hverdag i ugen, og for at minimere problemerne for beboerne og forretningerne i det bilfri område, har forvaltningerne vurderet at der bør gives mulighed for at bl.a. beboere og vareleveringer kan komme ind i området i et begrænset tidsrum, søndag kl. 24.00 – mandag kl. 6.00.

Det vil ikke være muligt at skabe en situation , hvor området vil være helt bilfrit. Det er ligeledes forvaltningernes vurdering, at det ikke er praktisk muligt at fjerne de biler, der er parkeret i området ved de bilfri dages start, herunder at henvise til alternative parkeringsmuligheder.

Forvaltningerne foreslår, at parkering opretholdes i det bilfri område for de biler der måtte være parkeret i området ved de bilfri dages start søndag kl. 7.00 hhv. mandag kl. 6.00, dog undtaget steder der skal anvendes til arrangementer. Ligeledes skal det være tilladt at forlade området i bil under de bilfri dage.

Forvaltningerne har vurderet, at der derudover bør gives tilladelse til nødvendig kørsel samt kørsel med særlig tilladelse, efter retningslinier der er beskrevet nærmere i sagsbeskrivelsen.

Det er forvaltningernes opfattelse at andre former for kørsel, med rimelighed kan planlægges. Dels fordi der er givet mulighed for kørsel ind i området fra søndag kl. 24.00 – mandag kl. 6.00 og dels fordi det forudsættes, at informationsindsatsen intensiveres i forhold til de bilfri dage i 2001, hvor planlægningsperioden var væsentlig kortere.

Der er afsendt forespørgsel om politiets samtykke og deltagelse i afholdelse af bilfri dage. Svar herfra afventes.

I 2001 blev de bilfri dage gennemført med baggrund i Færdselslovens §92, der forudsætter en færdselsmæssig begrundelse for afspærringen, dvs. gadefest eller lignende. Der er rejst tvivl om anvendelsen af Færdselslovens §92. I den forbindelse har Bygge- og Teknikforvaltningen anmodet Justitsministeriet om en afklaring. Det juridiske grundlag for afholdelsen af bilfri dag er endnu ikke afklaret, da der fortsat afventes svar fra Justitsministeriet.

De bilfri dage gennemføres som en del af Miljøtrafikugen, som sker i et samarbejde mellem Bygge- og Teknikforvaltningen, Miljø- og Forsyningsforvaltningen samt Økonomiforvaltningen.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Den 28. november 2002 vedtog Borgerrepræsentationen, at der i år 2003 – 2005 skal afholdes Miljøtrafikuge i samme uge som den europæiske bilfri dag den 22. september og at Miljøtrafikugen består af en kampagne, lokale aktiviteter og af en bilfri dag den 22. september. European Mobility Week afholdes i 2003 fra tirsdag d. 16. september til mandag. 22. september.

Miljø- og Forsyningsudvalget, Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget besluttede på møder hhv. 24. marts, 26. marts og 1. april 2003 bla., at der i 2003 skal afholdes to bilfri dage - søndag d. 21.9 og mandag d. 22.9 – samt, at udvalgene i maj skulle forelægges den endelige afgrænsning af det bilfri område og retningslinierne for færdsel i det bilfri område.

Med henblik på den praktiske gennemførelse, er der er på nuværende tidspunkt drøftelser i gang med politiet. Derudover er lokale kontaktpersoner og andre vigtige interesseparter, gennem deres respektive organisationer, inddraget i planlægningen. Der har været de første indledende drøftelser og der er planlagt fortsatte drøftelser om den praktiske gennemførelse.

For at mindske generne og finde gode løsninger for de handlende/erhvervslivet når centrale dele af byen bliver lukket for biltrafik på en hverdag, har forvaltningerne starte t en dialog med dem i forbindelse med tilrettelæggelsen de Bilfri Dage.

Under de gennemførte drøftelser er det aftalt, at forvaltningerne tager initiativ til at holde et møde med bl.a. de handlende om de udenlandske erfaringer med at afholde bilfri dage, således at erhvervslivet i København kan blive inspireret af disse erfaringer. Forvaltningerne forventer at man sammen med de erhvervsdrivende kan finde fornuftige løsninger på de praktiske forhold i forbindelse med de bilfri dage.

Det er endvidere aftalt, at Københavns Kommune søger Erhvervs- og Selskabsstyrelsen om tilladelse til at forretningerne i det bilfri område kan holde søndagsåbent den 21. september.

Formål

Formålet med de bilfri dage er, som del af miljøtrafikugen, at:

Der skal sættes fokus på udviklingen i trafikken i byen, samt fremme og synliggøre miljøvenlig transportadfærd til gavn for dem der bor og færdes i byen. I ugen skal vi demonstrere og debattere, hvordan vi løser vores transportbehov under større hensyntagen til miljøet, byen og vores sundhed.

Lovgrundlag

I 2001 blev de bilfri dage gennemført med baggrund i Færdselslovens §92, der forudsætter en færdselsmæssig begrundelse for afspærringen, dvs. gadefest eller lignende. Der er rejst juridisk tvivl om anvendelsen af Færdselslovens §92. I den forbindelse har Bygge- og Teknikforvaltningen anmodet Justitsministeriet om en afklaring. Det juridiske grundlag for afholdelsen af bilfri dag er endnu ikke afklaret, da der fortsat afventes svar fra Justitsministeriet.

Færdselslovens §92 stk. 1 og 2 siger at:

"Vejbestyrelsen for en offentlig vej kan med samtykke fra politiet træffe færdselsmæssige bestemmelser, som indvirker på vejens udnyttelse eller indretning. Vejmyndigheden for en privat vej omfatter afsnit I, III og IV i lov om private fællesveje, jf. lovens §13, stk. 1 og 2, kan med samtykke fra politiet træffe tilsvarende bestemmelser.

Stk. 2 Vejbestyrelsen kan endvidere efter stk. 1 træffe bestemmelse om hel eller delvis afspærring af offentlig vej, såfremt afspærringen gennemføres ved afmærkning, ved opsætning af bomme eller på anden tilsvarende måde."

Der er afsendt forespørgsel om politiets samtykke og deltagelse i afholdelse af bilfri dage.

Geografisk afgrænsning

Forvaltningerne foreslår med baggrund i erfaringerne fra de bilfri dage i 2001, at områdeafgrænsningen i 2003 er den samme som i 2001.

Forvaltningerne foreslår derfor, at den geografiske afgrænsning af området fastlægges til Indre By indenfor for voldgaderne; Vester Voldgade, Nørre Voldgade, Øster Voldgade og Kastellet, samt hele Christianshavn. Denne områdeafgrænsning, som er i alt ca. 3,3 km², vil være enkel at kommunikere til offentligheden.

Tidsrum

Forvaltningerne foreslår, at de bilfri område generelt friholdes for motorkørsel fra søndag den 21. september kl. 7.00 til kl. 24.00 og igen fra mandag den 22. september kl. 6.00 til kl. 20.00.

Det er forvaltningernes vurdering, at det er nødvendigt at tage hensyn til at mandag er første hverdag i ugen og at dette vil give behov for særlige hensyn. Forvaltningerne vurderer derfor, at ved at give mulighed for kørsel ind i området i tidsrummet søndag kl. 24.00 – mandag kl. 6.00 sikres mulighed for vareleveringer mv. samt at beboerne vil få mulighed for at komme ind i området i nødvendigt omfang og dermed minimere beboernes gener.

Tidspunktet for hvornår der lukkes igen mandag morgen bør ikke være senere, idet myldretrafikken ellers vil blive for intens.

Afspærring af det bilfri område

Det bilfri område afspærres generelt for kørsel ind i området, med et begrænset antal "porte" der vil blive bemandet. Portene placeres hvor HT-busserne normalt kører ind og ud af området, idet den kollektive trafik søges opretholdt ad de normale linieføringer.

Retningslinier for kørsel i det bilfri område

Forvaltningerne foreslår med baggrund i erfaringerne fra de bilfri dage i 2001, at retningslinierne i 2003 i store træk vil være de samme som i 2001, men med et vist hensyn til at der i 2003 er tale om en mandag, som er første hverdag i ugen.

Det vil ikke være muligt at skabe en situation , hvor området vil være helt bilfrit. Det er ligeledes forvaltningernes vurdering at det ikke er praktisk muligt at fjerne de biler der er parkeret i området ved de bilfri dages start, herunder at henvise til alternative parkeringsmuligheder.

Forvaltningerne foreslår, at parkering opretholdes i det bilfri område for de biler der måtte være parkeret i området ved de bilfri dages start søndag kl. 7.00 hhv. mandag kl. 6.00, dog undtaget steder der skal anvendes til arrangementer mv. Ligeledes skal det være tilladt at forlade området i bil under de bilfri dage.

Forvaltningerne har vurderet, at der derudover bør gives tilladelse til nødvendig kørsel samt kørsel med særlig tilladelse, jf. nedenstående.

Nødvendig kørsel

Forvaltningerne foreslår, at følgende vil kunne køre ind i området efter kontrol ved de bemandede porte:

HT-busser i fast rute, kørsel for lægevagt, hjemmepleje, madudbringning til ældre og handicappede, handicapkørsel, kørsel med invalidekøretøjer samt udrykningskørsel. Derudover gives mulighed for kørsel med busser (erhvervsmæssig befordring for køretøjer på 10 personer og derover) samt taxa.

Kørsel med særlig tilladelse

Forvaltningerne vurderer at der vil være visse former for biltrafik der undtagelsesvist bør have en særlig tilladelse til kørsel ind i området. Forvaltningerne foreslår derfor, at følgende køretøjer undtagelsesvist gives særlig tilladelse:

Køretøjer der skal afrejse med færge tillades kørsel ad særligt udpegede ruter direkte til færgen, pengetransport, militære køretøjer tilhørende livgarden, akut nødberedskab til fx gas- og vandledninger etc.

Det er forvaltningernes opfattelse at andre former for kørsel, med rimelighed kan planlægges. Dels fordi der er givet mulighed for kørsel ind i området fra søndag kl. 24.00 – mandag kl. 6.00 og dels fordi det forudsættes, at informationsindsatsen intensiveres i forhold til de bilfri dage i 2001, hvor planlægningsperioden var væsentlig kortere.

MILJØVURDERING

Formålet med Miljøtrafikugen, herunder de bilfri dage, er at fremme miljøvenlig transportadf ærd og sætte fokus på brugen af byens rum.

På længere sigt vil fremme af miljøvenlig transportadfærd have en positiv virkning på miljøet - luftforurening og støjgener mindskes.

Kampagner og lokale aktiviteter giver på kort sigt deltagerne information om alternative transportmuligheder og oplevelser af en del af byen uden kørende biler.

Afviklingen af de enkelte aktiviteter må formodes at give en kortvarig negativ miljøeffekt, da der forbruges ressourcer og produceres affald. Ligeledes kan der være midlertidige støjgener forbundet med enkelte aktiviteter – f.eks. hvis der spilles musik udendørs. De tre forvaltninger vil søge at minimere de negative effekter i videst mulig omfang. Dette vil bl.a. ske ved at stille krav til de eksterne samarbejdspartnere, der tildeles økonomisk støtte.

ØKONOMI

Finansiering af miljøtrafikugen og bilfri dag 2003

Der foreslås følgende budget for Miljøtrafikugen og de bilfri dage, jf. Borgerrepræsentationens anlægsbevilling, der forventes godkendt den 8. maj 2003 (BR 180/03):

 

Budget

Bilfrit område (fysiske foranstaltninger, skilte, information, vagter mm.)

1.700.000 kr.

Udvalgte bydele (fysiske foranstaltninger)

400.000 kr.

Bilfrit område og udvalgte bydele (aktiviteter)

500.000 kr.

Lokale aktiviteter i resten af byen

300.000 kr.

Kampagne

200.000 kr.

Information

400.000 kr.

Konference/workshop

100.000 kr.

2 mandeår

800.000 kr.

I alt

4.400.000 kr.

Det er vurderet, at der er behov for i alt 4 mandeår for at kunne tilrettelægge miljøtrafikugen og bilfri dag 2003. 2 mandeår dækkes af de nytilførte midler til projektet (jf. ovenfor). De 2 andre mandeår dækkes af de 3 forvaltninger inden for de eksisterende budgetrammer i de tre forvaltninger således at Økonomiforvaltningen bidrager med ½ mandeår, Miljø- og Forsyningsforvaltningen med ¾ mandeår samt Bygge- og Teknikforvaltningen med ¾ mandeår.

BILAG

A: Afgrænsning af det bilfri område

 

Peter Elsman Mette Lis Andersen

 

Til top