Mødedato: 14.05.2003, kl. 14:00

Forslag til tillæg 1 til lokalplan nr. 252 "Krausesvej"

Forslag til tillæg 1 til lokalplan nr. 252 "Krausesvej"

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 14. maj 2003

 

Sager til beslutning

2. Forslag til tillæg 1 til lokalplan nr. 252 "Krausesvej"

BTU 235/2003 J.nr. 611:111.0001/03

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at forslag til tillæg 1 til lokalplan nr. 252 "Krausesvej" for ejendommen matr. nr. 4155 Udenbys Klædebo Kvarter, København, Skanderborggade 7-13 vedtages med henblik på offentliggørelse

at indsigelsesfristen fastsættes til 2 måneder eksklusive juli måned

at offentliggørelse annonceres i områdets lokalpresse

at den foreslåede dialogstrategi bestående af en planens hjemmeside, en lokal udstilling samt et borgermøde, tilrettelagt som et orienteringsmøde, vedtages

RESUME

På baggrund af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets vedtagelse i mødet den 12. marts 2003 og Bygge- og Teknikudvalgets vedtagelse samme dag om at søge tilvejebragt mulighed for opførelse af en daginstitution til 36 børn i ét plan på den kommunen tilhørende ejendom matr. nr. 4155 Udenbys Klædebo Kvarter, København, Skanderborggade 7-13, er udarbejdet heromhandlede forslag til tillæg 1 til den for området gældende lokalplan nr. 252 "Krausesvej".

Tillægget, der alene omfatter ovennævnte ejendom og den foranliggende del af Skanderborggade, åbner mulighed for opførelse af en institutionsbebyggelse med en maksimal bebyggelsesprocent på 75, hvilket muliggør den påtænkte bebyggelse på ca. 520 m2 etageareal. Bebyggelsen skal opføres i ét plan med mulighed for opholdsarealer og/eller haveanlæg på tag. Bebyggelsen skal overvejende opføres i vejlinierne mod Skanderborggade og Krausesvej. Mod de tilgrænsende ejendomme i karreen kan bebyggelsen opføres i skel.

De ubebyggede arealer skal anlægges som opholdsarealer og vil sammen med opholdsarealer på tag være tilstrækkelige til at opfylde det sædvanlige krav for børneinstitutioner. Parkering må ikke indrettes på terræn, men skal etableres i underjordisk anlæg eller eventuelt andetsteds i kvarteret.

Herudover indeholder tillægget bestemmelser om bebyggelsens ydre fremtræden, herunder materialevalg, og at bebyggelsen skal udformes med fladt tag samt nærmere bestemmelser om blandt andet facadeudformning, udformningen af opholdsarealer på tag og fritstående gavle.

Lokalplantillægget ophæver for så vidt angår det af tillægget omfattede område den hidtil gældende lokalplan nr. 252.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Bygge- og Teknikudvalget besluttede i mødet den 5. februar d.å. ikke at følge forvaltningens indstilling om dispensation fra lokalplan nr. 252 til et daginstitutionsbyggeri i 4 etager på den Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen tilhørende ejendom matr. nr. 4155 Udenbys Klædebo Kvarter, København, Skanderborggade 7-13.

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget vedtog herefter i sit møde den 12. marts 2003 at indstille til Bygge- og Teknikudvalget, at der på ejendommen matr. nr. 4155 Udenbys Klædebo Kvarter, København, Skanderborggade 7-13, muliggøres opførelse af en daginstitution med 36 pladser i ét plan. Bygge- og Teknikudvalget besluttede derpå i sit møde samme dag, at der iværksættes udarbejdelse af et lokalplantillæg, der muliggør en sådan institutionsbebyggelse. Derved vil Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens behov for institutionspladser samt naboernes ønske om luft og lys blive tilgodeset.

Tegnestuen dorte mandrup arkitekter har for Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen udarbejdet et forslag til en institutionsbebyggelse.

På baggrund af ovenstående har forvaltningen udarbejdet forslag til tillæg til lokalplan nr. 252 "Krausesvej", alene omfattende ejendommen matr. nr. 4155 Udenbys Klædebo Kvarter, København, og det ud for denne værende vejareal af Skanderborggade.

Det skal bemærkes, at der på ejendommen umiddelbart nord for lokalplanområdet planlægges opført en boligbebyggelse i princippet i overensstemmelse med lokalplan nr. 252.

Forslag til lokalplantillæg

Forslaget skaber grundlag for opførelse af en institutionsbebyggelse med en maksimal bebyggelsesprocent på 75, hvilket muliggør den påtænkte bebyggelse på ca. 520 m2 etageareal. Bebyggelsen skal opføres i ét plan med opholdsarealer og/eller haveanlæg på tag. Bebyggelsen skal overvejende opføres i vejlinierne mod Skanderborggade og Krausesvej. Mod tilgrænsende ejendomme i karreen kan bebyggelsen opføres i skel.

Lokalplantillægget indeholder herudover bestemmelser om bebyggelsens ydre fremtræden og materialevalg, og at bebyggelsen skal udformes med fladt tag samt nærmere bestemmelser om blandt andet facadeudformning, udformningen af opholdsarealer på tag og fritstående gavle.

De ubebyggede arealer skal anlægges som opholdsarealer og vil sammen med opholdsarealer på tag være tilstrækkelige til at imødekomme det sædvanlige krav til friarealer for børneinstitutioner, der er på 100 pct. af etagearealet.

Endelig er fastsat, at parkeringsdækningen skal være af størrelsesordenen 1 parkeringsplads pr. 100 m2 etageareal, og parkering må ikke indrettes på terræn, men skal etableres i underjordisk anlæg eller eventuelt andetsteds i kvarteret. I forbindelse med den påtænkte institutionsbebyggelse påregnes ikke anlagt parkeringspladser i forbindelse med ibrugtagning. De 5 pladser i overensstemmelse med lokalplantillægget må således sikres ved en deklaration, eventuelt ved senere etablering andetsteds i kvarteret.

Lokalplantillæget ophæver for så vidt angår det af tillægget omfattede område den hidtil gældende lokalplan nr. 252.

Trafikale forhold

Såvel Krausesvej som Skanderborggade er lokalgader med en begrænset trafikmængde.

Kommuneplanlægning

Lokalplanområdet er ifølge Kommuneplan 2001 fastlagt til boligbebyggelse (B5*-område) i op til 6 etager samt eventuelt udnyttet tagetage og med bemærkning om, at den maksimale bebyggelsesprocent er 240, og at bestemmelser om friarealer fastsættes i fornødent omfang i lokalplan. Udover boliger kan der tillades kollektive anlæg og institutioner, samt andre sociale, uddannelsesmæssige, kulturelle og miljømæssige servicefunktioner, som er forenelige med anvendelsen til boliger.

Forslag til dialogstategi

Med henvisning til at der er tale om en byarkitektonisk vanskelig indpasning af en børneinstitution, samt at bebyggelse af området hidtil har vakt stor opmærksomhed i kvarteret, foreslås - uanset at lokalplantillægget kun omfatter en enkelt ejendom - følgende initiativer til opnåelse af dialog med borgerne i offentlighedsperioden:

  • Etablering af en særlig hjemmeside, der opbygges med en informationsdel og en dialogdel
  • Gennemførelse af en udstilling i lokalområdet
  • Gennemførelse af et borgermøde i lokalområdet, udformet som et orienteringsmøde

Miljøvurdering

Der henvises til vedlagte bilag 1, afsnittene i "Baggrund for lokalplanen" vedrørende miljørigtigt byggeri, trafik, virksomheder, jordforurening, grundvandssænkning og regnvand, hvor Miljøkontrollens kommentarer vedrørende lokalplanforslaget er indarbejdet.

Høring

Nærværende forslag til lokalplantillæg er udarbejdet i samarbejde med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.

I forbindelse med udarbejdelse af forslaget til lokalplantillæg har Plan & Arkitektur endvidere foretaget høring af Økonomiforvaltningen, 8. kontor, Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, Miljøkontrollen og Københavns Energi under Miljø- og Forsyningsforvaltningen samt af Københavns Bymuseum.

Økonomiforvaltningen, 8. kontor, Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har ikke haft bemærkninger i den forbindelse.

Københavns Bymuseum meddeler ikke at have bemærkninger på det foreliggende grundlag.

Københavns Energi meddeler i skrivelse af 10. april 2003 ikke at have bemærkninger for så vidt angår vandforsyning, el, afløb og fjernvarme, men gør for så vidt angår eventuel gasforsyning opmærksom på bygassens positive egenskaber i tilknytning til byøkologi og krav om ressourcerigtige løsninger.

Miljøkontrollens oplysninger om miljøforholdene er indarbejdet i bilag 1, "Baggrund for lokalplanen", jf. ovenstående. Miljøkontrollen foreslår endvidere nærmere angivne bestemmelser optaget i lokalplanforslagets paragraf om foranstaltninger mod forureningsgener.

Bemærkninger

For så vidt angår spørgsmålet om tilslutning til bygas bemærkes, at der ikke i en lokalplan gyldigt kan stilles krav herom, jf. Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 5. september 2002 (BR 441/02).

Med hensyn til de af Miljøkontrollen foreslåede bestemmelser om foranstaltninger mod forureningdsgener er disse indarbejdet i den pågældende lokalplanbestemmelse og/eller bemærkningerne hertil.

BILAG VEDLAGT

  1. Forslag til lokalplantillæg "Krausesvej" med hovedafsnittene "Baggrund for lokalplantillægget", "Forslag til lokalplantillæg Krausesvej" og "Forholdet til øvrig planlægning og lovgivning".
  2. Eksempel på folder til orientering af ejere, lejere og brugere m.fl.

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

  1. Skrivelse af 10. april 2003 fra Københavns Energi
  2. Skrivelse af 30. april 2003 fra Miljøkontrollen

 

 

Jens Ole Nielsen

 

Til top