Mødedato: 13.08.2003, kl. 14:00

Høringssvar vedr. etablering af ejendomsenhed

Høringssvar vedr. etablering af ejendomsenhed

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 13. august 2003

 

Sager til beslutning

8. Høringssvar vedr. etablering af ejendomsenhed

BTU 335/2003 J.nr. 0101.0002/03

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,

at det i sagsbeskrivelsen udarbejdede høringssvar sendes til Økonomiudvalget

RESUME

Økonomiforvaltningen har i brev af 25. juni 2003 sendt "Indstilling om etablering af ejendomsenhed" til høring i de stående udvalg samt Revisionsdirektoratet. Indstillingen er udarbejdet af Økonomiforvaltningen på baggrund af en rapport udarbejdet af KPMG. Økonomiforvaltningen har til forvaltningerne udsendt udtræk af KPMGs anvendte datamodel ved beregning af effektiviseringspotentialet.

Økonomiforvaltningen anmoder om bemærkninger fra de stående udvalg og revisionsdirektoratet senest 24. august, så disse kan indgå i den endelige indstilling, der forelægges Økonomiudvalget i begyndelsen af september.

I udkast til høringssvar vurderer Bygge- og Teknikudvalget, at den foreslåede afgrænsning for ejendomsenheden ikke er optimal, idet vedligeholdelsen af enkelte af Bygge- og Teknikforvaltningens bygninger vurderes som så nært knyttet til driften, at det anbefales, at disse bygninger forbliver i Bygge- og Teknikforvaltningen.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

På Økonomiudvalgets møde den 16. maj 2000 blev rapporten "Bedre styring af ejendomsområdet" forelagt. I rapporten anbefaledes udarbejdelsen af forslag til etablering af en ejendomsenhed. Økonomiudvalget tiltrådte denne indstilling med den tilføjelse, at Økonomiforvaltningen blev bedt om at udarbejde forslag til Økonomiudvalget om etablering af en ejendomsenhed gennem belysning af flere modeller. Endvidere påpegede Økonomiudvalget vigtigheden af at inddrage forvaltningerne i det videre arbejde.

Økonomiforvaltningen har i brev af 25. juni 2003 sendt "Indstilling om etablering af ejendomsenhed" til høring i de stående udvalg samt Revisionsdirektoratet. Indstillingen er udarbejdet af Økonomiforvaltningen på baggrund af en rapport udarbejdet af KPMG. Økonomiforvaltningen har til forvaltningerne udsendt udtræk af KPMGs anvendte datamodel ved beregning af effektiviseringspotentialet.

Økonomiforvaltningen anmoder om bemærkninger fra de stående udvalg og revisionsdirektoratet senest 24. august, så disse kan indgå i den endelige indstilling, der forelægges Økonomiudvalget i begyndelsen af september.

Bygge- og Teknikforvaltningen har udarbejdet nedenstående forslag til høringssvar.

Høringssvar

"Økonomiudvalget

Vedr. etablering af ejendomsenhed

I brev af 25. juni 2003 har Økonomiforvaltningen anmodet Bygge- og Teknikudvalget om et høringssvar vedrørende "Indstilling om etablering af ejendomsenhed".

Bygge- og Teknikudvalget finder overordnet set etableringen af en selvstændig ejendomsenhed hensigtsmæssig. Udvalget har dog forbehold overfor dele af den foreslåede afgrænsning for ejendomsenheden, som findes ikke at være hensigtsmæssig. Mere specifikt er det Bygge- og Teknikudvalgets opfattelse, at den foreslåede afgrænsning på enkelte områder vil være uhensigtsmæssig for henholdsvis Københavns Kirkegårde, Københavns Brandvæsen samt Vej & Park. Endvidere vurderes etableringen af en selvstændig ejendomsenhed at ville få konsekvenser for virksomhederne RIA og KTK, hvilket Bygge- og Teknikudvalget anbefaler, at der tages højde for i det videre arbejde.

Københavns Kirkegårde, Københavns Brandvæsen og Vej & Park

For så vidt angår Københavns Kirkegårde, fremgår det af KPMG rapporten, at kirkegårdsarealerne skal blive i Bygge- og Teknikforvaltningen, mens det foreslås, at kirkegårdsbygningerne overdrages til ejendomsenheden.

Bygge- og Teknikudvalget vurderer, at overdragelsen af kirkegårdsbygningerne til en selvstændig ejendomsenhed vil være meget uhensigtsmæssig. Denne vurdering bygger på, at anvendelsen af krematoriebygningerne og kapellerne indgår i en integreret del af Københavns Kirkegårdes drift, og at driften af disse bygninger er forbundet med særlige etiske, æstetiske og følelsesmæssige elementer, der skal lægges vægt på i forbindelse med dødsfald.

Sammenhængen mellem driften af bygningerne og afholdelsen af højtideligheder mv. vurderes således som så stærk, at en adskillelse vil være uhensigtsmæssig. Endelig vurderes det, at der i dag foregår en hensigtsmæssig drift af kirkegårdsbygningerne, herunder at bygningerne er vel vedligeholdte.

For så vidt angår Københavns Brandvæsen, foreslår KPMG rapporten, at brandstationerne i Københavns Kommune bør overgå til ejendomsenheden.

Bygge- og Teknikudvalget vurderer, at dette vil være uhensigtsmæssigt. Bygningsmæssigt set er der på en brandstation nogle særlige konstruktioner, som bl.a. af hensyn til sikkerhedsmæssige forhold, kræver vedligeholdelse af specialuddannet personale. Dette gælder f.eks. øvelses- og slangetårne, røgdykkerbaner, brandhus mm. Brandstationerne indeholder endvidere en række specielle, integrerede installationer, hvor bygningsmæssige installationer er sammenkoblet med køretøjsinstallationer, f.eks. trykluftsforsyning til de store køretøjer, udsugningsanlæg til køretøjer, stik til statusmeldinger mv.

Vedligeholdelsen af Københavns Kommunes brandstationer sker i dag i et samspil mellem eksterne håndværkere og brandvæsnets egne ansatte. Mange brandfolk har tillige en praktisk uddannelse som håndværker, og opgaverne udføres derfor på en fordelagtig måde – tidsmæssigt såvel som økonomisk.

Afholdelse af daglige øvelser på brandstationer med anvendelse af forskellige former for svært materiel, skumvæske etc. medfører af sikkerhedsmæssige hensyn øget behov for ekstraordinær vedligeholdelse af f.eks. asfaltbelægninger.

Københavns Brandvæsen har etableret forskellige ordninger, således, at pludselig opståede skader på bygninger og installationer, der kan have sikkerhedsmæssig eller udrykningsmæssig betydning for personalet, kan udbedres på alle tider af døgnet og året.

For så vidt angår Vej & Park, vurderes det med hensyn til offentlige toiletter og parkbygninger, at disse bør forblive i forvaltningens drift. For de offentlige toiletters vedkommende, er det Bygge- og Teknikudvalgets opfattelse, at der er et så tæt og integreret forhold mellem disse og anvendelsen af de offentlige arealer, på hvilke de er placeret, at en adskillelse vil være uhensigtsmæssig. Det samme gør sig gældende for bygningerne i byens parker, som ligeledes er så tæt knyttet til parkfunktionerne, at det vurderes mest hensigtsmæssigt, at disse bygninger forbliver placeret i Vej & Park.

RIA og KTK

Som nævnt, vurderer Bygge- og Teknikudvalget desuden, at etableringen af en selvstændig ejendomsenhed i Københavns Kommune vil betyde ændrede vilkår for de kommunale virksomheder RIA og KTK. Alt efter den endelige afgrænsning af ejendomsenheden kan de to virksomheders nuværende samarbejdspartnere forventes omdannet til én stor central bestiller. Det vil derfor være af afgørende betydning for såvel RIA som KTK, hvilke samarbejdsrelationer, der opbygges til ejendomsenheden, herunder hvilke kompetencer ejendomsenheden selv ønsker at opbygge.

I forhold til RIA vurderes etableringen af en professionel bygherreorganisation i en fælles ejendomsenhed umiddelbart som en fordel. RIA vil som hidtil kunne levere teknisk rådgivning og projekteringsydelser. Hertil kommer bygherrerådgivning til forvaltningsenhederne i de indledende faser samt specialistydelser vedrørende indretning og lokaleoptimering, hvor RIA har særlige erfaringer.

Endvidere vil RIA kunne yde et bidrag med hensyn til tilstandsvurdering og bygningsvedligeholdelse. Det er dog uklart, hvor stor en del af disse ydelser, ejendomsenheden selv ønsker at varetage, og det er Bygge- og Teknikudvalgets holdning, at såfremt ejendomsenheden ønsker at varetage hele opgaven, må der i etableringsfasen overføres medarbejdere fra RIA til ejendomsenheden.

Under alle omstændigheder foreslår Bygge- og Teknikudvalget, at RIA så tidligt som muligt inddrages i drøftelser om rollefordeling mellem virksomheden og ejendomsenheden, herunder at der hurtigst muligt aftales spilleregler for det videre samarbejde.

Med hensyn til KTK forudsætter Bygge- og Teknikudvalget, at virksomheden også i fremtiden indbydes til at give kontroltilbud på bygge- og anlægsopgaver, der overdrages til ejendomsenheden.

På samme måde som for RIAs vedkommende, er det endvidere Bygge- og Teknikudvalgets opfattelse, at den nærmere afgrænsning af ejendomsenheden vil være bestemmende for i hvilket omfang, det vil være hensigtsmæssigt at overføre opgaver fra KTK til den nye ejendomsenhed. KTKs fremtidige udvikling på disse områder vil derfor i høj grad være afhængig af de beslutninger, som ejendomsenheden træffer vedrørende fordelingen mellem egenproduktion og køb af ydelser.

Bygge- og Teknikudvalget finder det derfor hensigtsmæssigt, at der tidligst muligt opstilles spilleregler for det videre samarbejde mellem KTK og ejendomsenheden, herunder at der tages stilling til afgrænsningen af opgaver. En sådan afgrænsning vil også kunne bidrage til afklaring af, om der bør overføres personale fra KTK til ejendomsenheden i forbindelse med etablering af sidstnævnte.

Opsummering

Bygge- og Teknikudvalget kan som udgangspunkt støtte etableringen af en central kommunal ejendomsenhed, under forudsætning af at der ved den endelige afgrænsning tages højde for de ovenfor anførte indsigelser for så vidt angår kirkegårdsbygninger, brandstationer, offentlige toiletter, samt parkbygninger. Disse bygninger anbefales således ikke at blive overdraget til den nye ejendomsenhed, da deres vedligeholdelse vurderes som en integreret del af driften. Det anbefales derfor, at bygningerne forbliver i Bygge- og Teknikforvaltningen.

Endvidere anbefaler Bygge- og Teknikudvalget, at der ved etableringen af den nye ejendomsenhed tages højde for de ændrede vilkår, etableringen af denne kan have for hhv. KTK og RIA, herunder at der lægges vægt på hurtigst muligt at få klarlagt de fremtidige spilleregler mellem disse virksomheder og den nye ejendomsenhed. I relation til det eventuelle behov for at overføre medarbejdere fra KTK og RIA til den nye ejendomsenhed, skal Bygge- og Teknikudvalget endelig opfordre til at dette spørgsmål søges afklaret så hurtigt som muligt i samarbejde med Bygge- og Teknikforvaltningen

Søren Pind Mette Lis Andersen"

Økonomi

-

Miljøvurdering

-

Høring

-

Andre konsekvenser

-

BILAG VEDLAGT

Bilag 1: Brev af 25. juni 2003 fra Økonomiforvaltningen vedlagt udkast til indstilling om etablering af ejendomsenhed

 

Mette Lis Andersen

 

Til top