Mødedato: 13.08.2003, kl. 14:00

Udvikling af Kommune Teknik

Udvikling af Kommune Teknik

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 13. august 2003

 

Sager til beslutning

5. Udvikling af Kommune Teknik

BTU 334/2003 J.nr. 700.0001/03

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget drøfter PLS/Rambølls rapport "Udviklingsmuligheder for KTK" samt godkender,

at Bygge- og Teknikforvaltningen arbejder videre med det scenarie, hvor KTK søges videreudviklet gennem en effektivisering kombineret med salg af relevante enheder og lukning af enheder, som ikke økonomisk har berettigelse, jf. hovedkonklusionen i PLS/Rambøll rapporten

at konklusionerne af dette arbejde samt den efterfølgende udmøntning forelægges udvalgene i efteråret med henblik på en endelig stillingtagen til KTK's fremtid.

at rammevilkårene for KTK med virkning fra 2004 justeres med udgangspunkt i anbefalingerne i PLS/Rambøll rapporten og "Rapport om KTK's økonomi", udarbejdet af Økonomiforvaltningen og Bygge- og Teknikforvaltningen i fællesskab. Økonomiforvaltningen og Bygge- og Teknikforvaltningen udarbejder en fællesindstilling om de konkrete ændringer i rammevilkårene for KTK

RESUME

På Bygge- og Teknikudvalgets møde den 18. juni 2003 fik Bygge- og Teknikudvalget gennemgået resultatet af PLS/Rambølls analyse af KTK samt udleveret rapporten. Ligeledes blev den interne "Rapport om KTK's økonomi"- udarbejdet af Økonomiforvaltningen og Bygge- og Teknikforvaltningen i fællesskab - udleveret til mødet.

Økonomiudvalget har samtidig fået tilsendt rapporterne.

Bygge- og Teknikudvalget førte en første drøftelse. I forlængelse heraf har Bygge- og Teknikforvaltningen iværksat følgende:

  • en yderligere konsulentundersøgelse af KTK, hvor PLS/ Rambøll går et spadestik dybere i vurderingen af effektiviseringsmuligheder mv. af KTK. Der er nedsat en fælles styregruppe fra Økonomiforvaltningen og Bygge- og Teknikforvaltningen for arbejdet
  • en konsulentvurdering af økonomistyringen i KTK ved KPMG
  • en kontrol af KTK's juli-regnskabskalkule for 2003 ved KPMG
  • revision og styrkelse af Bygge- og Teknikforvaltningens controlling af de kontraktstyrede enheder.

Det er forvaltningernes vurdering – ikke mindst af hensyn til medarbejderne i KTK - at der er behov for en principbeslutning om KTK's fremtidige udvikling. Forvaltningerne anbefaler at Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget træffer principbeslutning om at KTK forventes udviklet i et effektiviseringscenarie, som beskrevet i PLS/Rambølls hovedkonklusion. En effektivisering, der kombineres med salg af dele af virksomheden og eventuel lukning af ikke rentable dele af KTK.

PLS/Rambøll-rapporten afdækker at KTK i dag er underlagt rammebetingelser der indebærer at KTK er væsentligt dårligere stillet end sammenlignelige private entreprenørvirksomheder.

Begge de nævnte rapporter peger på, at det overskudskrav, der i dag er pålagt KTK, bør justeres. Begge rapporter peger på, at der bør ske en reduktion af overskudskravet for at give KTK realistiske rammebetingelser. PLS/Rambøll rapporten peger yderligere på, at det vil være hensigtsmæssigt, at Københavns Kommune kompenserer KTK for de samlede omkostninger, der som følge af KTK's "kommunale tilhørsforhold" forringer KTK's konkurrencesituation.

Forvaltningerne anser det for væsentligt, at der for 2004 og frem med udgangspunkt i de 2 rapporter sker en justering af rammevilkårene, således at der skabes mere reelle økonomiske (og konkurrencedygtige) betingelser i forhold til det fortsatte arbejde med en udvikling af KTK.

For så vidt angår 2003 har Økonomiforvaltningen i overførselssagen indstillet, at der gives en tillægsbevilling på 10 mio.kr. til dækning af tilpasningsomkostninger mv. i KTK. Sagen forventes behandlet i Økonomiudvalget den 12.august 2003 og i Borgerrepræsentationen den 28. august 2003.

SAGSBESKRIVELSE

På baggrund af en analyse af forskellige fremtidsscenarier for KTK spændende fra en fortsættelse af virksomheden som nu, over salg af hele eller dele af virksomheden, til en total lukning af virksomheden, konkluderer PLS/Rambøll i rapporten "Udviklingsmuligheder for KTK" af juni 2003, at man i forhold til en strategi for det fremtidige arbejde med KTK vurderer det mest hensigtsmæssigt at tage udgangspunkt i et scenarie, hvor der sker en effektivisering af KTK kombineret med salg af relevante enheder, samt en lukning af enheder, der ikke økonomisk har en berettigelse.

PLS/Rambøll gør samtidig i rapporten opmærksom på, at den korte tidsperiode, der har været til at foretage analysen, indebærer, at analysen kun kan tjene som et grundlag for en videre afklarings- og beslutningsproces, hvor en nærmere detaljeringsgrad vil være påkrævet. Denne detaljering er igangsat i et samarbejde mellem Bygge- og Teknikforvaltningen og Økonomiforvaltningen og med PLS/Rambøll som konsulent.

Med udgangspunkt i en analyse af KTK's økonomiske rammebetingelser konkluderer begge de omtalte rapporter, at det fastsatte overskudskrav for KTK bør justeres, da overskudskravet er for stort i forhold de udgifter, rammekravet som udgangspunkt skal dække. Især peges på, at der bør ske en korrektion af overskudskravet i forbindelse med, at pensionsbyrden for KTK er faldet væsentligt på grund af en betydelig reduktion af antallet af tjenestemænd, ligesom der bør ske en korrektion i forhold til betaling af rådighedslønninger, da disse på grund af ændrede regler nu betales direkte af KTK og derfor ikke fortsat også bør indgå i overskudskravet.

Det er forvaltningernes opfattelse, at det er vigtigt, at KTK's økonomi nu kommer til at hvile på et mere realistisk grundlag. Derfor anbefaler forvaltningerne, at der sker en korrektion af KTK's overskudskrav og rammevilkår. Forvaltningerne vil derfor udarbejde særskilt indstilling om ændring af rammevilkårene med henblik på at give KTK konkurrencedygtige vilkår i forhold til private entreprenørvirksomheder.

I den interne rapport foreslås ligeledes, at der fremadrettet sker en direkte betaling af alle KTK's omkostninger, således at overskudskravet erstattes med en direkte betaling i forhold til de faktiske omkostninger hvert år. Forvaltningerne er enig heri og vil tage initiativ til, at der arbejdes videre henimod dette for kommende budgetår.

Økonomi

De fortsatte udgifter til konsulentbistand vil blive afholdt af Bygge- og Teknikforvaltningens driftsramme.

De økonomiske konsekvenser for 2004 og frem vil blive belyst i den kommende fællesindstilling, som fremgår af denne indstillings 3. at.

For så vidt angår 2003 har Øko nomiforvaltningen som tidligere nævnt i overførselssagen indstillet, at der gives en tillægsbevilling på 10 mio.kr. til dækning af tilpasningsomkostninger mv. i KTK. Sagen forventes behandlet i Økonomiudvalget den 12.august 2003 og i Borgerrepræsentationen den 28.august 2003.

Miljøvurdering

-

BILAG VEDLAGT

Både PLS/Rambøll's rapport "Udviklingsmuligheder for KTK" og "Rapport om KTK's økonomi" udarbejdet af Økonomiforvaltningen og Bygge- og Teknikforvaltningen, begge juni 2003, blev fremsendt til udvalgene medio juni 2003.

Erik Jacobsen Mette Lis Andersen

 

Til top