Mødedato: 13.08.2003, kl. 14:00

Busslusen i Stengade

Busslusen i Stengade

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 13. august 2003

 

Sager til beslutning

25. Busslusen i Stengade

BTU 323/2003 J.nr. 21219.0020/03

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,

at der udarbejdes et projekt til trafikdæmpning af Stengade uden bussluse (løsningsmodel 1) jf. nedenstående sagsfremstilling, og

at busslusen i Stengade bevares i sin nuværende udformning indtil ovenstående projekt gennemføres.

at der til gennemførsel af ovennævnte projekt reserveres 1,5 mio. kr. på Vej & Parks investeringsplan

RESUME

På sit møde den 4. december 2002 vedtog Bygge- og Teknikudvalget i forbindelse med evaluering af de trafikale forhold på Indre Nørrebro at udsætte beslutningen om Stengade med henblik på en offentlig høring. Forvaltningen har udmøntet udvalgets beslutning i en høring med tre elementer:

  • En høring i perioden 7. april – 15. maj 2003, hvor der var mulighed for at sende sine kommentarer til Vej & Park,
  • et borgermøde onsdag den 30. april 2003, og
  • en analyse af holdningen til busslusen blandt borgere, virksomheder og institutioner i området.

I høringsmaterialet var opstillet tre modeller for en fremtidig løsning for Stengade:

  1. Busslusen fjernes, og Stengade åbnes for gennemkørende trafik. Der kan gennemføres fartdæmpning, særligt ud for Baggesensgade og Prins Jørgens Gade, samt i krydset med Korsgade.
  2. Busslusen bevares, men ærindekørsel gennem busslusen tillades.
  3. Busslusen bevares og suppleres med en bom eller grav, som hindrer ulovlig gennemkørsel

Blandt de indkomne høringssvar og deltagerne på borgermødet er der et stort flertal for at bevare busslusen. Resultatet af holdningsanalysen giver et noget mere nuanceret billede, idet der, samtidigt med at et flertal blandt borgerne, der er overvejende positive overfor at ændre busslusen, så kun busser kan køre igennem (løsningsmodel 3), også er flertal, der er overvejende positive for at fjerne busslusen og samtidigt etablere fartdæmpning på Stengade, så det stadig er muligt at krydse vejen trygt (løsningsmodel 1). Der er dog også store grupper, som er overvejende negative over for hver af disse to løsningsmodeller. Blandt virksomhederne er der et flertal der er positive over for løsningsmodel 1og samtidigt er negative over for løsningsmodel 3. Blandt institutionerne er der positiv holdning til løsningsmodel 3, mens der er en mere skeptisk holdning til løsningsmodel 1.

Løsningsmodel 2, hvor ærindekørsel gennem busslusen tillades, møder stor skepsis, både blandt høringssvarene, på borgermødet og blandt alle tre grupper i holdningsanalysen.

Forvaltningen foreslår derfor, at der udarbejdes et projekt til hastighedsdæmpning i Stengade uden bussluse. Projektet skal særligt indeholde sikring af de svage trafikanters krydsning på de steder, hvor der er mange skolebørn og andre fodgængere, der krydser. Med henblik på at forhindre hovedparten af den gennemkørende trafik i at vælge Stengade, foreslår forvaltningen, at man i ovennævnte projekt indarbejder en række ensretninger (undtaget for busser og cyklister).

Løsningen vil betyde, at der kun vil være lokal trafik med mål på Nørrebro i Stengade. Trafikken i Stengade ud for Prins Jørgens Gade, hvor der i dag kører 1.400 kørertøjer i døgnet, vil blive i størrelsesordenen 2.000 – 3.000 køretøjer i døgnet. Forvaltningen vurderer, at en trafik i denne størrelsesorden er acceptabel i en gade af Stengades karakter.

Denne indstilling erstatter indstillingen, Bygge- og Teknikudvalget udsatte i mødet den 18. juni 2003.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

På sit møde den 4. december 2002 behandlede Bygge- og Teknikudvalget en indstilling om evaluering af de trafikale forhold på Indre Nørrebro. Denne evaluering omfattede de foranstaltninger, som Indre Nørrebro Bydelsråd havde gennemført i sin funktionsperiode. En af disse foranstaltninger er busslusen i Stengade, hvorom forvaltningen havde indstillet, "at skiltningen ved busslusen i Stengade forsøgsvis ændres til motorkørsel forbudt med undertavlen "ærindekørsel tilladt" gældende fra tidligst muligt i 2003". På mødet den 4. december 2002 vedtog Bygge- og Teknikudvalget imidlertid at udsætte beslutningen om Stengade med henblik på en offentlig høring.

Nærværende indstilling erstatter indstillingen, Bygge- og Teknikudvalget udsatte i mødet den 18. juni 2003.

Høring

Forvaltningen har udmøntet udvalgets beslutning i en høring med tre elementer:

En høring i perioden 7. april – 15. maj 2003, hvor der var mulighed for at sende sine kommentarer til Vej & Park,

et borgermøde onsdag den 30. april 2003, og

en analyse af holdningen til busslusen blandt borgere, virksomheder og institutioner i området.

Høringen blev igangsat den 7. april 2003 med en pressemeddelelse (bilag 1). Samtidigt udsendtes en pjece (bilag 2) om høringen til afhentning på biblioteker og medborgerhuse i lokalområdet samt i Vej & Park. Endvidere var det muligt at se høringspjecen på Vej & Parks hjemmeside. Høringen var annonceret til at forløbe frem til den 15. maj 2003, og der blev samtidigt indkaldt til et borgermøde i Medborgerhuset Blågården onsdag den 30. april 2003.

I pjecen var opstillet tre modeller for en fremtidig løsning for Stengade:

Busslusen fjernes, og Stengade åbnes for gennemkørende trafik. Der kan gennemføres fartdæmpning, særligt ud for Baggesensgade og Prins Jørgens Gade, samt i krydset med Korsgade.

Busslusen bevares, men ærindekørsel gennem busslusen tillades.

Busslusen bevares og suppleres med en bom eller grav, som hindrer ulovlig gennemkørsel

Pjecen indeholdt endvidere en beskrivelse af konsekvenserne af de forskellige løsninger, samt en opfordring til at sende sine kommentarer til Vej & Park eller deltage i borgermødet den 30. april 2003.

Borgermøde

Vej & Park afholdt onsdag den 30. april 2003 kl. 19.30 – 21.30 borgermøde i Medborgerhuset Blågården om busslusen i Stengade. I borgermødet deltog ud over fire embedsmænd fra Vej & Park 26 borgere. På borgermødet fortalte de fremmødte embedsmænd om mødets funktion i debatten, om historien bag busslusen samt de tre løsningsmodeller. Herefter var der fri debat. Der blev taget referat af borgermødet (bilag 3).

De fleste af de deltagende borgere kom med synspunkter, der støttede bevarelse af busslusen (løsningsmodel nr. 3). Heriblandt var der nogle, der gjorde opmærksom på, at de selv kørte i bil, men at de foretrækker at køre på de overordnede trafikveje, da det betyder mindre støj og forurening i lokalområderne. Argumenterne for at bevare busslusen var først og fremmest sikring af børnenes skolevej, samt ønsket om at begrænse støj og luftforurening i Stengade mv. Derudover blev målsætningen om at prioritere kollektiv trafik og cykeltrafik og begrænse biltrafikken nævnt. Der blev endeligt stillet spørgsmål ved, om det vil være muligt at få de resursestærke borgere til at blive boende i bydelen, hvis man åbner for motorvejslignende trafik i Stengade.

På mødet var der også borgere, der talte for at fjerne busslusen. Disse argumenterede med, at busslusen førte til besværlig omvejskørsel, som også belaster boligveje i andre bydele. En borger nævnte, at han i stedet for at køre gennem Stengade nu kører ad veje som Stefansgade og Ægirsgade. Det blev anført, at grunden til ,at der er så meget trafik i Stengade, er, at alle de andre veje gennem Indre Nørrebro er blevet lukket. Det blev foreslået, at man på andre måder sikrede skoleelevernes krydsning af Stengade, f.eks. ved hjælp af et signalanlæg.

Der var ingen på borgermødet, der støttede løsningsmodel nr. 2, som man havde meget svært ved at tro på kunne håndhæves på en fornuftig måde.

Høringssvar

Vej & Park har i høringsperioden frem til den 15. maj 2003 modtaget 64 henvendelser med post eller e-mail fra enkeltpersoner, arbejdspladser, beboerråd, karréråd, institutioner og foreninger mv. Af disse taler 45 fortrinsvis for at bevare busslusen i en eller anden form (løsningsmodel nr. 3), mens 18 henvendelser ønsker busslusen fjernet og Stengade trafikdæmpet på anden vis (løsningsmodel nr. 1). Kun enkelte henvendelser kan tilslutte sig løsningsmodel nr.2, hvor ærindekørsel gennem busslusen tillades.

Derudover har Vej & Park modtaget en henvendelse fra Jan Andersen, som også taler for bevarelse af busslusen (løsningsmodel nr. 3). Denne henvendelse er bilagt seks udtalelser fra beboerforeninger, skoler og institutioner, som støtter synspunktet. Derudover er henvendelsen bilagt navn og adresse på 176 personer, som via en hjemmeside (www.bussluse2200.dk) har udtrykt støtte til at bevare busslusen, samt 108 ark med 1584 underskrifter, som også støtter bevarelse af busslusen.

En oversigt med resume af de enkelte henvendelser er vedlagt denne indstilling (bilag 4), mens selve henvendelserne er fremlagt til gennemsyn i borgmesterens forkontor (bilag A).

De fleste af dem, der går ind for, at busslusen fjernes, anfører, at de selv oplever at skulle køre store, tidskrævende og besværlige omveje i bil. Mange giver udtryk for, at de under denne omvejskørsel forurener mere, end hvis de kunne køre direkte gennem Stengade. Endvidere giver de udtryk for, at man har eksporteret problemerne til andre gader, blandt andet bliver det nævnt, at trafikken i Stefansgade mv. skulle være steget efter at busslusen blev etableret.

Enkelte giver udtryk for, at Bydelsrådets måde at beslutte busslusen på var egoistisk og uden hensyn til et flertal af borgerne, og det antydes, at denne beslutning skulle have medvirket til, at det blev nedstemt at fortsætte forsøget med bydelsråd. Flere giver udtryk for, at de føler, at Indre Nørrebro er skåret over i to dele (Berlinmuren bliver nævnt), og at bydelen er lukket af for bilister.

De fleste af dem, der går ind for at fjerne busslusen, mener, at der samtidigt skal gennemføres hastighedsbegrænsende foranstaltninger i Stengade, og mange lægger vægt på, at disse skal være effektive.

Det mest fremførte argument for at bevare busslusen er, at Stengade er blevet meget mere tryg og sikker for svage trafikanter som cyklister og fodgængere, herunder særligt for mange børn, der skal krydse vejen på vej til og fra skoler, institutioner og lignende. Derudover bliver der lagt vægt på, at området er blevet rarere, mere fredeligt, og mindre forurenet, samt at fremkommeligheden for bus linie 3 er blevet forbedret væsentligt, hvilket har ført til, at ruten er blevet mere effektiv. Der bliver henvist til, at Københavns Kommune har en målsætning om at fremme kollektiv trafik og cykeltrafik og begrænse biltrafikken, og at det vil være i strid med denne målsætning at fjerne busslusen i Stengade. Derudover henviser enkelte til resultaterne fra Københavns Kommunes holdningsanalyser i forbindelse med arbejdet med Trafik- og Miljøplan 2003, som har vist, at borgerne prioriterer bedre miljø, bedre kollektiv trafik og bedre forhold for cykeltrafikken højt, mens kun et mindretal ønsker bedre forhold for bilisterne, og at det vil være i strid med denne prioritering at fjerne busslusen.

Mange stiller spørgsmålstegn ved, at busslusen skulle have ført til øget omvejskørsel, da der ikke kan konstateres øget trafik på de omkringliggende veje. Enkelte mener, at busslusen og lignende foranstaltninger får folk til at tænke sig om en ekstra gang, når de skal vælge transportmiddel, og måske vælger bilen fra.

Flere efterlyser en mere effektiv håndhævelse af busslusen. Ud over grav, bom eller borner er der forslag om løsninger med brobizz, så man kan give særlige grupper (hjemmeplejen mv.) tilladelse til at køre gennem busslusen, samt forslag om opsætning af kamera, så man kan identificere dem der ulovligt kører gennem busslusen og give dem bøder. Endvidere indeholder en del henvendelser kritik af politiets indsats for at håndhæve busslusen.

Holdningsanalyse

For at få et mere "neutralt" billede af den generelle holdning i området til Stengades fremtidige udformning har Vej & Park parallelt med høring og borgermøder fået gennemført en holdningsanalyse blandt borgere, virksomheder og institutioner Holdningsanalysen er gennemført af et konsulentfirma ved telefoninterviews af 510 borgere og 70 virksomheder i området, som er afgrænset af Nørrebrogade, Kapelvej, Rantzausgade, Åboulevard og Peblinge Sø. Derudover har Vej & Park gennemført interview med fem institutioner.

Borgerne er først blevet spurgt om de har rådighed over bil, og om de har børn. Virksomhederne er blevet spurgt om hvor ofte der benyttes bil i virksomhedens daglige arbejde.

Dernæst er der spurgt om holdningen til de tre løsningsmodeller, et for et. For hvert forslag er det blevet noteret, om holdningen hos den interviewede er overvejende positiv, overvejende negativ, eller ved ikke/ligeglad.

Interviewformen betyder, at der godt kan være et flertal, som er positiv over for flere af de foreslåede løsningsmodeller. Således er der blandt borgerne 51 %, der er overvejende positive over for, at busslusen ændres, så kun busser kan køre igennem (løsningsmodel nr. 3). Samtidigt er 55 % overvejende positive over for, at busslusen i Stengade fjernes og der etableres fartdæmp ning i stedet, så det stadig er muligt at krydse vejen trygt (løsningsmodel 1). Modsvarende er 35 % overvejende negative over for løsningsmodel nr. 1, mens 40 % er overvejende negative over for løsningsmodel nr. 3. Forslaget om, at det bliver tilladt for folk med ærinde at køre igennem busslusen (løsningsmodel nr. 2) bliver afvist med 50 % overvejende negative borgere.

Blandt virksomhederne er 60 % overvejende positive over for, at busslusen fjernes, mens tilsvarende 61 % er overvejende negative over for, at busslusen ændres, så kun busser kan køre igennem. 51 % er overvejende negative over for, at det bliver tilladt for folk med ærinde at køre igennem busslusen.

På grund af det begrænsede antal institutioner i området er der kun foretaget interview af fem institutioner. Blandt de interviewede skoler og børneinstitutioner var der en klart positiv holdning til, at busslusen ændres, så kun busser kan køre igennem. Holdningen til, hvis busslusen blev fjernet var mere delt, idet en institution mente, at det var uacceptabelt, mens de øvrige 3 mente, at det måske kunne accepteres, hvis der virkeligt blev gjort noget for sikkerheden for de svage trafikanter. Der blev også foretaget interview med et plejehjem. Her var holdningen, at busslusen skulle fjernes, da den var et irritationsmoment for de ansatte.

Opsamling

Blandt høringssvarene og deltagerne på borgermødet er der et stort flertal for at bevare busslusen. Resultatet af holdningsanalysen giver et noget mere nuanceret billede, idet der, samtidigt med at et flertal blandt borgerne, der er overvejende positive overfor at ændre busslusen, så kun busser kan køre igennem (løsningsmodel 3), også er flertal, der er overvejende positive for at fjerne busslusen og samtidigt etablere fartdæmpning på Stengade, så det stadig er muligt at krydse vejen trygt (løsningsmodel 1). Der er dog også store grupper, som er overvejende negative over for hver af disse to løsningsmodeller. Blandt virksomhederne er der et flertal der er positive over for løsningsmodel 1og samtidigt er negative over for løsningsmodel 3. Blandt institutionerne er der positiv holdning til løsningsmodel 3, mens der er en mere skeptisk holdning til løsningsmodel 1.

Løsningsmodel 2, hvor ærindekørsel gennem busslusen tillades, møder stor skepsis, både blandt høringssvarene, på borgermødet og blandt alle tre grupper i holdningsanalysen.

Vurdering

Forvaltningen vurderer, at dagens situation, hvor et større antal biler ulovligt kører gennem busslusen, er uholdbar. Derfor havde forvaltningen oprindeligt i indstillingen til Bygge- og Teknikudvalgets møde den 4. december 2002 foreslået, at ærindekørsel gennem busslusen blev tilladt, så der blev sendt et signal til trafikanterne om, at man ikke ønsker uvedkommende gennemkørende trafik her. På baggrund af høringen vurderer forvaltningen, at denne løsning heller ikke er gennemførlig, da der hersker for stor usikkerhed om, hvordan denne løsning vil blive administreret, og hvilken betydning, den vil have for trafikken. Denne usikkerhed vil være lige så vanskelig at leve med, som dagens situation er.

Det er også forvaltningens vurdering, at en ombygning af busslusen, så den effektivt forhindrer andre end busser at køre igennem, er et for restriktivt virkemiddel. Et stort mindretal på 40 % af borgerne er ifølge holdningsanalysen negativ over for denne løsning, og det samme gælder flertallet af virksomhederne. Derudover er ringgadenettet i København så belastet, at det virker urimeligt, at lokal trafik, som skal krydse Indre Nørrebro i nord-sydgående retning skal tvinges ud på disse.

Samtidigt er det dog forvaltningens vurdering, at en løsning uden bussluse i Stengade må indeholde en massiv hastighedsdæmpende indsats, så fodgængere, herunder skolebørn, sikkert kan krydse vejen. Hvis Stengade hermed igen belastes med et trafik af samme størrelsesorden, som før busslusen blev etableret, vil det føre til markante forringelser af fremkommeligheden for bus linie 3 og for de cyklister, der er begyndt at køre i Stengade, efter at biltrafikken er reduceret. Ydermere vil en hastighedsdæmpning alene ikke fjerne de gener i form af støj og luftforurening, som de lokale borgere gør opmærksom på, at de ikke ønsker igen. Derfor må en løsning uden bussluse suppleres med andre tiltag, der kan begrænse den gennemkørende trafik i området væsentligt.

Forslag til løsning

Forvaltningen foreslår derfor, at der udarbejdes et projekt til hastighedsdæmpning i Stengade uden bussluse. Projektet skal særligt indeholde sikring af de svage trafikanters krydsning på de steder, hvor der er mange skolebørn og andre fodgængere, der krydser Stengade, f.eks. ved Baggesensgade, ud for Prins Jørgens Gade og ved Korsgade. Derudover skal projektet tage særligt højde fremkommeligheden for cyklister og den kommende A-buslinie 3A i Stengade. Udformning og placering af stoppesteder vil indgå i projektudviklingen.

Med henblik på at forhindre hovedparten af den gennemkørende trafik i at vælge Stengade, foreslår forvaltningen, at man i ovennævnte projekt indarbejder en række ensretninger (undtaget for busser og cyklister), som kan forhindre gennemkørende biltrafik i at benytte hele ruten Griffenfeldsgade – Korsgade – Stengade. Hermed vil linieføringen gennem området blive så besværlig, at det vurderes, at den gennemkørende trafik, som ellers ville vælge at køre ad Stengade, i stedet kører uden om området.

Løsningen kan føre til, at biltrafik til området tvinges til at køre ad andre gader i området i stedet for at køre ad Stengade hhv. Griffenfeldsgade. Dette vurderes dog ikke at føre til væsentlige ændringer i den samlede trafik på disse gader.

Løsningen skal sikre, at der kun vil være lokal trafik med mål på Nørrebro i Stengade. Trafikken i Stengade ud for Prins Jørgens Gade, hvor der i dag kører 1.400 kørertøjer i døgnet, vil blive i størrelsesordenen 2.000 – 3.000 køretøjer i døgnet. Forvaltningen vurderer, at en trafik i denne størrelsesorden er acceptabel i en gade af Stengades karakter.

Økonomi

Omkostningerne ved gennemførelse af ovennævnte forslag vil først kunne fastslås præcist, når der er udarbejdet et projekt til godkendelse i Borgerrepræsentationen. Udgifterne skønnes dog at være i størrelsesordenen 1 – 2 mio. kr., der foreslås finansieret under Vej & Parks investeringsplan. Det indstilles derfor, at der under Vej & Parks investeringsplan reserveres 1,5 mio. kr. til gennemførsel af projektet.

Miljøvurdering

Forslaget vurderes at betyde en begrænset stigning i støj og luftforurening i Stengade.

Høring

HUR's trafikdivision har i brev af 6. maj 2003 givet udtryk for, at man ønsker busslusen bevaret, så det markante fald i gennemkørende trafik fastholdes. Busslusen bør dog ændres i en mere busvenlig retning, og stoppestedsplaceringen bør revurderes. Det er ligeledes vigtigt, at der fortsat kun tillades højresving ind i Nørrebrogade.

Københavns Politi har på et møde med Vej & Park givet udtryk for, at man mener at kommunen skal vælge om der skal være bussluse eller ej. Politiet kan næppe sikre en løsning med ærindekørsel tilladt overholdt. Såfremt der vælges en bussluse, finder politiet det nødvendigt med en grav (eventuelt en hvor bilerne kan komme op igen, således at HUR ikke bliver for generet af bilister, der er kørt i graven). Politiet gør opmærksom på at Brandvæsnet skal tages i ed med hensyn til deres ambulancekørsel.

Andre konsekvenser

De trafikale konsekvenser af forvaltningens forslag er beskrevet i ovenstående.

BILAG VEDLAGT

  1. Pressemeddelelse om igangsætning af høringen
  2. Høringspjece "Hvad skal der ske med busslusen i Stengade?"
  3. Referat af borgermøde i Medborgerhuset Blågården 30. april 2003
  4. Oversigt over henvendelser modtaget i høringsperioden med resume af de enkelte henvendelser
  5. Notat om holdningsanalyse om busslusen i Stengade

Udsendt med dagsordenen for Bygge- og Teknikudvalgets møde den 18. juni 2003

6. Bygge- og Teknikforvaltningens indstilling til Bygge- og Teknikudvalget den 18. juni 2003, samt udvalgets beslutning

 

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

A. Henvendelser modtaget i høringsperioden

 

Ole Bach

 

Til top