Mødedato: 12.11.2003, kl. 14:00

Høringssvar til Frederiksbergs Trafik- og Miljøhandlingsplan med Trafiksik-kerhedsplan og hastighedsplan

Høringssvar til Frederiksbergs Trafik- og Miljøhandlingsplan med Trafiksik-kerhedsplan og hastighedsplan

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 12. november 2003

 

 

Sager til beslutning

 

4.      Høringssvar til Frederiksbergs Trafik- og Miljøhandlingsplan med Trafiksik-kerhedsplan og hastighedsplan

 

BTU 506/2003  J.nr. 0616.0008/03

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,

at det i denne indstilling indeholdte brev fremsendes til Frederiksbergs Kommune som høringssvar til Frederiksberg Trafik- og Miljøhandlingsplan.

 

 

RESUME

Frederiksberg Kommune har udarbejdet en Trafik- og Miljøhandlingsplan indeholdende Trafiksikkerhedsplan og Hastighedsplan. Planen er i offentlig høring frem til d. 10. november 2003. Trafik- og Miljøhandlingsplanen indeholder problemudpegning, løsningsstrategier og forslag til virkemidler indenfor stort set alle trafikale aspekter.

Planens overordnede vision og målsætninger stemmer godt overens med Københavns Kommunes målsætninger i såvel Kommuneplan som i det nye forslag til Trafik- og Miljøplan, der er under politisk behandling i udvalgene. De to kommuners trafik- og miljøplaner vil således kunne danne baggrund for en ensartet trafikplanlægning i centralkommunerne. Trafik- og Miljøhandlingsplanen er formuleret meget overordnet, og indeholder hovedsageligt en lang række ønsker til fremtidige tiltag. Planen er således ikke prissat, finansieret eller prioriteret.

Københavns Kommune finder grund til at påpege to forhold i Trafik- og Miljøhandlingsplanen:

·        Strækningen Bülowsvej - Madvigs Allé – Platanvej er en del af det overordnede trafikvejnet på Frederiksberg, men da der ikke kører busser på strækningen, foreslås det at nedsætte hastigheden til 40 km/t. Denne strækning forsætter i Vesterfælledvej på Vesterbro i Københavns Kommune. Vesterfælledvej og Enghavevej er vigtige forbindelser for den tværgående trafik på Vesterbro. Det er vigtigt for Københavns Kommune, at både Enghavevej og Vesterfælledvej opretholdes som velfungerende trafikveje, således at boligområderne omkring og indimellem kan friholdes for gennemkørende trafik. Derfor henstiller Københavns Kommune til, at forbindelserne for begge strækninger på Frederiksberg opretholdes som trafikveje med 50 km/t.

·        Som virkemiddel i forhold til Tung Trafik foreslår planen at indføre tidsbegrænsning eller gennemkørselsforbud. Københavns Kommune må tage afstand fra et generelt gennemkørselsforbud for tung trafik i Frederiksberg Kommune, idet det blot må forventes, at den tunge trafik flytter til parallelle ruter i Københavns Kommune.

Endvidere skal det nævnes, at vejstrukturen på Frederiksberg består af et trafikvejnet (overordnede veje), mens de øvrige veje er lokalgader. På trafikvejnettet er den generelle hastighedsgrænse 50 km/t (enkelte strækninger, hvor der ikke er bustrafik, foreslås dog reduceret til 40 km/t). Frederiksberg har således ikke tilladt hastigheder på over 50 km/t på det overordnede vejnet, som det er tilfældet i København. På lokalgaderne foreslås en generel hastighedsgrænse på 40 km/t eller evt. 30 km/t efter beboernes ønske, hvilket er lavere end 40 km/t hastighedszonerne i Københavns boligområder.

 


SAGSBESKRIVELSE

Høringssvar til Frederiksberg Kommune:

 

"Frederiksberg Kommune

Teknisk Direktorat

Rådhuset

2000  Frederiksberg

 

Høringssvar vedr. Trafik- og Miljøhandlingsplan med Trafiksikkerhedsplan og hastighedsplan

Københavns Kommune har med interesse læst Frederiksberg Kommunes forslag til Trafik- og Miljøhandlingsplan for Frederiksberg Kommune. Planen indeholder en lang række spændende forslag til løsninger og virkemidler på trafik- og miljøområdet, og kan danne grundlag for et frugtbart samarbejde mellem Frederiksberg og Københavns Kommuner i trafik- og miljøplanlægningen.

 

Planens overordnede vision og målsætninger stemmer godt overens med Københavns Kommunes målsætninger i såvel Kommuneplan som i det nye forslag til Trafik- og Miljøplan, der er under politisk behandling i de relevante udvalg.

 

Københavns Kommune finder grund til at påpege to forhold i Trafik- og Miljøhandlingsplanen, som strider mod Københavns Kommunes planer:

 

·        Strækningen Bülowsvej - Madvigs Allé – Platanvej er en del af det overordnede trafikvejnet på Frederiksberg, men da der ikke kører busser på strækningen, foreslås det at nedsætte hastigheden til 40 km/t. Denne strækning fortsætter i Vesterfælledvej på Vesterbro i Københavns Kommune. Vesterfælledvej og Enghavevej er vigtige forbindelser for den tværgående trafik på Vesterbro. Det er vigtigt for Københavns Kommune, at både Enghavevej og Vesterfælledvej opretholdes som velfungerende trafikveje, således at boligområderne omkring og indimellem kan friholdes for gennemkørende trafik. Derfor henstiller Københavns Kommune til, at forbindelserne for begge strækninger på Frederiksberg opretholdes som trafikveje med 50 km/t.

 

·        Som virkemiddel i forhold til Tung Trafik foreslås, at indføre tidsbegrænsning eller gennemkørselsforbud. Københavns Kommune må tage afstand fra et generelt gennemkørselsforbud for t ung trafik i Frederiksberg Kommune, idet det blot må forventes, at den tunge trafik flytter til parallelle ruter i Københavns Kommune.

 

 

Herudover har Københavns Kommune en række kommentarer til udvalgte afsnit i planen. Disse listes i det efterfølgende:

Lokalveje

Af Trafik- og Miljøhandlingsplanen fremgår: "Kommunen vil være positiv over for at nedsætte hastighedsgrænsen på lokalveje til 40 km/t eller derunder efter ønske fra lokalområdet."

 

En nedsættelse til f.eks. 30 km/t vil betyde, at der bliver forskellige hastighedsbegrænsninger i boligområder i hhv. Københavns og Frederiksbergs Kommuner, idet Københavns Kommune har vedtaget en hastighedsplan med 40 km/t i boligområder.

 

Biltrafik

Trafik- og Miljøhandlingsplanen nævner, at Frederiksberg gerne vil lave bedre fremkommelighedsanalyser for biltrafikken som supplement til trafiktællinger. Dette overvejes også i Københavns Kommune, og et samarbejde om udvikling af fremkommelighedsvurderinger vil være naturligt.

 

Cykeltrafik

Trafik- og Miljøhandlingsplanen nævner ikke, at den grønne sti på Frederiksberg hænger sammen med Nørrebroruten i Københavns Kommune og dermed er del af et sammenhængende net af grønne cykelruter. Der udtrykkes endvidere ønske om etablering af flere "grønne" cykelstier i Frederiksberg Kommune, og det vil være hensigtsmæssigt, hvis disse også indpasses i det sammenhængende net.

 

Bustrafik

Frederiksberg koncentrerer fremkommelighedstiltag om A-buslinierne, som det også er foreslået i Københavns Kommune. Frederiksberg vil sammen med HUR udarbejde en strategiplan med prioritering af tiltagene.

 

Københavns Kommune samarbejder ligeledes med HUR om en fremkomme­lighedsstrategi. Det vurderes, at strategi og tiltag for busfremkommelighed med fordel kunne koordineres mellem de to kommuner, særligt da flere A-buslinier krydser kommunegrænsen mellem København og Frederiksberg.

 

Tung Trafik

I afsnittet om Tung Trafik og om Støj- og luftforurening refereres til Københavns Kommunes ansøgning om forsøg med miljøzoner. Det fremføres, at Frederiksberg vil undersøge muligheden for at indføre en lignende zone. Københavns Kommune vil gerne støtte, at Frederiksberg inkluderes i forsøget med miljøzoner, så vi får den bedst dækkende og mest gennemskuelige ordning.

 

Parkering

Trafik- og Miljøhandlingsplanen nævner ændringer af tidsrestriktionen i parkeringszonen til også at gælde om aftenen eller natten som muligt virkemiddel. Dette kan potentielt få betydning for de omkringliggende områder i Københavns Kommune, hvorfor det er vigtigt, at Københavns Kommune involveres i forudgående undersøgelse af en sådan ændring.

 

Støj- og luftforurening

·        Som mulige virkemidler nævnes:

·        Samle trafikken på det overordnede vejnet

·        Øge anvendelsen af støjsvage belægninger

·        Udarbejde støjhandlingsplaner

·        Montere partikelfiltre på kommunens egne køretøjer

·        Benytte cykler og elbiler tjenestemæssigt

·        Afholde tomgangskampagne

·        Følge Københavns Kommunes forsøg med miljøzoner og undersøge muligheden for at indføre lignende zoner på Frederiksberg.

 

Alle tiltag som også benyttes eller overvejes i København. Et samarbejde om en informations- og kampagneindsats, særligt i forhold til transportadfærd og adfærd i trafikken kunne være en mulighed. Dette er et forhold, som Københavns Kommune vil rette fokus på i de kommende år. Herudover er nævnt et par andre tiltag, som ikke anvendes i Københavns Kommune, men som vil tjene som inspiration til kommende tiltag:

·        Stille krav om foranstaltninger, der reducerer trafikkens miljøbelastning i lokalplaner

·        Undersøge, og kommunens p-vagter kan overtage håndhævelsen af "tomgangsregulativet" fra politiet.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Søren Pind"

 

 

 

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

-

 

Økonomi

-

 

Miljøvurdering

-

 

Høring

Trafik- og Miljøhandlingsplanen er i offentlig høring frem til 10. november. Dette høringssvar forventes behandlet på mødet d. 12. november og eftersendes herefter efter aftale med Frederiksberg Kommune.

 

Andre konsekvenser

-

 

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

Trafik- og Miljøhandlingsplan for Frederiksberg Kommune

 

 

Ole Bach


 


Til top