Mødedato: 12.10.2005, kl. 14:00

Endelig vedtagelse af lokalplan "Hf. Trekanten" med tilhørende tillæg til Kommuneplan 2001

Se alle bilag

Endelig vedtagelse af lokalplan "Hf. Trekanten" med tilhørende tillæg til Kommuneplan 2001

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 12. oktober 2005

 

 

Sager til beslutning

 

17.      Endelig vedtagelse af lokalplan "Hf. Trekanten" med tilhørende tillæg til Kommuneplan 2001

 

BTU 570/2005  J.nr. 611:191.0001/05

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at  lokalplan " Hf. Trekanten" vedtages endeligt.

 

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

 at det til ovennævnte lokalplan hørende tillæg til Kommuneplan 2001 vedtages endeligt.

 

 

RESUME

Den offentlige høring vedrørende lokalplanforslaget, der er et led i lokalplanlægningen af kolonihaveområder med helårsbeboelse, fandt sted fra den 1. juni til den 1. september 2005. Der er i tilknytning hertil gennemført en dialogstrategi bestående af en hjemmeside for planen og et orienteringsmøde for haveforeningens beboere.

I forbindelse med offentliggørelsen er der modtaget 9 henvendelser. Tre af disse er fra borgere, og de øvrige fra Kulturmiljørådet, Københavns Energi, Københavns Stiftsøvrighed, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Valby Lokaludvalg og HUR. De sidstnævnte 4 har tilkendegivet ikke at have bemærkninger.

Som betingelse for endelig vedtagelse af lokalplanen har Bygge- og Teknikudvalget forudsat, at brandsikringen i "Hf. Trekanten" er tilendebragt. Det er nu sket, og lokalplanen kan derfor vedtages endeligt således, at den egentlige lovliggørelse kan påbegyndes.

Forvaltningen foreslår, at lokalplanen og kommuneplantillægget vedtages endeligt uden ændringer.

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Borgerrepræsentationen tiltrådte i mødet den 12. maj 2005 (BR270/05) Bygge- og Teknikudvalgets indstilling af 6. april 2005 og Økonomiudvalgets indstilling 19.april 2005 om offentliggørelse af forslaget til lokalplan " Hf. Trekanten" med tilhørende forslag til tillæg til Kommuneplan 2001.

 

Offentliggørelsesmaterialet omfattende indstilling med bilag, orienteringsfolder og forslaget til lokalplan er lagt til gennemsyn i borgmester Søren Pinds forkontor, Rådhuset, 1. sal, værelse 36, som bilag A.

 

Offentliggørelse

Lokalplanforslaget har været offentliggjort i perioden fra den 1. juni til den 1. september 2005. Der er udsendt 73 foldere til ejere, lejere og brugere og 42 foldere til interessegrupper, foreninger og lignende.

Den 9. august 2005 blev der afholdt orienteringsmøde i Plan & Arkitektur. På baggrund af en kort gennemgang af lokalplanforslaget og problematikken omkring lovliggørelsen af de eksisterende huse, havde de 7 deltagende borgere lejlighed til at stille spørgsmål til forvaltningen. Der vedlægges som bilag 1 referat af mødet samt som bilag 2 resultatet af de evalueringsskemaer, som blev omdelt på mødet. Som det fremgår af referatet, omhandlede debatten hovedsagelig foreningens forhold til Folehaven samt problematikken omkring indlægning af varme samt kloak. Desuden var der supplerende spørgsmål vedrørende parkeringen.

Herudover har der i offentlighedsperioden været mulighed for via Internettet at søge oplysninger om lokalplanforslaget på en særlig hjemmeside. Hjemmesiden indeholdt en debatside, hvor der var mulighed for at fremføre synspunkter vedrørende forslaget. Der har i høringsperioden ingen indlæg været på debatsiden. Endvidere indeholdt hjemmesiden mulighed for direkte at fremsende indsigelser vedrørende lokalplanforslaget via e-mail. Der er modtaget 3 henvendelser via e-mail.

I offentlighedsperioden er modtaget 9 henvendelser, der er vedlagt til gennemsyn i borgmester Søren Pinds forkontor som bilag B.

En liste over henvendelserne er vedlagt som bilag 3.

 

 

1. Henvendelser fra offentlige myndigheder

1. Skrivelse af 6. juni 2005 fra Københavns Stiftsøvrighed, der ingen bemærkninger har.

2. Skrivelse af 13. juni 2005 fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, der ingen bemærkninger har.

3. Skrivelse af 14.juni 2005 fra HUR, Hovedstadens Udviklingsråd, der som regionplanmyndighed ingen indsigelser eller bemærkninger har til lokalplanforslaget.

4. Mail af 21. juli 2005 fra Kulturmiljørådet, der mener, at det er problematisk, at haveforeningerne på sigt ændrer deres karakter af kolonihaver, og gradvist nærmer

sig skalaforholdene for almindeligt bolig- og parcelhusbyggeri. Rådet mener, at det er afgørende, at man stadig kan aflæse kolonihavernes kulturhistorie og fortællingen om det 20. århundredes urbanisering, industrialisering og arbejderkultur i bebyggelsen i haveområderne. Det anføres endvidere, at haveforeningernes huse bør fastholdes som fritidshuse og ikke anvendes til at løse et kommunalt boligproblem (uanset hvor meget de allerede anvendes som permanente boliger).

 

Kolonihaver bør være åbne og rekreative områder, men flere kolonihaver må anses for lukkede områder, enkelte endda helt aflukkede, og Plan & Arkitektur bør tage problemstillingen vedrørende åbenhed og lukkethed alvorligt i den videre planproces.

Der er netop udgivet en rapport "Kolonihaver i planlægningen", som er medsendt.

 

Bemærkninger: I forbindelse med ikrafttræden af lov om kolonihaver, der indebærer en fredningslignende status for kolonihaveområdernes anvendelse, tog Borgerrepræsentationen den 1. november 2001 stilling til, hvilke af de 68 kommunalt ejede kolonihaveområder i kommunen, der skulle være omfattede af loven. 16 kolonihaveområder, herunder 6 som reelt blev anvendt til helårsbeboelse, blev udpeget som ikke-varige, og er således ikke omfattede af kolonihaveloven. De øvrige 52 kolonihaveområder er i dag sikrede som kolonihaver og underlagt lovens krav om, at offentlighedens adgang skal sikres så snart, der kontraktligt er mulighed herfor. På denne baggrund vurderes, at Kulturmiljørådets intentioner overordnet set er tilgodeset gennem loven og Borgerrepræsentationens beslutning om at bevare 52 kolonihaveområder i kommunen.

 

I lokalplanerne for de områder, hvis fremtidige anvendelse fastlægges til helårsboliger, er optaget retningslinier for fremtidigt byggeri og beplantning, der i vidt omfang tager hensyn til områdernes karakter af grønne områder med en bebyggelse, der adskiller sig fra traditionel parcelhusbebyggelse.

 

5. Mail af 17. august 2005 fra Birgitte Frimer-Lassen, Valby Lokaludvalg, der ingen bemærkninger har.

 

6. Skrivelse af 30. august 2005 fra Københavns Energi. Man gør opmærksom på at der kun vil blive ført afløb ind til den enkelte lod i tilfælde af udstykning. Sker dette ikke vil KEA anlægge stik til områdegrænsen og opkræve tilslutningsbidrag i h. t. Betalingsvedtægten.

 

Bemærkninger:

Bemærkningen tages til efterretning, og haveforeningen orienteres om denne ændring.

 

 

2. Øvrige henvendelser

7. Mail af 29. august 2005 fra Dan Andersen, Hestehaven 31, der fremsendes ændringsforslag til udformningen af den planlagte parkeringsplads, som han mener optager for meget plads på hans grund. Han ønsker alle 8 p-pladser anlagt side ved side med overkørsel over fortov. Hermed kan p-pladsen anlægges på det allerede anlagte lille friareal ud mod Hestehaven.

 

Bemærkninger:

Parkering hen over fortovet kan af trafiksikkerhedsmæssige grunde ikke godkendes i Københavns Kommune. Kun i helt særlige tilfælde, når der absolut ikke er andre muligheder kan en sådan løsning overvejes, hvilket ikke er tilfældet her.

 

8. Skrivelse af 29. august 2005 fra murermester Leif Hansen, Lindehaven 37, der gør indsigelse mod, at kommunen nu lovliggør kolonihavebebyggelsen til helårsboliger. I 1940 købte Leif Hansen arealet omkranset af Retortvej, Folehaven og Hestehaven. Kort tid efter blev der gennemført en byplan for området, og i den forbindelse blev der eksproprieret en del af arealet til legeplads, der senere blev til kolonihaver. Det er det areal som lokalplanen for Hf. Trekanten omhandler.  Leif Hansen kan ikke acceptere, at kommunen udstykker "hans" areal til helårsboliger, og han mener, at det er ret og rimeligt, at han får tilbudt at købe arealet tilbage til samme pris, som han i sin tid fik for arealet.

 

Bemærkninger:

Borgerrepræsentationen vedtog den 17. september 1946 byplan nr. 14 omfatt ende arealet begrænset af Folehaven, Hestehaven, Retortvej, Folehaven, Gammel Køge Landevej, Blommehaven og Urtehaven. Byplanen fastlagde området til boligformål samt til offentlige formål - Kirsebærhavens Skole, Kirsebærhavens Plejehjem m.m. samt heromhandlede område, der var forudsat anvendt til legeplads.

 

Legepladsarealet ejedes af murermester Leif Hansen, der havde erhvervet arealet i 1945 med henblik på opførelse af boligbyggeri. Arealet var ubebygget og anvendtes dels til 6 kolonihaver, der havde 3 måneders opsigelse, dels lå ubenyttet hen.

 

På baggrund af, at byplanvedtægten fastlagde arealet til offentlige formål, anmodede Leif Hansen om, at kommunen overtog arealet med henvisning til bestemmelserne i dagældende byplanlovs § 14.

 

Borgerrepræsentationen bemyndigede på mødet den 16. september 1948 Magistraten til at erhverve arealet – eventuelt ved ekspropriation. Den 30. september 1949 overtog kommunen arealet i henhold til taksationskendelse herom. Hermed var der sket en fuld overdragelse af arealet til kommunen, og der var udbetalt en af taksationskommissionen fastsat betaling herfor.

 

Grunden blev af kommunen udlejet til kolonihaver med 3 måneders opsigelse. Indretning af legeplads på arealet blev aldrig gennemført, idet der ikke var økonomisk mulighed herfor.

 

I 1992 blev kolonihaverne omfattet af aftalen mellem kommunen og Kolonihaveforbundet om langtidslejemål med udløb i 2017.

 

Den 10. februar 1994 vedtog Borgerrepræsentationen lokalplan nr. 237 til afløsning af byplan nr. 14. Lokalplanen fastlægger området til kolonihaveformål, der som nævnt var sikret til år 2017.

Ved Borgerrepræsentationens beslutning blev det i 2001 fastlagt, at kolonihaveområdet ikke skulle være omfattet af kolonihaveloven, men at den hidtidige helårsbeboelse skulle lovliggøres. I og med at kommunen efter ekspropriation i 1949 overtog arealet, ses der ikke at være grundlag for, at kommunen skal tilbyde Leif Hansen arealet.

 

 

9. Skrivelse af 30. august 2005 fra Administrationskontoret v/Ingrid Bech Hansen, Hestehaven 3, 3., der ikke mener, at det er rimeligt at omdanne kolonihavehusene til helårsbeboelse, blot fordi de ulovligt og med kommunens vidende har været anvendt således de sidste 50 år. Mange af husene er ombygget og udvidet, nogle endda helt op i naboskel mod indsigerens ejendomme, hvor der er planer om udvidelse af garageanlægget. Man er bange for, at en udvidelse kan blive umuliggjort p. g. a., at afstanden til naboskel ikke er overholdt. En af grundene til udvidelsen er, at beboerne i Trekanten parkerer på ejendommens arealer, hvorfor man ønsker, at der etableres parkeringsmuligheder på Trekantens område. Man ønsker ligeledes, at der indrettes affaldsmuligheder på området, idet beboerne ofte afleverer storskrald på indsigerens ejendom.

  

Bemærkninger:

Der er med beslutningen om udarbejdelse af lokalplaner for haveforeningerne lagt op til lovliggørelse af ulovlige byggerier. 

Parkeringsforholdene i "Hf. Trekanten" udgør en særlig problemstilling, idet parcellerne er så små og adgangsstierne så smalle, at der ikke vil kunne udlægges en parkeringsplads på hver enkelt parcel. Det betyder, at der må udlægges parkering et andet sted i foreningen. For at få byggetilladelse til nybyggeri skal der kunne anvises plads til parkering, men denne skal kun anlægges fysisk, hvis kommunen finder, at der er behov for det.

 Ved fuld udbygning af området skal der principielt kunne anlægges 8 parkeringspladser, idet 3 af lodderne har direkte adgang fra Hestehaven. Lokalplanforslaget angiver, at parkering skal indrettes på det areal, der er angivet som parkeringsareal.

 

Bebyggelsen i skel på "HF Trekantens område er brandsikret og vil ikke få indflydelse på en eventuelt kommende udvidelse af garageanlægget, der vil kunne opføres efter bestemmelserne i bygningsreglementet.

 

Med hensyn til storskrald anbefales det indsigeren at tage kontakt til beboerne i haveforeningen for at få løst problemet, idet det ikke er et lokalplananliggende. I forbindelse med den fremtidige parkeringsplads er der i øvrigt et mindre område, der vil kunne indrettes til oplag for storskrald.

 

Endelig vedtagelse af lokalplanen

Som betingelse for endelig vedtagelse af lokalplanen har Bygge- og Teknikudvalget forudsat, at brandsikringen i området er tilendebragt. 

Al bebyggelse i "Hf. Trekanten" er brandsikret. Derfor kan lokalplanen for " Hf. Trekanten" nu vedtages endeligt således, at den egentlige lovliggørelse af de enkelte huse i relation til bygningslovgivningen kan påbegyndes.

 

Økonomi

-

Miljøvurderingsloven

I forbindelse med udarbejdelsen af lokalplanforslaget med tilhørende kommuneplantillæg vurderede forvaltningerne, at der ikke skal udarbejdes en miljøvurdering i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer. Beslutningen herom blev offentliggjort den 8. juni 2005 med en fastsat klagefrist på 4 uger. Der er ikke i denne forbindelse indgivet klage til Naturklagenævnet om denne beslutning.

 

Miljøvurdering

Nærværende indstilling er ikke omfattet af Bygge- og Teknikforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

Bilag

Bilag 1          Referat af orienteringsmødet den 9. august 2005

Bilag 2          Evaluering af orienteringsmødet den 9. august 2005

Bilag 3          Liste over modtagne henvendelser

 

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL, VÆRELSE 36

Bilag A      Offentliggørelsesmaterialet omfattende indstilling med bilag, orienteringsfolder og forslaget til lokalplan

Bilag B         Kopi af de modtagne henvendelser

 

 

Erik Jacobsen                                                           Mette Lis Andersen


 

Til top