Mødedato: 12.10.2005, kl. 14:00

Høring af alkoholpolitisk handleplan 2006-2009

Se alle bilag

Høring af alkoholpolitisk handleplan 2006-2009

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 12. oktober 2005

 

 

Sager til beslutning

 

12.      Høring af alkoholpolitisk handleplan 2006-2009

 

BTU 562/2005  J.nr. 130401.0019/04

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller,

at Bygge- og Teknikudvalget godkender nedenstående høringssvar om alkoholpolitisk handleplan 2006-2009

 

RESUME

I forbindelse med vedtagelsen af budget 2005, besluttede Borgerrepræsentationen, at der skulle udarbejdes en alkoholpolitisk handleplan for Københavns Kommunes borgere.

 

Baggrunden for beslutningen var et ønske om en styrket indsats for at begrænse københavnernes høje alkoholforbrug, og dermed begrænse de individuelle og samfundsmæssige konsekvenser, som det høje forbrug medfører. Samtidig skulle den alkoholpolitiske handleplan også fremme koordineringen af kommunens indsatser på området.

 

På det grundlag har Sundhedsforvaltningen iværksat en proces, hvor kommunens forvaltninger, H:S, praktiserende læger samt frivillige organisationer har bidraget til udviklingen af den alkoholpolitiske handleplan.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalget behandlede den alkoholpolitiske handleplan på sit møde d. 25. august 2005, og besluttede at sende handleplanen i høring. Efter endt høring vil eventuelle kommentarer blive indarbejdet i planen, hvor det er relevant. Herefter sendes planen til fornyet behandling i Sundheds- og Omsorgsudvalget, samt Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

 

En gennemførelse af hele - eller dele af - den alkoholpolitiske handleplan forudsætter, at der bevilges midler hertil.

 

Den alkoholpolitiske handleplan har tre kerneområder:

  • En borgerettet forebyggende indsats
  • Tidlig opsporing af alkoholproblemer
  • Sikring af en helhedsorienteret og sammenhængende social og behandlingsmæssig indsats

 

I handleplanen er opstillet 15 delmål med tilhørende 27 forslag til indsatser, blandt andet:

·        Arbejdspladsen skal bruges aktivt som arena til at begrænse alkoholforbruget blandt voksne

·        Antallet af alvorligt tilskadekomne ved spiritusuheld skal nedbringes med 30 % (1998-2012)

·        Tidlig opsporing af borgere med alkoholproblemer skal styrkes

·        Der skal være tilbud til de mest udsatte alkoholafhængige

Effektiv koordinering af indsatsen på alkoholområdet skal sikres på tværs af forvaltninger og H:S/Region Hovedstaden.


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Ved vedtagelse af budget 2005 besluttede Borgerrepræsentationen, at der skulle udarbejdes en alkoholpolitisk handleplan.

Borgerrepræsentationen fastslog, at der er et påtrængende behov for en ekstra indsats på alkoholområdet, da storforbrug og misbrug af alkohol er en væsentlig årsag til store sundhedsmæssige og sociale problemer i kommunen. Desuden savnes koordinering af kommunens indsats vedrørende forebyggelse, behandling og efterbehandling på alkoholområdet.

Forligsparterne var enige om, at Sundhedsforvaltningen skulle udarbejde den alkoholpolitiske handleplan i et samarbejde med de øvrige relevante forvaltninger og H:S.

Københavns Kommunes Folkesundhedsplan har opstillet følgende målsætning på alkoholområdet: Københavnerne skal reducere deres alkoholforbrug væsentligt.

En målsætning som kommunens forvaltninger har forpligtet sig til at arbejde for at realisere.

 

Baggrunden for Folkesundhedsplanens målsætning, om at reducere Københavnernes alkoholforbrug, er at danskernes alkoholforbrug er tredoblet siden 1960'erne.

 

Københavnernes høje alkoholforbrug og de mange alkoholafhængige, skaber behov for en helhedsorienteret og koordineret indsats, som skal omfatte den tidlige forebyggelse, opsporingen af personer ned begyndende alkoholproblemer, den egentlige behandling samt opfølgning efter endt behandling.

 

I Københavns Kommune, er der lagt op til en beslutning om, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen fra 1. januar 2006 skal overtage ansvaret for alkoholbehandlingen i forbindelse med kommunens nye forvaltningsstruktur.

 

Når kommunalreformen træder i kraft den 1. januar 2007, får kommunerne ansvaret for borgerrettet sundhedsfremme og forebyggelse samt vederlagsfri behandling af alkoholmisbrugere, jævnfør Sundhedsloven af 16. juni 2005.

 

Den alkoholpolitiske handleplan er udarbejdet i et samarbejde mellem repræsentanter fra Sundhedsforvaltningen, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen, Bygge- og teknikforvaltningen, Økonomiforvaltningen og H:S, samt frivillige organisationer på området.

 

Der har været nedsat en styregruppe bestående af repræsentanter fra de involverede forvaltninger samt H:S. Styregruppen har nedsat seks arbejdsgrupper, som har haft til opgave at kortlægge forbrug, problemer, og nuværende indsatser indenfor de enkelte målgrupper og områder, samt komme med forslag til mål og nye indsatser. Sundhedsforvaltninge n har koordineret arbejdet.

 

Der er i handleplanen udarbejdet et detaljeret budget for planperioden 2006-2009, da der er behov for tilførsel af midler til området, hvis det overordnede mål og delmålene skal opfyldes. Det drejer sig om ca. 13 mio. kr. årligt, heraf 100.000 kr. årligt til delmålet "Antallet af alvorligt tilskadekomne ved spiritusuheld skal nedbringes med 30 %"

 

Høringssvar vedrørende alkoholpolitisk handleplan 2006-2009

"Sundhedsforvaltningen

Sundhedsstaben

Sjællandsgade 40

2200 København N

Att. Nina Gath

 

Bygge- og Teknikudvalget har i sit møde d. 12. oktober 2005 drøftet den alkoholpolitiske handleplan, som er sendt i høring fra Sundheds- og Omsorgsudvalget.

 

Bygge- og Teknikudvalget tilslutter sig planen, idet der tages forbehold for, at der ikke er anvist finansiering til realisering af handleplanen, herunder delmålet "Antallet af alvorligt tilskadekomne ved spiritusuheld skal nedbringes med 30 %" på 100.000 kr. om året.

 

Med venlig hilsen

 

Søren Pind"

 

Økonomi

Indstillingen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser, men der tages forbehold for, at handleplanen med dens mål og delmål ikke er finansieret.

 

Miljøvurdering

Sagstypen er ikke omfattet af Bygge- og Teknikforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

BILAG VEDLAGT

Høringsbrev om alkoholpolitisk handleplan

 

Mette Lis Andersen


 

Til top