Mødedato: 12.01.2005, kl. 14:00

Status for sanerings- og byfornyelsessager, hvor kapitalbemyndigelsen er forlænget til 2007

Status for sanerings- og byfornyelsessager, hvor kapitalbemyndigelsen er forlænget til 2007

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 12. januar 2005

 

 

Sager til drøftelse

 

30.      Status for  sanerings- og byfornyelsessager, hvor kapitalbemyndigelsen  er forlænget til 2007

 

BTU   5/2005  J.nr. 629.0011/04

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller at  Bygge- og Teknikudvalget drøfter nedennævnte redegørelse for afslutning af sager, hvor kapitalbemyndigelsen er  forlænget til 2007.

 

 

RESUME

Kapitalbemyndigelsen for 9 saneringsplaner og 3 byfornyelsesbeslutninger er af Borgerrepræsentationen den 11. december 2004  forlænget for en 3-årsperiode, da der i disse sager fortsat er væsentlige udeståender, der mangler afslutning. Bygge- og Teknikudvalget har i forbindelse med anbefaling af forlængelsen udbedt sig en  nærmere redegørelse for forlængelsen.

For saneringsplanernes vedkommende verserer der i 4 af planerne en uenighed med Økonomistyrelsen (staten) om afregn ingen af refusion af tab på kaution. For 1 af planerne er der fortsat et mindre udestående i forhold til gårdanlægget og i 3 planer er de sidste råde-overejendomme netop blevet solgt, og byfornyelsesselskabet skal fremsende revisorattesteret slutopgørelse. Disse 8 sager forventes at kunne afsluttes i løbet af 1 til 2 år, mens der for den sidste saneringsplans vedkommende, K-bevilling 84/97, verserer  en retssag, hvis tidshorisont afhænger af, om sagen bliver anket og hvor hurtigt kommunens krav kan inddrives.

For de 3 byfornyelsesbeslutninger  afventer afslutningen bl.a.  salg af råde-over ejendommene. Beboerne ønsker typisk ikke at tage stilling til overtagelse, førend Byggeskadefondens 5-årsgennemgang af ejendommen er gennemført. Desuden har byfornyelsen fortsat behov for genhusningslejligheder. I en af sagerne afventer forvaltningen dels  regnskab for gårdanlæg dels afslutning af en voldgiftssag i en opfordringsejendom.  Sagen er trukket ud på grund af forligsforhandlinger og rettens berammelsestider. Alle sager forventes at kunne lukkes inden for forlængelsen af kapitalbemyndigelsen.


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

I mødet den 24. november 2004 besluttede Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen at anbefale, at kapitalbemyndigelsen for 9 saneringsplaner og 3 byfornyelsesbeslutninger bliver forlænget til 2007, hvilket blev tiltrådt i mødet den 9. december 2004 (BR 627/04).

I forbindelse med anbefalingen ønskede udvalget en oversigt over, hvad der hindrer afslutningen af disse sager, hvad der skal gøres for at afslutte dem, en angivelse af forventet afslutning, samt sagernes økonomi. Beliggenheden af de berørte  sanerings- og byfornyelsesområder fremgår af vedhæftede kortbilag.

 

1.   Saneringsplaner

 

Amagergadekarreerne.  K-bevilling 75/71.

 

Saneringsplanen blev behandlet i  Borgerrepræsentationens møde den 25. juni 1975 og i mødet den 7. november 1985 blev behandlet  et tillæg til saneringsplanen, der i realiteten var en ny saneringsplan, men blev videreført på den oprindelige K-konto.

 

Status: Kommunen har afholdt udgifter til tab på kaution vedrørende ejendommen Prinsessegade 20.  For at  begrænse sit tab mest muligt  indgik kommunen som kautionist før afholdelsen af tvangsauktionen aftale med en liebhaver om betingelserne for  overtagelse af ejendommen på tvangsauktionen. Det blev således aftalt, at køber skulle overtage en del af det støttede lån, frem for at dette lån blev aflyst ved tvangsauktionen, hvorved den offentlige støtte ville bortfalde. Til gengæld bød liebhaver en i forvejen aftalt højere pris for ejendommen end de andre bydende. Økonomistyrelsen er uenig i forvaltningens opgørelse af tabet, idet styrelsen mener, at staten ved denne handel med ydelsesbidraget kommer til at betale for stor en andel af udgifterne i forhold til kommunen. Der forhandles derfor om slutafregningen. 

 

Det kan endvidere blive nødvendigt ekstraordinært at indfri  et tabsindekslån på ca. 5.000.000 kr., idet det ved tvangsauktionen blev aflyst af tingbogen.  Der kan søges statsrefusion på halvdelen. Metoden skal ligeledes aftales med styrelsen.  Forvaltningen har derfor søgt bevillingen forlænget i yderligere en periode.  Forhandlingerne og dermed sagen skønnes  at kunne afsluttes i løbet af ca. 2 år.

.  

Bevillingens lange løbetid skyldes således dels vedtagelse af tillægget på samme K-bevilling dels problemer med refusion fra staten.

 

Peblinge Dossering. K-bevilling 80/187.

 

Saneringsplanen blev behandlet af Borgerrepræsentationen i mødet den 4. december 1980 og i mødet den 16. juni 1988 blev godkendt et tillæg til saneringsplanen med henblik på, at byfornyelsesselskabet København i nødvendigt omfang skulle udføre fugtsikrings- og funderingsarbejder i karréen samt råde over 2  af ejendommene for at sikre ombygningen.  Boligstyrelsen afviste imidlertid, at funderingsarbejderne skulle udføres ved byfornyelsesselskabet. I stedet kunne de enkelte ejere søge støtte til arbejderne, hvilket ville medføre et vist omfang af egenbetaling.

 

De fleste ejere ønskede på den baggrund ikke at udføre funderingsarbejder og en fundering af enkelte ejendomme ville medføre risiko for nye sætningsskader på de omliggende ejendomme.  Ejerne nægtede desuden at overtage gårdanlægget fra byfornyelsesselskabet. I 1995 tilkendegav Boligministeriet på foranledning af en af ejerne ansat advokat, at kommunen i medfør af uddelegeringen til kommunerne om afslutning af saneringsplaner  i 1989 var berettiget til at videreføre sagen efter eget skøn.  En fælles fundering af karréen blev herefter gennemført. Yderligere har der været en langvarig retssag om erstatningsudmåling vedrørende én af ejendommene, der blev rådet over. Den tidligere ejers arving indgik forlig med  kommunen i 2001.

 

Status: Der resterer fortsat mindre  konflikter med ejerne  samt en  afregning til staten, hvorfor man finder det hensigtsmæssigt at holde K-bevillingen åben. Der forventes dog ikke udgifter på over ca. 200.000 kr., som formentlig afholdes i løbet af 2005.

 

Havnegade. K-bevilling 80/201.

 

Saneringsplanen blev behandlet  i Borgerrepræsentationen i mødet den 18. december 1980.  Kommunen har afholdt udgifter til tab på kaution på ejendommen Herluf Trolles Gade 26 i 1995 i forbindelse med en konkurs.

 

Status:  Der verserer en  uenighed med Økonomistyrelsen om refusionsopgørelsen, idet forvaltningen har handlet med den offentlige støtte til lånene som i Amagergadekarréerne. Kommunen har opgjort et krav mod staten på ca. 556.000 kr., der forhandles om. Sagen forventes afgjort i 2005.

 

Westend-karréerne. K-bevilling 81/182.

 

Saneringsplanen blev behandlet i Borgerrepræsentationens møde den 29. oktober 1981 og et tillæg til saneringsplanen blev  godkendt i mødet den 7. april 1983.  I karréerne er der en række  udlejnings- og ejerlejlighedsejendomme, der har modtaget rentesikring, og hvor kommunen som kautionist har indfriet gælden i forbindelse med tvangsauktioner. I visse tilfælde har kommunen fundet det hensigtsmæssigt at overtage ejendommene som ufyldestgjort kautionist og derefter sælge dem videre.

Også hér mener styrelsen, at der er "handlet" med støtten.

 

Status: Kommunen har et udestående med Økonomistyrelsen på ca. 3.281.000 kr., hvorom der forhandles for hele saneringsplanen under ét.  Sagen forventes afgjort i 2005.

 

 

Fælledvejkarréen. K-bevilling 82/181.

 

Saneringsplanen blev behandlet i Borgerrepræsentationens møde den 18. november 1982. Et tillæg til planen blev godkendt i mødet den 27. februar 1997 vedrørende Nørrebrogade 38-40.

 

Status: Nørrebrogade 38-40, der tilhører  Byfornyelse København, blev ombygget i 2000 og er lige blevet solgt. Karréregnskabet forventes at kunne opgøres endeligt primo 2005.  Kommunen forventes at modtage 28 mio. kr., hvoraf halvdelen skal betales til staten. Forvaltningen har desuden haft udgifter til tab på kaution på ca. 4.867.000 kr. vedrørende Andelsboligforeningen Elmebo.  Der er indgået en afdragsaftale med andelsboligforeningen over 30 år. Det er derfor aftalt med Økonomistyrelsen, at der ikke skal søges refusion på udgiften, da gælden forventes indfriet efter planen. Der forhandles med Økonomistyrelsen om refusion for tab på kaution for andre debitorer på ca. 2,5 mio. kr. Forhandlingerne forventes afsluttet i 2005.

 

Sjællandsgadekarréen. K-bevilling 82/194.

 

Saneringsplanen blev behandlet i Borgerrepræsentationens møde den 9. december 1982 og et tillæg til planen blev tiltrådt den 27. juni 1985. 6 ejerlejligheder (restejendom) i ejendommene Frederik VIIs Gade 9 og Prinsessegade 5 blev erhvervet på tvangsauktion i 1989. Ejendommene blev herefter ombygget og solgt i byfornyelsesselskabets regi.

 

Status: Salgene er afregnet til kommunen og revisionserklæring afventes fra selskabet primo 2005, hvorefter sagen kan afregnes endeligt. Kommunen skal betale ca. 230.000 kr. til Økonomistyrelsen. Sagen forventes afsluttet i løbet af 2005.

 

Nørre Søgadekarréen. K-bevilling 83/85.

 

Saneringsplanen blev behandlet i Borgerrepræsentationens møde den 7. april 1983. 

 

Status: Afslutningen  afventer  ejendommen Nørre Søgade 45, idet  en højesteretssag vedrørende ekspropriationen af ejendommen  blev forligt i marts måned 2002 og ejendommen er efterfølgende blevet solgt. Forvaltningen forventer regnskabsopgørelse fra Byfornyelse København snarest med et overskydende provenu til kommunen på ca. 1.000.000 kr., hvoraf halvdelen skal videresendes til staten. Sagen påregnes afsluttet i løbet af 2005.

 

Møllegadekarréen. K-bevilling 83/183.

 

Saneringsplanen blev behandlet i borgerrepræsentationens møde den 8. december 1983.

 

Status: Sagen har afventet afslutningen af en klagesag vedrørende byggeregnskab for ejendommen Nørrebrogade 50-52, som blev forligt.  Kommunen har endvidere haft drøftelser med Økonomistyrelsen om kommunens opgørelse af refusion på tab på kaution på ca. 1,5 mio. kroner. Styrelsen har dog på nuværende tidspunkt betalt pengene og bevillingen kan  lukkes.

 

Hesteskokarréen. K-bevilling 84/97.

 

Saneringsplanen blev behandlet i Borgerrepræsentationens møde den 3. maj 1984.

 

Status: Afslutningen beror på en verserende Landsretssag mod E/F Gl. Christianshavn – primært mod ejeren af restejendommen, Quartus Holding A/S.  Sagen skal domsforhandles  primo 2005. Parterne har dog mulighed for at anke afgørelsen til Højesteret. Kommunen har som kautionist indfriet et byggelån og har opgjort et tilgodehavende på ca. 5.600.000 kr. K-bevillingen bør holdes åben, så længe mulighederne for inddrivelse ikke er udtømt. Henset til ankemuligheden og domstolenes berammelsestider kan det ikke udelukkes, at en forlængelse efter 2007 er nødvendig.

 

Efter aftale med Økonomistyrelsen afventer opgørelsen af statsrefusion afslutningen af retssagen og inddrivelsen af gælden, idet forvaltningen forventer at få medhold i retssagen.  Forvaltningen har endvidere årlige indtægter på ca. 300.000 kr., som skal deles med staten, i afdrag på et 30-årigt  forlig vedrørende Andelsboligforeningen Positiv, beliggende Christianshavns Voldgade 7-9 m.fl.

 

 

2.   Byfornyelsesplaner

 

Trekantkarréen. K-bevilling 94/60

 

Byfornyelsesbeslutningen blev vedtaget af Borgerrepræsentationen den 3. marts 1994. Sagen er gennemført af SBS Byfornyelse.

 

Status: Der mangler fortsat salg af 3 råde-over-ejendomme i karréen. Beboere har vist en vis interesse for at overtage ejendommene, og SBS Byfornyelse har indledt forhandlinger med dem om overtagelsen. Der er endvidere fortsat behov for de pågældende ejendomme til genhusning.

 

Der forventes ikke at skulle afholdes yderligere udgifter på sagen. Når ejendommene er solgt, vil kommunen oppebære et salgsprovenu. Regulering af statstilskuddet  skal derefter finde sted.

 

Skomagerkarréen. K 94/62

 

Byfornyelsesbeslutningen blev vedtaget af Borgerrepræsentationen den 21.april 1994 og et tillæg blev vedtaget den 16. juni 1999. Sagen er gennemført af Byfornyelse København.

 

Status: Sagen afventer godkendelse af regnskab for gårdanlæg samt en afklaring  af fordelingstal og udgifter mellem byfornyelsen og nybyggeriet. Udgifterne forventes at være under 1,5 mio. kroner, hvoraf halvdelen afholdes af staten.  Der er desuden 2 råde-overejendomme, som fortsat bruges til genhusning. Beboerne er ikke interesserede i at overtage ejendommene, førend 5-årsgennemgang af byfornyelsen er gennemført. Salgsforhandlingerne forventes indledt i 2005.  Når ejendommene er solgt vil kommunen oppebære et salgsprovenu. Regulering af statstilskuddet skal herefter finde sted.

 

Skydebane Vest. K 94/63

 

Byfornyelsesbeslutningen blev vedtaget af Borgerrepræsentationen den 21. april 1994. Sagen er gennemført af Byfornyelse København.

 

Status: Sagerne beror på  en voldgiftssag mellem på den ene side A/B Skydebanen og på den anden side entreprenør og rådgiver og vedrører  primært udførelsen af gesimser samt rådgivers retningslinier for byggetekniske krav til gesimserne. Sagen blev indledt i 1995  og der er truffet delafgørelser samt indgået forlig undervejs.  Sagen er trukket ud  på grund af  forligsforhandlinger samt rettens berammelsestider og forventes afgjort i løbet af 2005. Sagen forventes ikke at medføre væsentlige udgifter for kommunen, men det er dog fundet nødvendigt at reservere en sum penge, såfremt andelsboligforeningen ikke får medhold i sagen.

 

3.   Økonomi

For de 9 saneringsplaner forventes ikke at skulle afholdes traditionelle saneringsudgifter af betydning.

 

For udgifter til konvertering af tabsindekslån til kontant ombygningstab  skal formentlig afholdes ca. 5 mio. kroner vedrørende Amagergadekarreerne, hvoraf staten skal refundere halvdelen af beløbet. Til gengæld vil ydelsesstøtten bortfalde.

 

Desuden har kommunen en risiko som kautionist i en række ejendomme. Der er ingen aktuelle krav.

 

Kommunen oppebærer desuden indtægter i sager, hvor der er indgået afdragsaftaler med debitorerne samt mulige indtægter, hvor kommunen kan kræve saneringstabserstatningen tilbagebetalt af ejerne i forbindelse med videresalg af ejendomme.

 

Yderlige forventes indtægter ved afregningen af saneringssager efter salg af ejendomme på ca. 29 mio. kroner. Indtægten skal deles med staten.

 

For de udgifter, som kommunen allerede har afholdt, har forvaltningen i øjeblikket stillet krav om refusion fra staten  på i alt ca. 6.800.000 kr. vedrørende tab på kautionsforpligtelser. Der forhandles med Økonomistyrelsen om refusionen, idet der er uenighed om opgørelsesmetoden. Forhandlingerne vedrører primært sager, hvor kommunen i en periode har "handlet" med en liebhaver om rentesikring eller ydelsesbidrag, idet kommunen som kautionist har indfriet ustøttede (og ugaranterede)  foranstående lån for at sikre et højere auktionsbud og dermed en begrænsning af tabet. Efter aftale med Økonomistyrelsen stoppede forvaltningen med disse aftaler.  Da staten betaler hele det offentlige tilskud til rentesikring og ydelsesbidrag, mens kontant erstatning og tab samt ydelsen på tabsindekslån  deles  mellem stat og kommune, mener Økonomistyrelsen, at kommunen får dobbeltfinansieret sit statstilskud.

 

Yderligere har forvaltningen i 2 sager på i alt 10.467.000 kr. som et led i  forhandlingerne foreløbig afstået fra at gøre refusion gældende, idet man forventer, at debitorerne betaler pengene. Det skal tilføjes, at kommunen ligeledes som et led i  forhandlingerne i 2003 fik udbetalt  ca. 15,4 mio. kroner af Økonomistyrelsen.

 

For de 3 byfornyelseskarréer forventes primært indtægter i forbindelse med salg af ejendommene.

 

BILAG VEDLAGT

 

Bilag 1.  Kortbilag visende beliggenheden af sanerings- og byfornyelsesplanerne.

 

Jens Ole Nielsen


 


< /body>
Til top