Mødedato: 12.01.2005, kl. 14:00

Drøftelse om afholdelse af Bilfri Dag 2005

Drøftelse om afholdelse af Bilfri Dag 2005

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 12. januar 2005

 

 

Sager til drøftelse

 

28.      Drøftelse om afholdelse af Bilfri Dag 2005

 

BTU 620/2004  J.nr. 0616.0003/03

 

 

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen og Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller,

at Miljø- og Forsyningsudvalget og Bygge- og Teknikudvalget som grundlag for forvaltningernes videre arbejde med planlægningen af Den Bilfri Dag i 2005 drøfter rammerne for afholdelsen af arrangementet.

 

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 8. december 2004

Sagen blev udsat.

 

RESUME

København har 5 gange deltaget i Miljøtrafikugen, og tre gange er i forbindelse med Miljøtrafikugen  afholdt Bilfri Dag. Det er sket som en del af det europæiske initiativ "European Mobility Week" og "In Town Without My Car"

Borgerrepræsentationen vedtog den 8. maj 2003 at der i 2003 – 05 skulle afholdes bilfri dag i Indre By og på Christianshavn den 22. september. I 2001 blev den bilfri dag afholdt i en weekend. I 2003 blev den afholdt søndag den 21. september, da Politiet og Justitsministeriet ikke gav tilladelse til at afholde den Bilfri Dag mandag den 22. september. I 2004 forhandlede forvaltningerne med Politiet om at afholde bilfri dag på en hverdag i de to pågældende områder af byen, men Politiet ville kun bakke op om at afholde bilfri dag i en del af Indre By, hvis arrangementet skulle foregå på en hverdag.

Forvaltningerne har på baggrund af beslutningen fra 2003 og på baggrund af erfaringerne fra den Bilfri Dag 2004 indledt drøftelser med Københavns Politi om afholdelse af Bilfri Dag i 2005, hvor den 22. september igen falder på en hverdag.

De foreløbige forhandlinger med Københavns Politi har ført til, at der på nuværende tidspunkt kan opstilles nedenstående scenarier for geografisk afgrænsning af området og tidsmæssig udstrækning for den Bilfri Dag i 2005.

1.      Forsøg med samme scenarium som i år, afholdt torsdag den 22. september

 

2.      Forsøg med samme scenarium som i år, afholdt over flere dage – den 22. september 2004 og enten onsdag den 21. september eller fredag den 23. september

 

3.      Forsøg med justeringer i den geografiske afgrænsning, afholdt torsdag den 22. september

 

4.      Forsøg med justeringer i den geografiske afgrænsning, afholdt over to dage f.eks. torsdag den 22. september og enten den 21. september eller den 23.september

 

5.      Forsøg med samme geografiske afgrænsninger som enten 1 til 4, men afholdt over 3 dage fra torsdag den 22. september til og med lørdag den 24. september

 

Mht. til retningslinierne for dispensation til bilkørsel i det bilfrie område 2004 kan det vise sig nødvendig at justere disse i forhold til ændringer af det bilfri områdes geografisk afgrænsning og tidsmæssig udstrækning i 2005.

Forvaltningerne ønsker derfor, at udvalgene drøfter rammerne for arrangementet, således at forvaltningerne på et så tidligt tidspunkt som muligt, kan igangsætte planlægningen af den Bilfri Dag 2005 og inddrage beboere, handlende, erhvervsdrivende m.fl. i den konkrete planlægning af arrangementet.

 

Forvaltningerne vil på baggrund af drøftelserne i udvalgene og evalueringen udarbejde en handlingsplan for Miljøtrafikugen og Bilfri Dag 2005. For at sikre en tilfredsstillende planlægningsproces og dialog med de lokale aktører, vil handlingsplanen for Miljøtrafikugen og Bilfri Dag 2005 blive forelagt til udvalgenes godkendelse i januar og februar 2005.

Sagen var på dagsordenen for Bygge- og Teknikudvalgets møde den 8. december 2004, men blev udsat.


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Borgerrepræsentationen vedtog den 8. maj 2003, at der i 2003 – 05 skulle afholdes bilfri dag i Indre By og på Christianshavn den 22. september. I 2001 blev den Bilfri Dag afholdt i en weekend. I 2003 blev den afholdt søndag d en 21. september, da Københavns Politi og Justitsministeriet ikke gav tilladelse til at afholde den Bilfri Dag mandag den 22. september. I 2004 forhandlede forvaltningerne med Politiet om at afholde den Bilfri Dag på en hverdag i de to pågældende områder af byen, men politiet ville kun bakke op om at afholde den Bilfri Dag i en del af Indre By, hvis arrangementet skulle foregå på en hverdag.

Debatten i medierne før den Bilfri Dag drejede sig for en stor dels vedkommende om de fremadrettede perspektiver i at afholde en Bilfri Dag i et område i Indre By.

I forbindelse med tilrettelæggelsen og evalueringen er der derfor lagt vægt på hvilke problemstillinger, der skal løses for at området permanent kan fredeliggøres.

 

På baggrund af Borgerrepræsentationens beslutning i 2003 og erfaringerne fra afviklingen af Den Bilfri Dag i 2004 har forvaltningerne sammen med Københavns Politi opstillet en række scenarier for afviklingen af Bilfri Dag 2005.

 

Uddybning af indstilling

Formålet med Bilfri Dag 2004 var jf. Borgerrepræsentationens beslutning fra maj 2003, at skabe opmærksomhed omkring transportmiddelvalg og miljøfordelene ved alternativer til individuel biltrafik, med særlig fokus på pendlere og besøgende i Københavns Indre By.

 

I 2004 afholdt Københavns Kommune Bilfri Dag for tredje gang og i modsætning til de to foregående gange, var det i år på en hverdag. Arrangementet blev afholdt onsdag den 22. september mellem kl. 06 og kl 20 i en del af Indre By som afgrænses af Vester Voldgade, Nørre Voldgade, Gothersgade, Bremerholmlinien, Holmens Kanal, Vindebrogade og Stormgade. Taxakørsel var ikke tilladt og varekørsel var tilladt indtil kl 11.00. Beboerne kunne frit køre ind og ud af området hele dagen. Der var 8 porte indtil det bilfri område. De var bemandet med vagter fra Parkering • København og Københavns Politi. Alle andre veje til/fra området var afspærret for biltrafik.

 

Der blev gennemført en stor informationsindsats før den Bilfri Dag og der er gennemført trafiktællinger før og under den Bilfri Dag, der er gennemført en spørgeskemaundersøgelse, hvori københavnerne er blevet spurgt om deres mening om en permanent fredeliggørelse af området. I selve planlægningen af den Bilfri Dag har der været lagt vægt på at løse de problemer, som erhvervsdrivende, beboere m. fl. har peget på at begrænsningerne i bilkørsel i området kunne give for dem.

 

Afholdelsen af den Bilfri Dag forløb godt, og uden de store trafikale problemer i gaderne udenfor det bilfri område. Forvaltningerne har kun modtaget ganske få klager over informationen om Bilfri Dag.

 

I forhold til den kollektive trafik har DSB S-tog og HUR meddelt, at de ikke har observeret kapacitetsproblemer i tog og busser under afviklingen af den Bilfri Dag. Trafiktællinger viser, at antallet af biler, der kørte ind i det afspærrede område faldt fra 20.000 på en almindelig hverdag til ca. 3.000 på den Bilfri Dag.

 

Det skal samtidig nævnes at reduktionen i biltrafikken til det bilfrie område kan skyldes, at flere der normalt arbejder i området havde planlagt en fridag eller hjemmearbejdsdag. Ønskes de trafikale og miljømæssige konsekvenser nærmere vurderet kan forsøget i 2005  forløbe over 2 – 3 hverdage.

 

En spøgeskemaundersøgelse blandt et repræsentativt udsnit af københavnerne umiddelbart efter den Bilfri Dag viser, at 88% af københavnerne vidste, at der havde været afholdt Bilfri Dag den 22. september. Samtidig ønsker 75% af københavnerne, at Bilfri Dag bliver en årligt tilbagevendende begivenhed, og over halvdelen (55%) støtter en permanent fredeliggørelse af en del af Indre By efter samme retningslinier som gjaldt under afviklingen af den Bilfri Dag i 2004.

 

Efter Miljøtrafikugen har Københavns Kommune afholdt evalueringsmøder med en række interessenter: Sammenslutningen af Københavns Taxa, HUR, DSB S-tog, Københavns Citycenter Forening, Handel, Transport og Service-erhvervene, Håndværkesrådet, Horesta samt Københavns Politi.

 

Alle interessenter gav udtryk for, at de var blevet godt informeret om den Bilfri Dag og at dagen var forløbet med et minimum af problemer og gener for de berørte. Med hensyn til størrelsen af det område, der var omfattet af forsøget, blev dette generelt opfattet som tilfredsstillende. På evalueringsmøderne blev der givet udtryk for, at forsøget tidsmæssigt godt kan overvejes forlænget til at forløbe over flere dage, for at få flere erfaringer med konsekvenserne af en evt. permanent fredeliggørelse af dele af Indre By.

 

Fra erhvervslivets side blev der givet udtryk for et ønske om at blive draget ind i planlægningen af næste års Bilfri Dag på så tidligt et tidspunkt som muligt. Under planlægningen af Bilfri Dag 2004 blev de erhvervsdrivende på grund af den sene politiske stillingtagen til Bilfri Dag af 13. maj og Justitsministeriets tilladelse af 30. august til afholdelse af arrangementet, ikke inddraget tilstrækkeligt i planlægningen.

 

Den efterfølgende evaluering med interessenterne og henvendelserne fra erhvervsdrivende i området har vist at med hensyn til udformning af retningslinierne skal der tages mere højde for, at der findes en del virksomheder indenfor det bilfri område, der er afhængig af, at de kan foretage en daglig levering ud af området. Det drejer sig f.eks. om cateringfirmaer og blomsterforretninger. Hovedparten af de 10 skriftlige henvendelse om Bilfri Dag drejede sig om denne problemstilling.

 

Bilfri dag 2005

 

Formålet med Bilfri Dag 2005 er ifølge Borgerrepræsentationens beslutning fra maj 2003:

at skabe synlighed omkring byens problemer og potentiale. Det bilfri område skal fungere som hele Miljøtrafikugens flagskib.

 

Desuden foreslås at for 2005 skal formålet være:

 

at afdække de problemstillinger, der skal løses, hvis der på sigt skal ske en permanent trafikfredeliggørelse af området,

at skabe opmærksomhed omkring transportmiddelvalg og miljøfordelene ved alternativer til individuel biltrafik, med særlig fokus på pendlere og besøgende i Københavns Indre By og

 at indsatsen i 2005 retter sig særligt imod at synliggøre og udnytte mulighederne for aktiviteter i det bilfri område 

 

Forvaltningerne har på baggrund af beslutningen fra 2003 og på baggrund af erfaringerne fra den Bilfri Dag 2004 indledt drøftelser med Københavns Politi om afholdelse af Bilfri Dag i 2005, hvor den 22. september igen falder på en hverdag.

De foreløbige forhandlinger med Københavns Politi har ført til, at der på nuværende tidspunkt kan opstilles nogle scenarier for rammerne for den Bilfri Dag i 2005.

Forvaltningerne ønsker derfor at udvalgene drøfter rammerne for arrangementet, således at forvaltningerne på et så tidligt tidspunkt som muligt, kan igangsætte planlægningen af den Bilfri Dag 2005 og inddrage beboere, handlende, erhvervsdrivende m.fl. i den konkrete planlægning af arrangementet.

 

Retningslinierne for Bilfri Dag 2005 foreslås at være de samme som i 2004. Således vil portene være bemandet af politiet og p – vagter  mellem kl 6.00 og kl 20.00. Hvis forsøget gennemføres over flere dage vil portene ikke være bemandet mellem kl 20.00 og kl 6.00.

 

I det følgende opstilles 5 mulige scenarier for afholdelse af Bilfri Dag. Disse scenarier har været drøftet med Københavns Politi.

 

1.      Forsøg med samme scenarium som i år afholdt torsdag den 22. september

Forvaltningerne og Politiet vurderer, at forsøget kan afholdes indenfor de samme rammer som i 2004, dog vil forsøget ikke kunne bidrage med væsentlige nye erfaringer i forhold til et muligt ønske om permanent trafikfredeliggørelse af dele af Indre By.

 

2.      Forsøg med samme scenarium som i år afholdt over flere dage – den 22. september 2004 og enten onsdag den 21. september eller fredag den 23. september

Forvaltningerne og Politiet vurderer, at forsøget kan afholdes indenfor de samme rammer som i 2004. Samtidig vil der kunne indhentes nye erfaringer om de trafikale konsekvenser i forhold til et muligt ønske om permanent trafikfredeliggørelse af dele af Indre By. Desuden kan der i samarbejde med de erhvervsdrivende i Indre By ske en aktivering af mulighederne når området gøres mere bilfrit.

 

3.      Forsøg med justeringer i den geografiske afgrænsning afholdt torsdag den 22. september

Området udvides fra Bremerholm til Holmens Kanal/Kongens Nytorv. Justeringen vil kunne give bedre sammenhæng i det regionale centerområde og give nye erfaringer i forhold til trafikale konsekvenser af en fredeliggørelse af området. Der er dog en række centrale problemstillinger i forhold til den overordnede trafik, som skal løses, hvis en sådan justering af området skal være realistisk. Det drejer sig særlig om områderne Gothersgade, Gothersgade/Kronprinsessegade, Kongens Nytorv og Holmens Kanal/Havnegade. Herudover skal man være opmærksom på, at busdriften i Bremerholm skal kunne fungere normalt   og at den drøftede justering vil betyde at yderligere to parkeringshuse vil ligge indenfor det bilfri område.

 

4.      Forsøg med justeringer i den geografiske afgrænsning afholdt over to dage f.eks. torsdag den 22. september og enten den 21. september eller den 23. september

Som punkt 3. Herudover kan det give flere erfaringer med de trafikale konsekvenser i forhold til et muligt ønske om permanent trafikfredeliggørelse af dele af Indre By.

 

5.      Forsøg med samme scenarier som enten 1 til 4, men afholdt over 3 dage fra torsdag den 22. september til og med lørdag den 24. september

Forsøget kan give flere erfaringer med de trafikale konsekvenser i forhold til et muligt ønske om permanent trafikfredeliggørelse af dele af Indre By. Forsøget kan kun gennemføres, hvis det kan lade sig gøre med færre bemandede porte i alle 3 dage, da Københavns Politi har begrænsede ressourcer til rådighed til bemanding af portene.

Forvaltningerne vil på baggrund af drøftelserne i udvalgene udarbejde en handlingsplan for Miljøtrafikugen og Bilfri Dag 2005. For at sikre en tilfredsstillende planlægningsproces og dialog med de lokale aktører, vil handlingsplanen for Miljøtra-fikugen og Bilfri Dag 2005 blive forelagt til udvalgenes godkendelse i januar og februar 2005.

 

Økonomi

Forvaltningerne anslår at den Bilfri Dag 2005 kan afholdes for mellem 900.000 kr. og 1,2 mio. kr. afhængig af varigheden og udstrækningen af arrangementet. En delvis finansiering af Bilfri Dag og Miljøtrafikugen 2005 forudsættes at kunne ske ved overførsel af mindreforbruget i 2004 vedrørende Miljøtrafikugen. Indstillingen med handlingsplan for Miljøtrafikugen 2005 og Bilfri Dag 2005 vil indeholde forslag til finansiering af restbudgettet.

Det forventes at Miljøtrafikugen 2005 og Bilfri Dag 2005, forudsat tilsvarende aktivitetsniveau og indhold som i 2004, kan gennemføres inden for en samlet økonomisk ramme på 3,8 mio. kr. Såfremt tidsperioden for den/de bilfrie dage ændres eller det geografiske område øges, må der forventes øgede omkostninger med op til 600.000 kr.

 

Miljøvurdering

Bilfri Dag vil blive evalueret gennem trafiktællinger og beregninger af støjforhold før forsøget gennemføres og under forsøget.

 

Høring

Forvaltningerne har indledningsvis drøftet scenarierne med politiet. Politiet har i den forbindelse tilkendegivet, at de vil støtte Københavns Kommunes afholdelse af Bilfri Dag 2005. Herudover er det politiets holdning at forsøget kan afholdes over 2 hverdage og med samme geografiske udstrækning som i 2004. Dog er politiet parat til at indgå i dialog om  justeringer af området, forudsat at det ikke får uønskede konsekvenser for afviklingen af den overordnede trafik. Scenarium 5 forudsætter færre bemandede porte i alle 3 dage, da Københavns Politi har begrænsede ressourcer til rådighed til bemanding af portene. Planlægningen af alle nævnte scenarier kræver en nærmere dialog med politiet.

 

BILAG VEDLAGT

-

 

 

Mette Lis Andersen                               Peter Elsman


 


Til top