Mødedato: 12.01.2005, kl. 14:00

Forslag til tillæg nr. 2 til lokalplan nr. 303-1 "Islands Brygge Syd"

Forslag til tillæg nr. 2 til lokalplan nr. 303-1 "Islands Brygge Syd"

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 12. januar 2005

 

 

Sager til beslutning

 

11.      Forslag til tillæg nr. 2 til lokalplan nr. 303-1 "Islands Brygge Syd"

 

BTU  22/2005  J.nr. 611:181.0001/04

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at  forslag til tillæg nr. 2 til lokalplan nr. 303-1 "Islands Brygge Syd" vedtages med henblik på offentliggørelse

at  indsigelsesfristen fastsættes til 2 måneder

at  vedtage den foreslåede dialogstrategi bestående af en hjemmeside for planen, en lokal udstilling, et borgermøde i form af et orienteringsmøde samt offentliggørelse i områdets lokalaviser.

 

 

RESUME

Lokalplanforslaget omfatter underområde III og IV i lokalplan nr. 303-1 "Islands Brygge Syd", og er igangsat på foranledning af Sjælsø Gruppen, der i område IV ønsker at opføre 3. etape med 28 boliger, ud af en samlet bebyggelse på 129 boliger, hvoraf de 2 første etaper ligger i lokalplanens område II.

I lokalplan nr. 303 fastlægges de overordnede rammer for udbygning af lokalplanområdet til boliger og serviceerhverv samt detaljerede rammer for område I. I tillæg nr. 1 fastlægges der detaljerede rammer for udbygning af lokalplanens underområde II. For så vidt angår område III og IV, fremgår det af lokalplanen, at områderne overvejende fastlægges til erhverv, at arealerne langs Artillerivej i en dybde af ca. 30 m fastlægges til erhverv, samt at væsentlige ændringer af bebyggelsesforholdene forudsætter tilvejebringelse af supplerende lokalplan.

 

I forslaget til lokalplantillæg fastlægges fordelingen af boliger og serviceerhverv således, at mindst 50 pct. af etagearealet skal anvendes til boliger, og der fastlægges bebyggelsesregulerende bestemmelser bl.a. i form af en principiel bebyggelsesplan.

Nye boliger fastlægges til helårsboliger.

Det aktuelle forslag til nye boliger er beliggende inden for den i lokalplan nr. 303 fastlagte erhvervszone langs Artillerivej 104-108. Af Miljøkontrollens bemærkninger til indretning af boliger langs Artillerivej fremgår det, at bebyggelsen ved en hensigtsmæssig indretning og nødvendig støjafskærmning kan overholde støjgrænserne, hvilket vurderes at være tilfældet med den aktuelle bebyggelse.

I område I og II er bebyggelsesprocenten fastlagt for hvert af områderne under ét. I lokalplantillægget foreslås det, at bebyggelsesprocenten ikke må overstige 110 for den enkelte ejendom. Dette begrundes bl.a. i, at der her er tale om adskillige grundejere, og at bebyggelsestætheden på flere af de eksisterende ejendomme er høj, hvilket ville begrænse muligheden for en rimelig udnyttelse af andre ejendomme.

Der forudsættes ingen ændringer af kravene i lokalplan nr. 303 til parkeringsdækning og friarealer. For at kunne opfylde friarealkravet ved udbygning fortrinsvis til boligformål må dog højst halvdelen af parkeringspladserne indrettes på terræn. I lokalplan nr. 303-1 kræves det, at maksimalt 2/3 af parkeringspladserne i område I og II må indrettes på terræn, men det har vist sig vanskeligt at overholde friarealkravet i forbindelse med, at en væsentlig del af det forudsatte etageareal til erhverv er konverteret til boliger.

Planforslaget er omfattet af lov om miljøvurdering af planer og programmer, der trådte i kraft den 21. juli 2004. Forvaltningen vurderer, at forslaget ikke medfører, at der skal udføres en tilhørende miljørapport.

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Lokalplanforslaget omfatter underområde III og IV i lokalplan nr. 303-1 "Islands Brygge Syd" og er igangsat på foranledning af en henvendelse fra Sjælsø Gruppen, der med arkitektfirmaet Arkitema som arkitekt, ønsker at opføre 3. etape ud af en samlet bebyggelse på knap 11.600 m2 med i alt 129 boliger. Den 3. etape er beliggende i underområde IV og omfatter et etageareal på ca. 2.400 m2 fordelt på 28 boliger. De første 2 etaper er beliggende i underområde II.

Område III omfatter et grundareal på godt 25.000 m2 og område IV ca. 12.500 m2, mens den resterende del af området omfattet af lokalplan nr. 303 har et areal på ca. 20 ha.

 

Tidligere planlægning

I lokalplan nr. 303, der er vedtaget af Borgerrepræsentationen på mødet den 14. januar 1999 (BR 420/98), fastlægges de overordnede rammer for udbygning af lokalplanområdet til boliger og serviceerhverv samt detaljerede rammer for lokalplanens underområde I. I mødet den 8. februar 2001 (BR 372/00) vedtog Borgerrepræsentationen tillæg nr. 1 til lokalplan 303, hvori der fastlægges detaljerede rammer for udbygning af lokalplanens underområde II, samt foretages en regulering af bebyggelsesstrukturen for så vidt angår en mindre del af område I med henblik på en højere grad af bevaring af den eksisterende bebyggelse.

For så vidt angår område III og IV, fremgår det af lokalplan nr. 303, at væsentlige ændringer af bebyggelsesforholdene forudsætter tilvejebringelse af supplerende lokalplan.

Det fremgår ligeledes af lokalplanen, at arealerne langs Artil lerivej i en dybde af ca. 30 m fastlægges til erhverv, og at område III og IV overvejende fastlægges til erhverv. Bestemmelsen er begrundet dels i de støjgener, som trafikken på Artillerivej medfører, dels i, at der på tidspunktet for lokalplanens udarbejdelse ikke var grundlag for at inddrage disse eksisterende erhvervsejendomme i den planlagte omdannelse af område I og II til et moderne blandet bolig- og erhvervskvarter.

I lokalplan nr. 303 er der stillet krav om, at mindst halvdelen af den samlede byggeret i område I og II skal anvendes til boliger. Interessen og behovet for at bygge boliger har dog vist sig at være langt større end forudsat ved lokalplanens tilblivelse, og flere ejendomme, der var forventet anvendt til erhvervsformål, er konverteret til boliger. Ved en fuld udbygning af område I og II vil ca. 85 pct. af etagearealet således være indrettet til boligformål. Inddragelse af de tilstødende områder i omdannelsen under iagttagelse af de miljømæssige forhold forekommer naturlig.

Forslag til lokalplantillæg

I lokalplantillægget fastlægges fordelingen af boliger og serviceerhverv i områderne III og IV således, at mindst 50 pct. af etagearealet skal anvendes til boliger. Der fastlægges desuden bebyggelsesregulerende bestemmelser i form af en principiel bebyggelsesplan samt enkelte nye bestemmelser vedrørende de ubebyggede arealer. De nye bebyggelser skal tilpasses bebyggelsesstrukturen i område I og II, hvor der nu foreligger konkrete projekter på alle de tilstødende grunde. I den til lokalplantillægget hørende redegørelse, der indgår i vedlagte bilag 1, redegøres nærmere for de aktuelle overvejelser samt for hvilke ejendomme, der inden for kort tid forventes omfattet af konkrete omdannelsesprojekter, og for hvilke, der ikke umiddelbart forventes ændringer i anvendelse og bebyggelsesforhold. På ejendommen matr.nr. 160 ibid., beliggende Artillerivej 110-116, ligger BR Maskinfabrik, der inden for de senere år har gennemgået bygningsmæssige fornyelser. En flytning af produktionen fra relativt nye lokaler er, i følge grundejer, urentabel i forhold til den indtægt et salg af ejendommen med en bebyggelsesprocent på 110 kan give. Ændring af denne ejendom forekommer således ikke umiddelbart aktuel.

I lokalplantillægget fastlægges nye boliger til helårsboliger.

Det aktuelle projektforslag til boliger er beliggende indenfor den fastlagte erhvervszone på Artillerivej 104-108. I den forbindelse skal det bemærkes, at der tidligere er meddelt dispensation fra bestemmelsen om erhvervszonen på 30 m langs Artillerivej til opførelse af andelsboligbebyggelsen, "Axel Heides Gård", der er beliggende på hjørnet af Axel Heides Gade og Artillerivej. Miljøkontrollens bemærkninger til indretning af boliger langs Artillerivej fremgår af bilag 1, afsnittet "Trafikstøj", hvor det konkluderes, at bebyggelsen ved en hensigtsmæssig indretning og nødvendig støjafskærmning kan tilpasses støjforholdene.

I område I og II er bebyggelsesprocenten fastlagt for hvert af områderne under ét. I lokalplantillægget foreslås det, at bebyggelsesprocenten ikke må overstige 110 for den enkelte ejendom. Dette begrundes bl.a. i, at der er adskillige grundejere, og at bebyggelsestætheden på flere af de eksisterende ejendomme er høj. For eksempel har den kommunale ejendom på hjørnet af Drechselsgade og Artillerivej en bebyggelsesprocent på ca. 330, og ejendommene Kigkurren 6-8 og 10 har bebyggelsesprocenter på henholdsvis ca. 280 og 290. Muligheden for at udnytte andre ejendomme ville således med en bebyggelsesprocent beregnet for området under ét være begrænsede.

 Ud over bygningen på hjørnet af Kigkurren og Artillerivej, der i lokalplan nr. 303 er fastlagt som bevaringsværdig, foreslås også nabohuset Kigkurren 8, matr.nr. 219 Amagerbros Kvarter, fastlagt som bevaringsværdig. Bygningen, der er opført i 1918, er i kommunens SAVE-registrering givet karakteren 4. Bygningen er udformet med fremskudte sidepartier og følger fint rundingen af Kigkurren, der nærmest fremtræder som en trekantet plads.

Der forudsættes ingen ændringer af kravene i lokalplan nr. 303 til parkeringsdækning og friarealer. For at kunne opfylde friarealkravet ved udbygning af området fortrinsvis til boliger må dog højst halvdelen af parkeringspladserne indrettes på terræn, hvor kravet i lokalplan nr. 303-1 er, at maksimalt 2/3 af parkeringspladserne i område I og II må indrettes på terræn. Det skal i den forbindelse bemærkes, at det i disse områder har vist sig vanskeligt at overholde friarealkravet i forbindelse med, at en væsentlig del af det forudsatte etageareal til erhverv er konverteret til boliger.

Miljøvurdering

Indstillingen er omfattet af Bygge- og Teknikforvaltningens positivliste vedrørende miljøvurdering af udvalgsindstillinger og er vurderet i forhold til de opstillede målsætninger.

 

I relation til bæredygtigt by- og transportmønster skal bemærkes, at lokalplanområdet er stationsnært beliggende med en afstand på mellem 600 og 1000 m til metrostation Islands Brygge.

 

Lokalplanområdet omfatter en del af et ældre erhvervsområde og ligger langs Artillerivej, der er klassificeret som regionalgade, hvor støjniveauet et målt til 67 dB(A) på strækningen mellem Kigkurren og Drechelsgade. I henhold til Miljøstyrelsens vejledende grænseværdier må støjniveauet ved nye boligbebyggelser højst være 55 dB(A). Dette kan sikres ved placering, støjisolering og –afskærmning, lejlighedernes indretning m.v. af bebyggelsen langs Artillerivej. De muliggjorte nye bebyggelser indrettet som randbebyggelse langs Artillerivej vurderes at have en støjafskærmende effekt på de bagvedliggende friarealer og bebyggelser.

 

Der henvises i øvrigt til formålsparagraffen i den gældende lokalplan nr. 303 samt til vedlagte bilag 1, afsnittene i "Baggrund for lokalplanen", vedrørende områdets påvirkning af miljøet, trafikstøj, forurening af undergrunden, nedsivning af regnvand og miljørigtigt byggeri, hvor Miljøkontrollens kommentarer vedrørende lokalplanforslaget er indarbejdet.

 

Miljøvurderingsloven

Ifølge lov om miljøvurdering af planer og programmer (Lov nr. 316 af 5. maj 2004) skal der foretages en vurdering af, om bl.a. en fysisk plan får væsentlig indvirkning på miljøet. Hvis den gør, skal der udarbejdes en miljøvurdering.

I mødet den 9. december 2004 tiltrådte Borgerrepræsentationen (608/04) en indstilling, hvorefter Bygge- og Teknikforvaltningen blev bemyndiget til at foretage den forudsatte screening af, hvorvidt der i forbindelse med bl.a. en lokalplan der skal udarbejdes en miljøvurdering.

Forvaltningen vurderer, at forslaget til lokalplantillæg ikke medfører, at der skal udarbejdes en tilhørende miljørapport. Der henvises herom til det vedlagte bilags afsnit om "Forhold til øvrig planlægning og lovgivning". Som nævnt heri, er der i vurderingen indgået høringssvar i relation til loven om miljøvurdering fra Kulturmiljørådet og Miljøkontrollen. Resultatet af vurderingen offentliggøres sammen med planforslaget.

Høring

I forbindelse med udarbejdelse af lokalplanforslaget har Plan & Arkitektur foretaget høring af samtlige forvaltninger samt Københavns Energi, Københavns Bymuseum og Kulturmiljørådet.

 

Kultur- og Fritidsforvaltningen, bemærker, at det vil være formålstjenligt, at det i lokalplanen præciseres, at den kommunalt ejede ejendom matr. nr. 122 Eksercerpladsen, København, også i fremtiden kan anvendes til offentlig administration.

Bemærkninger

Lokalplanen hindrer ikke fortsat lovlig anvendelse, og den hidtidige anvendelse til offentlig administration kan således forsætte. I lokalplanen fastlægges områderne til boliger og serviceerhverv med mulighed for offentlige formål, hvilket den aktuelle anvendelse også er i overensstemmelse med.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen anmoder om, at der inden for planområdet kan etableres daginstitutioner i den udstrækning, det er foreneligt med den angivne anvendelse. Forvaltningen har ikke aktuelt ønske om at etablere en institution i området, men da prognosen for daginstitutionsbehovet erfaringsmæssigt kan ændres inden for en kort tidshorisont, anmodes om, at forvaltningen bliver kontaktet, såfremt der i udbygningsprocessen skulle opstå en konkret lokaliseringsmulighed for en institution inden for planområdet.

Bemærkninger

Af § 4, stk. 1 i lokalplan nr. 303 fremgår det, at der må indrettes kollektive anlæg og institutioner samt andre sociale, uddannelsesmæssige, kulturelle og miljømæssige servicefunktioner, der er forenelige med områdets anvendelse til boliger og serviceerhverv. Muligheden for at indpasse en institution i området er således indarbejdet i det gældende plangrundlag.

Økonomiforvaltningens 9. kontor har ingen bemærkninger.

Københavns Energi, Forsyning, bemærker, at kun dele af lokalplanområdet ligger inden for bygassens forsyningsområde, og at det i det fortsatte planlægningsarbejde afklares, om der kan skabes afsætningsmæssigt grundlag for gasforsyning af en større del af området.

Bemærkninger

Der er ikke i planloven hjemmel til at optage bestemmelser i lokalplanen om tilslutning til bygasnettet. Tilslutning af nybyggeri til Københavns Energis forsyning med bygas må ske på frivilligt grundlag eller som betingelse for kommunal støtte, hvis der opføres støttet byggeri eller gennemføres byfornyelse i området.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen, Miljøkontrollens oplysninger om miljøforholdene er indarbejdet i bilag 1, afsnittet om "Baggrund for lokalplanen".

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har ingen bemærkninger.

Kulturmiljørådet har ingen bemærkninger, jf. afsnittet "Forhold til øvrig planlægning og lovgivning" i vedlagte bilag 1.

De indkomne bemærkninger er vedlagt til gennemsyn i borgmester Søren Pinds forkontor, Rådhuset, 1. sal, værelse 36, som bilag A –F.

Forslag til dialogstrategi

Med henvisning til Borgerrepræsentationens beslutning den 29. marts 2001 (BR 111/01) foreslås, at der i offentlighedsperioden gennemføres følgende tiltag:

·        Der etableres en særlig hjemmeside, som opbygges med en informationsdel og en dialogdel.

·        Der annonceres i lokalaviser.

·        Gennemførelse af en udstilling i lokalområdet

·        Der gennemføres et borgermøde i lokalområdet, som har karakter af et orienteringsmøde.

BILAG VEDLAGT

1:    Forslag til tillæg nr. 2 til lokalplan nr. 303-1 "Islands Brygge Syd"

 

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

A:      Brev af 7. oktober 2004 fra Økonomiforvaltningen, 9. kontor

B:      Brev af 4. oktober 2004 fra Kultur- og Fritidsforvaltningen

C:      Brev af 4. oktober 2004 fra Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

D:     Brev af 5. oktober 2004 fra Københavns Energi

E:      Brev af 11. oktober 2004 fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen

F:      Brev af 26. oktober 2004 fra Miljøkontrollen

 

 

Jens Ole Nielsen


 


Til top