Mødedato: 12.01.2005, kl. 14:00

Forslag til lokalplan "Karens Minde" med tilhørende kommuneplantillæg

Forslag til lokalplan "Karens Minde" med tilhørende kommuneplantillæg

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 12. januar 2005

 

 

Sager til beslutning

 

10.      Forslag til lokalplan "Karens Minde" med tilhørende kommuneplantillæg

 

BTU 618/2004  J.nr.  611:152.0001/03

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikf orvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at  forslag til lokalplan "Karens Minde" vedtages med henblik på offentliggørelse,

at  indsigelsesfristen fastsættes til 2 måneder,

at  vedtage den foreslåede dialogstrategi bestående af en hjemmeside for planen, en plancheudstilling i lokalområdet, et borgermøde i form af et dialogmøde, hvor borgerrepræsentanter deltager i panelet, samt offentliggørelse i områdets lokalaviser.

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

at  det til ovennævnte lokalplanforslag hørende forslag til tillæg til Kommuneplan 2001 vedtages med henblik på fælles offentliggørelse,

at  indsigelsesfristen fastsættes til 2 måneder,

at  vedtage den foreslåede dialogstrategi bestående af en hjemmeside for planen, en plancheudstilling i lokalområdet, et borgermøde i form af et dialogmøde, hvor borgerrepræsentanter deltager i panelet, samt offentliggørelse i områdets lokalaviser.

 

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 8. december 2004

Sagen blev udsat

 

RESUME

Planforslagene er udarbejdet på baggrund af Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalgets drøftelser i møderne henholdsvis den 29. oktober 2003 og den 18. november 2003 om igangsætning af forslag til lokalplan "Karens Minde" med tilhørende forslag til tillæg til Kommuneplan 2001.

I sommeren 2003 anmodede Sundhedsforvaltningen om iværksættelse af lokalplanarbejde og støttesag for et område ved Verdisvej således, at der kan opføres et plejeboligbyggeri med 40 plejeboliger med tilhørende servicearealer og 20 rehabiliteringspladser. Efter nærmere vurderinger, herunder at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har frafaldet et ønske om en daginstitution i stueetagen, er Sundhedsforvaltningen kommet frem til, at det er mest hensigtsmæssigt at opføre 70 plejeboliger i området, hvilket Sundheds- og Omsorgsudvalget har tiltrådt på mødet den 4. november 2004. Som opfølgning på kommunens boligpolitik ønskes samtidig muliggjort opført familieegnede boliger som tæt-lavt boligbyggeri i den sydøstlige del af området, idet arealet er et af de eneste steder i kommunen, hvor kommunen ejer arealer, der er velegnet til denne boligtype.

Det ca. 11 ha store lokalplanområde, inddeles i underområder svarende til de enkelte funktioner. Det betyder, at der ud over området til plejeboliger, der fastlægges til offentlige institutioner og det tæt-lave boligområde, der fastlægges til helårsboliger, fastlægges yderligere 3 områder til offentlige institutioner: C. P. Børnehaven, Strandparkskolen og Karens Mindes hovedbygning med medborgerhus og bibliotek. De tilbageværende grønne arealer, inklusive Haveforeningen Frederiksholm og del af Haveforeningen Solskrænten, fastlægges til offentlige rekreative formål.

Karens Minde-området (matr. nr. 4 Kongens Enghave, København) er på ca. 10 ha, hvoraf ca. 1,5 ha anvendes således til eksisterende institutioner. Med forslaget inddrages ca. 2 ha til plejeboliger, familieboliger og udvidelse af institutioner. Der resterer således ca. 6,5 ha til rekreative grønne arealer, hvoraf ca. 2 ha anvendes til kolonihaver/nyttehaver.

Plejeboligbebyggelsen placeres ved Tartinisvej ud for Verdisvej, hvor der fastlægges et byggefelt med bebyggelse i højst 4 etager. Bebyggelsen udformes som en F-formet bebyggelse i 4 etager, der mod nord og vest relaterer sig til den omgivende etageboligbebyggelse og afslutter denne. Mod øst og syd åbnes bebyggelsen mod de store grønne rekreative arealer. I den sydøstligste del af området muliggøres 43 – 48 tæt-lave familieegnede boliger, der kan opføres i højst 2 etager.

Lokalplanforslaget er ikke i overensstemmelse med kommuneplanens rammebestemmelser, og der er derfor samtidig udarbejdet forslag til kommuneplantillæg.

I forslaget til kommuneplantillægget forslås O1-områderne på Karens Minde m.m. udvidet med godt halvdelen af de nuværende B*-områder, samt med "Børnenes Dyremark", der i dag indgår i O2-området med Karens Mindes hovedbygning og Strandparkskolen. Som konsekvens heraf udlægges der tre O2-områder med mindre korrektion af den nuværende afgrænsning mod O1-området i Sjælør Boulevards forlængelse. Herudover fastlægges der et O3-område til de planlagte plejeboliger, som omfatter en mindre del af det nuværende B3-område ved Tartinisvej samt en mindre del af det tilgrænsende B*-område. Endelig fastlægges der et B1-område til tæt-lav bebyggelse på en del af B*-området langs den sydligste del af Pumpehusvej. Med kommuneplantillægget udvides O1-områderne med over 2,5 ha.

I sagsbeskrivelsen er gengivet synspunkter fra beboergrupper m.fl. På baggrund heraf må det forventes, at lokalplanforslaget bliver mødt med lokal modstand.

 

Sagen var dagsordenen for Bygge- og Teknikudvalgets møde den 8. december 2004, men blev udsat.


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget drøftede i møderne henholdsvis den 29. oktober 2003 (BTU 476/2003) og den 18. november 2003 (ØU 348/2003) forvaltningernes redegørelse om igangsætning af forslag til lokalplan for "Karens Minde " med tilhørende forslag til tillæg til Kommuneplan 2001.

Baggrunden var en anmodning fra juni 2003 fra Sundhedsforvaltningen til Bygge- og Teknikforvaltningen om at iværksætte lokalplanarbejde m.v. for et område ved Verdisvej således, at der kan opføres et plejeboligbyggeri med 40 plejeboliger med tilhørende servicearealer og 20 rehabiliteringspladser. Sundhedsforvaltningen fremlagde allerede i 1998 planer om at opføre plejeboliger ved Verdisvej, og Bygge- og Teknikforvaltningen påbegyndte et kommune- og lokalplanarbejde for Karens Minde-området. Arbejdet blev imidlertid sat i bero i forbindelse med budget 2000. I Budget 2003 blev der igen afsat penge til plejeboliger i Kongens Enghave.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har arbejdet videre med udformningen af plejeboligbebyggelsen og overvejet forskellige former for udnyttelse. Det er bl.a. blevet vurderet, hvordan stueetagen udnyttes bedst. I forbindelse hermed har det været på tale at udnytte en del af stueetagen til en børneinstitution. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har imidlertid tilkendegivet, at der ikke p.t. er behov herfor i området. Sundhedsforvaltningen vurderede herefter, at der skal placeres 10 boliger i stueetagen, men det anses nu mest hensigtsmæssigt kun at opføre plejeboliger således, at der i alt opføres 70 plejeboliger. Sundheds- og Omsorgsudvalget har tiltrådt dette på mødet den 4. november 2004.

Rådgivende Ingeniører og Arkitekter (RIA) har udarbejdet et oplæg til byggeprogram for plejeboligerne. Forslaget omfatter en bebyggelse med et bruttoetageareal på i alt ca. 6.200 m², eksklusiv kælder, der udgør ca. 800 m2. Bebyggelsen er udformet som en F-formet bebyggelse i 4 etager, der mod nord og vest relaterer sig til den omgivende etageboligbebyggelse og afslutter denne. Mod øst og syd åbnes bebyggelsen mod de store grønne rekreative arealer. Der skabes hermed mulighed for at trække de grønne områder ind i bebyggelsen og tilføre udearealerne særlig kvalitet.

Som led i kommunens boligpolitik ønskes muliggjort 43 – 48 familieegnede boliger som tæt-lav bebyggelse på den sydøstlige del af Karens Minde-området. Boligerne skal opføres i to etager som haveboliger, der placeres og udformes under hensyntagen til de eksisterende grønne omgivelser.

Det har igennem mange år været et ønske at få udarbejdet en lokalplan for området for at få ordnede forhold. Størstedelen af området er én stor ejendom, og lokalplanen skal muliggøre udmatrikulering af de enkelte institutioner samt imødekomme udvidelsesønsker. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har i denne forbindelse anmodet om, at lokalplanen muliggør en tilbygning på indtil 450 m2 etageareal til C. P. Børnehaven.

Karens Minde-området er på ca. 10 ha, hvoraf ca. 1,5 ha anvendes til eksisterende institutioner. Med forslaget inddrages ca. 2 ha til plejeboliger, familieboliger og udvidelse af institutioner. Der resterer således ca. 6,5 ha til rekreative grønne arealer, hvoraf ca. 2 ha anvendes til kolonihaver. Området til plejeboligerne er på ca. 6.500 m2 og området til tæt-lavt boligbyggeri er ca. 12.000 m2, hvoraf de ca. 11.000 m2 er kommunens areal. På kommunens areal vil der kunne opføres ca. 44 boliger, og ved inddragelse af det sydligste areal i alt ca. 48 boliger.

 

Forslag til lokalplan

Lokalplanforslaget omfatter området afgrænset af Wagnersvej, Pumpehusvej, Øresundsbanen, Tartinisvej, Verdisvej og Rubinsteinsvej.

Lokalplanen skal udgøre det planmæssige grundlag for opførelse af plejeboliger og tæt-lave familieegnede boliger på dele af Karens Minde-området. Herudover fastlægges rammer for udbygning af eksisterende institutioner og for opretholdelse af resten af området til rekreative formål.

Plejeboligbebyggelsen placeres ved Tartinisvej ud for Verdisvej, hvor der er fastlagt et byggefelt med bebyggelse i indtil 4 etager. Byggefeltet er fastlagt i forlængelse af de nord for liggende boligstokke i overensstemmelse med RIA´s oplæg. Bebyggelsesprocenten er fastlagt til maksimalt 110.

Der muliggøres endvidere familieegnede boliger i den sydøstligste del af området, der kan opføres i højst 2 etager. Disse boliger skal være helårsboliger med et gennemsnitligt bruttoetageareal på mindst 100 m2. Den maksimale bebyggelsesprocent er fastlagt til 40.

Området inddeles i underområder svarende til de enkelte funktioner. Det betyder, at der ud over området til plejeboliger, der fastlægges til offentlige institutioner og det tæt-lave boligområde, der fastlægges til boliger, fastlægges yderligere 3 områder til offentlige institutioner: C. P. Børnehaven, Strandparkskolen og Karens Mindes hovedbygning med medborgerhus og bibliotek. De tilbageværende grønne arealer, inklusive Haveforeningen Frederiksholm, fastlægges til offentlige rekreative formål.

For området med C. P. Børnehaven og Strandparkskolen fastlægges en maksimal bebyggelsesprocent på 40 og for Karens Mindes hovedbygning på 50. Der fastlægges bestemmelser for de bevaringsværdige bygninger. De resterende rekreative grønne arealer fastholdes som et offentligt grønt område. Haveforeningen Frederiksholm fastlægges som kolonihaveområde, og de inden for området beliggende nyttehaver af foreningen Solskrænten fastlægges som nyttehaver.

Der henvises i øvrigt til bilag 1, der omfatter redegørelse, lokalplanforslag og forslag til kommuneplantillæg.

 

Forslag til kommuneplantillæg

Opførelse af plejeboliger og tæt-lav boligbebyggelse forudsætter bl.a. for B*-områderne udarbejdelse af et forslag til kommuneplantillæg, idet der i de eksisterende rammer står, at de bebyggelsesregulerende bestemmelser fastlægges i den videre planlægning. Samtidig er det ønskeligt at fastlægge hvilke arealer, der ønskes anvendt til institutionsbyggeri og hvilke, der fortsat ønskes anvendt til rekreative grønne arealer.

 

I forslaget til kommuneplantillægget forslås O1-områderne på Karens Minde m.m. udvidet med godt halvdelen af de nuværende B*-områder, samt med "Børnenes Dyremark", der i dag indgår i O2-området med Karens Mindes hovedbygning og Strandparkskolen.

Som konsekvens heraf fastlægges der tre O2-områder til eksisterende institutioner. Til de planlagte plejeboliger fastlægges et O3-område som omfatter en mindre del af det nuværende B3-område ved Tartinisvej samt en mindre del af det tilgrænsende B*-område. For O2-områder er den maksimale bebyggelsesprocent 60 og for O3-områder 110.

Endelig fastlægges et område til tæt-lav boligbebyggelse – et B1-område med en maksimal bebyggelsesprocent på 40 - på en del af det nuværende B*-område langs den sydligste del af Pumpehusvej.

 

Udbud af plejeboligbebyggelsen samt den tæt-lave bebyggelse

Efter endelig vedtagelse af lokalplanen bliver de to projekter udbudt hver for sig. I disse udbud vil krav til den arkitektoniske udformning indgå som ét blandt flere bedømmelseskriterier.

 

Miljøvurdering

Der henvises til vedlagte bilag 1, afsnittene i "Baggrund for lokalplanen" om områdets påvirkning af miljøet, ny miljølovgivning, trafikstøj, virksomheder, forurening af undergrunden, nedsivning af regnvand, miljørigtigt byggeri og fjernvarme. Miljøkontrollens kommentarer i anledning af lokalplanforslaget er indarbejdet heri. Med hensyn til afsnittet om ny miljølovgivning, som omhandler lov om miljøvurdering af planer og programmer (Lov nr. 316 af 5. maj 2004), er det beskrevet, at de aktuelle planforslag er iværksat før ikrafttrædelsesdatoen den 21. juli 2004, og derfor ikke er omfattet af loven.

 

Høring

I forbindelse med udarbejdelsen af lokalplanforslaget har forvaltningen foretaget en høring af samtlige forvaltninger samt Københavns Bymuseum med henblik på eventuelle bemærkninger.

Kultur- og Fritidsforvaltningen vurderer, at lokalplanforslaget, der bl.a. indebærer bebyggelse af rekreative områder, vil betyde væsentlige ændringer i området, som vil forringe områdets rekreative anvendelsesmuligheder betragteligt.

Kongens Enghave og i særdeleshed Sydhavnen hører til en af de bydele med færrest fritidsfaciliteter. De rekreative områder omkring Karens Minde er helt centrale i bydelens fritidsliv, hvilket der bør tages højde for i lokalplanforslaget. Medborgerhuset Karens Minde og det rekreative område har udviklet sig til et stadigt mere aktivt møde- og værested for bydelens borgere. Den unikke placering opfordrer til, at såvel anvendelsen som udnyttelsen af de rekreative arealer fortsat udvikles. Især fordi bydelen Kongens Enghave kun råder over ganske få rekreative arealer i nærmiljøet.

Det skal endvidere bemærkes, at området tre gange er præmieret af Friluftsrådet med "Det grønne blad".

På den baggrund finder Kultur- og Fritidsforvaltningen det problematisk, at plejeboligbebyggelsen placeres på Karens Minde. Såfremt det besluttes at placere plejeboligerne som foreslået, skal sammenhængen med de rekreative arealer og fritidsfaciliteter indtænkes i byggeriet.

Bemærkninger

Forvaltningen finder, at den bedst egnede placering til plejeboliger i Kongens Enghave er på en del af Karens Minde-området. Samtidig ønsker kommunen, at muliggøre familieegnede boliger i området. Der bliver muliggjort ca. 115 - 120 boliger. Med forslaget inddrages kun ca. ¼ af de rekreative grønne arealer på Karens Minde-området og væsentlige dele heraf anlægges som friarealer, herunder haver, til nybyggerierne. Der vil således fortsat være store rekreative arealer til rådighed for bydelen.

Københavns Bymuseum anfører under henvisning til museumslovens § 23, Kap. 8, at der er gjort flere fund fra stenalderen i det omkringliggende område, og at det sammen med dets kystnære beliggenhed sandsynliggør, at der kan fremkomme væsentlige arkæologiske forekomster. Københavns Bymuseum tilbyder at foretage en større forundersøgelse (på bygherrens regning), og gør opmærksom på, at dette bør foretages i god tid, for evt. at imødegå en standsning af jordarbejderne.

Københavns Bymuseum ønsker at der i lokalplanforslaget gøres opmærksom på, at placeringen af plejeboligerne det angivne sted vil ødelægge den sidste rest af det matrikelskel, som optræder på kort fra midten af 1800-tallet. Skellet fremstår i dag tydeligt i terrænet med gammel beplantning og museet må beklage eventuel sløjfning af dette markante skel.

Bemærkninger

I en kommentar til lokalplanforslaget, jf. bilag 1, er det første afsnit indarbejdet. En bevaring af matrikelskellet med tilhørende beplantning vil betyde, at hele plejeboligbebyggelsen skal placeres på Karens Minde-området og dermed et større indgreb i de rekreative grønne arealer.

Københavns Energi, Forsyning bemærker, at man vil gøre opmærksom på bygassens positive egenskaber, og at der i henhold til pjecen "Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri" stilles krav om, at gasinstallationer skal renoveres/bevares ved byfornyelse, og at nybyggeri skal tilsluttes bygas, hvis der er tale om støttet byggeri. Der er gasledninger ved plejeboligbebyggelsen, der derfor ligger inden for bygassens forsyningsområde. Der ligger ikke gasledninger i Pumpehusvej ved den tæt-lave boligbebyggelse. Endvidere er der vedlagt tegninger, der viser offentlige kloakledninger og bygværker i området.

Bemærkninger

Der er ikke i planloven hjemmel til at optage bestemmelser i lokalplanen om tilslutning til bygasnettet. Tilslutning af nybyggeri til Københavns Energis forsyning med bygas må ske på frivilligt grundlag eller som betingelse for kommunal støtte, hvis der opføres støttet byggeri eller gennemføres byfornyelse i området. Kravet vil dog også kunne stilles som betingelse ved salg af kommunale grunde.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen bemærker, at de ønsker reserveret en udvidelsesmulighed for specialinstitutionen C. P. Børnehaven. Efterfølgende er der udarbejdet et bebyggelsesforslag til en udvidelse med et etageareal på ca. 430 m². Derudover ønskes en ændring af de nuværende vejadgangsforhold således, at Rubinsteinsvej kan benyttes til institutionen. Det er vigtigt, at den nye tilkørselsvej bliver placeret, så den er nem og overskuelig, at den bliver asfalteret, og at der bliver vendeplads for busser ved den eksisterende parkeringsplads ved børnehaven.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen bemærker, at det er vigtigt at adgangsvejen til plejeboligerne ikke berører C. P. Børnehavens friareal.

Bemærkninger

Lokalplanen muliggør den ønskede udvidelse af C. P. børnehaven. Områdegrænsen rettes op i forhold hertil bl.a. således, at østgrænsen for de nord for liggende institutioner og kirken videreføres. Lokalplanen fastlægger adgang til børnehaven fra Rubinsteinsvej, der forlænges med en vendeplads. Det er vurderet, at trafikken til børnehaven kan komme ind herfra og langs det nordlige skel til den eksisterende parkeringsplads øst for bebyggelsen. Der er endvidere fastlagt et vejudlæg til en sti fra Rubinsteinsvej til plejeboligområdet.

Vejadgangen til plejeboligerne skal ikke foregå ad Rubinsteinsvej men fra Tartinisvej primært fra Verdisvej via Spontinisvej.

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen bemærker, at Strandparkskolen i forbindelse med renovering af Pumpehusvej vil miste 6 parkeringspladser, og da skolen er i underskud med hensyn til egen p-dækning foreslås, at der etableres 20 p-pladser i forlængelse af friarealet som kommer til at høre til skolen. Disse p-pladser kan evt. have fælles adgangsvej med den nye boligbebyggelse. Der er vedlagt et bilag med en tegning af det foreslåede.

Bemærkninger

Grænsen for Strandparkskolen og boligbebyggelsen er lagt i kloakledningens tracé. Herved får skolen tillagt et areal beplantet med træer. På dette areal vil kunne etableres parkering. Det kan også være en mulighed, at der skabes fælles parkering med boligbebyggelsen, evt. oven på tracéet for kloakledningen. Lokalplanen fastlægger i øvrigt parkeringskravet til Strandparkskolen til 1 p-plads pr. 200 m² etageareal, hvilket betyder, at skolen allerede har mere end den krævede parkeringsdækning.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen, Miljøkontrollens oplysninger om miljøforholdene er indarbejdet i bilag 1, afsnittet om "Baggrund for lokalplanen".

De indkomne bemærkninger er vedlagt til gennemsyn i borgmester Søren Pinds forkontor, Rådhuset, 1. sal, værelse 36, som bilag A–F.

 

Henvendelser fra beboergrupper m.fl.

En række lokale beboergrupper i området er meget imod inddragelse af rekreative arealer til boliger på Karens Minde-området, og de har foreslået alternative placeringer af plejeboligbebyggelsen. Beboergrupperne er opstået under Kvarterløftprojektet i Kongens Enghave, og er bl.a. Karens-Mindegruppen, Det grønne Knæ, Trafikgruppen, Karens Minde-Lauget og Børnenes Dyremark. I forbindelse med redegørelsesindstillingen havde forvaltningen vedlagt et notat om de alternative placeringer, hvor det blev vurderet, at den mest egnede placering til plejeboliger i Kongens Enghave er på Karens Minde-området. Efterfølgende har beboergrupperne anmodet forvaltningen om at svare på en række spørgsmål vedrørende en placering ved Borgmester Christiansens Gade. Forvaltningen har konkluderet, at det ikke var muligt at placere plejeboligerne her. Efterfølgende har Karens Minde Lauget skrevet til borgmester Søren Pind og foreslået en placering ved Pumpehusvej. Søren Pind svarede, at forslaget var i strid med de retningslinier, som Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget tiltrådte for lokalplanforslaget Karens Minde, og henviste til at fremføre synspunkterne i forbindelse med den videre proces. Karens Minde Lauget har ligeledes skrevet til borgmester Inger Marie Bruun-Vierø og foreslået samme placering. Borgmesteren har givet samme svar som Søren Pind.

I forsommeren 2004 blev forvaltningen kontaktet af advokat Irene Dahl, der havde et forslag til placering af et Olle-Kolle (seniorboliger) på den sydøstlige del af området i stedet for familieboliger. Irene Dahl har taget kontakt til Økonomiudvalget, hvor Økonomiforvaltningen har svaret, at i henhold til kommunens boligpolitik prioriteres byggeri af store familieboliger. Irene Dahl har ligeledes kontaktet Søren Pind, der har svaret, at kommunens boligpolitik bør fastholdes, samt at bydelen har brug for flere familieboliger.

Forslag til dialogstrategi

På baggrund af den hidtidige praksis i forbindelse med lokalplanlægning foreslås følgende initiativer til at opnå dialog med borgerne i offentlighedsperioden:

-                Etablering af en særlig hjemmeside, der opbygges med en informationsdel og en dialogdel.

-        Gennemførelse af en plancheudstilling i lokalområdet.

-        Gennemførelse af et borgermøde i lokalområdet. Mødet foreslås tilrettelagt som et dialogmøde med deltagelse af borgerrepræsentanter.

-        Annoncering i områdets lokalaviser.

 

BILAG VEDLAGT

Bilag 1:      Forslag til lokalplan "Karens Minde" med tilhørende forslag til tillæg til Kommuneplan 2001

Udsendt med dagsordenen for Bygge- og Teknikudvalgets møde den 8. december 2004

 

 

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

Bilag A:   Brev af 16. december 2003 fra Kultur- og Fritidsforvaltningen

Bilag B:   Brev af 17. december 2003 fra Københavns Bymuseum

Bilag C:   Breve af 17. december 2003 fra Københavns Energi

Bilag D:  Breve af 19. december 2003, 6. januar og 19. april 2004 fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen

Bilag E:   Brev af 10. februar 2004 fra Ungdoms- og Uddannelsesforvaltningen

Bilag F:   Brev af 23. februar 2004 fra Miljøkontrollen

 

 

 

Mette Lis Andersen                                                     Erik Jacobsen


 


Til top