Mødedato: 11.05.2005, kl. 15:00

Vejvedligeholdelse, investeringsstrategi

Vejvedligeholdelse, investeringsstrategi

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 11. maj 2005

 

 

Sager til drøftelse

 

9.      Vejvedligeholdelse, investeringsstrategi

 

BTU 276/2005  J.nr. 1410.0017/04

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget drøfter Rapporten Vejvedligeholdelse i København, Forslag til investeringsstrategi 2005

 

 

RESUME

Forvaltningen har til budgetseminaret fremlagt et ajourført billede af vejnettets tilstand, med forslag til en investeringsstrategi med en 10-årig horisont. Forvaltningen giver her en status på vejnettets tilstand, samt en redegørelse for udviklingen i tilstand ved forskellige budgetscenarier.

Forvaltningen redegør for at;

·        63 km ud af kommunens 371 km kørebaner er tjenlige til reparation her og nu. Kommunens efterslæb er på dette område på 159 mio. kr.

·        Kommunens 310 km cykelstier er i god stand. 8 % af cykelstierne og cykelbanerne i København kan komfortmæssigt betegnes som lige netop brugbare eller direkte util fredsstillende. Kommunens indsats koncentreres derfor om at gøre cykelstierne komfortable.

·        Kommunens fortove er lokalt præget af mange opspring, som er skader, der bør repareres snarest muligt af hensyn til sikkerheden. De mange opspring betyder, at kommunen bruger særligt mange ressourcer årligt til erstatning overfor fodgængere.

·        at over halvdelen af de ca. 40.000 vejbrønde og stikledninger til vejbrønde har overskredet den fastsatte levetid, og yderligere ca.  25 % har begrænset restlevetid. Kun ca. 10 % af alle vejbrønde og stikledninger har en acceptabel restlevetid. Kommunens efterslæb på dette område i forhold til et nyt anlæg er godt 800 mio. kr.

 

Forvaltningen foreslår følgende:

Alle tal i pris niveau 2005exc. moms

Nuværende budget

Foreslået budget

Kørebaner

Andelen af dårlige veje vil forøges de kommende 10 år med nuværende budgetniveau.

Forvaltningen foreslår at budgettet øges, således at der kan foretages en genopretning af Kørebaner i løbet af 10 år.

62 mio. kr.

83,3 mio. kr.

Cykelstier

Der gøres en indsats for at nedbringe andelen af dårlige cykelstier fra 8 % til l 2 %. Indsatsen udføres inden for nuværende budget.

6 mio. kr.

6 mio. kr.

Fortove

Der ydes en ekstraordinær indsats for at reparere "opspring" på 4,5 mio. kr.

19. mio. kr.

23,5 mio. kr.*

Afvanding

Det anses ikke for realistisk at indhente kommunens efterslæb på dette område. I lyset af at genen ved lokale kollaps er begrænset foreslås at der afsættes 10 mio. kr.  årligt til reparationer ved kollaps samt udskiftning af underliggende afvandingssystem ved større istandsættelse af veje.

1,9 mio. kr.

10 mio. kr.

Sum

 

88,9 mio. kr.

122,8 mio. kr.

 

*       I  2006 foreslås en forøgelse med 7,5 mio. kr. svarende til en ekstraordinær indsats på 26,5. mio. kr. inden for fortove. Baggrunden er at der konkret er identificeret en mængde kritisable opspring, som forvaltningen foreslår umiddelbart rettes.

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Københavns Kommune varetager drift og vedligeholdelse af knap 400 km kommunale veje på nogle af landets mest trafikerede strækninger.

Forvaltningen har til budgetseminaret fremlagt et ajourført billede af vejnettets tilstand, med forslag til en investeringsstrategi med en 10-årig horisont.

Strategien er udført med baggrund i registreringer udført i sommeren 2004, gennem en vurdering af ca. 50 % af vejnettet i København, ud fra metoder, der benyttes i flere millionbyer rundt om i Europa.

Hertil er udført en samkøring af tidligere registrerede data således, at det er muligt at give et samlet billede af vejnettets tilstand, hvor ingen data er mere end 3 år gamle.

Undersøgelsen er suppleret med et mere overordnet, men repræsentativt billede af tilstanden for fortove og cykelstier, samt vejenes afvanding i form af stikledninger og brønde.

Arbejdet har været understøttet af en sam køring af registre med KE, der i sommeren har fået vurderet tilstanden af kommunens kloaknet.

Til brug for budgetdrøftelser er der gennemført simuleringer af vejnettets tilstand 10 år frem i tiden, givet ved forskellige aktivitetsscenarier.

Rapporten vil kunne danne baggrund for en samlet drøftelse af problemerne på vejvedligeholdelses‑området i København i forbindelse med budgetforhandlingerne for 2006.

Endvidere vil den viden, der ligger bag rapporten, bl.a. i form af databaser og IT systemer, kunne danne baggrund for en effektiv udnyttelse af de til enhver tid bevilligede midler til vedligeholdelse.

Grundlæggende beskrives følgende forhold

 

Kørebaner:

63 km ud af kommunens 371 km kørebaner er tjenlige til reparation her og nu. Kommunens efterslæb er på dette område på 159 mio. kr.

Såfremt det nuværende årlige budget på 62 mio. kr. til vedligeholdelse af kørebaner fortsættes uændret, vil antallet af dårlige veje blive næsten fordoblet de næste 10 år. For at holde kvaliteten af kørebanerne nogenlunde uændret, kræves en forøgelse af det nuværende budget med 8 mio. kr. om året til 70 mio. kr. årligt. En genopretning af vejnettet over ti år vil gennemsnitligt kræve en årlig budgetforøgelse 21,8 mio. kr. til samlet 83,8 mio. kr.

 

Cykelstier:

Kommunens 310 km cykelstier er i god stand. Kommunens indsats koncentreres derfor om at gøre cykelstierne komfortable. 8 % af cykelstierne og cykelbanerne i København kan komfortmæssigt betegnes som lige netop brugbare eller direkte utilfredsstillende.

For at fortsætte denne strategi, der resulterer i maksimalt 2 % ikke komfortable cykelstier, kræves en fortsættelse af det nuværende budget på 6 mio. kr. årligt.

 

Fortove:

Der er identificeret en række fortovsstrækninger, hvor større istandsættelsesarbejder må forventes at skulle udføres inden for de næste par år. Fortovene er lokalt præget af mange opspring, som er skader, der bør repareres snarest muligt af hensyn til sikkerheden. De mange opspring betyder, at kommunen bruger særligt mange ressourcer årligt til erstatning overfor fodgængere.

Der er i kommunen et øjeblikkeligt behov for engangsreparation af opspring og opretning af kantstene for 7,5 mio. kr. En fastholdelse af fortovstilstanden vil efterfølgende beløbe sig til 4 mio. kr. årligt, hvortil der kommer almindelige reparationsarbejder, hvor omfanget ikke kendes. Bevillingen til vedligeholdelse af byens fortove er i 2005, 19 mio. kr. Forvaltningen foreslår at niveauet for 2005 på 19 mio. kr. fastholdes. Forvaltningen vil i årene 2005-2006 gøre en ekstraordinær indsats for at fjerne opspring inden for denne bevilling.

 

Afvanding:

En stikprøvekontrol af data for brønde og ledninger viser, at over halvdelen af de ca. 40.000 vejbrønde og stikledninger til vejbrønde har overskredet den fastsatte levetid, og yderligere ca.  25 % har begrænset restlevetid. Kun ca. 10 % af alle vejbrønde og stikledninger har en acceptabel restlevetid. Kommunens efterslæb på dette område i forhold til et nyt anlæg er godt 800 mio. kr.

Det vil kræve en årlig investering på 27 mio. kr. pr. år, hvis efterslæbet for vejbrønde og stikledninger skal indhentes over 100 år.  Dette anses ikke for realistisk at gennemføre, og i lyset af at kollaps i afvandingen medfører få konsekvenser for det omliggende miljø, foreslås at geninvesteringerne i ledningsanlæggene øges til 10 mio. kr. årligt, hvilket kan dække reparationer ved kollaps, samt udskiftning i forbindelse med større istandsættelser af vejstrækninger. Det nuværende budget udgør i 2005 1,9 mio. kr.

Ved budgetseminaret af 6. marts 2005, blev strategien første gang fremlagt for udvalget.

Med baggrund i debatten ved seminaret har Vej & Park indsendt notater vedr. de følgende forhold der kort summeres:

 

Betaling via vandafledningsbidrag

Vej & Park har anmodet vores sædvanlige Advokat DLA Nordic A/S, vurdere hvorvidt Københavns Kommune vil kunne udvide/forhøje det årlige vandafledningsbidrag med henblik på at sikre brugerfinansiering af forestående udgifter til vedligeholdelse af stikledninger til rendestensbrønde i det offentlige vejareal. Det er advokatens vurdering, at stikledningerne til rendestensbrønde i det offentlige vejareal må anses som vejudstyr, og at Vej og Park skal betale for vedligeholdelsen af disse.

 

6 By nøgletal

I vejstrategien er fremført at ved 6. by sammenligningen, fremgår at nøgletallene for vejvedligeholdelse i København er væsentlig dyrere end øvrige danske byer.

Forvaltningen har i notat af. fremført at 6. by samarbejdets resultater i flere sammenhænge ikke er egnede til en tværgående "benchmark", og har anbefalet en international benchmarking med metropoler på størrelse med København.

Forvaltningen har i notat af 14. april redegjort herfor.

I redegørelsen er fremlagt følgende elementer:

·        I det primære vejnet i de øvrige 5. byer består hovedsageligt af amtsveje og statsveje. & by tallene tager ikke højde for at København selv løfter driften af disse veje. Dette svarer til at udgifter til vedligehold af tungt belastede veje som Vesterbrogade, Åboulevarden, HC Anders Boulevard etc. skulle tages ud nøgletalsberegningerne.

·        København er et metropol, med et opland, indbyggertal og en trængsel der gør at en sammenligning ikke metodisk er mulig. Kommunens konsulent anbefaler selv at der ikke lægges "særlig stor vægt" på de beregnede nøgletal. Med andre ord kan sammenligningen ikke godkendes rent videnskabsteoretisk.

·        Ud over disse forhold er der en række praktiske forhold der er anderledes i København, hvortil der kan argumenteres mere logisk. En stor del af det Københavnske vejnet er hårdt trafikalt og parkeringsmæssigt belastet. Dette betyder at der i større grad end øvrige byer skal tages hensyn til parkering, udførelsestidspunkter, afspærring og skiltning. Selv inden for Kommunen er der derfor stor forskel på udgifter til vejarbejder mellem f.eks. Brønshøj og arbejder i brokvarterene / City. Populært kan siges at København burde sammenligne tallene fra Brønshøj med Odense osv.

·        Endelig er der en række forhold som bør indgå i tolkningen af nøgletal. Bl.a. bør indgå forvaltningens indkøb, i relation til konkurrencepres af leverandører. Forvaltningen har en maksimal udbudsprocent på 20 %, samtidig med at visse af de øvrige kommuner har fri konkurrence, uden intern leverandør. Omvendt kan argumenteres for at København har en stordriftsfordel. Disse forhold bør medtages i en benchmarking hvilket ikke gøres i 6. by sammenligningen.

·        København adskiller sig demografisk fra øvrige 5 byer. Befolknings­tætheden er mere end 10 gange større end øvrige byer, og Kommunegrænsen (opland) er udbygget med byområder der også anvender kommunens vejnet, mens de øvrige byer typisk har deres grænse i et tyndt befolket område (landzone). Disse forhold gør at det ikke giver mening at sammenligne f.eks. vejudgift pr. km2. Populært kan siges at de øvrige kommuner har skov og natur og landbrugsområder, der får tal til at fremstå i et andet lys ved direkte sammenligning. F.eks. ville det heller ikke være rimeligt at København fik ros for sin effektivitet på vejvedligeholdelse hvis kommunen overtog ansvaret for et naturområde som f.eks. Saltholm.

 

Økonomi

Forvaltningen har redegjort for de økonomiske scenarier i rapporten, "Vejvedligeholdelse i København, Forslag til investeringsstrategi 2005". Heri fremgår forskellige 10-årige investeringsscenarier, samt konsekvensen på sigt ved de enkelte scenarier.

Forvaltningen har konkret til budgetdrøftelsen 2006 fremlagt følgende forslag:

 

Alle tal i pris niveau 2005exc. moms

Nuværende budget

Foreslået budget

Kørebaner

Andelen af dårlige veje vil forøges de kommende 10 år med nuværende budgetniveau

Forvaltningen foreslår at budgettet øges, således at der kan foretages en genopretning af Kørebaner i løbet af 10 år.

62 mio. kr.

83,3 mio. kr.

Cykelstier

Der gøres en indsats for at nedbringe andelen af dårlige cykelstier fra 8 % til l 2 %. Indsatsen udføres inden for nuværende budget.

6 mio. kr.

6 mio. kr.

Fortove

Der ydes en ekstraordinær indsats for at reparere "opspring" på 4,5 mio. kr.

19. mio. kr.

23,5 mio. kr.*

Afvanding

Det anses ikke for realistisk at indhente kommunens efterslæb på dette område. I lyset af at genen ved lokale kollaps er begrænset foreslås at der afsættes 10 mio. kr.  årligt til reparationer ved kollaps samt udskiftning af underliggende afvandingssystem ved større istandsættelse af veje.

1,9 mio. kr.

10 mio. kr.

Sum

 

88,9 mio. kr.

122,8 mio. kr.

*       I 2006 foreslås en forøgelse med 7,5 mio. kr. svarende til en ekstraordinær indsats på 26,5. mio. kr. inden for fortove. Baggrunden er at der konkret er identificeret en mængde kritisable opspring, som forvaltningen foreslår umiddelbart rettes

 

Miljøvurdering

Forslaget vil ikke have nogen nye miljøpåvirkninger.

 

BILAG VEDLAGT

 

Bilag 1: Rapporten Vejvedligeholdelse i København, Forslag til investeringsstrategi 2005

Udleveret til Bygge- og Teknikudvalget på budgetseminaret den 16. marts 2005

Bilag 2: Notat vedr. 6. by samarbejdet inden for Vejområdet, dateret 4. april 2006

Bilag 3: Notat vedr. 6. by samarbejdet inden for Vejområdet, dateret 14. april 2005

 

 

 

Ole Bach

 


 

Til top