Mødedato: 10.12.2001, kl. 14:00

Redegørelse om udarbejdelse af lokalplan for et område mellem Lersø Parkallé og Keldsøvej, "Lundehusskolen"

Redegørelse om udarbejdelse af lokalplan for et område mellem Lersø Parkallé og Keldsøvej, "Lundehusskolen"

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 10. december 2001

 

Sager til drøftelse

8. Redegørelse om udarbejdelse af lokalplan for et område mellem Lersø Parkallé og Keldsøvej, "Lundehusskolen"

BTU 541/2001 J.nr. 611:243.0001/01

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget drøfter nærværende redegørelse med henblik på iværksættelse af arbejdet med forslag til lokalplan, som muliggør en udvidelse af Lundehusskolen samt en permanent overdækning af Emdrup Bad og i tilknytning hertil etablering af en sportshal.

RESUME

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har anmodet om tilladelse til at udvide Lundehusskolen, således at etagearealet øges med ca. 3.000 m² til 10.700 m². Som led i projektet nedrives en klassefløj og en bygning, som rummer skolens musiklokale. Nedrivningerne omfatter i alt ca. 1.400 m² placeret i bygninger opført i 1 etage, mens nybyggeriet opføres i 1 og 2 etager. Højden på den bibeholdte skolebebyggelse er 1-3 etager. Baggrunden for udvidelsen er et behov for at forøge skolens kapacitet med 2 spor til i alt 4 samt til at etablere 4 fritidshjemsgrupper med i alt 88 børn.

Udvidelsen af skolen er i overensstemmelse med den helhedsplan for Lundehusskolen som indgår i "Perspektivplan for Folkeskolen i København 1999 – 2010", Handleplan 2000. Denne plan er tiltrådt af Uddannelses- og Ungdomsudvalget i mødet den 13. oktober 1999.

I forbindelse med skoleudvidelsen er også overvejet muligheden for at etablere en idrætshal i tilknytning til Emdrup Bad, som ligger på nabogrunden og ejes af Københavns Idrætsanlæg (KI). Idrætshallen vil kunne dække såvel skolens som lokalområdets behov for idrætsfaciliteter. Med etablering af hallen kan man undgå at etablere en ny, mindre gymnastiksal til skolen. Udover idrætshallen omfatter halovervejelserne endvidere en ny overdækning af Emdrup Bad og etablering af forbedrede omklædnings- og badefaciliteter samt mulighed for klubfaciliteter til lokale klubber. Halprojektet vil omfatte ca. 5.000 m² etageareal.

Etablering af en idrætshal i forbindelse med udvidelsen af Lundehusskolen indgik i den idrætspolitiske redegørelse, som blev tiltrådt af Uddannelses- og Ungdomsudvalget i mødet den 3. oktober 2001. Redegørelsen blev endvidere tiltrådt af Kultur- og Fritidsudvalget i mødet den 25. oktober 2001. I forbindelse med behandlingen er der ikke sat beløb på projektet. KI har kontaktet Lokale- og Anlægsfonden med henblik på økonomisk støtte til projektet.

I umiddelbar tilknytning til skolen og Emdrup Bad ligger to større grønne, offentlige arealer, hvoraf arealet mod øst anvendes til idrætsformål, og arealet mod syd overvejende anvendes til rekreative formål.

Da skolen og KI's ejendom fremover med fordel vil kunne indgå i en forbedret sammenhæng med disse arealer, foreslås det at igangsætte et lokalplanarbejde, som udover skoleejendommen og KI's ejendom også omfatter disse tilstødende arealer. Lokalplanarbejdet vil omfatte fastlæggelse af området til offentlige formål med anvendelse af skoleejendommen til undervisning og KI's ejendom til idrætsformål med mulighed for at etablere det påtænkte idrætsanlæg. De grønne områder fastlægges til park og idrætsformål, og de skal i princippet sikres som ubebyggede arealer.

Lokalplanen skal rumme bestemmelser som sikrer, at ny bebyggelse opføres med en placering, et volumen og en ydre fremtræden, således at skole- og halbygningerne knyttes til Bredelandsvej og danner en arkitektonisk god helhed.

Lokalplanen skal endvidere fastlægge stiforbindelser i området, som kan sikre fodgængertrafik, herunder børns skolevej gennem området, og som kan gøre det muligt at skabe let adgang mellem områdets forskellige funktioner, som f.eks. forbindelsen mellem skolen, idrætshallen og idrætsarealet samt forbindelsen mellem en mulig parkeringsplads til skolen ved Lersø Parkallé og idrætshallens parkeringsplads ved Bredelandsvej.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Med skrivelse af 11. september 2001 har Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen anmodet om udarbejdelse af en lokalplan, som muliggør en udvidelse af Lundehusskolen på ejendommen matr.nr. 1129 Emdrup, København, samt et ønske om på naboejendommen, matr.nr. 1279 ibid, som ejes af Københavns Idrætsanlæg (KI), at opføre en permanent overdækning af Emdrup Bad og etablere en sportshal i forbindelse hermed.

Udvidelsen af skolen ønskes gennemført i overensstemmelse med den helhedsplan for Lundehusskolen, som indgår i Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens perspektivplan for folkeskolen i København 1999 – 2010, Handleplan 2000, som blev tiltrådt af Uddannelses- og Ungdomsudvalget i mødet den 13. oktober 1999, og er begrundet i en planlagt udvidelse af skolen fra 2 til 4 spor med 4 fritidshjemsgrupper. Udvidelsen er på knap 3.000 m² etageareal som følge af, at der nedrives 1.400 m² ældre bygninger og opføres ca. 4.200 m² nybyggeri. I stedet for at etablere en ny mindre gymnastiksal til skolen, har man forhandlet med Københavns Idrætsanlæg om etablering af et større samlet anlæg i forbindelse med Emdrup Bad, som kan styrke såvel skolens som områdets idrætsaktiviteter.

Skolens elever køres i dag til andre idrætshaller, når aktiviteterne ikke kan afvikles i skolens eksisterende gymnastiksale. Det forventes, at skolen vil lægge beslag på hallen 16 lektioner om ugen.

Forslaget om at gennemføre halprojektet indgik i den idrætspolitiske redegørelse, der blev forelagt Uddannelses- og Ungdomsudvalget i mødet den 3. oktober 2001. Udvalget tiltrådte her planerne. Kultur- og Fritidsudvalget tiltrådte endvidere i mødet den 25. oktober 2001, at der etableres nye idrætsfaciliteter i tilknytning til Lundehusskolen. Projektet vil omfatte i størrelsesordenen 5.000 m² etageareal. Der er i forbindelse med behandlingen ikke sat beløb på projektet. Københavns Idrætsanlæg har kontaktet Lokale- og Anlægsfonden med henblik på økonomisk støtte til projektet, og man har indledt en dialog om de funktionelle og bygningsmæssige forudsætninger, der i den anledning skal opfyldes.

Udvidelse af skolen samt gennemførelse af halprojektet vil i henhold til planloven forudsætte udarbejdelse af en lokalplan. Da skole- og idrætsgrunden indgår i sammenhæng med de umiddelbart tilstødende grønne arealer foreslås lokalplanen at omfatte området begrænset af Lersø Parkallé, Bredelandsvej, Keldsøvej, Mårumvej samt grænsen til boligbebyggelsen langs Gribskovvej.

Eksisterende forhold (bilag 1 og 2)

Lokalplanområdet ligger centralt i Emdrup i et kvarter, som er udbygget med parkbebyggelser og grønne områder. Lokalplanområdet fremstår med en åben og meget grøn karakter. Området indgår mod syd i en grøn kile, som forløber mod Bispebjerg Bakke og Søgårds jorder ud til Strødamsvej og videre ud til Ryvangen. Mod nord er der fra skolens aula udsigt gennem bebyggelsen "Emdrup Huse", mod Emdrup Søpark og Emdrup Sø. Det er karakteristisk, at disse grønne strukturer i kvarteret er en række selvstændige enklaver med hver deres præg. Lokalplanområdet tangeres af Lersø Parkallé med overvejende træplantninger og græsarealer, der forløber som en grøn forbindelse helt ind til Fælledparken.

Syd, vest og nord for lokalplanområdet er der i begyndelsen af 1950erne opført boliger i fritliggende 3-etagers bygningsstokke, og mod nordøst ligger Emdrup Banke – en 2-etagers rækkehusbebyggelse opført i begyndelsen af 1940erne. Boligbebyggelserne er opført i røde eller gule mursten og tagene på etageboligbebyggelserne er valmede sadeltage med røde tagsten.

Lokalplanområdet består dels af de bebyggede arealer (Lundehusskolen og Emdrup Bad), dels af de åbne arealer (området med boldbaner og det mere åbne parkområde).

Lundehusskolen er tegnet af Stadsarkitekten og opført i årene 1940-43 som en aulaskole med en hovedbygning i 3 etager. Skolen har 2 sidefløje i 1 etage. Den ene rummer 2 gymnastiksale og afsluttes af en tidligere inspektørbolig, som i dag anvendes af skoletandplejen og sundhedsplejersken. Den anden rummer klasselokaler forbundet af en korridor, samt en samlingssal indrettet i en tidligere gymnastiksal. Skolen er opført i røde mursten med en lav taghældning. Taget er beklædt med tagpap. Skolens boldbaner, som ligger mellem skolebygningerne og Emdrup Bad, fremstår som et grønt rum afgrænset af hække, som danner præcise grønne vægge.

Emdrup Bad har i dag en midlertidig overdækning. Herudover er der opført servicebygninger uden væsentlige arkitektoniske kvaliteter. Bebyggelsen er trukket tilbage på grunden, således at der er skabt plads til parkering mellem Bredelandsvej og bygningerne. Grunden er i øvrigt anlagt med græs og afgrænset mod skolens boldbane og områdets grønne områder med et hegn af træer og buske af blandet kvalitet.

Parkområdet med boldbaner, der primært anvendes af lokale klubber, ejes af kommunen og består af et rektangulært, grønt rum, omgivet af markante, høje hække. Mod nord og syd er de afgrænsende hække suppleret af trærækker. Der er tale om et særligt areal, som bør bevares i sin nuværende tilstand.

Parkområdet sydøst for skolen har en åben karakter som en park præget af enkeltstående træer og træplantninger i grupper. Dette område åbner sig mod Lersø Parkallé, og alleens træer opfattes som en del af parkområdets beplantning. Dette område har ligeledes nogle fine beplantningsmæssige kvaliteter, som skal bibeholdes.

Projekterne

Lundehusskolen (bilag 3) er en relativ stor 2-sporet skole, og udvidelsen af skolen til 4 spor med 4 fritidshjemsgrupper til 88 børn medfører, at den eksisterende klassefløj og musikhal nedrives (i alt ca. 1.400 m²), og der her opføres et nybyggeri på ca. 4.200 m² med 4 indskolingsenheder tilknyttet hver sin fritidshjemsgruppe. Indskolingsbygningen opføres som en længe i 1 etage suppleret med 4 tværgående bygningsstokke i 2 etager. Langs Bredelandsvej opføres en bygning i 2 etager med basislokaler, fællesrum og faglokaler. Nærmest Emdrup Bad opføres en bygning i 1 etage med musiklokaler. Skolens etageareal forøges fra i dag ca. 7.900 m² til ca. 10.700m² svarende til en bebyggelsesprocent på ca. 48. Efter udvidelsen vil det ubebyggede areal andrage ca. 17.000 m², hvilket er ca. 160 pct. af bruttoetagearealet. Den nye bebyggelse er planlagt opført med facader i røde mursten og med hvidma lede vinduer som de eksisterende skolebygninger. Taget beklædes med grå metalplader, der vil fremstå med en karakter som zinkplader. Der er ikke i projektet anvist nye parkeringspladser på skolen i forbindelse med nybyggeriet, men den sydlige del af skolegrunden ved Lersø Parkallé påtænkes fremover delvis udnyttes til parkering, herunder af- og påsætning af elever.

Idræts- og svømmehalønskerne omfatter opførelse af en idrætshal med en spilleflade på 24 x 44 m og med udenomsareal til ca. 200 personer. Det skønnes, at hallen skal have en samlet grundflade på ca. 30 x 60 m. Det er ikke hensigten at skabe et anlæg til eliteidræt, hvorfor elitens krav til tilskuerpladser mv. ikke skal opfyldes. Udover halarealet skal der etableres bade- og omklædningsrum til brugerne. Herudover etableres en permanent overdækning af de eksisterende svømmebassiner, og der opføres nye bade- og omklædningsfaciliteter. Det er hensigten at etablere fælles indgang og foyer til de 2 haller eventuelt med tilhørende café eller cafeteria. Det indgår i planerne, at der skal etableres omklædnings- og baderum for klubber, som anvender de omkringliggende boldbaner. Endelig må halkomplekset rumme klub- og mødelokaler for de klubber, som anvender området s idrætsfaciliteter. Det samlede halprojekt skønnes at ville andrage ca. 5.000 m², svarende til en bebyggelsesprocent på ca. 60. Med baggrund i hallens anvendelse til boldspil skal det være muligt at opføre bebyggelse i op til 10 m højde. Der regnes med etablering af parkeringspladser for halanlægget på arealet mod Bredelandsvej. RIA har for Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen udarbejdet en principskitse (bilag 4), som danner grundlag for vurdering af areal- og dimensioneringskravene. I det videre forløb overvejes at udskrive en arkitektkonkurrence.

Planlægning

I forslag til Kommuneplan 2001, som forventes endeligt vedtaget i Borgerrepræsentationens møde den 29. november 2001 ligger Lundehusskolen i et område til institutioner, skoler og andre offentlige formål (O2-område). Bebyggelsesprocenten må ikke overstige 60, og der må højst bygges med 24 m højde. I lokalplan fastsættes i fornødent omfang bestemmelser om etageantal, friarealets størrelse og om parkeringsforhold. Det fastlægges endvidere i kommuneplanen, at friarealet til grundskoleundervisning i de enkelte områder skal svare til friarealkravet for boliger i relation til de enkelte områders maksimale bebyggelsesprocent.

Københavns Idrætsparks ejendom med Emdrup Bad samt parkområderne er fastlagt til offentlige formål såsom parker, kirkegårde, kolonihaver og sportsanlæg (O1-område). I lokalplaner fastsættes bebyggelsesprocenten for disse områder, hvor der kun må opføres de for arealets anvendelse fornødne bygninger og anlæg. Endvidere fastsættes bestemmelser om bl.a. parkeringsforhold i fornødent omfang.

I Bydelsatlas Bispebjerg er Lundehusskolen klassificeret med middel bevaringsværdi, klasse 4. Bygninger med denne klassificering betragtes i Københavns Kommune som bevaringsværdige bygninger.

Trafikforhold

Der er vejadgang til lokalplanområdet fra Lersø Parkallé, Bredelandsvej, Bolandsvej og Kjeldsøvej. Lersø Parkallé er en fordelingsgade med 8.500 biler i døgnet. De øvrige veje er private fællesveje, der siden 1989 har fungeret som stilleveje. En fodgængerbro over Lersø Parkallé anvendes i begrænset omfang af skolens elever.

Udvidelsen af skolen vurderes at ville medføre en øget trafikmængde i størrelsesordenen 100 biler pr. døgn i begge retninger tilsammen, og til og fra idrætshallen må der forventes en forøget trafikmængde på 300 biler pr. døgn ligeledes i begge retninger tilsammen. Trafikken til og fra skolen vil foregå morgen og eftermiddag, mens trafikken til og fra hallen vil foregå eftermiddag og aften. Der forventes ikke trafikafviklingsproblemer, men den øgede trafik på Bredelandsvej må forventes at medføre visse gener for de tilstødende boligbebyggelser. Trafikken vurderes imidlertid ikke at give anledning til yderligere trafikale foranstaltninger for at sikre skolevejen.

Vurdering

Som det fremgår af ovennævnte beskrivelse af lokalplanområdet, er dette præget af 3 hovedelementer: De bebyggede områder med Lundehusskolen og Emdrup Bad, det veldefinerede, grønne område som indeholder boldbanerne, samt det åbne parkområde som knytter sig til Lersø Parkallé. I den fremtidige udvikling af lokalplanområdet er det vigtigt, at karakteren og kvaliteterne i de enkelte elementer opretholdes og underbygges. Samtidig er det vigtigt, at der opnås en funktionel sammenhæng mellem elementerne og i forhold til de ovenfor beskrevne tilstødende grønne strukturer, jf. bilag 5.

Lokalplanforslaget vil derfor tage udgangspunkt i en fastlæggelse af området med boldbaner i sin nuværende afgrænsning og med bevaringsbestemmelser for de værdifulde træer samt bestemmelser om hækbeplantningerne.

Parkområdets kvaliteter som et åbent, rekreativt areal skal bevares med beplantningsmæssig og visuel sammenhæng med Lersø Parkallé og idrætsområdet. Bevaringsværdige træer skal sikres.

Det fremsendte projekt til udvidelse af skolen er i overensstemmelse med kommuneplanen for så vidt angår anvendelse, bebyggelsesprocent og bygningshøjder. Projektet er udformet med en bebyggelsesplan, som sikrer at områdets grønne karakter fastholdes. Endvidere findes den påtænkte arkitektoniske udformning at være tilpasset de eksisterende bevaringsværdige skolebygninger. Projektet indebærer, at en mindre del af de nuværende bevaringsværdige bygninger må nedrives. Udformning af skolens friarealer skal ske under størst mulig hensyntagen til de eksisterende træer og hække, der dels for visse eksemplarers vedkommende i sig selv er bevaringsværdige, dels fordi de samlet set udgør en værdifuld mulighed for gennem deres variation at indgå i undervisningen.

Bebyggelsen til overdækning af svømmebadet er defineret ved bassinernes nuværende placering, og det påregnes, at bebyggelse til idrætshal skal indgå i direkte sammenhæng med svømmebadet. Det er karakteristisk, at det eksisterende svømmebad – som skolebebyggelsen – er placeret som en fritliggende bebyggelse i veldefinerede grønne rum. Det er væsentligt at fastholde dette princip med det ønskede halprojekt. Af hensyn til de ubebyggede grønne områder er det væsentligt, at bebyggelsen placeres i den nordligste del af ejendommen mod Bredelandsvej på en sådan måde, at den med hensyn til bebyggelsesform, materialekarakter og lignende danner en god helhed i sammenhæng med skolen.

I lokalplanen vil endvidere blive fastlagt stiforbindelser, som sikrer adgange dels gennem området fra Lersø Parkallé til Bredelandsvej og Keldsøvej, dels mellem de enkelte elementer inden for lokalplanområdet for herigennem at opnå eksempelvis bedre udnyttelse af parkeringsarealerne inden for området, en større sammenhæng mellem skole og grønne arealer samt lignende forhold.

Den øgede aktivitet i området – såvel udbygningen af skolen med 2 spor, og især etablering af fritidshjemspladser, som etablering af halanlægget - vil som nævnt medføre en forøget trafikbelastning af området. Generne for de omkringboende vil dog kunne reduceres ved etablering af den ny parkerings- og afsætnings-/afhentningsplads for skolebørn med adgang fra Lersø Parkallé. Når denne knyttes sammen med parkeringspladsen ved Idrætshallen med en intern stiforbindelse, vil pladsen endvidere kunne anvendes som afsætningsplads for børn til idrætshallen. Der skal tillige etableres de fornødne cykelparkeringer i tilknytning til funktionerne. For skolens vedkommende skønnes behovet at være ca. 350 nye cykelparkeringer; mens behovet for idræts-/svømmehallen først vil kunne fastlægges i forbindelse med udarbejdelse af et skitseprojekt.

Forslag til lokalplan

Området (bilag 3) fastlægges til offentlige formål.

Ejendommene matr.nr. 1129 og 4b Emdrup, København, fastlægges til skoleformål. Bebyggelsesprocenten må ikke overstige 60, og der må højst bygges i 3 etager og med en bygningshøjde på højst 13 m. Friarealet skal udgøre 100 pct. af bruttoetagearealet.

Ejendommen matr.nr. 1279 Emdrup, København, fastlægges til idrætsformål, og bebyggelsesprocenten må ikke overstige 60. Bebyggelse må højst opføres i 2 etager, og bygningshøjden må ikke overstige 10 m. Der medtages endvidere bestemmelser om bebyggelsens placering, volumen og ydre fremtræden i overensstemmelse med ovenstående vurdering.

For begge områder skal parkeringsdækningen være 1 plads pr. 100 m² etageareal. Der vil endvidere blive fastsat bestemmelser om cykelparkering i tilstrækkeligt omfang.

De øvrige arealer fastlægges til park og idrætformål.

I lokalplanen fastsættes den nærmere placering og udformning af stiforbindelserne under hensyntagen dels til de kommende nybyggeriers endelige placering og udformning samt skoleveje, dels til kommende indretning af friarealerne på bl.a. skolegrunden og svømme-/idrætshalgrunden.

Miljøvurdering

Der henvises til ovenstående om trafikforhold. Herudover skønnes de ansøgte projekter ikke at medføre væsentlig øget belastning af miljøet.

BILAG VEDLAGT

  1. Oversigtsplan
  2. Plan med angivelse af kvarterets grønne træk.
  3. Plan der viser lokalplanområdet og udvidelsen af skolen.
  4. RIA's principskitse til etablering af idrætshal.
  5. Plan med beskrivelse af lokalplanområdets karakter med grønne rum samt forslag til stiforbindelser gennem området.

 

Jens Ole Nielsen

 

Til top