Mødedato: 10.12.2001, kl. 14:00

TILLÆGSDAGSORDENSPUNKT A - Eventuel genfremsættelse af indsigelse mod forlægning af Amager Strandvej i Tårnby Kommune

TILLÆGSDAGSORDENSPUNKT A - Eventuel genfremsættelse af indsigelse mod forlægning af Amager Strandvej i Tårnby Kommune

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 10. december 2001

 

Sager til drøftelse

11. TILLÆGSDAGSORDENSPUNKT A - Eventuel genfremsættelse af indsigelse mod forlægning af Amager Strandvej i Tårnby Kommune

BTU 550/2001 J.nr. 21121.0010/00

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller spørgsmål om eventuel genfremsættelse af indsigelse mod forlægning af Amager Strandvej i Tårnby Kommune til Bygge- og Teknikudvalgets drøftelse.

RESUME

Tårnby Kommunalbestyrelse besluttede den 29. august 2000 at nedlægge en del af Amager Strandvej. Bygge- og Teknikforvaltningen påklager den 21. december 2000 denne beslutning over for Vejdirektoratet. Bygge- og Teknikudvalget beslutter den 26. september 2001 at trække indsigelsen af Tårnby Kommunes beslutning om at nedlægge en del af Amager Strandvej tilbage, idet det forudsættes, at der ikke ændres ved tvangsruten for farligt gods, med mindre denne ændring er godkendt af Københavns Kommune og Københavns Politi. Tårnby Kommune har siden meddelt, at man agter at lukke Amager Strandvej primo 2002. Der er ikke fundet en for Københavns Kommune og Københavns Politi tilfredsstillende alternativ linieføring for tvangsruten for farligt gods. Samtidigt er det Tårnby Kommunes plan at lukke en del af Amager Strandvej uden samtidigt at etablere en ny vejstrækning i Amagerbanens tracé, hvilket ellers va r en del af beslutninggrundlaget.

På denne baggrund kan Københavns Kommune vælge at reagere på én af følgende måder:

  • Københavns Kommune foretager sig ikke yderligere, og Tårnby Kommune lukker Amager Strandvej primo 2002. I dette tilfælde må det forventes, at 8.000 – 10.000 køretøjer overflyttes til parallelvejene (Kastrupvej, Backersvej og Amagerbrogade) allerede fra begyndelsen af 2002.
  • Københavns Kommune genfremsætter indsigelsen mod Tårnby Kommunes beslutning om at lukke en del af Amager Strandvej med den begrundelse, at Tårnby Kommune ikke samtidig åbner en parallel vejstrækning i Amagerbanens tracé, som det fremgår af materialet i forbindelse med den oprindelige beslutning om lukningen, samt at der ikke som forudsat ved Københavns Kommunes tilbagetrækning af den tidligere fremsatte indsigelse er fundet en ændret linieføring af tvangsruten for farligt gods som kan godkendes af Københavns Kommune og Københavns Politi.

Konsekvenserne af disse mulige reaktioner fremgår af sagsbeskrivelsen.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

I et brev af 23. maj 2001 fremsender Tårnby Kommune kopi af annoncetekst, hvoraf det fremgår, at Teknisk Udvalg i Tårnby Kommune på sit møde d. 9. marts 2000 har besluttet at igangsætte den lovpligtige procedure for nedlæggelse af en del af Amager Strandvej.

I forlængelse af en uformel drøftelse i Bygge- og Teknikudvalget gør Bygge- og Teknikforvaltningen i et brev af 13. juni 2000 til Tårnby Kommune indsigelse mod den foreslåede vejnedlæggelse af Amager Strandvej. Baggrunden for indsigelsen er, at Bygge- og Teknikforvaltningen vurderer, at den påtænkte vejnedlæggelse vil få væsentlige trafikale følger for Københavns Kommune. Uden yderligere foranstaltninger vil vejnedlæggelsen medføre en uønsket flytning af biltrafikken i Københavns Kommune til gader med høj boligtæthed. Hertil kommer, at Tårnby Kommunes planer om en kraftig byudvikling i området ved Kastrup Havn sammen med vejnedlæggelsen må forventes at føre til en yderligere væsentlig stigning i trafikken på disse gader med høj boligtæthed.

Trods denne indsigelse traf Tårnby Kommunalbestyrelse den 29. august 2000 beslutning om at nedlægge en del af Amager Strandvej. Denne afgørelse meddeles Københavns Kommune i et brev af 22. november 2000 med besked om, at afgørelsen kan påklages til Vejdirektoratet med en frist på 4 uger. Brevet er vedlagt Tårnby Kommunes Tekniske Forvaltnings notat om "Indsigelser i forbindelse med TU's beslutning af 9. marts 2000 om nedlæggelse af del af Amager Strandvej". I dette notat kommenteres Københavns Kommunes indsigelse af 13. juni 2000 med, at "Københavns Kommune ikke tager hensyn til, at der samtidig skal etableres en ny vejstrækning i Amagerbanens tracé. (…) Trafikprognosen som forvaltningen er ved at få lavet vil vise, at trafikken ikike vil forøges væsentligt i København." Vedlagt brevet er endvidere en trafikprognose udført af TetraPlan, som viser, at omkring 70 % af den nuværende trafik vil benytte den omtalte ny vejstrækning i Amagerbanens tracé, mens øvrige 30 % vil blive overflyttet til de øvrige nord-syd-gående veje på Amager.

I et brev til Vejdirektoratet af 21. december 2000 påklager Bygge- og Teknikforvaltningen Tårnby Kommunes beslutning, idet det anføres, at den korte frist på 4 uger ikke giver mulighed for at diskutere sagen i Bygge- og Teknikudvalget, og at sagen efterfølgende vil blive forelagt udvalget. Som svar på dette anmoder Vejdirektoratet d. 5. januar 2001 Tårnby Kommuen om en udtalelse, idet man samtidig henleder kommunens opmærksomhed om, at nedlæggelsen ikke kan gennemføres, før trafikministerens afgørelse i sagen foreligger. I et notat fra Vej & Park af 5. januar 2001, forelagt til efterretning på Bygge- og Teknikudvalgets møde d. 17. januar 2001, orienteres Bygge- og Teknikudvalget om ovennævnte brevveksling. I notatet omtales arbejdet med udarbejdelse af en trafikplan for den københavnske del af Amager, og der gøres opmærksom på, at såfremt der gennemf&oslas h;res en lukning af Amager Strandvej, vil der være et behov for at sikre, at virkningen af dette skridt ikke modarbejder intentionerne i trafikplanen.

På sit møde d. 21.februar 2001 drøftede Bygge- og Teknikudvalget en indstilling om "de trafikale konsekvenser af forlægning af Amager Strandvej i Tårnby Kommune". Af denne indstilling fremgik, at en forlægning af Amager Strandvej vil virke i samme retning som intentionerne i forslaget til Trafikplan for Amager om at fjerne den gennemkørende trafik på Amagerbrogade og Amager Strandvej. I indstillingen gøres der endvidere opmærksom på, at Amager Strandvej i dag indgår som tvangsrute for kørsel med farligt gods. Ingen af de andre nord-syd-gående veje på Amager er egnet til den slags transporter. På det samme møde havde udvalget tiltrådt de foreslåede retningslinier for den videre proces for udarbejdelse af Handlingsplan for Trafikplan for Amager - på baggrund af en drøftelse af rapporten "Trafikplan for Amager, Idékatalog til Handlingsplan".

På sit møde d. 21. marts 2001 vedtog Bygge- og Teknikudvalget, "at det meddeles Trafikministeriet og Tårnby Kommune, at Bygge- og Teknikudvalget først tager endelig stilling til sagen til efteråret, når Amager Trafikplan har været i offentlig høring". Dette meddeles Vejdirektoratet i en udtalelse af 27. marts 2001.

Efter at Trafikplan for Amager har været i høring, beslutter Bygge- og Teknikudvalget d. 29. august 2001, at rapporten "Trafikplan for Amager, Idékatalog til Handlingsplan" udgør den endelige Handlingsplan for Trafikplan for Amager. Som følge af denne beslutning beslutter Bygge- og Teknikudvalget endeligt på sit møde d. 26. september 2001, at trække indsigelsen af Tårnby Kommunes beslutning om at nedlægge en del af Amager Strandvej tilbage, idet det forudsættes, at der ikke ændres ved tvangsruten for farligt gods, med mindre denne ændring er godkendt af Københavns Kommune og Københavns Politi. Denne beslutning meddeles Vejdirektoratet i et brev af 18. oktober 2001.

Den 31. oktober 2001 afholdes et møde på Tårnby Rådhus om en alternativ tvangsrute for farligt gods. I mødte deltog fra Københavns Kommune repræsentanter fra Vej & Park, Miljøkontrollen og Brandvæsenet og fra Tårnby Kommune repræsentanter fra Teknisk Forvaltning og fra Tårnby Brandvæsen. Endvidere deltog repræsentanter fra Københavns Politi afd. S og fra Tårnby Politi. På mødet oplyste Tårnby Kommune, at man har planlagt en effektuering af lukningen af Amager Strandvej primo 2002. Endvidere blev det oplyst, at Tårnby Kommune har overvejelser om etablering af en forskudt Amager Strandvej langs den lukkede strækning. Denne vejstrækning er tænkt som en boligvej, hvor der vil være mulighed for busbetjening, men vejen vil ikke kunne anvendes til brug for transport af farligt gods eller anden gennemkørende trafik. Tårnby Kommune ser ikke mul ighed for gennemkørsel af Amager Strandvej i en periode mellem lukning af vejen og eventuel etablering af forskudt Amager Strandvej. På mødet var der enighed om, at eneste brugbare alternativ til tvangsruten ad Amager Strandvej er den tidligere anvendte tvangsrute ad Amagermotorvejen – Vejlands Allé – Amager Fælledvej – Christmas Møllers Plads – Vermlandsgade – Uplandsgade – Prags Boulevard – Prøvestensbroen.

Miljøkontrollen er som konsekvens af mødet i gang med at undersøge omfanget af transport af farligt gods til og fra Prøvestenen. Undersøgelserne er ikke tilendebragt, men omfanget oplyses at være mindre end tidligere, bl.a. som følge af ændrede definitioner for, hvad der er tvangsrutebelagt farligt gods. Der transporteres dog fortsat farligt gods til og fra Prøvestenen, og der vil også fremover være behov for en tvangsrute, da Prøvestenen i kommuneplanen er udlagt som havneområde.

I et notat af 12. november 2001 indstiller Københavns Brandvæsen på foranledning af ovennævnte møde, at indsigelsen mod Tårnby Kommunes beslutning om nedlæggelse af en del af Amager Strandvej genfremsættes (understregningen er brandvæsenets). I notatet fremsættes det som Københavns Politis og Københavns Brandvæsens opfattelse, at byen borgere vil være udsat for en større risiko ved omlægning af tvangsruten, og man foreslår, at en dokumentering af de konkrete risikoforhold skal forestås af en ekstern rådgiver i samarbejde med Brandvæsenet, Miljøkontrollen, Københavns Politi og Vej & Park.

På denne baggrund har Tårnby Kommune aflyst et møde d. 30 november 2001 om alternativ tvangsrute, idet man ikke ser noget grundlag for at afholde et møde, før end Bygge- og Teknikudvalget har taget beslutning om en eventuel genfremsættelse af indsigelsen mod nedlæggelsen.

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

Som det fremgår af ovenstående, er der ikke fundet en for Københavns Kommune og Københavns Politi tilfredsstillende alternativ linieføring for tvangsruten for farligt gods. Samtidigt er det tilsyneladende Tårnby Kommunes plan at lukke en del af Amager Strandvej uden samtidigt at etablere en ny vejstrækning i Amagerbanens tracé, uagtet at det i Tårnby Kommunes Tekniske Forvaltnings kommentarer til Københavns Kommunes oprindelige indsigelse er nævnt, at en sådan vejstrækning skulle etableres samtidig med nedlæggelsen.

Samtidig har Tårnby Kommune tænkt sig at lukke den omtalte del af Amager Strandvej uden at sikre, at de foranstaltninger, som jf. Trafikplan for Amager skulle sikre, at den trafikale dæmpning af Amager Strandvej og Amagerbrogade ikke fører til øget trafik på de nord-syd-gående boliggader, bliver gennemført.

På denne baggrund kan Københavns Kommune vælge at reagere på én af følgende måder:

  • Københavns Kommune foretager sig ikke yderligere, og Tårnby Kommune lukker Amager Strandvej primo 2002. I dette tilfælde må det forventes, at 8.000 – 10.000 køretøjer overflyttes til parallelvejene (Kastrupvej, Backersvej og Amagerbrogade) allerede fra begyndelsen af 2002. Københavns Kommune må efterfølgende forsøge af afbøde virkningen af denne øgede trafikale belastning, bl.a. ved at gennemføre nogle af de trafikdæmpende tiltag fra Trafikplan for Amager
  • Københavns Kommune genfremsætter indsigelsen mod Tårnby Kommunes beslutning om at lukke en del af Amager Strandvej med den begrundelse, at Tårnby Kommune ikke samtidig åbner en parallel vejstrækning i Amagerbanens tracé, som det fremgår af materialet i forbindelse med den oprindelige beslutning om lukningen, samt at der ikke som forudsat ved Københavns Kommunes tilbagetrækning af den tidligere fremsatte indsigelse er fundet en ændret linieføring af tvangsruten for farligt gods som kan godkendes af Københavns Kommune og Københavns Politi. Dette kan føre til, at Vejdirektoratet giver Tårnby Kommune besked om ikke at lukke Amager Strandvej mens indsigelsen behandles. Uanset resultatet af denne behandling, vil dette give Københavns Kommune tid til at planlægge, hvordan de trafikale konsekvenser af lukningen skal afbødes. Hvis Vejdirektoratet vælger umiddelbart at afvise Køben havns Kommunes indsigelse og give Tårnby Kommune lov til at lukke Amager Strandvej primo 2002, vil følgerne blive som beskrevet ovenfor.

BILAG VEDLAGT

  • Tårnby Kommunes brev af 24. november 2000 vedr. Tårnby Kommunalbestyrelses beslutning af 29/8-2000 om, at en del af Amager Strandvej skal nedlægges
  • Notat af 30. november 2001 fra Tårnby Kommune vedrørende ændring af tvangsrute til København

 

Ole Bach

 

Til top