Mødedato: 10.09.2003, kl. 14:00

Forslag til lokalplan "Nyboder Skole"

Forslag til lokalplan "Nyboder Skole"

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 10. september 2003

 

Sager til beslutning

1. Forslag til lokalplan "Nyboder Skole"

BTU 403/2003 J.nr. 611:122.0001/03

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at forslag til lokalplan "Nyboder Skole" for området begrænset af Oslo Plads, Øster Voldgade og det sydøstlige skel for ejendommen matr. nr. 938 Østervold Kvarter, København, vedtages med henblik på offentliggørelse

at indsigelsesfristen fastsættes til 2 måneder

at offentliggørelse annonceres i områdets lokalpresse

at den foreslåede dialogstrategi bestående af en planens hjemmeside, en lokal udstilling samt et borgermøde, tilrettelagt som et orienteringsmøde, vedtages

RESUME

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen ønsker at gennemføre en udbygning af Nyboder Skole og fritidshjemmet Villaen samt ændring af udearealerne omkring skolen. Bygge- og Teknikudvalget drøftede på baggrund heraf udarbejdelse af nærværende lokalplanforslag i mødet den 12. marts 2003.

Formålet med udbygningen er, at rammerne for undervisningen så vidt muligt lever op til nutidige pædagogiske mål, samt at der skaffes kapacitet til en 2-sporet skole, en 2-sporet taleklasserække, KKFO (skolefritidsordning) med 4 grupper samt øgede friarealer til det eksisterende fritidshjem Villaen.

Herudover har Den Frie Udstilling – beliggende på umatr. vejareal, Oslo Plads 1 – ønsker om at placere en mindre cafébygning ved udstillingsbygningen.

Forslaget muliggør en fornøden udbygning af Nyboder Skole, samtidig med at det sikres, at udbygningen sker på en måde, der bibeholder og udbygger områdets nuværende karakter og kvaliteter.

På en del af den eksisterende boldbane mellem skolen og Den Frie Udstillings bygning ønskes opført en idræthal/multisal, der kan opdeles i 2 gymnastiksale til erstatning for eksisterende gymnastiksale i skolens sidefløje. Multisalen udformes som en fritliggende bygning, delvis placeret oven på den underjordiske bunker. Omklædningsfaciliteter er placeret i en ny kælderetage under multisalen, langs den underjordiske bunker. Bygningen har et etageareal på ca. 650 m2 samt kælderareal på ca. 280 m2 og en bygningshøjde over terræn på knap 9 m. Idrætshallen/multisalen indrettes på en sådan måde, at den uden for skolens åbningstid tillige vil kunne benyttes af kvarterets beboere.

I de eksisterende gymnastiksale i skolens to sidefløje etableres nye vinduesåbninger i stueplan, og der indskydes et etagedæk, og arealerne indrettes til nye skoleformål. Den lille 1-etages bygning bag villaen, benævnt Musikfløjen, forhøjes med en ekstra etage på ca. 260 m2. Ved om- og tilbygningerne tilføjes skolen således ca. 1.320 m2 etageareal til et samlet etageareal på ca. 8.920 m2.

Endelig åbner lokalplanforslaget mulighed for opførelse af en mindre cafébygning i tilknytning til Den Frie Udstillings bygning.

Lokalplanen er i overensstemmelse med Kommuneplan 2001.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har anmodet om udarbejdelse af en lokalplan, der kan muliggøre udbygning af Nyboder Skole og fritidshjemmet Villaen samt ændring af udearealerne omkring skolen. Formålet med udbygningen er, at rammerne for undervisningen så vidt muligt lever op til nutidige pædagogiske mål, samt at der skaffes kapacitet til en 2-sporet skole, en 2-sporet taleklasserække, KKFO (skolefritidsordning) med 4 grupper, samt at friarealerne til det eksisterende fritidshjem Villaen udvides. I forbindelse hermed har Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen fremsendt en helhedsplan for skolen.

Helhedsplanskitsen vedrørende om- og udbygning af skolen blev taget til efterretning af Uddannelses- og Ungdomsudvalget i mødet den 26. juni 2002 (UUU 252/2002), idet beslutning om realisering af planen skulle afvente en helhedsvurdering af det samlede skoleudbygningsbehov i kommunen. På Uddannelses- og Ungdomsudvalgets møde den 22. januar 2003 tiltrådte udvalget igangsætning af en del af helhedsplanskitsen for Nyboder Skole (UUU 11/2003).

Herudover har Den Frie Udstilling – beliggende på umatr. vejareal, Oslo Plads 1 – ønsker om at placere en mindre cafébygning ved udstillingsbygningen.

Da området har en særlig strategisk og synlig placering i denne del af Indre By og rummer såvel fredet (Den Frie Udstilling) som bevaringsværdig (skolebygningerne) bebyggelse, vurderer forvaltningen, at udbygning af skolen mv. forudsætter tilvejebringelse af en lokalplan. Heri skal områdets karakter og kvaliteter sikres, herunder med bestemmelser om blandt andet bevaringsværdig bebyggelse, nybyggeriets udformning, friarealer mv.

På baggrund af ovenstående drøftede Bygge- og Teknikudvalget i mødet den 12. marts 2003 (BTU 117/03) udarbejdelse af nærværende forslag til lokalplan.

Lokalplanområdet og kvarteret

Lokalplanområdet ligger i bydelen Indre By, og er mod nordvest afgrænset af Hotel Østerports 2-3 etages bebyggelse bag skråningen ned mod jernbaneterrænet ved Østerport Station. Mod nord og øst afgrænses området af trafikknudepunktet Oslo Plads med Ring II, Øster Voldgade/Folke Bernadottes Allé, og af det store fredede parkområde ved Kastellet. Øst for lokalplanområdet ligger et mindre parkanlæg, som rumligt relaterer sig til lokalplanområdet og danner overgang til det fredede Nyboders 2-etages boligbebyggelse fra 1700-tallet.

Området er karakteriseret ved fritliggende enkeltbygninger, placeret tilbagetrukket fra vejen og omgivet af beplantning. Området bærer således præg af at ligge som et parklignende bindeled mellem Østre Anlæg og Kastellet.

Gennem lokalplanområdet løber et offentligt stisystem med tilhørende grønne arealer og en offentlig boldbane. Stien langs Hotel Østerport forbinder Oslo Plads i nord og Øster Voldgade i syd med tværforbindelse til Øster Voldgade og fodgængerovergangen ud for skolens indgang.

Områdets grundareal udgør ca. 13.300 m2. Den eksisterende bebyggelse har et etageareal på ca. 8.700 m2. Heraf udgør skolens etageareal ca. 7.600 m2, Den Frie Udstillings bygning 1.020 m2 og indgangsbygning til bunkersanlægget under boldbanen 85 m2. Skolen og fritidshjemmet beny tter et friareal, der rækker ud over skolens matrikulerede areal.

Lokalplanforslaget og projektet

Forslaget muliggør en fornøden udbygning af Nyboder Skole, samtidig med at det sikres, at udbygningen sker på en måde, der bibeholder og udbygger områdets nuværende karakter og kvaliteter.

På en del af den eksisterende boldbane mellem skolen og Den Frie Udstillings bygning ønskes opført en idræthal/multisal, der kan opdeles i 2 gymnastiksale til erstatning for eksisterende gymnastiksale i skolens sidefløje. Multisalen udformes som en fritliggende bygning, delvis placeret oven på den underjordiske bunker. Omklædningsfaciliteter er placeret i en ny kælderetage under multisalen, langs den underjordiske bunker. Bygningen har et etageareal på ca. 650 m2 samt kælderareal på ca. 280 m2 og en bygningshøjde over terræn på knap 9 m.

Idrætshallen/multisalen indrettes med tilknyttet udendørs boldbane på en sådan måde, at disse i videst muligt omfang tillige vil kunne benyttes af kvarterets beboere. Det skal her bemærkes, at Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har aftaler med Kultur- og Fritidsforvaltningen om at indgå i tæt samarbejde om indretningen af multisalen således, at den fremover bliver så optimal for fritidsbrugerne som muligt (i henhold til intentionerne i den idrætspolitiske redegørelse).

I de eksisterende gymnastiksale i skolens to sidefløje etableres nye vinduesåbninger i stueplan og der indskydes et etagedæk, og arealerne indrettes til nye skoleformål.

Den lille 1-etages bygning bag villaen, benævnt Musikfløjen, forhøjes med en ekstra etage på ca. 260 m2.

Ved om- og tilbygningerne tilføjes skolen således ca. 1.320 m2 etageareal til et samlet etageareal på ca. 8.920 m2.

Skolen og fritidshjemmet ønsker mulighed for at disponere over dele af de offentligt tilgængelige grønne arealer, boldbanen og en del af det grønne areal mod syd, hvilket indebærer behov for en form for indhegning af arealerne til skolens formål.

Gennemførelse af tilbygningerne indebærer en tilpasning samt eventuel omlægning af en del af bunkeranlæggets eksisterende nødudgange og luftkanaler. Den offentlige sti langs Hotel Østerport opretholdes. For at højne kvaliteten af og trygheden på de offentligt tilgængelige arealer, herunder stierne, fastlægges der blandt andet bestemmelse om, at der skal etableres tilstrækkelig belysning, ligesom den tilstødende bebyggelse så vidt muligt skal fremtræde med en åben karakter herimod.

Endelig åbner lokalplanforslaget mulighed for opførelse af en mindre cafébygning i tilknytning til Den Frie Udstillings bygning.

Forslag til dialogstrategi

Under hensyn til lokalplanområdets fremtrædende placering i denne del af byen forslås etableret følgende aktiviteter i offentlighedsperioden:

  • Etablering af en særlig hjemmeside, bestående af en informationsdel og en dialogdel, omfattende lokalplanforslaget
  • Gennemførelse af en udstilling i lokalområdet
  • Gennemførelse af et borgermøde i lokalområdet, udformet som et orienteringsmøde

Miljøvurdering

Der henvises til vedlagte bilag 1, afsnittene "Baggrund for lokalplanen" vedrørende områdets påvirkning af miljøet, forurening af undergrunden mv.

Høring

I forbindelse med udarbejdelse af forslaget til lokalplan har Plan & Arkitektur foretaget høring af Økonomiforvaltningen, 8. kontor, Kultur- og Fritidsforvaltningen, Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Miljøkontrollen og Københavns Energi under Miljø- og Forsyningsforvaltningen samt Københavns Bymuseum og Den Frie Udstilling.

Økonomiforvaltningen, 8. kontor, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen samt Den Frie Udstilling har ikke haft bemærkninger til forslaget.

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen anfører en række betragtninger over den kommende bebyggelses placering og arkitektur samt udformningen og benyttelsen af denne og de ubebyggede arealer.

Disse spørgsmål er efterfølgende drøftet mellem Plan & Arkitektur og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og har dannet grundlag for det nu foreliggende skitseprojekt, hvis gennemførelse lokalplanforslaget muliggør.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen, Miljøkontrollens oplysninger om miljøforholdene er indarbejdet i bilag 1, afsnittet om "Baggrund for lokalplanen", jf. ovenstående.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen, Københavns Energi har ikke bemærkninger vedrørende el, afløb og fjernvarme, men der gøres opmærksom på tilstedeværelse af nærmere angivne vandledninger, over hvilke der ikke må bebygges eller beplantes. Endvidere henledes opmærksomheden på bygassens positive egenskaber.

Det bemærkes hertil, at den ved lokalplanen muliggjorte bebyggelse mv. ikke berører de nævnte ledninger. Med hensyn til bygas bemærkes, at der i planloven ikke er hjemmel til at optage bestemmelse i en lokalplan om tilslutning til bygasnettet, hvorfor dette ikke har afspejlet sig i lokalplanforslaget.

Københavns Bymuseum anfører, at området omkring Østerport Station er gammelt fæstningsområde fra slutningen af 1600-tallet og derfor arkæologisk interessant, hvorfor museet – såfremt der foretages jordarbejder i områder, der ikke er berørt af bunkers – skal følge arbejdet arkæologisk. Det anføres endvidere, at indskydning af etagedæk i skolens to sidefløje og isætning af vinduer i disses stueetage vil underminere bygningens bevaringsværdi, idet skolens samlede funktionelle og formmæssige fremtræden er væsentlige elementer i skolens kulturhistoriske kvaliteter.

Hertil skal bemærkes vedrørende arkæologiske interesser i forbindelse med udgravning i området, at der i lokalplanen er medtaget en henvisning til Museumslovens § 27. Vedrørende isætning af vinduer i skolebygningens stueetage skal bemærkes, at der endnu ikke foreligger konkret projekt, men kommende vinduer vil blive placeret mod skolegården under det eksisterende halvtag, og at nye vinduer skal placeres og udformes i overensstemmelse med bebyggelsens facadegeometri, sprosseinddeling, detaljering mv.

BILAG VEDLAGT

  1. Forslag til lokalplan "Nyboder Skole" med hovedafsnittene "Baggrund for lokalplanen" og "Lokalplanforslag Nyboder Skole" samt "Forholdet til øvrig planlægning og lovgivning"

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

  1. Skrivelse af 11. april 2003 fra Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen
  2. E-mail af 3. april 2003 fra Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
  3. E-mail af 9. april 2003 fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen
  4. Skrivelse af 2. maj 2003 fra Miljø- og Forsyningsforvaltning en, Miljøkontrollen
  5. Skrivelse af 10. april 2003 fra Miljø- og Forsyningsforvaltningen, Københavns Energi
  6. Skrivelse af 7. april 2003 fra Københavns Bymuseum

 

Jens Ole Nielsen

 

Til top