Mødedato: 10.08.2005, kl. 14:00

Frie midler i budget 2005

Frie midler i budget 2005

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 10. august 2005

 

 

Sager til beslutning

 

3.      Frie midler i budget 2005

 

BTU 407/2005  J.nr. 1410.0010/04

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget over Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at  der af forvaltningens merindtægter fra byggesager og parkeringsindtægter i 2005 afsættes 10 mio. kr. til vejvedligeholdelse

at  der af forvaltningens merindtægter fra byggesager og parkeringsindtægter i 2005 afsættes 6 mio. kr. til tilgængelighedsprojekter

at  der af forvaltningens merindtægter fra byggesager og parkeringsindtægter i 2005 afsættes 4 mio. kr. til busprioriteringsprojekter

at  der af forvaltningens merindtægter fra byggesager og parkeringsindtægter i 2005 afsættes 4 mio. kr. til fremkommelighed og sikkerhed for cyklister

at  der af forvaltningens merindtægter fra byggesager og parkeringsindtægter i 2005 yderligere reserveres op til 24,8 mio. kr. til delvis finansiering af afviklingsomkostninger i 2005 vedrørende RIA.

 

 

RESUME

Som det fremgår af budgetopfølgningen som den fremlægges i særskilt sag forventes der merindtægter fra byggesager og parkeringsområdet i 2005. Samlet er der tale om forventede merindtægter på 49 mio. kr. Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller i forlængelse af budgetforliget for 2005 og beslutningen om afviklingen af RIA disse midler anvendt til kvalitetsmæssig forbedring af flere driftsområder og restomkostninger i 2005 i forbindelse med afviklingen af RIA.

I forbindelse med budgetforliget vedr. budget 2005 er det aftalt at:

Parterne er samtidig enige om at evt. ekstraindtægter i budgetåret fra ejendomssalg og tilbagekøbsrettigheder samt indtægter fra parkering, byggesagsbehandlinger kan anvendes til yderligere vedligehold af kommunens bygninger, vejvedligeholdelse, cykelstier, busfremkommelighed, gældsa fdrag mv. (Budgetforlig af 21. september 2004 side 16).

Samlet forventes der yderligere 49 mio. kr. i indtægter, hvoraf 40 mio. kr. stammer fra byggesagsgebyrer og 9 mio. kr. fra parkeringsindtægter. Budgetopfølgningen, der nærmere beskriver disse forhold, fremlægger i særskilt sag på mødet i Bygge- og Teknikudvalget d. 10. august 2005 som BTU 400/2005.

Det anbefales i forlængelse af ovenstående, at der anvendes midler til at forstærke vedligeholdelsesindsatsen på veje (10 mio. kr), projekter vedrørende tilgængelighed (6 mio. kr.), busprioritering (4 mio. kr. som delvist kan forventes fordoblet af HUR) og fremkommelighed/sikkerhed for cyklister (4 mio. kr.) endelig er RIAs afvikling kun delvist finansieret, hvorfor det anbefales at restbeløbet reserveres til dette formål.

I nedenstående tal henvises flere steder til at der til området er overført beløb i indeværende budgetperiode. Disse oplysninger er eksklusiv udmøntning af ordinære overførsler som fremstilles for Bygge- og Teknikudvalget i særskilt sag (BTU 380/2005).

Vejvejligeholdelse (10 mio. kr.)

I forbindelse med budgetforliget for 2005 blev der givet 15 mio. kr ekstraordinært til vejvedligeholdelse. Dette skete på baggrund af en analyse, der viser, at såfremt vejvedligeholdelsestandarden skal fastholdes skal vejvedligeholdelsebudgettet tilføres 8 mio. kr. ekstra om året og knap 22 mio. kr., hvis niveauet skal op til det, som forvaltningen anbefaler, hvilket vil give et vedligeholdelsesniveau nogenlunde svarende til Frederiksberg Kommune. Efter diverse overførsler og omprioriteringer er netto resultatet, at der samlet i 2004 og 2005 kun tilføres i alt 6 mio. kr. til Vejvedligeholdelsesbudgettet. Forvaltningen foreslår derfor, at der af de frie midler afsættes 10 mio. kr. således at det kan sikres, at vejenes standard ikke forringes i 2004/2005.

Tilgængelighed (6 mio. kr.)

Forbedring af tilgængeligheden for handicappede og andre gangbesværede har Borgerrepræsentationen sat på dagsordenen. Indsatsen på området er meget tiltrængt, idet København ikke er særlig godt med på dette område. BTU har godkendt en plan for indsatsen, hvor der gives principiel tilslutning til en genopretningsplan med en samlet omkostning på 75 mio. kr. Der er imidlertid foreløbig kun sat 1,6 mio. kr. af til formålet. Forvaltningen anbefaler, at der allerede i 2005 igangsættes initiativer for i alt 7,5 mio. kr. i Indre By, hvor flest mennesker færdes. Det vil skabe stor synlighed og synergi samt komme både københavnere, turister og pendlere til gode. Det anbefales at midlerne anvendes til at gennemføre en stor del af det rutenet af gader og strøg, som foreslået i handlingsplanen 'Den tilgængelige by'.

Bustrafikkens fremkommelighed m.v. (4 mio. kr. som delvist kan forrventes fordoblet af HUR)

Bustrafikkens forhold, såvel fremkommelighed, som service får efter kommunalreformen i 2007 en langt mere direkte indflydelse på kommunens økonomi Forvaltningen foreslår derfor, at der afsættes 1 mio. kr. til etablering af et nyt planlægnings- og økonomistyringsgrundlag for politikerne, så de tydeligt kan se, hvordan indsatser for at forbedre ruteføringen og fremkommeligheden for busserne samt servicen (f.eks. ved busstoppestederne) påvirker den samlede økonomi i den kollektive trafik – og dermed kommunen bidrag.

Forvaltningen forslår endvidere, at der afsættes 1 mio. kr. til forbedring af busfremkommeligheden på Dag Hammarskjölds Allé – St. Kongens Gade. Projektet er under udarbejdelse. Der er p.t. 2 mio. kr. til rådighed for projektet, hvilket forvaltningen og HUR skønner, vil være for lidt. HUR fordobler det beløb som Københavns Kommune afsætter.

Endelig foreslås det, at der anvendes 2 mio. kr. til at forbedre servicen ved busstoppesteder. Dette er et svagt punkt ved A-busnettet jf kundeundersøgelser. HUR ønsker at sætte fokus på området. Medfinansiering fra HUR kan forventes.

Cykelstier/sikkerhed/skoleveje (4 mio. kr.)

I forbindelse med drøftelserne af budget 2006 (BTU 177/2005) fremlagde forvaltningen forslag til initiativer, der skal forbedre fremkommelighed og sikkerhed for cyklister, herunder anlæg af cykelstier, udvidelse af cykelstier, justeringer i kryds og overgange og anlæg af cykelparkeringsfaciliteter, hvilket vil koster i alt 35 mio. kr. Forvaltningen indstiller, at der i 2005 afsættes 4 mio. kr. til dette formål på følgende områder på en række områder, hvor cykelsikkerhed og skolevejsforbedringer kombineres.

RIAs afvikling (24,8 mio. kr.)

Udover de ovenstående fremadrettede aktiviteter, er det i forbindelse med afviklingen af RIA besluttet i Borgerrepræsentationen, at afviklingsomkostningerne blandt andet skal finansieres af forventede merindtægter fra byggesager i 2005. Som det fremgår af budgetopfølgningen forventes der i 2005 netto samlede afviklingsudgifter på 42,2 mio. kr. Der er i overførte midler fra 2004 reserveret 17,4 mio. kr. til dette formål, hvorfor der er en rest på 24,8 mio. kr. til finansiering i 2005, hvilket forudsættes reserveret til dette formål. Der forventes yderligere afviklingsomkostninger på ca. 10 mio. kr. i perioden 2006-2009.

Såfremt merindtægterne ikke falder i 2005 som forventet er det Bygge- og Teknikforvaltningens oplæg, at reservationen til afviklingsomkostninger vedr. RIA reduceres.

 


SAGSBESKRIVELSE

Forvaltningen indstiller, at der af de frie midler anvendes til følgende formål:

 

Vejvedligeholdelse

Bygge- og Teknikudvalgets drøftede den 11. maj 2006 (BTU 276/2005) investeringsstrategi for vejvedligeholdelsen på baggrund af en meget grundig undersøgelse af vejnettets tilstand. Undersøgelsen viser overordnet, at kørebanernes tilstand vil forværres med det nuværende vedligeholdelsesniveau, og at der er et betydeligt efterslæb vedrørende vedligeholdelsen af afvandingssystemet. Samlet vurderes det at der er et efterslæb på 159 mio. kr., og forvaltningen har anbefalet, at der tilføres området yderligere 21,8 mio. kr. årligt til denne opretning, i form af vedligeholdelse og renovering, heraf 8 mio. kr. til egentlig vedligeholdelse. Herved vil der opnås et vedligeho ldelsesniveau nogenlunde svarende til Frederiksberg Kommune

I forbindelse med vedtagelsen af budget 2005 blev der ekstraordinært afsat 15 mio. kr. til vejvedligeholdelsesindsatsen. Midlerne blev dog givet i budgetår 2004, hvor det alene var muligt at anvende ca. 2,7 mio. kr. inden budgetårets udløb, samt ca. yderligere 3 mio. kr., der var afsat til fremrykning af opgaver af hensyn til beskæftigelsen i KTK. Der blev således anvendt ca. 6 mio. kr. ekstraordinært til vejvedligeholdelse i 2004.

I forbindelse med overførselssagen forventes det, at der i alt overføres 6 mio. kr. til vejvedligeholdelse i 2005, men det er samtidigt politisk besluttet, at finansiere weekendrenholdelsen ved at reducere vejvedligeholdelsen med 6 mio. kr., hvilket betyder, at vejvedligeholdelse i 2005 ligger på det oprindelige økonomiske niveau.

Det er på denne baggrund forvaltningens anbefaling, at der i 2005 tilføres yderligere 10 mio. kr. til vejvedligeholdelse, svarende til at vedligeholdelsesniveauet for 2004 og 2005 samlet løftes med gennemsnitligt 8 mio. kr.

 

Tilgængelighed

Borgerrepræsentationen godkendte den 9. september 2004 en handicappolitisk strategi bestående af visioner og målsætninger (BR 399/04), der skal sikre, at forholdene for handicappede i København forbedres på alle områder. Bygge- og Teknikudvalget behandlede den 9. marts (BTU 137/2005) handlingsplan for tilgængeligheden i Københavns byrum, hvor det besluttedes, at København skal være en tilgængelig by, hvor alle kan færdes trygt, sikkert og på uafhængig vis.

En gennemførelse af handlingsplanen betyder, at der over en 5-årig periode etableres et net af tilgængelige ruter over hele byen. Forudsætningen for at kunne igangsætte og implementere denne såkaldte "Rutenet-model" er, at finansieringen optages i budgettet for 2006 og de følgende år, hvilket vil koste ca. 12,5 mio. kr. årligt og i alt  ca. 75 mio. kr.

Der er imidlertid kun afsat 1,6 mio. kr., og forvaltningen anbefaler, at der allerede i 2005 igangsættes yderligere initiativer for i alt 6 mio. kr. i Indre By, hvor flest mennesker færdes. Det vil skabe stor synlighed og synergi samt komme både københavnere, turister og pendlere til gode. Det indstilles at midlerne anvendes til at gennemføre en stor del af det rutenet af gader og strøg, som foreslået i handlingsplanen 'Den tilgængelige by'. Det drejer sig om en indsats på tilgængelighedsruterne i Indre By for i alt 6 mio. kr. på følgende områder:

Nedsænkning af kantsten og etablering af opmærksomhedsfelter ved alle fodgængerovergange

3,2 mio. kr

Opretning af små ujævnheder og lunker i gangbelægninger og regulering af uhensigtsmæssigt sidefald på fortov

1,1 mio. kr.

Etablering af gangbaner hen over overkørsler, som i dag ingen gangbaner har

0,6 mio. kr

Udskiftning af gamle vandrender i fortovsbelægninger til nyudviklede, mere tilgængelige render

0,25 mio. kr

Udbygning og etablering af sammenhæng mellem eksisterende ledelinier for blinde og svagsynede  

0,1 mio. kr.

Etablering af manglende lydsignaler ved lyskryds

0,25 mio. kr

Fjernelse eller omplacering af uhensigtsmæssigt placeret byrumsinventar i gangbaner

0,45 mio. kr.

Kampagne for niveaufri adgange til butikker, caféer, banker mv. langs rutenettet

0,05 mio. kr.

                                                                                                                                     

Busprioritering

BTU mødet den 26. november 2003 godkendte udvalget "Busstrategi 2003 – Bussens vej igennem byen".  2 af projekterne er endnu ikke gennemført; der er tale om forbedring af busfremkommeligheden på:

·        Dag Hammarskjölds Allé – St. Kongensgade

·        Nørrebrogade.

Nørrebrogadeprojektet er politisk stoppet indtil Vesterbrogade­projektet er evalueret.

Forvaltningen arbejder i øjeblikket sammen med HUR omkring et projekt for den førstnævnte rute. Her er tale om vanskelige trafikale forhold uden lette løsninger. Udvalget vil skulle træffe nogle principielle beslutninger vedrørende anvendelsen af vejarealet. Der er p.t kun afsat samlet 2 mio. kr. til projektet. Forvaltningen anbefaler, at der afsættes yderligere en mio. kr. HUR forventes at fordoble det totale beløb, hvilket vil det give en samlet anlægssum på 6 mio. kr.

HURs trafikudvalg har ønsket at kvaliteten af stoppestederne på A-busnettet hæves. Kunder vurderer dette element, som det dårligste ved A-busnettet. HUR er indstillet på at medfinansiere sådanne tiltag, som kunne være forbedrede læskærmsforhold, belægninger, bænke, kantstensniveauer, belysning etc. Forvaltningen og HUR er enige om, at det er væsentligt for fastholdelsen af kunderne til bustrafikken, at dette område får et mere servicevenligt udtryk. Forvaltningen anbefaler derfor at der afsættes 2 mio. kr. til formålet. Da disse 2 mio. kr. kan forventet fordoblet af HUR vil der således kunne gennemføres forbedringer for 4 mio. kr. i alt.

Fra 2007 bliver kommunernes bidrag til den kollektive trafik direkte afhængig af såvel udgifter som indtægter. Det vil sige, at svigtende buskunder og øgede køretider for busserne begge vil bidrage til øgede udgifter til for kommunen til bustrafikken. Der er efter forvaltningens opfattelse brug for, at der etableres et nyt og mere omfattende beslutningsgrundlag for politikerne, således at de tydeligere kan se, hvordan indsatser som f.eks. de ovennævnte påvirker kommunens økonomi. Man vil sagtens kunne forestille sig at investeringer i god ruteplanlægning, god service (f.eks. ved stoppesteder) og fremkommelighedsfremmende foranstaltninger vil kunne tjene sig selv ind i gen gennem mindre bidrag til driften af den kollektive trafik i kommunen. Forvaltningen foreslå, at der afsættes 1 mio. kr. til sammen med HUR og ØKF at etableret et sådant fornyet planlægnings- og økonomistyringsgrundlag for bustrafikken i København.

 

Fremkommelighed og sikkerhed for cyklister

I forbindelse med drøftelserne af budget 2006 (BTU 177/2005) fremlagde forvaltningen forslag til initiativer, der skal forbedre fremkommelighed og sikkerhed for cyklister, herunder anlæg af cykelstier, udvidelse af cykelstier, justeringer i kryds og overgange og anlæg af cykelparkeringsfaciliteter, hvilket vil koster i alt 35 mio. kr. Forvaltningen indstiller, at der i 2005 afsættes 4 mio. kr. til dette formål på følgende områder:

Hastighedsdæmpning af Kløvermarksvej:

Etablering af støttepunkter og hastighedsdæmpning (bump) på Kløvermarksvej ved Raffinaderivej, idrætsanlægget og syd for Kraftværksvej. Dette vil forbedre cyklisters og fodgængeres sikkerhed i forbindelse med krydsning af vejene.                           0,35 mio. kr.

 

Tryghed på Strandvejen:

Der er store problemer for cykler og fodgængere i forbindelse med krydsning af Strandvejen mellem Ryvangs Allé og Strandøre. Der er på strækningen 20 m mellem kantstenene heraf 15 m kørespor (2 spor i hver retning) og 5 m parkering. Der ud over er der store problemer med at få hastighedsgrænsen på 50 km/t respekteret på strækningen.

Det foreslås at parkeringssporene afstribes tydeligere, kørespor omfordeles, og at der etableres 3-4 overgangssteder                       0,6 mio. kr.

 

Ændring af cykelsti i krydset Peder Lykkes Vej og Røde Mellemvej:

I Peder Lykkesvej frem mod Grønjordsvej er den eksisterende cykelsti adskilt fra kørebanerne med en meget bred græsrabat, hvilket skaber store sikkerhedsproblemer særligt i forhold til højresvingende tung trafik, herunder busser. Det foreslås at Peder Lykkes Vej omlægges således at cykelstien føres sammen med kørebanen og at der etableres bedre svingforhold for bilister.                              0,6 mio. kr.

 

Etablering af Cykelsti i Universitetsparken mellem Nørre Alle og Borgmester Jensens Vej:

På stykket mellem Nørre Allé og Borgmester Jensens Allé er der ikke cykelsti. Det er muligt at cykle på cykelsti i Universitetsparken eller Nørre Allé frem til krydset mellem disse, ligesom det er muligt cykle på cykelsti på Borgmester Jensens Allé eller i Fælledparken. Dette korte stykke af Universitetsparken er således det eneste stykke uden cykelsti for de mange børn og andre, der cykler til idrætsaktiviteter i Fælledparken og på Østerbro Stadion.                                                         0,5 mio. kr.

 

Etablering af Cykelsti på Vermlandsgade mellem Holmbladsgade og Prags Boulevard:

Der er i dag cykelstier i Vermlandsgade frem til rundkørslen ved Prags Boulevard, men der mangler på det sidste stykke frem til Holmbladsgade. Etablering af cykelsti vil betyde, at man kan cykle på cykelsti fra Hedegårdsvej til Christmas Møllers Plads. Det anbefales, at der som 1. etape etableres cykelsti i den ene køreretning på det resterende stykke frem til Holmbladsgade.                                        2,0 mio. kr.

Afvikling af RIA

Borgerrepræsentationen traf på mødet d. 9. december 2004 den endelige beslutning om afvikling i RIA (BR 612/04), ved denne lejlighed blev tilsvarende besluttet hvorledes afviklingen skulle finansieres. Det blev således besluttet, at udgifterne dækkes af et forventet mindreforbrug i Bygge- og Teknikudvalget i 2004 (17,4 mio. kr.) samt forventede merindtægter fra ejendomssalg mv. i 2004 og 2005 og afgifter fra byggesagsbehandlinger i 2005. Indtil der foreligger en endelig opgørelse heraf sker der mellemfinansiering over kassen (8.01.5).

Som det fremgår af budgetopfølgningen forventes der i 2005 netto samlede afviklingsudgifter på 42,2 mio. kr. Der er i overførte midler fra 2004 reserveret 17,4 mio. kr. til dette formål, hvorfor der er en rest på 24,8 mio. kr. i 2005, der skal finansieres. Det forudsættes derfor reserveret midler til dette formål.

Såfremt merindtægterne ikke falder som forventet er det Bygge- og Teknikforvaltningens oplæg at reservationen til afviklingsomkostninger vedr. RIA reduceres. Der er i sagen vedrørende afviklingen af RIA truffet beslutning om at afviklingen også kan finansieres af merindtægter fra ejendomssalg.

Udover de anførte udgifter er det forventning at der i perioden 2006-2009 vil være udgifter på samlet op i mod 10 mio. kr. (BTU 235/2005 punkt h).

 

 

Økonomi

Regnskabet for 1. halvår 2005 viser samlede merindtægter fra byggesagsområdet (Byggeri & Bolig funktion 6.51.1) på 40 mio. kr. og merindtægter fra parkeringsområdet (Parkering København funktion 2.11.1) på 9 mio. kr.

På denne baggrund anbefaler Bygge- og Teknikforvaltningen, at der under Vej & Parks driftsramme (konto 2.11.1 Vejvedligeholdelse) afsættes yderligere 24 mio. kr. til anvendelse på driftsområdet i 2005 fordelt med:

Vejvedligeholdelse                                                           10 mio. kr.

Tilgængelighedsprojekter                                                   6 mio. kr.

Busprioriteringsprojekter                                                    4 mio. kr.

Fremkommelighed og sikkerhed for cyklister                      4 mio. kr.

Forvaltningen anbefaler desuden, at der reserveres yderligere op til 24,8 mio. kr. til afviklingsomkostninger i forbindelse med RIA.

Miljøvurdering

Sagstypen er ikke omfattet af Bygge- og Teknikforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

Andre konsekvenser

-

Høring

-

 

 

Mette Lis Andersen


 

Til top