Mødedato: 10.08.2005, kl. 14:00

Statusredegørelse for International Handlingsplan for Bygge- og Teknikudvalget

Statusredegørelse for International Handlingsplan for Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 10. august 2005

 

 

Sager til beslutning

 

12.      Statusredegørelse for International Handlingsplan for Bygge- og Teknikudvalget

 

BTU 379/2005  J.nr. 009.0001/03

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller,

at Bygge- og Teknikudvalget godkender statusredegørelse for arbejdet med implementering af den internationale handlingsplan

at Bygge- og Teknikudvalget primo 2006 behandler evaluering af den internationale strategi og handlingsplan samt fokus for det internationale arbejde i 2006 og 2007

 

RESUME

Borgerrepræsentationen vedtog den 11. december 2003 Københavns Kommunes Internationale Strategi, ifølge hvilken hvert udvalg skal udarbejde en handlingsplan for deres internationale arbejde.

Den Internationale Handlingsplan for Bygge- og Teknikudvalget blev godkendt af udvalget den 27. oktober 2004 (BTU 501/2004 J.nr.009.0001/03). Bygge- og Teknikudvalget skal løbende vurdere og justere den internationale handlingsplan, herunder behandle en årlig redegørelse for status for det internationale arbejde. Bygge- og Teknikforvaltningens internationale koordineringsgruppe har ansvar for den årlige rapportering til Bygge- og Teknikudvalget. Dette er koordineringsgruppens første statusredegørelse.

Handlingsplanen er i de første 6 måneder videreudviklet med konkrete aktiviteter i et tæt samspil med de enkelte forvaltningsenheders virksomhedsplaner. Aktiviteter med særlig fokus i 2004-2005 er igangsat og igangværende internationalt arbejde videreført. Det omfatter bl.a. inspiration via samarbejdspartnere og netværk samt international markedsføring i forbindelse med konferencer og bedre kommunikation bl.a. gennem engelske hjemmesider.

Økonomiudvalget har den 26. april 2005 tiltrådt, at det 3. indsatsområde i Økonomiforvaltningens internationale handlingsplan, som samtidig er det tværgående bydækkende indsatsområde, er "International Kommunikation om og Markedsføring af Københavns Kommune". Samtidig tog Økonomiudvalget en redegørelse for forvaltningernes internationale handlingsplaner til efterretning. 

I henhold til Borgerrepræsentationens beslutning International Strategi skal Økonomiudvalget evaluere virkningen af og implementeringen af Københavns Kommunes Internationale Strategi og forvaltningernes handlingsplaner til Borgerrepræsentationen i 2006. Som input til denne evaluering, behandler Bygge- og Teknikudvalget primo 2006 evaluering af den internationale strategi og handlingsplanen samt fokus for det internationale arbejde under Bygge- og Teknikudvalget i 2006 og 2007.


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Borgerrepræsentationen vedtog den 11. december 2003 Københavns Kommunes Internationale Strategi. Med udgangspunkt i principperne i den internationale strategi skal hvert fagudvalg vedtage en international handlingsplan. Handlingsplanen fastlægger bl.a. faglige prioriteringer og indsatsområder for den enkelte forvaltnings internationale arbejde. Handlingsplanerne skal løbende vurderes og justeres af udvalgene. Økonomiforvaltningen skal i 2006 til Borgerrepræsentationen evaluere virkningen og implementeringen af Den Internationale Strategi og af forvaltningernes handlingsplaner.

Bygge- og Teknikudvalget godkendte den 27. oktober 2004 International Handlingsplan for Bygge- og Teknikudvalget. Handlingsplanen omfatter indsatsområder og aktiviteter med særlig fokus i 2004 og 2005 samt øvrige indsatsområder, igangværende såvel som kommende med en længere tidshorisont. Samtidig anbefalede Bygge- og Teknikudvalget Økonomiforvaltningen, at den tværgående indsats for kommunens forvaltninger bliver international markedsføring af København. Økonomiudvalget har efterfølgende tiltrådt, at det tværgående bydækkende indsatsområde er "International Kommunikation om og Markedsføring af Københavns Kommune".

 I april 2004 nedsatte Bygge- og Teknikforvaltningen en projektgruppe for international handlingsplan med repræsentanter fra Bygge- og Teknikforvaltningens Sekretariat, Plan & Arkitektur, Byggeri & Bolig, Vej & Park, Parkering København, Københavns Kirkegårde samt Københavns Brandvæsen. Efter godkendelsen af handlingsplanen er projektgruppen overgået til en permanent international koordineringsgruppe med ansvar for en årlig rapportering af status for det internationale arbejde til Bygge- og Teknikudvalget. Desuden skal koordineringsgruppen forestå processen med en løbende vurdering og justering af den internationale handlingsplan. En evaluering og fokus for det internationale arbejde i Bygge- og Teknikudvalget i 2006 og 2007 behandles i Bygge- og Teknikudvalget primo 2006.

 

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

Implementering af International Handlingsplan for BTU:

 De enkelte forvaltningsenheder har ansvaret for aktiviteter, opfølgning og implementering af den internationale handlingsplan. Indsatsområder er blevet konkretiseret i aktiviteter med særlig fokus i 2004-2005 og øvrige aktiviteter med en længere tidshorisont. De enkelte forvaltningsenheders internationale aktiviteter er samlet i en fælles oversigt, "International Aktivitetsplan for Bygge- og Teknikforvaltningen", som indgår som bilag A til indstillingen.

Den samlede aktivitetsplan er et fælles værktøj til den løbende opfølgning og til overblik over fremdriften i aktiviteterne. I de første 6 måneder efter godkendelsen af handlingsplanen er der afholdt 3 møder i den internationale koordineringsgruppe. Arbejdet har primært drejet sig om at definere indsatsområder og udmønte dem i konkrete aktiviteter. Der er i samme periode afholdt 2 fagkonsultationer med Økonomiforvaltningens 10. kontor og 1 møde i kommunens centrale internationale koordineringsgruppe om det fælles tværgående indsatsområde.

Hovedindsatsområder og status for aktiviteter med særlig fokus i 2004-2005

Den internationale handlingsplan er bundet tæt sammen med udviklingen af Bygge- og Teknikforvaltningens og forvaltningsenhedernes virksomhedsplaner. Visionen for forvaltningens arbejde er, at København skal være en unik europæisk metropol. De overordnede strategiske temaer i virksomhedsplanen, som også udgør det overordnede fokus for det internationale arbejde i 2004 og 2005 er: Byens udvikling – Byens drift – Forretningsudvikling – Attraktiv arbejdsplads – Økonomi og resultater.

Målsætninger og indsatsområder, såvel igangværende som nye, er prioriteret under hovedoverskrifterne i den internationale strategi, "den lærende by", "den indflydelsesrige by" og "byen i vækst":

Den lærende by: Med henblik på at kunne udvikle byområder af internationalt format er der opstillet kvantificerede målsætninger om deltagelse i internationale projekter, ligesom projekter og indstillinger fremover skal redegøre for international inspiration. Generelt skal inddragelse af internationale erfaringer styrkes bl.a. gennem deltagelse i internationale netværk.

Internationale aktiviteter defineret i Bygge- og Teknikforvaltningens Virksomhedsplan 2004-2005 indgår med høj prioritet i den internationale handlingsplan med særlig fokus i 2004-2005. Det drejer sig om international inspiration til udvikling af unikke byområder af internationalt format, til bevaring og omdannelse af byområder med respekt for deres egenart, til renholdelses og vedligeholdelsesindsatsen og til udviklingen af bedre byrum. Ejerskabet til disse internationale aktiviteter er fastlagt, og opgaverne defineres i lokale handlingsplaner. Plan & Arkitektur og Vej & Park har internationale samarbejdspartnere i forbindelse med arkitektur og byplankonkurrencer og byrumshandlingsplanen. Vej & Park indgår i benchmarking med europæiske byer vedrørende renhold, vedligehold og cykelpolitik. Parkering København har gennemført en personaleudveksling med Stockholm med henblik på gensidig inspiration.    

Alle forvaltningsenheder indgår i internationale netværk af ældre eller nyere dato og med et længerevarende engagement. Det igangværende internationale samarbejde blev indarbejdet i handlingsplanen og indgår nu som en del af de øvrige indsatsområder med en længere tidshorisont. "Bygge- og Teknikforvaltningens Internationale Netværk" indgår som bilag B til indstillingen. 

 

Den indflydelsesrige by: Strategiens målsætning om at København skal være ledende i samarbejdet med andre storbyer går igen i handlingsplanen. Der opstilles mål om indsatser over for specifikke europæiske lovgivningsinitiativer. Desuden lægges der vægt på arbejdet i Eurocities.

Planlagte aktiviteter vedrørende påvirkning af EU regelsæt og standarder vil der blive arbejdet med i samarbejde med de internationale fagkonsulenter fra kommunens Bruxelles kontor. Forvaltningen har taget lederskab som lead-partner i et Interreg. IIIA projekt "Bæredygtig Mobilitet i Øresundsregionen". Desuden er der taget initiativer til værtskab for en række internationale møder: Vej & Parks afholdelse af årsmøde i EU-netværket Access/nu Mobility Forum i oktober 2005 og workshop om bæredygtig mobilitet samt Parkering Københavns initiativ til en Nordisk Parkeringskonference i 2006.

Byen i vækst: Her satses bl.a. på udviklingen af fremtidens storbybolig. Desuden lægges der op til en tværgående indsats for at markedsføre København som en international storby med fokus på byens særpræg. Konkret peges på en profilering af København som arkitekturby og moderne miljøbevidst storby og som Europas cykelby. Markedsføringen vil ske gennem kommunens hjemmeside, tidsskrifter, konferencer, events samt ved synlighed i internationale netværk.

Markedsføring af København foregår gennem deltagelse i internationale konferencer. I år afholdes i København Den Europæiske Byplanbiennale i 2005, City Living – Living City i juni og Index 2005 med uddeling af international designpris i september. I Byplanbiennalen bidrager forvaltningen og Copenhagen X med præsentation af Københavns Byrumshandlingsplan og Cykelpolitik. I forbindelse med I ndex 2005 vil der overfor internationale gæster være mulighed for at markedsføre København som moderne miljøbevidst storby gennem information om miljøtrafikuge og bilfri dage, som er sammenfaldende med Index 2005.

Som led i den tværgående bydækkende indsats vedrørende kommunikation og markedsføring vil forvaltningen indgå et samarbejde med Økonomiforvaltningen om tilvejebringelse af engelsksproget informations- og projektmateriale. I 2005 vil forvaltningen prioritere at udvikle en engelsksproget hjemmeside med informationer om de enkelte forvaltningsenheders kerneområder og med summary af udvalgte projekter. Oversættelse af væsentlige projekter til engelsk vil ske løbende.

København har i år indgået samarbejdsaftale med Paris. Forvaltningen vil udbygge dette samarbejde på cykel- og parkeringsområdet.

 

Opfølgning

Bygge- og Teknikforvaltningens internationale koordineringsgruppe deltager i Økonomiforvaltningens Bypolitikseminar for at bidrage til udviklingen af en bypolitik og med henblik på en udbredelse af diskussionen til de enkelte forvaltningsenheder i Bygge- og Teknikforvaltningen. Bypolitik overvejes som et fælles BTF-fokusområde for international læring på tværs af forvaltningsenhederne i 2006.

De enkelte forvaltningsenheder vil i løbet af efteråret bidrage med input til evaluering af indsatsområder og aktiviteter og med forslag til nye fokusområder for den følgende handlingsplanperiode 2006-2007.  En evaluering og fokus for det internationale arbejde i Bygge- og Teknikudvalget i 2006 og 2007 behandles i Bygge- og Teknikudvalget primo 2006.

  

Økonomi

Den internationale handlingsplan har ikke økonomiske konsekvenser. Det internationale arbejde er en integreret del af de øvrige aktiviteter uden en væsentlig tilførelse af ressourcer specielt til den internationale del. Som udgangspunkt afsætter de enkelte forvaltningsenheder ressourcer til internationale aktiviteter.

 

Andre konsekvenser

Processen vedrørende implementering af den internationale handlingsplan bidrager til at tænke international inspiration ind i igangværende og kommende projekter med henblik på en kvalificering af forvaltningens arbejde.

 

BILAG VEDLAGT

Bilag A: International Aktivitetsplan for Bygge- og Teknikforvaltningen.

Bilag B: Bygge- og Teknikforvaltningens Internationale Netværk.

 

 

Mette Lis Andersen


 

Til top