Mødedato: 09.04.2003, kl. 14:00

Overtagelse af grundejernes renholdelsesopgave på fortove

Overtagelse af grundejernes renholdelsesopgave på fortove

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 9. april 2003

 

Sager til beslutning

6. Overtagelse af grundejernes renholdelsesopgave på fortove

BTU 171/2003 J.nr. 21180.0009/03

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,

at forvaltningens forslag om - med virkning fra 1. april 2004 - at overtage grundejernes renholdelsesopgave på fortovene i Indre By samt på fortovene på forretningsgaderne i brokvartererne, jf. bilag 1, sendes til høring hos relevante parter, hvorefter sagen på ny forelægges for Bygge- og Teknikudvalget

 

RESUME

En kvalitetsundersøgelse af renholdelsen i København, (resuméet er vedlagt som bilag 5) viser bl.a., at niveauet af renholdelsen af fortovene er for dårlig. Forpligtelsen til renhold af fortove påhviler grundejerne. For at fortsætte processen med at gøre København til en renere by, foreslår Vej & Park, at den eksisterende ordning i Indre By udvides. Det betyder, at kommunen overtager udførelsen af de opgaver vedrørende renholdelse af de offentlige fortove, der påhviler grundejerne i hele Indre By og på forretningsgaderne i brokvartererne samt, at der som betaling herfor opkræves et årligt vederlag af grundejerne. Der er ikke tale om overtagelse af vinterrenholdelsen.

Hjemmelen til at overtage opgaverne findes i § 10 i Lov om vintervedligeholdelse og renholdelse af veje, jf. lovbekendtgørelse nr. 714 af 11. september 1997. Loven giver vejbestyrelsen hjemmel til at træffe beslutning om - også imod grundejerens ønske - at grundejerens pligter efter loven helt eller delvist udføres af vejbestyrelsen på grundejerens regning, eventuelt i form af et fast årligt vederlag.

Prisen for den private grundejer fastsættes til h.h.v. 220 kr., og 110 kr. pr. m² afhængig af renholdelsesfrekvensen. Prisen er baseret på et tilbud fra den eksisterende entreprenør.

Forslaget om udvidelse af ordningen vil betyde, at alle fortove i Indre By samt fortovene på forretningsgaderne i brokvartererne bliver omfattet af ordningen.

Som bilag 3 vedlægges oversigtskort. Dette vedlægges samtidig til gennemsyn som bilag B, i A3-format

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Kvalitetsvurdering

I efteråret 2000 gennemførte forvaltningen en større kvalitetsundersøgelse om renholdelsen i København. Resuméet er vedlagt som bilag 5.

Hovedformålet med denne undersøgelse var at bidrage til udvikling, og forbedring af renholdelsesstandarden, og dermed i højere grad at imødekomme borgernes krav og forventninger.

Undersøgelsen omfattede bl.a. en systematisk registrering af renholdelsesstandarden på alle byens gader over en periode på ca. 4 måneder. Endvidere blev der gennemført en undersøgelse af borgeres, forretningsdrivendes, og entreprenørers synspunkter.

Resultatet af disse undersøgelser er dokumenteret i rapporten "Renholdelsesprojekt" december 2000, udarbejdet af Vej & Park i samarbejde med konsulentfirmaet PriceWaterHouseCoopers. Rapporten er vedlagt til gennemsyn som bilag A.

Undersøgelsen mundede ud i konkrete forslag til en ny måde at organisere renholdelsen på. Vej & Park har efterfølgende fulgt op på rapportens anbefalinger, og den væsentligste ændring er, at renhold nu er udbudt på funktionskrav, og ikke som tidligere på tilstandskrav. Det betyder, at Vej & Park for de enkelte renholdelsesaktiviteter klart har beskrevet hyppighed (tidspunkter og/eller interval) for hver vejstrækning. Denne ændring har medført en klar forbedring af renholdelseskvaliteten i byen.

En anden væsentlig anbefaling fra renholdelsesrapporten var at øge tilsynet med entreprenørernes arbejde. Vej & Park har på dette område foretaget organisatoriske ændringer, der har betydet, at der i dag er bedre styr på at efterse, om kvaliteten af de ydelser, som leveres, lever op til de krav, der er stillet i henhold til kontrakterne med entreprenørerne.

Det øgede tilsyn har også betydet, at forvaltningen har fået et bedre overblik over, hvor indsatsen på renholdelsesområdet bør øges. Renholdelsen af vejbaner og cykelstier er på et acceptabelt niveau, mens kvaliteten og dermed niveauet af renholdelsen af fortovene er for dårlig. Ud over at overtage renholdelsesopgaven på fortovene arbejder Vej & Park sideløbende med at vurdere, hvor der er behov for yderligere affaldsspande eller behov for at øge tømningsfrekvensen for affaldsspandene. Konsekvensen af disse vurderinger føres ud i livet i takt med, at der skabes budgetmæssig dækning.

 

Den ringe renholdelsesstandard på fortovene er med til at forringe oplevelsen af et ellers fornuftigt renholdelsesniveau generelt på veje og pladser. Dette billede understøttes af det kvalitetsregnskab, som Vej & Park fik udarbejdet i 2002. Af kvalitetsregnskabet fremgår, at renholdelsen af vejbanerne opnår karakteren 8,7, renholdelsen af cykelstierne opnår karakteren 8,2 mens renholdelsen af fortovene kun opnår karakteren 7,6 – efter 13-skalaen. Kvalitetsregnskabet er vedlagt som bilag 3.

Forslag

Hverken Københavns Kommune eller grundejerne kan være tilfredse med fortovenes mangelfulde renholdelse, og det er Vej & Parks opfattelse, at både kommunen og grundejerne vil have stor fordel af, at København generelt er kendt som en "ren by".

Vej & Park indstiller derfor, at Vej & Park som vejbestyrelse overtager udførelsen af de opgaver, der påhviler grundejerne vedrørende renholdelse af de offentlige fortove på de udvalgte strækninger og, at der som betaling herfor opkræves et årligt vederlag af grundejerne. Der er alene tale om almindelige renholdelsesopgaver, og ikke tale om overtagelse af grundejernes vinterrenholdelsesopgaver på fortovene.

Tidligere beslutninger om overtagelse af opgaven

Der er ikke tale om en ny ordning, men alene om en udvidelse af, hvilke arealer og strækninger, der er omfattet af ordningen.

  • Ifølge notat fra magistratens 4. afdeling af maj 1992 samt borgmesterbrev af 1. juni 1992 er følgende gågadestrækninger omfattet af ordningen: Frederiksberggade, Gammeltorv, Nytorv, Nygade, Vimmelskaftet, Amagertorv, Østergade, Købmagergade, Kultorvet, gågadedelen af Frederiksborggade, Rosengården, Fiolstræde, Store Kannikestræde og Gråbrødretorv. Ordningen trådte i kraft den 1. juli 1992.
  • Ved borgmesterbrev af 27. juni 1995 blev følgende gader omfattet af ordningen: Gothersgade (fra Kongens Nytorv til Kronprinsessegade), Ny Adelgade, Grønnegade (fra Ny Østergade til Gothersgade), Christian IX's gade nr. 8 og 10 samt Ny Østergade (fra nr. 8 til og med nr. 34). Ordningen trådte i kraft den 1 . august 1995.
    Ved borgmesterbrev af 8. august 1996 blev følgende gader omfattet af ordningen: Gammeltorv/Nytorv, Kompagnistræde, Læderstræde, Gammel Strand, Højbro Plads, Skindergade fra 1 til 10 og Kongens Nytorv.

For disse områder er der tale om udførelsen af både almindelige renholdelsesopgaver samt vinterrenholdelse.

Hjemmelsgrundlag

Hjemmelen til at overtage opgaverne findes i § 10 i lov om vintervedligeholdelse og renholdelse af veje, jf. lovbekendtgørelse nr. 432 af 31. maj 1991. Loven giver vejbestyrelsen hjemmel til at træffe beslutning om - også imod grundejerens ønske - at grundejerens pligter efter loven helt eller delvist udføres af vejbestyrelsen på grundejerens regning, eventuelt i form af et fast årligt vederlag. Fordelingen af udgifterne fordeles mellem grundejerne efter vejbestyrelsens beslutning.

Opgavens omfang og indhold

Det er en forudsætning for en praktisk tilrettelæggelse af den renholdelse, som foreslås overtaget fra de private grundejere, at denne svarer til den renholdelse, som i øvrigt foretages i området. Dette vil også gøre renholdelsen så billig som mulig for grundejerne, da opgaveløsningen blot bliver en del af løsningen af den generelle renholdelsesopgave.

På nuværende tidspunkt, d.v.s. inden for de gældende kontrakter, vil renholdelsen have følgende indhold:

Der er forudsat to kategorier af fortove: Kategori A og kategori B. Renholdelsen i kategori A betyder, at der foretages fejning to gange om dagen, mens renholdelsen i kategori B betyder, at der foretages fejning én gang om dagen. For begge kategoriers vedkommende gælder det alle ugens 7 dage.

Den vedlagte vejfortegnelse, bilag 1, viser, hvilke veje der er i kategori A, og hvilke der er i kategori B. Under kategorien "Lilla fortove" er det oplyst, hvor mange m2 fortov, der henhører under hver vej, og som kommunen fremover ønsker at varetage renholdelsen af. Der er i fortegnelsen tale om et skønnet antal m2.

Betaling

For de eksisterende ordninger betales der mellem 380 kr. – 500 kr. pr. meter facade pr. år ekskl. moms. Ordningen administreres af R98, og betalingen opkræves via ejendomsskatterne.

For de gadestrækninger, som her indstilles omfattet af ordningen, vil udgiften pr. m2 fortovsareal blive mellem 220 kr. (kategori A) og 110 kr. (kategori B). Differencen mellem priserne efter den gamle, og den nye ordning skyldes forskellen på en pris pr. løbende meter facade, og pr. m2 fortovsareal. Når det foreslås at anvende m2 fortovsareal skyldes det de store forskelle på fortovenes bredde, hvorved betaling pr. løbende meter facade kan medføre en stor forskelsbehandling af den enkelte grundejer.

Såfremt indstillingen tiltrædes, vil der blive foretaget opmålinger af samtlige grundejeres fortove, så BTU kan fastlægge en ensartet betalingsordning for de eksisterende ordninger, og den nye ordning således, at prisen pr. m2 af fortovsarealet for den samme opgave bliver ens.

Administration af ordningen

Ordningen administreres af Vej & Park som driftsherre i et tæt samarbejde med entreprenøren, der gør rent på strækningen, dette er pt. KTK og R98. Entreprenøren udfører de praktiske funktioner, herunder vedligeholdelsen af de nødvendige registre, og udarbejdelse af generelle tilbudsgrundlag. R98 står for salgsarbejdet samt registreringer, og opkrævninger overfor kunderne. De fleste opkrævninger sker over ejendomsskattebilletten. De opgaver, som på denne måde overtages, vil blive indarbejdet i de renholdelseskontrakter, som er gældende for det pågældende geografiske område. Det betyder, at den entreprenør, som varetager de øvrige renholdelsesopgaver også varetager denne. I forbindelse med kontraktindgåelse ved en licitation gives der særskilt tilbud på denne opgave således, at de faktiske omkostninger kan opgøres, og regning fremsendes til grundejerne. KTK er i dag entreprenør på alle de foreslåede strækninger.

Økonomi

Ordningen forudsættes at være udgiftsneutral for Bygge- og Teknikforvaltningen.

Miljøvurdering

Der er ingen miljøkonsekvenser.

Høring

Vej & Park har siden renholdelsesprojektets gennemførelse haft kontakt med de relevante grundejerforeninger med henblik på at kunne indgå en frivillig aftale om overtagelse af de private grundejeres renholdelsesopgaver. I den forbindelse har Vej & Park fremsendt et konkret tilbud, som grundejerforeningerne har sagt nej til. Høringssvaret vedlægges som bilag 4.

Såfremt udvalget kan godkende forvaltningens anbefalinger i indstillingen, vil forvaltningen foretage høring af Ejendomsforeningen Danmark, Ejerlejlighedsforeningernes Landsforening, Fællesforeningen af grundejere, City Centerforeningen og Københavns Handelsstandsforening. Efter høringen vil sagen på ny blive forelagt for Bygge- og Teknikudvalget til beslutning, og forelæggelse for Borgerrepræsentationen.

BILAG VEDLAGT

1. Vejfortegnelse.

2. Oversigtskort.

3. Kvalitetsregnskab.

4. Svar på forslag til aftale.

5. Resumé - Renholdsundersøgelse 2000.

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

  1. Renholdsundersøgelse 2000.
  2. Oversigtskort i A3-format.

 

Ole Bach

 

Til top