Mødedato: 08.12.2004, kl. 13:00

Fleksible Udlejningsaftaler - evaluering, forlængelse og nye aftaler

Fleksible Udlejningsaftaler - evaluering, forlængelse og nye aftaler

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 8. december 2004

 

 

Sager til beslutning

 

16.      Fleksible Udlejningsaftaler - evaluering, forlængelse og nye aftaler

 

BTU 579/2004  J.nr. 408.0002/03

 

 < /o:p>

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender, at Bygge- og Teknikforvaltningen bemyndiges til

 

at indgå aftaler med AKB og Lejerbo om fleksibel udlejning af de almene familieboliger for perioden 1. januar 2005 – 31. december 2006 samt udlejning af seniorbofællesskaberne i Havnestaden.

at forlænge og indenfor rammerne af hidtidig praksis evt. justere de indgåede aftaler med FSB om fleksibel udlejning i 9 boligafdelinger i Nordvestkvarteret herunder Degnegården samt i Lundevænget i endnu en periode på indtil 4 år – Lundevænget dog kun til udgangen af 2006.

at forlænge den indgåede aftale med De Vanføres Boligselskab for Københavns kommune om fleksibel udlejning af 60 små etrums-boliger i afdeling 1 og 16 torumsboliger i afdeling 3 og 4 i endnu en periode på indtil 4 år, men med mulighed for inden da at suspendere aftalen helt eller delvist i det omfang, der indgås aftale om ommærkning af en del af boligerne i afdeling 1. 

at ændre de med KSB og FB indgåede aftaler om fleksibel udlejning, således at de nyistandsatte hybler i Hørgården I og II samt Remisevænget Øst og Nord ved senere udlejninger følger de for førstegangsudlejningen vedtagne retningslinier.

at indgå aftale indenfor rammerne af hidtidig praksis med VIBO om en ny fleksibel udlejningsaftale, som kan bidrage til at tiltrække en bredere kreds af boligsøgende, idet aftalens omfang og præcise indhold fastlægges ved forhandlinger med VIBO.

 

 

RESUME

De nyopførte almene boliger i Havnestaden foreslås udlejet efter nærmere angivne kriterier, som fastlægges ved aftaler med henholdsvis Lejerbo og AKB. Der indgås dels en fleksibel udlejningsaftale i.h.t. almenboliglovens § 60 og dels en aftale i.h.t. almenboliglovens § 51a om udlejning af seniorbofællesskaberne, med hvert af de to selskaber.

Tre fleksible udlejningsaftaler udløber ved årets udgang. Det drejer sig for det første om to aftaler med FSB om udlejningen i 9 boligafdelinger i Nordvestkvarteret herunder særordningen for 16 boliger i afdeling Degnegården. De foreslås begge forlænget evt. med en mindre justering med henblik på at øge den forholdsmæssige andel af fleksible udlejninger efter nærmere drøftelse med selskabet.

For det andet gælder det to aftaler indgået med henholdsvis VIBO og De Vanføres Boligselskab for Københavns kommune. DVB's aftale foreslås umiddelbart forlænget i en ny periode på 4 år, men med det forbehold, at den kan suspenderes på et tidligere tidspunkt i det omfang, der indgås aftale om ommærkning af en del af boligerne til familieboliger. VIBO har besluttet ikke at videreføre den fleksible udlejningsaftale, da man ikke finder at effekten står mål med de ressourcer, der er forbundet med at administrere ordningen. Der har på 1 ½ år været 333 udlejninger heraf 33 udlejninger efter fleksible kriterier. Forvaltningen finder det imidlertid betænkeligt at lade den fleksible udlejningsaftale bortfalde, uden at den erstattes af en ny, henset til at beboersammensætningen ikke er mindre ensidig end i sektoren generelt. Der er således en højere andel af kontanthjælpsmodtagere og beboere af udenlandsk herkomst end gennemsnitligt i alle almene afdelinger.

Det foreslås derfor, at forvaltningen bemyndiges til at indgå aftale med VIBO om en ny fleksibel udlejningsaftale, som kan bidrage til at tiltrække en bredere kreds af boligsøgende, idet aftalens omfang og præcise indhold fastlægges indenfor rammerne af hidtidig praksis ved forhandlinger med VIBO. 

Den med FSB indgåede fleksible udlejningsaftale om udlejning af 18 boliger i afdeling Lundevænget til lokale par, hvoraf mindst den ene er under uddannelse foreslås forlænget i 9 måneder frem til udgangen af 2006 med henblik på, at den endelige evaluering kan foregå i 4. kvartal 2006 samtidig med evalueringen af en lang række andre fleksible udlejningsaftaler.

De med KSB og FB indgåede aftaler foreslås videreført i resten af perioden med den ændring, at reglerne om førstegangsudlejning af de ombyggede hybler i Hørgården I og II samt Remisevænget Nord og Øst opretholdes ved senere udlejninger. Det betyder bl.a. at kommunen opgiver sin anvisningsret, hvilket Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har accepteret som led i partnerskabsbestræbelserne på at give området et samlet løft.


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Borgerrepræsentationen godkendte i mødet den 12. juni 2002 (BR 330/02) et forsøgsprojekt med blandede ejerformer i Havnestaden omfattende 160 boliger, heraf 90 almene, alle opført af en privat bygherre som nøglefærdigt byggeri i et partnerskab med boligselskaberne AKB og Lejerbo. Af støtteindstillingen fremgik bl.a., at der vil blive etableret særskilte ventelister for bebyggelsens almene medejerboliger og bofællesskaberne, og at en selvstændig indstilling om udlejningsforsøg efter en nærmere afklaring af den kommunale anvisningsret – vil blive forelagt Bygge- og Teknikudvalget. Der foreligger nu udkast til fleksible udlejningsaftaler og aftaler om udlejning af bofællesskaberne, som hermed forelægges til Bygge- og Teknikudvalgets godkendelse, jfr. nedenfor under pkt. A.

Kommunen har tidligere indgået fleksible udlejningsaftaler med FSB, VIBO og De Vanføres Boligselskab for København (DVB), som udløber ved årsskiftet, og der skal inden da tages stilling til en evt. forlængelse, jfr. nedenfor under pkt. B.

Der er endvidere indgået aftale med FSB om udlejning af 18 boliger i afdeling Lundevænget, som forudsætter, at forvaltningen inden årets udgang forelægger en midtvejsevaluering for Bygge- og Teknikudvalget, jfr. nedenfor under pkt. C.

K SB og FB har ansøgt om, at de vedtagne retningslinier for førstegangsudlejningen af de 150 ombyggede hybler i Remisevænget Nord og Øst og samt Hørgården I og II skal gælde også ved senere udlejninger frem til udgangen af 2006, hvilket indebærer at ventelisteudlejningen begrænses til 10 %, og at kommunen ikke gør brug af anvisningsretten, jfr. nedenfor under pkt. D

 

A: Udlejningsaftaler for nybyggerierne i Havnestaden

De 90 nyopførte almene boliger i Havnestaden, som er erhvervet af AKB og Lejerbo, fordeler sig på 30 almene familieboliger, 30 almene medejerboliger og 2 seniorbofællesskaber med hver 15 almene seniorboliger:

 

AKB afdeling 1802 "Havnestaden":

15 almene familieboliger

15 medejerboliger 

 

AKB afdeling 1803 "Havnestadens Bofællesskab":

15 seniorboliger i et bofællesskab

 

Lejerbo afdeling 536-1"Havnestaden":

15 almene familieboliger

15 medejerboliger 

 

Lejerbo afdeling 536-0 "Havnestadens Bofællesskab":

15 seniorboliger i et bofællesskab

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har den 4. maj 2004 tilkendegivet, at forvaltningen er enig i, at seniorbofællesskabet ikke er undergivet gældende aftaler om kommunal anvisningsret. For så vidt angår de øvrige almene familieboliger og medejerboligerne har Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen konkret fraskrevet sig anvisningsretten til hver 3. bolig i en periode på 5 år, hvorefter aftalen skal genforhandles.

AKB og Lejerbo har herefter hver især fremsendt forslag til aftaler om udlejning af de almene senior- og familieboliger, idet medejerboligerne foreslås udlejet efter anciennitet på en særskilt oprettet venteliste.

a)       Aftaler om fleksibel udlejning i.h.t. almenboliglovens § 60.

Der foreslås indgået aftaler om fleksibel udlejning i.h.t. almenboliglovens § 60 med hvert af de to boligselskaber – i første omgang for perioden 1. januar 2005 – 31. december 2006, således at evalueringen kan foretages samtidig med selskabernes øvrige udlejningsaftaler. I denne periode gør kommunen som nævnt ikke brug af anvisningsretten til hver 3. bolig, men hver 9. bolig skal stilles til rådighed for genhusningsopgaver i forbindelse med byfornyelsen og 10 % af afdelingens boliger skal udlejes efter almindelige ventelisteregler. Principperne for udlejning af "resten" er forskellige i de to selskaber:

AKB afdeling 1802 "Havnestaden" – 15 boliger

AKB ønsker i størst muligt omfang at udleje efter fleksible kriterier, indenfor følgende temaer, som kendes fra andre udlejningsaftaler med AKB:

·      Grøn anvisning (tilflyttere til København)

     Boligsøgende, som har eller bliver tilbudt arbejde eller uddannelse i Københavns Kommune, og som ønsker at tilflytte kommunen

·      Seniorer

     Personer/familier (over 50 år) i kommunen, der i tide ønsker at flytte til en bolig, der er mere egnet som ramme om et liv som ældre, eller som ønsker at flytte nærmere til familie og slægtninge

·      Skil smisseramte

     i Københavns Kommune, der af sociale eller beskæftigelsesmæssige årsager har behov for hurtig boliganvisning.

·      Unge i kommunen

     der kan dokumentere start på faglig uddannelse eller start på arbejde, og som ønsker at flytte hjemmefra.

·      Tilknytning

Familier, der har tilknytning til Islands Brygge, f.eks. er opvokset i området.

 

Prioriteringen af kriterierne indbyrdes tager udgangspunkt i lejlighedens størrelse sammenholdt med de boligsøgendes behov. Den fleksible udlejning respekterer hver anden gang oprykning i egen afdeling. Oprykningsretten mellem afdelinger suspenderes helt, når der udlejes efter de fleksible kriterier. Der gives mulighed for at dispensere fra børnefamiliernes fortrinsret ved udlejning af 4-rumsboliger efter fleksible kriterier og ved oprykning i egen afdeling.

 

Lejerbo afdeling 536-1"Havnestaden":

Lejerbo har ønsket at udleje 1/3 af boligerne efter almindelige ventelisteregler dog således, at oprykningsretten mellem afdelinger fraviges hver anden gang. De sidste 2/3 ønskes udlejet efter princippet om "grøn anvisning" til ansøgere med bopæl udenfor København og Frederiksberg, som kan dokumentere arbejde i Københavns Kommune. Der kan dispenseres fra børnefamiliernes fortrinsret ved fleksibel udlejning.

b)       Aftaler i.h.t. almenboliglovens § 51a om udlejning af bofællesskaberne 

Selskaberne har indsendt forslag til aftaler i.h.t. § 51a om udlejning af de boliger, der indgår i bofællesskaberne. Aftalerne er i alt væsentligt enslydende. Der skal laves en særlig venteliste, og boligerne foreslås herefter udlejet som udgangspunkt efter anciennitet med mulighed for intern oprykning indenfor bofællesskabet, men således at ansøgeren ved indflytningen skal være fyldt 50 år og være uden hjemmeboende børn. Det skal herudover tilstræbes, at mindst 1/3 af beboerne er under 66 år ved indflytningen, og at der er en ligelig fordeling af begge køn og en harmonisk beboersammensætning. AKB har et yderligere vilkår om, at det skal tilstræbes, at der ikke bliver anvist boliger til personer, der er i familie med nuværende beboere i bofællesskabet. Aftalerne indeholder endvidere bestemmelser om nedsættelse af et boligtilbudsudvalg m.v. Det foreslås, at forvaltningen bemyndiges til at indgå aftaler med de to selskaber indenfor rammerne af de skitserede vilkår.

 

B: Evaluering af forsøg, der udløber med udgangen af 2004.

1. FSB – ni boligafdelinger i Nordvestkvarteret heriblandt Degnegården.

Aftalen omfatter 9 FSB afdelinger opført i perioden 1930 – 1950 i Københavns Nordvestkvarter med tilsammen 2.657 boliger, heraf 53 % små et- og torumsboliger. Der er indgået en generel aftale om udlejning af hver 3. bolig efter fleksible kriterier, der giver seniorer fortrinsret til et- og torumsboliger i stueetagen og på 1. sal, mens unge uddannelsessøgende gives fortrinsret til et- og torumsboliger beliggende højere end 1. sal. Herudover tilgodeses personer, der ønsker at flytte sammen som naboer eller over/underboere og samtidig frigiver en anden bolig. Herudover er der indgået en særlig aftale vedrørende 16 boliger i afdeling Degnegården som udlejes til seniorer, der er fyldt 55 år og ikke længere har hjemmeboende børn. Ansøgerne skal i deres arbejdsliv have arbejdet kunstnerisk kreativt og socialt med samfundsrelaterede opgaver og være indstillet på at fortsætte hermed i den 3. alder, ligesom de skal være indstillet på at deltage i fællesaktiviteter.

FSB oplyser, at der i 2003 har været 300 udlejninger i de 9 afdelinger heraf 41 udlejninger efter fleksible kriterier, hvoraf 22 er udlejet til unge studerende og 16 til seniorer over 60 år. De sidste 3 er seniorer, som i.h.t. særaftalen er indflyttet i Degnegårdens "ollekolle". At andelen af udlejninger efter de særlige kriterier er så forholdsvis lille i forhold til det samlede antal udlejninger skal ses i lyset af, at de studerendes og seniorernes fortrinsret efter den generelle aftale kun gælder i forhold til et- og torumsboliger.

Der er nærmere redegjort for udlejningen i bilag 1.

FSB konstaterer, at der er tale om en meget langsom ændring af beboersammensætningen, men ønsker at forlænge aftalerne i endnu en periode på 4 år. Selskabet er i den forbindelse indstillet på, at drøfte en evt. justering af aftalen, med henblik på at øge andelen af udlejninger efter fleksible kriterier, hvilket forvaltningen kan anbefale.

 

2. VIBO – alle afdelinger omfattende 2.635 boliger

Der er i forlængelse af Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 4. december 2002 (BTU 587/2002) indgået aftale med Boligforeningen VIBO om udlejning af hver 3. ledige bolig efter fleksible kriterier, som tilgodeser personer, der i kraft af arbejde eller uddannelse har særlig tilknytning til kommunen, samt seniorer, der i forvejen har bopæl i kommunen, men hvor boligen ikke modsvarer deres aktuelle behov. De fleksible kriterier respekterer dog intern oprykning. Aftalen udløber med udgangen af 2004, og det var forudsat at VIBO inden da skulle have gennemført en evaluering til brug for overvejelserne om en evt. forlængelse af aftalen. Der henvises til vedlagte bilag 2.

Målet med den fleksible udlejningsaftale har været at rekruttere flere beboere i arbejde eller under uddannelse for herved at opnå en bedre balance i beboersammensætningen. Der har i perioden 1. januar 2003 til og med 2. kvartal 2004 (6 kvartaler) været 333 udlejninger heraf 33 udlejninger efter fleksible kriterier, hvoraf 26 er tildelt personer i arbejde, 1 er tildelt en uddannelsessøgende og 6 er udlejet til ældre, som i forvejen havde bopæl i kommunen men ændret boligbehov.

Det er således kun 10 % af de boliger, der har været ledige i perioden, som er udlejet efter de fleksible kriterier. Dette skyldes, at den interne oprykningsret ifølge aftalen går forud for den fleksible udlejning. 

VIBO har besluttet ikke at videreføre den fleksible udlejningsaftale, da man ikke finder, at effekten står mål med de ressourcer, der er forbundet med at administrere ordningen. Forvaltningen finder det imidlertid betænkeligt at lade den fleksible udlejningsaftale bortfalde, uden at den erstattes af en ny, idet beboersammensætningen i VIBO's afdelinger ikke er mindre ensidig end i sektoren generelt. Der er således en højere andel af kontanthjælpsmodtagere og beboere af udenlandsk herkomst end gennemsnitligt i alle almene afdelinger. Det foreslås derfor, at forvaltningen bemyndiges til at indgå aftale med VIBO om en ny fleksibel udlejningsaftale, som kan bidrage til at tiltrække en bredere kreds af boligsøgende, idet aftalens omfang og præcise indhold fastlægges indenfor rammerne af hidtidig praksis ved forhandlinger med VIBO.

 

3. De Vanføres Boligselskab for København

Der er i.h.t. Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 25. oktober 2000 (BTU 461/2000) indgået aftale med De Vanføres Boligselskab for Københavns Kommune (DVB) om fleksibel udlejning af 60 etrumsboliger i Kollektivhuset på Hans Knudsens Plads (afdeling 1) og 16 torumsboliger i afdelingerne 3 og 4, jfr. vedlagte bilag 3, hvori der er redegjort mere indgående for aftalen og udlejningen i den periode, den har været gældende.  Aftalen tilgodeser i afdeling 1 unge uddannelsessøgende og unge med fysiske handicap. I afdeling 3 og 4 gives fortrinsret til to-rumsboligerne for hjemmeboende børn eller andre med familiemæssig tilknytning i direkte linie til de nuværende beboere i afdelingerne.

Boligkontoret Danmark har på vegne af DVB ansøgt om at få aftalen forlænget i yderligere 4 år, da man har positive erfaringer med udlejningen i den foregående periode. Hertil bemærkes, at De Vanføres Boligselskab for København i anden forbindelse har forpligtet sig til i forbindelse med nyopførelsen af 25 boliger i Skolegade at ommærke 50 små almene familieboliger til ungdomsboliger. Selskabet har i den forbindelse foreslået at lade ommærkningerne omfatte netop et-rumsboligerne i afdeling 1. Forhandlingerne herom, er endnu ikke afsluttet, hvorfor det foreslås, at forvaltningen gives bemyndigelse til at forlænge aftalen i en ny periode på indtil 4 år, men med en klausul om, at aftalen suspenderes helt eller delvist i det omfang, der senere indgås aftale om ommærkning af en del af boligerne.

 

Generelle erfaringer med fleksibel udlejning i 2003 – statistisk analyse

Københavns Kommunes statistiske kontor har fra 8 boligselskaber modtaget indberetning om indflytningen i 2003. Indberetningerne omfatter 2.696 flytninger i afdelinger med 30.747 boliger, heraf 314 fleksible udlejninger. En sammenligning af de fleksible udlejninger med øvrige udlejninger giver følgende resultat:

 

 

Fleksibel udlejning

Kommunal anvisning

Venteliste m.v.

(incl. bytte og genhusning)

Indvandrere og efterkommere

37,2 %

53,5 %

37,9 %

Dansk herkomst

62,8 %

46,5 %

62,1 %

Kontanthjælpsmodtagere

I pct. af 18-66 årige

18,2 %

79,8 %

29,0 %

Førtidspensionister i pct. af 25 – 66 årige

2,4 %

10,4 %

6,9 %

Børn 0 – 17 år

15,4 %

32,3 %

25,5 %

Unge 18 – 29 år

48,4 %

23,3 %

32,1 %

Ældre 65 +

3,6 %

0,2 %

2,3 %

Antal lejemål

314

757

1625

     

Som det fremgår, er der ikke grundlag for at antage, at de fleksible udlejningsaftaler bliver brugt til at diskriminere på grund af etnisk herkomst. Omvendt bekræfter analysen, at fleksibel udlejning – selv om det på grund af de lave fraflytningsprocenter går langsomt - kan bidrage til at tiltrække beboere fra et større udsnit af befolkningen heriblandt navnlig unge i aldersgruppen 18 – 29 år og personer med tilknytning til arbejdsmarkedet.

 

C: Midtvejsevaluering af fleksibel udlejning i FSB's afdeling Lundevænget. 

Aftalen, der efter beslutning i Bygge- og Teknikudvalgets møde den 20. marts 2002 (BTU 112/2002) er indgået for perioden 1. april 2002 til 1. april 2006 går ud på, at 18 lejligheder i 3 opgange i afdeling Lundevænget udlejes til unge lokale par (postnummer 2100 København Ø), hvoraf den ene eller begge er under uddannelse. FSB oplyser, at der foreløbig er udlejet 2 boliger til målgruppen. Den lave fraflytningsprocent betyder således også her, at resultaterne først rigtig viser sig på meget lang sigt.

Aftalen foreslås forlænget med 9 måneder til udgangen af 2006, med henblik på at den endelige evaluering kan ske samtidig med evalueringen af en lang række andre fleksible udlejningsaftaler.

 

D: Ændringer i bestående aftaler med KSB og FB

Der er i.h.t. Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 4. december 2002 (BTU 587/2002) indgået aftaler med FB og KSB for perioden 1. januar 2003 til 31. december 2006. Aftalerne, der følger samme principper, indeholder særlige retningslinier for førstegangsudlejningen af de 150 ombyggede hybler i Hørgården og Remisevænget Øst og Nord. Hyblerne var ved førstegangsindflytningen friholdt for kommunal anvisning og skulle ifølge aftalen udlejes med fortrinsret for egne lejere fra det fælles udlejningsområde, som i FB består af Remisevænget Vest, Øst og Nord og i KSB består af Hørgården 1 og 2. Bortset fra de 10 pct., som efter reglerne altid skal udlejes efter venteliste, skulle resten udlejes efter kriterier, der tilgodeser boligsøgende med job i lokalområdet og studerende efter nærmere angivne retningslinier. Det var forudsat, at hyblerne ved senere udlejninger skulle følge aftalens bestemmelser for de øvrige boliger i henholdsvis Remisevængerne og Hørgården I og II, hvor hovedprincipperne er 1/3 kommunal anvisning, 1/3 ventelisteudlejning og 1/3 fleksibel udlejning. 

Fællesadministrationen 3B har imidlertid ved skrivelser af 22. oktober anmodet om at aftalens særregler for hyblerne forbliver gældende i resten af aftaleperioden. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har ifølge det oplyste accepteret forslaget, som bl.a. indebærer at der gives afkald på kommunens anvisningsret frem til den 31. december 2006.

Fællesadministrationen oplyser, at mål for udlejningen er drøftet og udviklet i projektet for "Byudvikling i Fællesskaber" i samarbejde med bl.a. lokale beboere, Lokalcenter Amagerbro og Sundby Syd samt Ørestadsselskabet og Amager Erhvervsråd, mens de konkrete fortrinsrettigheder og kriterier er resultatet af drøftelser i en arbejdsgruppe i tilknytning til den mellem Københavns Kommune og bl.a. de to boligorganisationer indgåede partnerskabsaftale om en helhedsorienteret indsats i området og de lokale afdelingsbestyrelser.  

Forvaltningen kan tilslutte sig intentionen om en udlejningsstrategi, der sikrer, at de ombyggede hybler udlejes efter kriterier, der understøtter bestræbelserne bag partnerskabsaftalen om at give bebyggelserne et samlet løft.

 

BILAG VEDLAGT

1.       Redegørelse for FSB's udlejning i.h.t. fleksibel udlejningsaftale - 9 afdelinger i Københavns Nordvestkvarter.

2.       Redegørelse for VIBO's udlejning af ledige boliger i.h.t. fleksibel udlejningsaftale.

3.     Redegørelse for DVB's udlejning i.h.t. fleksibel udlejningsaftale af boliger i afdeling 1, 3 og 4.

 

 

Jens Ole Nielsen


 


Til top