Mødedato: 08.11.2000, kl. 14:00

Bemærkninger til Affaldsplan 2004 (Høringsplan)

Bemærkninger til Affaldsplan 2004 (Høringsplan)

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 8. november 2000

 

 

Sager til beslutning

 

23. Bemærkninger til Affaldsplan 2004 (Høringsplan)

 

BTU 505/2000 J.nr. 26.0003/00

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,

at det i indstillingen optrykte svar fra Bygge- og Teknikudvalget fremsendes til Miljøkontrollen i forbindelse med Miljøkontrollens interne høring om forslaget til Affaldsplan 2004

 

RESUME

Som led i den 4-årlige revision af affaldsplanen har Miljøkontrollen fremsendt et forslag til Affaldsplan 2004 med anmodning om eventuelle bemærkninger. Forslaget, der samtidig er fremlagt i offentlig høring, vil herefter blive færdiggjort og fremlagt i Borgerrepræsentationen inden udgangen af 2000.

Affaldsplan 2004 fastlægger i forhold til den tidligere plan generelt skærpede miljømæssige krav samt en række konkrete initiativer med hensyn til indsamling, sortering og bortskaffelse af affald.

Bygge- og Teknikforvaltningen foreslår, at Bygge- og Teknikudvalget svarer, at man kan tilslutte sig hovedtrækkene i planen, idet det dog er udvalgets opfattelse, at der kun undtagelsesvis – og efter forudgående aftale med Bygge- og Teknikforvaltningen – hvor der er helt særlige begrundelser, etableres affaldsordninger på offentligt gadeareal til opsamling af dagrenovation.

Det foreslås endvidere, at udvalget svarer, at hvad angår håndtering af bygge- og anlægsaffald og håndtering af forurenet jord, er det Bygge- og Teknikudvalgets opfattelse, at indsatsen skal fastlægges ud fra en helhedsbetragtning, hvor ressourcer, energi, miljø, arbejdsmiljø og økonomi indgår. Transport af bygge- og anlægsaffald samt forurenet jord skal minimeres.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Med brev af 19. september 2000 har Miljøkontrollen fremsendt forslag til Affaldsplan 2004 (Høringsplan) med tilhørende bilagshæfte med anmodning om Bygge- og Teknikforvaltningens eventuelle bemærkninger. Planen skal erstatte Affaldsplan 2000 og skal med virkning fra 2001 gælde for en 12-års periode med særlig vægt på initiativer i de første 4 år. Planen er indtil den 6. november 2000 samtidig fremlagt til obligatorisk offentlig høring med henblik på endelig vedtagelse i Borgerrepræsentationen.

Affaldsplan 2004, der er 3. generation af affaldsplaner, er udarbejdet efter retningslinier i den nye affaldsbekendtgørelse (Bekendtgørelse nr. 619 af 27. juni 2000) og med udgangspunkt i den nationale affaldsplan Affald 21, hvis hovedudmeldinger er, at affaldsmængderne skal mindskes og kvaliteten af affaldsbehandlingen øges. Affaldsplan 2004 viderefører og udbygger grundprincippet om et helhedsorienteret og miljømæssigt bæredygtigt affaldssystem i Københavns Kommune. Affaldsplan 2004 skal koordineres med Malmø Kommunes affaldsplan gennem en særlig samordningsplan.

 

Affaldsplanens indhold

Planens hovedelementer er en redegørelsesdel, en måldel og en planlægningsdel.

I redegørelsesdelen beskrives bl.a. den københavnske affaldsmodel, herunder en beskrivelse af affaldsbehandlingen, tilsyn og håndhævelse samt økonomi- og gebyrstruktur, og der gives en status for affaldshåndteringen og en redegørelse for udviklingen i affaldsmængderne samt i initiativerne i den forudgående affaldsplan Affaldsplan 2000.

I målsætningsdelen præsenteres sammenfattende Københavns Kommunes målsætninger for affaldshåndteringen frem til 2012 i form af 5 hovedmålsætninger:

  • Stigningen i affaldsmængderne skal mindskes
  • Affaldets indhold af miljøbelastende stoffer skal reduceres
  • Ressourcerne i affaldet skal udnyttes bedre
  • Affaldsmængderne til forbrænding skal mindskes
  • Deponering af affald skal begrænses til et minimum

Målsætningerne, der ligger i forlængelse af intentionerne i Affaldsplan 2000 og Affald 21, uddybes med konkrete mål og delmålsætninger for bl.a. forskellige affaldstyper og måltal for udviklingen frem til 2004. Der er generelt tale om skærpede krav.

I planlægningsdelen lægges der særlig vægt på de første fire år af planlægningsperioden. På baggrund af prognoser for udviklingen i affaldsmængder og skøn over behovet for behandlingskapacitet fastlægges indsatser og initiativer med hensyn til forebyggelse af vækst i affaldsmængder og farlighed, information og dialog med borgere og virksomheder, samarbejde på regionalt niveau samt behandling af de forskellige affaldstyper m.m. for at nå de opstillede mål.

I bilaget til Affaldsplan 2004 er de planlagte initiativer inden for hver af de 5 målområder angivet med forslag til tidsplan og finansiering samt udførende instans. Ud over generelle krav om kildesortering og kortlægning af affaldshåndteringen i de kommunale forvaltninger er Bygge- og Teknikforvaltningen alene nævnt som udførende instans i et samarbejde med Miljøkontrollen og R98 i forbindelse med et forslag om etablering af nye affaldsløsninger på offentlige arealer bl.a. i Indre By i form af såkaldte affaldsøer, hvor beboerne kan aflevere dagrenovation, papir og evt. glas. Erhvervsvirksomhedernes affald påregnes fortsat afhentet på adressen via en særlig ordning.

 

Forslag til Bygge- og Teknikudvalgets høringssvar

Det foreslås, at Bygge- og Teknikudvalget fremsender et høringssvar til Miljø- og Forsyningsforvaltningen med følgende ordlyd:

 

"Miljø- og Forsyningsforvaltningen
Rådhuset
1599 København V

 

Vedrørende Affaldsplan 2004

Med brev af 19. september 2000 har Miljøkontrollen fremsendt forslag til Affaldsplan 2004 (Høringsplan) med tilhørende bilagshæfte med anmodning om eventuelle bemærkninger. I fortsættelse af Bygge- og Teknikudvalgets behandling af sagen på sit møde den 8. november 2000, skal Bygge- og Teknikudvalget herved fremkomme med følgende bemærkninger til planen.

 

Generelle bemærkninger

Affaldsplan 2004 udgør en del af Københavns Kommunes strategi for en bæredygtig udvikling. I helheden indgår også mange andre miljømæssige hensyn, og der vil i et storbyområde altid være tale om, at nye initiativer på affaldsområdet vil skulle afvejes i forhold til planlægningsmæssige og æstetiske hensyn, arealforbrug, afledte konsekvenser, økonomi m.v.

Bygge- og Teknikudvalget og Bygge- og Teknikforvaltningen har bl.a. gennem byfornyelsesaktiviteter, lokalplanlægning og disponering af gadearealer, teknisk og æstetisk rådgivning og designløsninger medvirket til implementering af de forudgående affaldsplaner. Desuden har Bygge- og Teknikudvalget og forvaltningen som ansvarlig for alle anlægsarbejder på byens offentlige gader, veje og pladser og i byens parker en meget stor interesse i Affaldsplan 2004. Det drejer sig om affaldsplanens initiativer i forhold til håndtering af bygge- og anlægsaffald og initiativer i forhold til håndtering af forurenet jord. Vedrørende ordninger for almindeligt husholdningsaffald er det udvalgets principielle holdning, at anlæg til opsamling skal etableres på privat grund, evt. fælles for flere ejendomme.

Bygge- og Teknikudvalget er enig i affaldsplanens overordnede sigte om Affaldsplan 2004 som en del af Københavns Kommunes strategi for en miljømæssig bæredygtig udvikling, og er enig i, at byens høje miljømål skal varetages i et tæt og åbent samarbejde med alle aktører på området.

Bygge- og Teknikudvalget kan med nedenstående bemærkninger og forslag tilslutte sig Affaldsplan 2004:

 

Affaldsordninger på offentlige arealer i bl.a. Indre By

Affaldsplan 2004 indeholder bl.a. forslag til etablering af nye affaldsordninger for husholdningsaffald i Indre By. I planen forestiller man sig, at der etableres såkaldte affaldsøer på offentlige vejarealer, hvor beboere kan aflevere almindelig dagrenovation samt papir og glas. Yderligere skitseres det, at man på sigt overvejer om opsamlingsmateriel - efter beboerønske - skal placeres på fortov eller vejareal andre steder i byen for dermed at skabe mere plads i gårdene. For så vidt angår Middelalderbyen (inklusive Gammelholm) og Frederiksstaden, hvor affaldsordninger, der inddrager offentlige gade- og pladsarealer, er under overvejelse ifølge affaldsplanen, kan det i øvrigt oplyses, at der i 1999 boede godt 16.000 personer i ca. 10.000 boliger, mens områderne rummede godt 70.000 arbejdspladser.

Det er Bygge- og Teknikudvalgets opfattelse, at der som udgangspunkt ikke skal etableres affaldsøer på offentlige arealer med henblik på opsamling af dagrenovation. Sådanne bør i givet fald kun etableres undtagelsesvis, hvor helt særlige forhold umuliggør løsninger på privat grund, og alene efter aftale med Bygge- og Teknikforvaltningen.

Det er endvidere opfattelsen, at disse affaldsøer - tiltænkt en enkelt eller et fåtal af ejendomme - vil blive benyttet af "uvedkommende", der nemt fristes til at henstille affaldet. Renholdelse på og omkring en sådan ø vil være vanskelig at opretholde på et acceptabelt niveau. Der vil kunne opstå sundhedsrisiko, rotteplage og lugtgener, ikke mindst i varme perioder. Det visuelle miljø vil lide under etablering af affaldsøer på offentlige arealer, idet Bygge- og Teknikforvaltningen har erfaring for, at selv papir- og flaskecontainere virker som affaldsmagneter. Det er uacceptabelt, at affaldet skal "eksporteres" ud af karreerne for at opnå bedre gårdmiljøer.

Det er Bygge- og Teknikudvalgets opfattelse, at affaldsproducenten selv skal opbevare affaldet, indtil det bliver afhentet. Udvalget finder derfor, at mulighederne for alternative løsninger til bortskaffelse af affaldet må undersøges, herunder inddragelse af nødvendigt etageareal i bygninger til affaldsopbevaring. Endvidere må løsninger baseret på underjordiske sugeanlæg undersøges.

Såfremt der ikke herigennem kan findes acceptable løsninger på de særlige affaldsproblemer for Indre By, hvor indretningen ofte vanskeliggør en arbejdsmiljømæssig rimelig afhentning af husholdningsaffaldet, bør der stilles særlige krav til opstillingen af affaldsmateriel på offentligt vejareal. Bl.a. må tømningsfrekvensen være så hyppig, at såvel gener af sundhedsmæssig art som uheldige æstetiske konsekvenser begrænses. Ved hyppige tømninger kan også antallet af opsamlingsenheder reduceres. Beslutning om en sådan ordning bør i givet fald ske på baggrund af forsøg.

Med hensyn til Indre Bys særlige status hvad angår historiske og fredede bygninger såvel som arkitektonisk værdifulde byrum, må disse kulturværdier ikke skæmmes eller visuelt forringes under en sådan skitseret affaldsløsning. Det er Bygge- og Teknikudvalgets opfattelse, at en række af Københavns byrum af æstetiske årsager helt fritages for opstilling af affaldsmateriel. Det kan f.eks. dreje sig om Nytorv/Gammeltorv, Højbro Plads, Frue Plads, Bispetorvet, Gammel Strand, Amagertorv, Kongens Nytorv, Gråbrødre Torv, Nyhavn, Amalienborg Slotsplads, Christiansborg Slotsplads og Sankt Annæ Plads. Endvidere må det sikres, at fredede bygninger, gågader, oplagte turistområder, fortovsrestauranter mv. ikke visuelt forringes af affaldsmateriel.

Hvis nævnte forsøg med ændret affaldshåndtering af husholdningsaffaldet i Indre By skal lykkes, må materiellet endvidere gennemgå et designmæssigt løft, der tilpasser funktionerne æstetisk til Indre Bys forhold.

 

Håndtering af bygge- og anlægsaffald

I planens afsnit om målsætninger lægges der vægt på, at indsatsen i forhold til det dannede affald i de konkrete tilfælde skal fastlægges ud fra helhedsbetragtninger, hvor ressourcer, energi, miljø, arbejdsmiljø og økonomi indgår.

Denne målsætning ligger helt på linie med målsætningerne i Bygge- og Teknikudvalget, der med hensyn til miljøpåvirkningerne fra bygge- og anlægsaktiviteter i byens offentlige rum ønsker at vurdere den samlede miljøpåvirkning fra aktiviteterne. Som det er nu, udgør transport af bygge- og anlægsaffald, transport af forurenet jord samt transport af nye materialer en stor del af de samlede anlægsaktiviteter. Det er derfor et stort ønske at nedbringe kørselsbehovet og dermed den negative miljøpåvirkning - både i form af støj, energiforbrug og luftforurening, som denne transport medfører.

Set isoleret finder udvalget derfor, at det er et miljømæssigt fornuftigt mål, at mest muligt opbrudt materiale kan genanvendes på stedet, og at mest mulig jord kan genindbygges i det aktuelle anlægsprojekt. Hvis dette ikke kan lade sig gøre, er ønsket den kortest mulige transport af materialerne. Tilsvarende synspunkter gør sig gældende ved større vedligeholdelsesprojekter.

I Affaldsplan 2004 nævnes det, at der i dag gives tilladelse til at anvende mobile knuseanlæg til behandling af brokker under forudsætning af, at materialerne genanvendes direkte på stedet. Der er fastsat generelle kriterier for hvornår og under hvilke omstændigheder, der kan gives tilladelse til anvendelse af mobile knuseanlæg.

Bygge- og Teknikudvalget ønsker taget initiativ til at fremme lokal nedknusning, og er således stærkt interesseret i dialog om, hvordan de generelle kriterier omsættes til konkrete tilladelser samt i at diskutere retningslinier for anvendelse af mobile knuseanlæg i affaldsplanens planperiode.

Endvidere ønsker udvalget taget initiativ til en drøftelse af gebyrstrukturen for håndtering af affaldsfraktionen fra bygge- og anlæg og for håndtering af forurenet jord. Der ønskes en gebyrstruktur, der fremmer den kortest mulige transport af de store og tunge affaldsmængder.

Når Affaldsplan 2004 er vedtaget, bør der snarest nedsættes en arbejdsgruppe med deltagelse af Bygge- og Teknikforvaltningen, Vej & Park, og Miljøkontrollen med henblik på at drøfte en langsigtet strategi for håndtering af bygge- og anlægsaffald og jord/forurenet jord.

 

Med venlig hilsen

 

Søren Pind

Jens Jacobsen"

 

 

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

  1. Affaldsplan 2004 (Høringsudgave)
  2. Affaldsplan (Bilagshæfte)

 

 

Jens Jacobsen

 

 

Til top