Mødedato: 08.10.2003, kl. 14:00

10 m-reglen

10 m-reglen

Bygge- ogTeknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 8. oktober 2003

 

 

Sager til beslutning

 

8.      10m-reglen

 

BTU 441/2003  J.nr.2101.0003/03

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- ogTeknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at  nedennævnte brev vedr. 10-meter reglenfremsendes til Justitsministeriet

 

RESUME

Reglerne om ændring afmindsteafstanden for parkering før kryds blev indført 1. juli 1996. Baggrundenvar hensynet til en forbedring af de sikkerhedsmæssige forhold for cyklister ogfodgængere. Efterfølgende viste det sig imidlertid, at beslutningen i en rækketilfælde var uden betydning for de trafiksikkerhedsmæssige forhold. Det gjaldtved ensrettede veje, ved T-kryds og på steder hvor parkering kunne ske i parkeringslommerudenfor den nærmeste gennemgående kørebane. Som en konsekvens af denneerkendelse blev loven ændret f.s.v.a. disse forhold ved årsskiftet 1997/1998.

Siden er der opstået nye forhold, hvor forvaltningen i forholdtil de trafiksikkerhedsmæssige forhold vurderer, at betydningen på tilsvarendemåde ikke har en effekt. Således har Bygge- og Teknikudvalget på mødet den17.1.2001 besluttet en hastighedsplan for Københavns Kommune, der betyder engenerel hastighedsnedsættelse i boligområder til 40 km/t. I disse områder mådet forudses, at en lempelse af 10 m.-reglen ikke vil påvirke antallet af uheldi en grad, der står i rimeligt forhold til den meget betydelige parkeringspladsmangel, der er i Københavns boligområder.

For at sikre, at der til stadighed er sammenhæng mellemindholdet i såvel færdselslovens § 29 som Cirkulære om Vejafmærkning § 151 ogde aktuelle trafikforhold, foreslås det at fremsende vedlagte brev tilJustitsministeriet.

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Hensynet tiltrafiksikkerheden fører løbende til en række justeringer af det gældendelovgrundlag og den dertil hørende forvaltningspraksis. Dette var baggrundenfor, at Trafikministeriet i sommeren 1995 sendte et forslag om ændring afafstandskravene for parkering før kryds i høring til samtlige vejbestyrelser ogvejmyndigheder.

 

Høringen førte tillovændringen om 10 m.-reglen. Den trådte i kraft pr. 1. juli 1996.

Allerede den 20. juni1996 orienterede Ministeriet samtlige vej- og politimyndigheder om, at der vargrund til at foreslå indført en hjemmel i loven til at fravige bestemmelserne.Der blev herefter nedsat en arbejdsgruppe, hvor Københavns Kommune ved TekniskDirektorat var repræsenteret. Gruppen afsluttede sit arbejde i december 1996.Arbejdet mundede ud i et konkret forslag til en fravigelse fra bestemmelserne ifærdselslovens § 29, og disse førte til en lovændring til ikrafttræden pr. 1.januar 1998. I denne ændring lempes reglerne ved ensrettede veje, ved T-krydsog på steder hvor parkering kunne ske i parkeringslommer udenfor den nærmestegennemgående kørebane.

Forløbet illustrererhvorledes den løbende tilpasning af lovgrundlaget kan foregå med baggrund ivejmyndighedens observationer.

En af de beslutninger,der kan føre til overvejelse om yderligere lempelse af reglen, er Bygge- ogTeknikudvalgets godkendelse af Hastighedsplanen for Københavns Kommune. (BTU2/2001). I planen fastlægges hastighedsgrænsen for boligområder til 40 km./t.Den lave hastighed stiller mindre krav til oversigtsarealer, som efterforvaltningens opfattelse i disse situationer vil kunne reduceres til 5 m udennævneværdige konsekvenser for trafiksikkerheden. Når det samtidig tages ibetragtning, at ændringen af 10 m-reglen til en 5 m-regel i disse områder viløge parkeringsmulighederne og dermed reducere den parkeringssøgende trafik, kanændringen totalt set meget vel føre til forbedrede sikkerhedsforhold ilokalområdet.

Med baggrund i detteforeslås det, at Justitsministeren tilsendes nedennævnte brev.

 

Uddybning af indstilling

Københavns Kommune harsom alle andre vejmyndigheder en forpligtigelse til at sikre at de trafikaleforhold er forsvarlige, både hvad angår trafiksikkerhed, tryghed,trafikafvikling, trafikmiljø og parkering. Især trafiksikkerheden liggerkommunen stærkt på sinde. Således er vedtaget en trafiksikkerhedsplan, dergennem indsatser over for hastighed, krydsuheld, cykeluheld, spirituskørsel ogfodgængere, har som mål at reducere uheldsantallet med 40 % i perioden 2000 -2012.

Det er veldokumenteret atisær hastigheden er afgørende for sikkerheden og trygheden. Derfor indeholderkommunens trafiksikkerhedsplan en beslutning om at indføre 40 km/thastighedszoner i afgrænsede boligområder og i øvrigt sikre hastighedsgrænsernepå de overordnede veje overholdt.

En reduktion afhastigheden til maks. 40 km/t vil kraftigt reducere den sikkerhedsmæssige værdiaf 10-m reglen. Denne regel har til formål at forbedre oversigten, men nårhastigheden er lav er oversigten allerede tilvejebragt via forøget tid til at reagere.Da hastigheden således er lav vil 10 m-reglens sikkerhedsmæssige effektformentlig være meget ringe. Disse omstændigheder skal ses i forhold til etmeget hastigt stigende parkeringsproblem i Københavns boligområder. Siden 1996er bilejerskabet i København gennemsnitligt set steget med 35%. Dette gør detvanskeligt at finde en parkeringsmulighed, hvilket fører til megenparkeringssøgende trafik, der kan give anledning til sikkerhedsproblemer,miljøproblemer og afviklingsproblemer.

Til orientering er prisenfor en underjordisk parkeringsplads 250.000 – 350.000 kr. Det vil sige, at detvil koste ca. 2.5 mio. kr., at erstatte de 8 parkeringspladser, der forsvinderi et 4-benet kryds som følge af 10 m-reglen. Dette beløb står ikke i rimeligtforhold til den meget marginale sikkerhedsgevinst – hvis nogen overhovedet -10m reglen giver i områder med lav hastighed. Sagt på en anden måde vil enmålrettet anvendelse af 2.5 mio. kr. til forbedring af trafiksikkerheden kunneanvendes væsentligt mere succesfuldt.

På den baggrund foreslårKøbenhavns Kommune, at der gennemføres en ændring af færdselsloven således at10 m-reglen kun finder anvendelse på veje med en hastighedsgrænse på 50 km/teller derover.

 

Følgende brev foreslåssendt til Justitsministeriet:

"Justitsministeriet

Civil- ogPolitiafdelingen

Slotsholmsgade10

1216København K

 

Dato:             

 

Forslag til ændring af Færdselsloven.

 

Københavns Kommunen skalhermed stille forslag om at færdselslovens § 29, stk. 1, nr. 2 (10 m regel)ændres som beskrevet. Den nuværende tekst lyder "Standsning eller parkering må ikke ske:

2) i vejkrydseller inden for en afstand af 10 m fra den tværgående kørebanes eller cykelstisnærmeste kant."

 

Den tekst Københavns Kommune vil foreslålyder:

Standsningeller parkering må ikke ske:

2) i vejkrydseller inden for en afstand af 10 m fra den tværgående kørebanes eller cykelstisnærmeste kant på veje med en tilladthastighed på 50 km/t og derover. 

 

Det er allerede tidligere fundet nødvendigtat lempe § 29, stk. 1, nr. 2 jf. Cirkulære om Vejafmærkning § 151. KøbenhavnsKommune finder at tilsvarende forhold gør sig gældende ved hastighedsdæmpedeveje, idet oversigten allerede er tilvejebragt via den forøgede tid til atreagere.

Kommunens begrundelse for ændringen affærdselslovens § 29, stk. 1 nr. 2 skal ses i de mange tiltag der gøres for atoverholde Færdselssikkerheds-kommissionens mål for 2000-2012. I København erdet udmøntet i vedtagelsen af en Trafiksikkerhedsplan og en Hastighedsplan forkommunen. Disse planer vil føre til at der indføres en hastighedsbegrænsning på40 km/t på lokalgaderne i store dele af kommunen og det er i disse områder eneventuel lempelse kan få positive effekter.

 

Med venlig hilsen

 

 

Søren Pind"

 

 

Gældende love

I færdselslovens § 29 er beskrevet forskellige specifikkeforhold vedrørende standsning og parkering, bl.a. at standsning eller parkeringikke må ske i vejkryds eller inden for en afstand af 10 m fra den tværgåendekørebanes eller cykelstis nærmeste kant.

Ovenstående er lempet i Cirkulære om Vejafmærkning § 151.

 

 

Økonomi

Ingen konsekvenser

 

Miljøvurdering

Der kan blive tale om ensvag (vanskelig målbar) bedring af miljøet idet det forventes at denparkeringssøgende trafik vil mindskes.

 

 

Høring

Ingen høring.

 

Andre konsekvenser

-

 

 

Ole Bach


 


Til top