Mødedato: 08.10.2003, kl. 14:00

Trafikregulering af Nørregade ved Vor Frue Kirke

Trafikregulering af Nørregade ved Vor Frue Kirke

Bygge- ogTeknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 8. oktober 2003

 

 

Sager til beslutning

 

10.      Trafikreguleringaf Nørregade ved Vor Frue Kirke

 

BTU 419/2003  J.nr.444.0001/03

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- ogTeknikudvalget godkender,

at arealerne foran Vor Frue Kirke omlægges således,at der skabes en fortovsforbindelse mellem Dyrkøb og Frue Plads som beskrevet inærværende indstilling.

 

RESUME

Byudviklingspuljen er skabt i forlængelse af "Boliger foralle – Boligpolitisk strategiplan for Københavns Kommune 2001-2004".Borgerrepræsentationen vedtog den 16. maj 2002 at etablere Byudviklingspuljenog at tilføre puljen 45,814 mio..kr. til fordeling i 2002-2004 (BR 253/02)"Disponering af midler fra Byudviklingspulje". Puljens formål er at styrkelokale initiativer, som kan forbedre de eksisterende boligområder og at støtteudviklingen af lokale partnerskaber mellem københavnerne og Københavns Kommune.

Vor Frue Kirkes Menighedsråd har længe ønsket at forbedretrafiksikkerheden for gående og handicappede foran Vor Frue Kirke i Nørregade,og at forbedre adgangen til kirken for handicappede kirkegængere.

Da det blev muligt at søge delfinansiering fraByudviklingspuljen, der støtter trafiksikring af veje, tog Vor Frue KirkesMenighedsråd, initiativ til projektet. Projektet er støttet med 1,5 mio. kr.ekskl. moms fra Byudviklingspuljen (BTU 591/02). Vor Frue Kirkes Menighedsrådbidrager med 0,5 mio. kr. ekskl. moms.

I dag er kørebanen ført helt hen til selve kirketrappen, ogfodgængere er henvist til at gå på selve gaden eller op over Vor Frue Kirkestrappe. Derfor føles det utrygt at færdes til og fra kirken.

Ved omlægningen skabes en ny fortovsforbindelse mellem VorFrue Plads og Dyrkøb og en rampe til kirkens hovedindgang. Projektet vil givestedet et betydeligt løft og gøre det mere rekreativt og beboervenligt. Dernedlægges ikke parkeringspladser, og der vil stadig være mulighed for af- ogpålæsning foran kirken.

Sagen var på dagsordenen forBygge- og Teknikudvalgets møde den 27. august 2003, hvor den blev udsat.

 

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Byudviklingspuljen er skabt i forlængelse af "Boligerfor alle – Boligpolitisk strategiplan for Københavns Kommune 2001-2004".Borgerrepræsentationen vedtog den 16. maj 2002 at etablere Byudviklingspuljenog at tilføre puljen 45,814 mio.kr. til fordeling i 2002-2004 (BR 253/02)"Disponering af midler fra Byudviklingspulje". Puljens formål er at styrkelokale initiativer, som kan forbedre de eksisterende boligområder og at støtteudviklingen af lokale partnerskaber mellem københavnerne og Københavns Kommune.

Vor Frue Kirkes Menighedsråd har længe ønsket at forbedretrafiksikkerheden for gående og handicappede foran Vor Frue Kirke i Nørregade,og at forbedre adgangen til kirken for handicappede kirkegængere.

Da det blev muligt at søge delfinansiering fraByudviklingspuljen, der støtter trafiksikring af veje, tog Vor Frue KirkesMenighedsråd, initiativ til projektet. Projektet er støttet med 1,5 mio. kr.ekskl. moms fra Byudviklingspuljen (BTU 591/02). Vor Frue Kirkes Menighedsrådbidrager med 0,5 mio. kr. ekskl. moms.

 

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

I dag er kørebanen ført helt hen til selve kirketrappen, ogfodgængere er henvist til at gå på selve gaden eller op over Vor Frue Kirkestrappe. Derfor føles det utrygt at færdes i den trafikerede gade.

For at forbedre forholdene og trafiksikkerheden for gåendesamt adgangen til kirken skabes en fortovsforbindelse mellem hjørnet vedUniversitetet ved Frue Plads og Dyrkøb. Med tanke på handicappede kirkegæsterog sognebørn er det ønsket at etablere en handicaprampe til kirkenshovedindgang, hvis dette kan realiseres inden for den økonomiske ramme.

Projektet vil give stedet et betydeligt løft og gøre detmere rekreativt og beboervenligt. Der nedlægges ikke parkeringspladser, og dervil stadig være mulighed for af- og pålæsning foran kirken.

Ganglinier udformes handicapvenligt med gangbaner i torækker bordursten og savskåret, jetbrændte chaussesten imellem. Øvrig belægningudføres ligeledes i granit.

Trafikken berøres ikke af omlægningen og der er ingenændring af eksisterende gadebelysning.

Kørebanens bredde bliver ca. 9,5 meter bred. Vedfastlæggelsen af kantstenslinier er der taget hensyn til den byarkitektoniskesammenhæng med Bispetorvet jf. bilag 2, der blev etableret 1811-29 ved kirkens genopbygning. En evt. senereparallel fortovsregulering ved Bispetorvet vil således kunne realiseres med enkørebanebredde på ca. 8 meter.

Overkørslerne ved henholdsvis Frue Plads og Dyrkøb etableressom 6 meter brede, markerede overkørsler i niveau med fortovet og kantet afbordurstensbånd. Mod kørebanen lægges en bordurkantsten.

Det er Vor Frue Kirkes Menighedsråd, der har initieretprojektet, som udføres af Vej & Park.

 

Økonomi

Den samlede ramme for projektet er 2 mio. kr. ekskl. moms,som er sammensat på følgende måde:

·       1,5 mio. kr. fra Byudviklingspuljen (BTU 591/02)

·       0,5 mio. kr. fra Vor Frue Kirkes Menighedsråd

Det vurderes ikke, at der er øgede driftsomkostninger forbundetmed projektet.

 

Miljøvurdering

Det vurderes ikke, at derer miljømæssige konsekvenser udover de, der normalt er i forbindelse medanlæ gsarbejder. Bordurkantsten mod kørebane er miljørigtigt genbrug fraKommunens lagerplads.

 

Høring

Menighedsrådets ansøgning har været forelagt den kgl.bygningsinspektør David Bretton-Meyer, der har anbefalet arbejdet bragt tiludførelse.

Indre By Lokalråd har behandlet projektforslaget på møde den26. maj 2003. Rådet skriver den 4. juni 2003: "Rådet har ingen bemærkninger tiludformningen af pladsen, men ønsker af hensyn til fodgængernes sikkerhed atadskillelsen mellem fortov og kørebane i Nørregades østside udføres med etmærkbart kantstensopspring". Det skal bemærkes, at projektforslaget er udformetmed mærkbart kantstensopspring på 7-10 cm.

Københavns Politi og HUR har fået forelagt projektet og harikke bemærkninger til omlægningen.

 

BILAG VEDLAGT

1. Kort over eksisterende forhold.

2. Forslag til ændring af vej – og fortovsarealer.

3. Belægningsplan.

Udsendt med dagsordenen for Bygge- og Teknikudvalgets møde den 27. august2003

 

4. Notat af 12. september 2003 vedrørende handicaprampe tilVor Frue Kirke

5. Notat af 12. september 2003 vedrørende buskørsel tilHotel Skt. Petri

 

 

Ole Bach


 


Til top