Mødedato: 08.06.2005, kl. 15:00

Nyt jernbanespor, Hovedbanegården - Valby

Nyt jernbanespor, Hovedbanegården - Valby

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ekstraordinært møde onsdag den 8. juni 2005

 

 

Sager til beslutning

 

12.      Nyt jernbanespor, Hovedbanegården - Valby

 

BTU 312/2005  J.nr. 21230.0002/03

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,

at  Trafikstyrelsens offentlige høring om et nyt jernbanespor fra Hovedbanegården til Valby besvares som beskrevet i nærværende indstilling

 

RESUME

Trafikstyrelsen har med brev af 12. maj 2005 sendt en miljøredegørelse for projektet "Mindre kapacitetsforbedringer Østerport-Ringsted" i offentlig høring i perioden 17. maj 2005 – 11. juli 2005.

Forvaltningen orienterede udvalget om den planlagte baneudvidelse på udvalgsmødet den 4. maj 2005 (BTU 256/05). Den nu foreliggende miljøredegørelse/høringsudgave "Nyt spor for fjerntog Enghave – Valby" (fremlagt til gennemsyn i borgmesterens forkontor) er en udvidet udgave Trafikstyrelsens notat af 15. april 2005 "KØR-projektets påvirkninger i Københavns Kommune", der var bilagt den indstilling, som udvalget behandlede på mødet den 4. maj 2005.

Forvaltningen foreslår, at der fremsendes høringssvar til Trafikstyrelsen, som beskrevet i sagsbeskrivelsen.


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Med brev af 12. maj 2005 udsendte Trafikstyrelsen udkast til miljøredegørelse for baneprojektet "Nyt spor for fjerntog Enghave – Valby" (fremlagt til gennemsyn i borgmesterens forkontor) i offentlig høring i perioden 17. maj til 11. juli 2005. Dette projekt indgår i et forslag til kapacitetsudvidelser på jernbanen mellem Østerport og Ringsted, som Trafikstyrelsen har udarbejdet for Transport- og Energiministeriet. Forslaget er en udmøntning af en politisk aftale af 5. november 2003 om en 10 årig investeringsplan mellem den daværende regering, Det Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne. Trafikstyrelsen sigter på at få en anlægslov godkendt i Folketinget omkring årsskiftet.

Forud for igangsættelse af den offentlige høring har forvaltningen drøftet projektet med Trafikstyrelsen på 2 møder i marts-april 2005. Til brug for en orientering af Bygge- og Teknikudvalget udarbejdede Trafikstyrelsen notatet "KØR-projektet påvirkninger i Københavns Kommune" af 15. april 2005.

Udvalget tiltrådte på mødet den 4. maj 2005 en indstilling (BTU 256/05) om, at udvalgets stillingtagen til projektet afventer den offentlige høring af det foreliggende projekt.

 

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

Projektet for et nyt fjernbanespor fra Hovedbanegården til Valby Station har bl.a. som konsekvens, at 3 broer (2 vejbroer og en stibro) skal forlænges, samt at de nuværende busholdepladser på Lyshøjgårdsvej ved Valby Station skal genetableres.

For så vidt angår broforlængelserne er det især generne for trafikafviklingen i anlægsperioden (9 – 11 måneder), der skal søges minimeret mest muligt, idet de efter færdiggørelsen vil have samme funktionalitet som i dag.

På Valby Station etableres der på sydsiden (ud mod Lyshøjgårdsvej) et nyt spor og en ny sideliggende perron. Det betyder, at de eksisterende busholdepladser (4 HT-pladser og 4 pladser til fjernbusser) delvist inddrages i det nye stationsanlæg. I vestenden af stationsområdet nedrives et ældre garageanlæg og et pauserum for buschauffører.

Trafikstyrelsen har til miljøredegørelsen (fremlagt til gennemsyn i borgmesterens forkontor) ladet udarbejde 2 alternative skitser til ny busterminal. Udgangspunktet for skitseringen har været, at der genetableres faciliteter for samme antal busser som i dag. Forvaltningen finder, at ved e n genetablering af busfaciliteterne (og andre faciliteter som f.eks. cykelparkering) bør de nuværende trafikale løsninger i området revurderes, og hele byrummet bør inddrages i genindretningen.

Til brug for anlægsarbejderne planlægger trafikstyrelsen at gennemføre en midlertidig ekspropriation af et ca. 10 meter bredt areal på sydsiden af banen fra Enghave Station til vestenden af Lyshøjgårdsvej.

På Vigerslev Allé inddrages der således ca. 4 meter kørebane fra Enghave Station og frem til skolehaverne for enden af Sjælør Boulevard. Skolehaverne og en matrikel hvorpå der er beliggende en pumpestation planlægges inddraget til byggeplads (3 berørte matrikler tilhører KKF, Ejendomsdrift og en matrikel tilhører KE). Forvaltningen vil foreslå Trafikstyrelsen, at man i fællesskab søger at finde løsninger på det midlertidige arealbehov til bl.a. byggeplads, der medfører færrest gener for de nuværende brugere.

Som det fremgår af ovenstående er forvaltningen af den opfattelse, at den videre planlægning af midlertidige og permanente ændringer på arealer uden for jernbanens areal bør ske i tæt samarbejde med kommunens forvaltninger (Bygge- og Teknikforvaltningen og Miljøkontrollen).

Forvaltningen foreslår, at der fremsendes nedenstående høringssvar til Trafikstyrelsen:

 

"Trafikstyrelsen

Adelgade 13

1304 København K

 

Bygge- og Teknikforvaltningens høringssvar til "Nyt spor for fjerntog Enghave-Valby", maj 2005.

Trafikstyrelsen har med brev af 12. maj 2005 udsendt ovennævnte miljøredegørelse – høringsudgave i offentlig høring. Bygge- og Teknikforvaltningen er som udgangspunkt positivt indstillet overfor initiativer til forbedring af den kollektive persontransportbetjening i København herunder styrkelse af det regionale – og det landsdækkende togsystem.

Af det foreliggende udkast til miljøredegørelse fremgår det, at trafikafviklingen i Valby og på Vesterbro/Kongens Enghave bliver væsentligt berørt i anlægsperioden som følge af forlængelse af 2 vejbroer, afgravning af baneskrænt og etablering af et nyt perronspor i Valby. Endvidere vil der skulle etableres en ny busterminal på Lyshøjgårdsvej som følge af ombygningen af Valby Station.

 

Forvaltningen forudsætter at blive inddraget i den videre projektudvikling for så vidt angår de ændringer og gener, der berører kommunens arealer og trafikafvikling forud for forelæggelse af anlægslov. Forvaltninger har som vejmyndighed og som grundejer synspunkter på løsningerne i såvel anlægsfasen som ved udformningen af de permanente anlæg, som bør inddrages i beslutningsgrundlaget.

I anlægsfasen bør der således overvejes alternativer til de foreslåede midlertidige trafikløsninger ved broforlængelserne, og det bør nærmere vurderes, hvorvidt de midlertidige ekspropriationer til anlægsarbejder og byggeplads er de mest hensigtsmæssige. Ved genindretningen af busterminalen på Lyshøjgårdsvej bør det fremtidige omfang overvejes, ligesom de nuværende trafikløsninger i området bør inddrages ved udviklingen af den fremtidige terminal. I den forbindelse skal det nævnes, at der er tradition for, at omdannelse af offentlige byrum i København udvikles i dialog med de berørte borgere.

Bygge- og Teknikforvaltningen ser således frem til snarest muligt at blive inddraget i det videre arbejde med såvel omdannelse af de offentlige byrum som fastlæggelsen af de midlertidige foranstaltninger i anlægsperioden. De valgte løsninger vil skulle forelægges Bygge- og Teknikudvalget til godkendelse forud for den egentlige myndighedsgodkendelse.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Søren Pind"

 

Økonomi

Det samlede projekt for Trafikstyrelsens projekt "Mindre kapacitetsforbedringer Østerport – Ringsted" har et budget på 800 mio. kr. Den del af projektet, der er beliggende i Københavns Kommune er skønnet til at koste i størrelsesordenen 400 mio. kr.

Københavns Kommune bidrager ikke til projektets gennemførelse. Det kan dog ikke udelukkes, at der i forbindelse med projektudviklingen eller i selve anlægsfasen identificeres problemstillinger, som det vil være økonomisk fordelagtigt for kommunen at få løst i forbindelse med projektet. Udvalget vil i givet fald få forelagt særskilte indstillinger herom.

 

Miljøvurdering

Med det foreliggende udkast til miljøredegørelse ("Nyt spor for fjerntog Enghave – Valby" er fremlagt til gennemsyn i Borgmesterens forkontor), som er i offentlig høring frem til 11. juli 2005 har Trafikstyrelsen igangsat miljøvurderingsprocessen. På baggrund af høringen vil der blive udarbejdet en egentlig miljøredegørelse, der vil indgå i beslutningsgrundlaget.

 

Høring

Miljøredegørelsen "Nyt spor for fjerntog Enghave – Valby" er i offentlig høring i perioden 17. maj – 11. juli 2005. Den 23. maj 2005 afholdte Trafikstyrelsen borgermøde i Valby Medborgerhus. Der var stort fremmøde (en fyldt teatersal).

Der var generelt tilslutning til selve projektets mål om styrkelse af den kollektive trafik. Der blev udtrykt bekymring for konsekvenserne af, at der skal endnu flere tog gennem Valby (en kapacitetsforøgelse på op til 15 %). Andre emner var udformningen af den fremtidige busterminal på Lyshøjgårdsvej og tilgængelighed. Endvidere blev der udtrykt bekymring for forholdene i anlægsperioden (såvel trafikale gener som støjgener).

 

Andre konsekvenser

I anlægsperioden vil en del af de gennemkørende tog til og fra Hovedbanegården blive ledt uden om Valby. I stedet vil de benyttet godsshunten til Hovedbanegården, hvorved især beboerne i Hørdumsgade vil få øgede støjgener.

 

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

"Nyt spor for fjerntog Enghave Valby". Miljøredegørelse – høringsudgave. Udgivet af Trafikstyrelsen i maj 2005.

 

 

Ole Bach


 

Til top