Mødedato: 07.12.2005, kl. 14:00

Vejbro mellem Sluseholmen og Teglholmen

Se alle bilag

Vejbro mellem Sluseholmen og Teglholmen

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 7. december 2005

 

 

Sager til beslutning

 

14.      Vejbro mellem Sluseholmen og Teglholmen

 

BTU 695/2005  J.nr. 611:135.0003/04

 

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen og Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget og Bygge- og Teknikudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,

 

at aftale mellem Københavns Kommune og en kreds af grundejere omkring Teglværkshavnen om etablering af en vejbro over Teglværksløbet godkendes,

 

at der i 2006 gives en anlægsbevilling på 2,0 mio.kr. til Vej & Park konto 2.22.3 vejanlæg til udarbejdelse af udbudsmateriale, med henblik på gennemførelse af en udbudsproces. Der anvises kassemæssig dækning på Økonomiudvalgets budget bevillingen økonomisk forvaltning, anlæg funktion 6.51.3 (Boligpolitisk Strategiplan, puljen Infrastruktur og byggemodning i nybyggeriområder,

 

at der efter gennemførelse af en udbudsproces fremsendes en indstilling til Borgerrepræsentationen om anlægsbevilling til broens opførelse samt afledte drifts- og vedligeholdelsesudgifter.

 

RESUME

Med indstillingen godkendes en aftale mellem kommunen og en række grundejere om broens etablering og der gives en anlægsbevilling på 2,0 mio.kr. til Vej & Parks udarbejdelse af udbudsmateriale med henblik på gennemførelse af en udbudsproces på hvilken baggrund der i 2006 fremsættes indstilling til Borgerrepræsentationen om anlægsbevilling til broens opførelse samt afledte drifts- og vedligeholdelsesudgifter.

 

Baggrunden for indstillingen er, at § 11 i lokalplan 310 (Teglværkshavnen) fra 1999 indeholder bestemmelse om, at ibrugtagningstilladelse til nybyggeri betinges af, at en vejbro over Teglværksløbet etableres som fællesanlæg, i det bebyggelsen ikke må tages i brug, før der efter Bygge- og Teknik­forval­tningens nærmere anvisning er etableret eller sket tilslutning til broen.

 

Samtidig med vedtagelsen af lokalplan 310 vedtog Borgerrepræsentati­o­nen en fællesindstilling fra Bygge- og Teknikforvaltningen og Økonomi­forvaltni ngen om kommunens økonomiske medvirken til broens etablering. Indstillingen havde som forudsætning, at dispensation fra lokalplanens § 11 meddeles mod betaling af bidrag til broen.

 

Når der ved opførelse af 200.000 m2 nybyggeri vurderedes at være trafikalt behov for broen, skulle Københavns Kommune ifølge Borgerrepræsentationens beslutning fra 1999 midlertidigt finansiere 20 mio. kr. (svarende til 26,5 mio. kr. i 2005) ud af den anslåede anlægsudgift på 30 mio. kr., indtil de resterende 400.000 m² nybyggeri ville være opført.

 

I alt er der aktuelt givet byggetilladelse til ca. 224.500 m2 byggeri, der er omfattet af kravet om indbetaling af brobidrag. Hovedparten af dette byggeri er endnu ikke ibrugtaget.

 

Status pr. 1. november 2005 er, at Københavns Kommune v/ Plan & Arkitektur pt. har opkrævet brobidrag på 5,4 mio. kr. i forbindelse med udstedelse af ibrugtagningstilladelser til knap 85.000 etagem2 byggeri.

 

Med henblik på at fremskynde broens etablering, har en kreds af grundejere omkring Teglværkshavnen udtrykt interesse for at forudbetale bidrag til broen. På den baggrund har Økonomiforvaltningen nu forhandlet en aftale med grundejerne.

 

Det følger af aftalen om etablering af broen, at grundejerne forudbetaler yderligere 34,0 mio. kr. Københavns Kommune finansierer midlertidigt andre 7,0 mio. kr., som kommunen med tiden opnår dækning for, da grundejerne med aftalen forpligter sig til at betale tilsvarende brobidrag, når byggeri ibrugtages på en række bestemte matrikler.

 

I alt kan således genereres 46,4 mio. kr. til broens etablering.

 

Aftalen er fra kommunens side motiveret af, at kommunen vurderer at have en langsigtet interesse i udviklingen af området, herunder at boligbyggeriet fremmes mest muligt. Det vurderes, at nævnte hensyn ikke i tilstrækkelig grad ville blive tilgodeset ved den i 1999 vedtagne finansieringsmodel, endsige uden kommunal medvirken til broens etablering.

 

Ved indgåelse af aftalen forpligter kommunen sig til at forestå anlæg, drift og vedligeholdelse af den nye vejbro over Teglværksløbet som et kommunalt anlæg.

 

Udbudsprocessen og den efterfølgende etablering af broen kan udføres inden for ca. 2 år.


SAGSBESKRIVELSE

Borgerrepræsentationen vedtog den 16. juni 1999 lokalplan 310 for Tegl-værkshavnen (BR 234/99). Lokalplanen omfatter et meget stort område, hvor der skal etableres sammenhængende infrastrukturelle anlæg, herunder en broforbindelse mellem Teglholmen og Sluseholmen.

 

Lokalplanområdet udgør en væsentlig del af Fokusområde Sydhavnen, hvor der som en del af Københavns Kommunes boligpolitik forventes at kunne opføres op mod 5.000 nye boliger de kommende år.

 

§ 11 i lokalplan 310 indeholder bestemmelse om, at ibrugtagningstilladelse til nybyggeri betinges af, at vejbroen over Teglværksløbet etableres som fællesanlæg. I lokalplanens § 11 om særlige fællesanlæg står: "Bebyggelsen må ikke tages i brug, før der efter Bygge- og Teknik­forval­tningens nærmere anvisning er etableret eller sket tilslutning til den i § 5, stk. 7, fastlagte oplukkelige vejbro over Teglværksløbet mellem Støberi­gade og Sluseholmen."

 

Samtidig med vedtagelsen af lokalplan 310 vedtog Borgerrepræsentati­o­nen en fællesindstilling fra Bygge- og Teknikforvaltningen og Økonomi­forvaltningen (BR 233/99) om kommunens økonomiske medvirken til broens etablering. Indstillingen havde som forudsætning, at dispensation fra lokalplanens § 11 meddeles mod betaling af 50 kr. pr. m2 nybyggeri (prisniveau 1. juli 1999) til kommunen. Finansieringsmodellen var baseret på en byggerummelighed på i alt 600.000 etagem2 og en anslået anlægsudgift på i alt 30 mio. kr., som ved fremskrivning med udviklingen i entrepriseindekset for jernkonstruktioner fra 1. juli 1999 til 1. juli 2005 udgør 39,8 mio. kr.

 

Når der ved opførelse af 200.000 m2 nybyggeri vurderedes at være trafikalt behov for broen, skulle Københavns Kommune ifølge Borgerrepræsentationens beslutning finansiere 20 mio. kr. (svarende til 26,5 mio. kr. i 2005, fremskrevet med udviklingen i entrepriseindekset for jernkonstruktioner) ud af den anslåede anlægsudgift på 30 mio. kr. Kommunens finansiering skulle være midlertidig, indtil de resterende 400.000 m² nybyggeri ville være opført.

 

I alt er der aktuelt givet byggetilladelse til ca. 224.500 m2 byggeri, der er omfattet af kravet om indbetaling af brobidrag. Hovedparten af dette byggeri er endnu ikke opført eller endnu ikke ibrugtaget.

 

Status pr. 1. november 2005 er, at Plan & Arkitektur har sendt opkrævninger af brobidrag for i alt 5,4 mio. kr. i forbindelse med udstedelse af ibrugtagningstilladelser til i alt 84.761 m2 nybyggeri.

 

På baggrund af ændringer i lokal- og kommuneplanlægningen siden vedtagelsen af lokalplan 310 (Teglværkshavnen) i 1999, opgør Plan & Arkitektur i samarbejde med Økonomiforvaltningen nu, at byggerummelig­heden for den del af Teglværkshavnen, der er omfattet af bestemmelsen i § 11 i lokalplan 310 om tilslutning til vejbroen kan ansættes til i alt ca. 700.000 etagem2 frem for de 600.000 etagem2, der var forudsat i 1999.

Grundlaget for vurderingen af byggerummeligheden er således det gældende plangrundlag. En undtagelse er imidlertid den sydøstlige del af Teglholmen, hvor der aktuelt forestår en lokalplanproces, der skal sikre fortsættelsen af kanalbyen, der er påbegyndt opført på Sluseholmen. Rammelokalplanen fra 1999 fastsætter her den maksimale bebyggelsesprocent til 110. I kommuneplanen indgår området i en C2-ramme, der muliggør op til 150 %. Ved vurderingen af byggerummeligheden på de omfattede matrikler på Teglholmen, er der i det følgende derfor taget højde for muligheden for, at et kommende lokalplangrundlag evt. giver mulighed for en tæthed udover 110 %. Det skal præciseres, at der dermed ikke er foruddiskonteret en fremtidig BR-beslutning om lokalplangrundlaget for denne del af Teglholmen.

 

På grundlag af en (årlig) fremskrivning med udviklingen i entrepriseindekset for jernkonstruktioner fra 1. juli 1999 til 1. juli 2005 udgør det oprindelige bidrag på 50 kr./etagem2 nu 66 kr./etm2, således at den i 1999 forudsatte finansieringsmodel med den nu opgjorte byggerummelighed på ca. 700.000 etagem2 genererer 46,4 mio. kr.

 

Aftale om etablering af vejbro over Teglværksløbet

Økonomiforvaltningen har forhandlet en aftale med grundejerne omkring Teglværkshavnen, efter at en kreds af disse grundejere har udtrykt interesse for at forudbetale bidrag til broen med henblik på at fremskynde broens etablering. Aftalen, der fra kommunens side er betinget af godkendelse i Bygge- og Teknikudvalget, Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen skal muliggøre og fremme dette.

 

Aftalen er fra kommunens side motiveret af, at kommunen vurderer at have en langsigtet interesse i, at udviklingen i området, herunder boligbyggeriet, fremmes mest muligt, og at der efter kommunens opfattelse - med de aktuelle byggeplaner – på kort sigt vil vise sig behov for en udvidet trafikal løsning for området, herunder etablering af den i lokalplanen forudsatte vejbro. Det vurderes, at nævnte hensyn ikke i tilstrækkelig grad vil blive tilgodeset ved den i 1999 vedtagne ­finansieringsmodel, endsige uden kommunal medvirken til broens etablering.

 

Ved indgåelse af aftalen forpligter kommunen sig til at forestå anlæg, drift og vedligeholdelse af den nye vejbro over Teglværksløbet som et kommunalt anlæg ud fra en nærmere anført tidsplan og overordnede kravspecifikationer med de evt. ændringer, som måtte fordres for at opnå de fornødne myndigheds­god­kendelser.

 

Udbud m.v. af anlægsopgaven opstartes af kommunen, når betingelsen om aftalens godkendelse i Bygge- og Teknikudvalget, Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen er opfyldt.

 

De af aftalen omfattede grundejere forpligter sig til enten at forudbetale brobidrag eller at betale brobidrag ved fremtidig udstedelse af ibrugtagningstilladelse til byggeri på deres ejendomme, jfr. nedenfor.

 

De forudbetalende grundejere forpli gter sig hver især til inden 8 dage efter opfyldelse af betingelsen om politisk godkendelse af aftalen at stille bankgaranti for indbetalingen af brobidrag, som skal indbetales, når yderligere en betingelse er opfyldt. De øvrige grundejere forpligter sig i aftalen til, når betingelsen om politisk godkendelse af aftalen er opfyldt, at underskrive deklaration om bidragsforpligtelsen, som tinglyses på deres ejendomme.

 

Aftalens anden betingelse er, at det ikke på baggrund af de indkomne tilbud på udførelse af anlægsopgaven viser sig, at samtlige de med anlæg af broen forbundne udgifter, vil overstige 46,4 mio. kr., svarende til summen af de bidrag, som er eller vil blive indbetalt af grundejerne.

 

Såfremt denne anden betingelse ikke er opfyldt eller frafaldet af kommunen senest 15 måneder efter opfyldelsen af den første betingelse, bortfalder aftalen, hvorefter de stillede bankgarantier frigives, og deklarationerne aflyses. Det vil således være kommunens beslutning, om aftalen fastholdes, hvis anlægsudgiften vil overstige grundejernes bidrag, jfr. nedenfor under Økonomi.

 

Når broen står færdig, beregnes den endelige brobidragssats pr. m2 etageareal bebyggelse på basis af de opgjorte anlægsudgifter og den samlet opgjorte byggerummelighed i området. Den endelige bidragssats (med fremtidig regulering på basis af nettoprisindekset) finder anvendelse i forhold til grundejere, som ikke forudbetaler, idet der foretages tinglysning af tillæg til deklarationerne, medmindre disse grundejere udnytter en aftalt adgang til på dette tidspunkt at betale det hidtidige beregnede brobidrag med tillæg af renter fra aftalens indgåelse.

 

Ved aftalen - og anlæg af broen på grundlag heraf - opnår de forudbetalende grundejere, udover at fremme etableringen af broen, en umiddelbar fiksering af bidragsforpligtelsen på deres ejendom, som ikke påvirkes af opgørelsen af de endelige broudgifter. De grundejere, som ikke forudbetaler, opnår gennem aftalen, at broen etableres, uanset at de pågældende først betaler bidrag til broen, når de på et senere tidspunkt anmoder om ibrugtagningstilladelse til (en arealfikseret) bebyggelse på deres respektive ejendomme.

 

Udover at påtage sig anlægsopgaven og fremtidig drift m.v. forpligter kommunen sig i aftalen til at tilbagebetale overskydende bidrag, såfremt det endelige brobidrag måtte blive mindre end de indbetalte brobidrag. Det samme gælder indbetalte brobidrag, som relaterer sig til en forventet forhøjelse af en ejendoms bebyggelsesprocent, hvor denne forhøjelse ikke er vedtaget senest 5 år efter betalingstidspunktet.

 

Frem til tidspunktet, hvor den anden af kommunens betingelser for aftalen er opfyldt eller frafaldet (senest 15 måneder efter Borgerrepræsentationens godkendelse), fortsættes den hidtidige praksis for opkrævning af brobidrag. Efter dette tidspunkt skal Byggeri & Bolig alene ved udstedelse af ibrugtagningstilladelse for bebyggelse på de ejendomme, hvorpå der er tinglyst deklaration om brobidrag, give meddelelse herom til Økonomiforvaltningen, som herefter opkræver bidrag på grundlag af deklarationen.

 

Aftalen er vedlagt som bilag A.

 

Vurdering af anlægsudgift

Udgangspunktet for udbuddet er de 46,4 mio. kr., som finansieringsmodellen genererer.

Der er nærmere redegjort for de forventede anlægsudgifter i bilag C.

 

Udførelse af broens tilslutningsramper på Sluseholmen vil blive koordineres med etablering af selve broen, men vil blive udført og betalt som en del af det nye vejanlæg af grundejere og Byggemodningsselskabet Sluseholmen P/S. Udgifterne hertil er derfor ikke indeholdt i ovenstående budgetter. Derimod er Støberigade nord for broen allerede omlagt, og udgifter til den nødvendige omprofilering af vejen med tilhørende tilslutningsanlæg forudsættes finansieret af vejlaget for den pågældende vejstrækning.

 

Som en del af de samlede anlægsudgifter vurderes udgifterne til bygherrerollen og til gennemførelse af rådgiverudbud, forundersøgelser, geotekniske undersøgelser, myndighedsbehandling, udarbejdelse af udbudsdokumenterne og gennemførelse af udbud af totalentreprisen at udgøre kr. 2,0 mio. kr.

 

Broens udformning

Den nye vejbro etableres fra kajkant til kajkant mellem bydelsvejene Sluseholmen og Støberigade. Broen forventes bygget som en traditionel plade-bjælkebro ved anvendelse af traditionelle metoder og materialer i beton og stål.

 

Broens samlede længde bliver 100 meter med et oplukkeligt fag på 20 meter placeret centralt over Teglværksløbet. Længden af det oplukkelige fag fastsættes til 15 meter.

 

Broens bredde bliver 16,50 meter indvendigt mål mellem autoværnene. Herved opnås et vejprofil med 2,5 m fortov, 2,25 m cykelsti og 3,5 m kørebane i hver retning. Broen forsynes med rækværker, der skal være 1,2 m høje og dimensioneres som sikkerhedsrækværker med autoværnsfunktion. Der vil blive lagt vægt på støjdæmpende foranstaltninger, samt at broen fremtræder i arkitektonisk harmoni med omgivelserne.

 

På hver side af broen etableres en rampe på kajen. Broen og ramperne etableres med en maksimal stigning i længderetningen på 35 ‰, hvilket overholder de anbefalede normer for tilgængelighed.

 

Broens oplukkelige fag muliggør sejlads af bl.a. lystbåde ind i Teglværkshavnen. Efter aftale med Københavns Havn fastsættes den frie gennemsejlingsbredde til 15,0 meter og frihøjden under det oplukkelige fag ved normal vandstand fastsættes til 3,0 m.

 

Ved åbning af broens bevægelige fag skal der etableres en automatisk spærring med bomme, blinklys og klokke for trafikken på broen. Maksimal tid til henholdsvis åbning og lukning er 4 minutter.

 

Broen skal dimensioneres på basis af en forventet levetid på 100 år, hvoraf de første 25 år skal være uden reparationer af væsentlig betydning. Ved konstruktionernes levetid forstås i denne sammenhæng, at der inden for denne periode kun foregår almindelige vedligeholdsarbejder og kun reparationsarbejder i begrænset omfang. Disse arbejder må ikke give anledning til væsentlige driftsgener for trafikken.

 

Trafikale forudsætninger

Broen vil indgå i det lokale vejnet på Teglholmen og Sluseholmen. Det er nødvendigt at sikre sammenhæng, så trafikken til og fra området kan fordele sig hensigtsmæssigt mellem Teglholmsgade til Sydhavns Plads og Sluseholmen til Sjællandsbroen. Uden denne sammenhæng vil trafik til og fra Teglholmen kun kunne køre ud mod Sydhavns Plads, og trafik til og fra Sluseholmen kun mod Sjællandsbroen. Dette ville føre til en uhensigtsmæssig høj belastning af Teglholmen ved Sydhavns Plads, samtidig med, at trafik til og fra området vil blive tilskyndet til at køre ad Folehaven frem for via Kalvebodbroen.

 

Broen vil også indgå i stistrukturen på Teglholmen og Sluseholmen, hvor den blandt andet vil sikre forbindelse for gående og cyklister mellem Sluseholmen og den planlagte cykelrute fra Sydhavns Plads gennem Teglholmen og videre på en evt. bro til Amager Fælled (Kastrup Fortruten). Når den planlagte skole på Teglholmen bliver bygget, vil broen endvidere fungere som skolevej for elever, som kommer fra Sluseholmen.

 

Udbudsproces og tidsplan

Vej & Park udarbejder udbudsmateriale med henblik på gennemførelse af et rådgiverudbud med deltagelse af tre rådgiverteams. Rådgiverteamet udvælges på baggrund af budget for entreprenørudgifter, rådgiverhonorar samt et udarbejdet projektforslag. På denne måde fås tre forskellige projektforslag, hvoraf det vindende vil blive brugt som grundlag for det videre arbejde. 

 

Herefter gennemfører det valgte rådgiverteam de nødvendige forundersøgelser og udarbejder et udbudsmateriale, bestående af projektgrundlag og projektforslag for en totalentreprise. Da budgettet for broen overstiger tærskelværdien for EU udbud skal udbudet foretages i overensstemmelse med EU udbudsdirektiv. 

 

Når licitationsresultatet er kendt og inden kontrahering med en entreprenør fremsendes på denne baggrund en indstilling til Borgerrepræsentationen om en anlægsbevilling til opførelsen af broen.

 

Den overordnede tidsplan er som følger:

 

Rådgiverudbud og kontrakt med et rådgiverteam                                    4 mdr.

Udarbejdelse af udbudsmateriale og forundersøgelser       3 mdr.

Tilbudsperiode for totalentreprenøren                                                     3 mdr.

Politisk godkendelse af det indkomne tilbud                                           2 mdr.

Udførelsesperiode                                                                                 12 mdr.

Gennemførelsesperiode, i alt ca.                                                              24 mdr.

 

Udbudsprocessen og etablering af broen vil således kunne udføres indenfor ca. 2 år. Det forudsættes at godkendelse af etablering af broen hos myndighederne opnås sideløbende med udarbejdelse af udbudsmateriale og gennemførelse af forundersøgelser og tilbudsperiode for totalentreprenøren.

 

 

ØKONOMI

Med indstillingen gives der i 2006 en anlægsbevilling på 2,0 mio.kr. til Vej & Parks udarbejdelse af udbudsmateriale med henblik på gennemførelse af en udbudsproces på hvilken baggrund der efterfølgende fremsættes indstilling til Borgerrepræsentationen om endelig anlægsbevilling til broens opførelse samt afledte drifts- og vedligeholdelsesudgifter.

 

Der anvises kassemæssig dækning fra den under Økonomiudvalget afsatte pulje til Infrastruktur og byggemodning i nybyggeriområder, 6.51.3, hvorfra 2,0 mio.kr. overføres til Bygge- og Teknikudvalgets ramme, Vej & Park, vejanlæg, konto 2.22.3. Da puljen, der indstilles anvist fra, ikke P/L-fremskrives, fremskrives de 2,0 mio. kr. tilsvarende heller ikke.

 

Når licitationsresultatet er kendt, fremsætter Økonomiforvaltningen og Bygge- og Teknikforvaltningen en indstilling om en anlægsbevilling til broens etablering.

I samme indstilling vil blive ansøgt om en driftsbevilling, idet Bygge- og Teknikforvaltningen vil søge merudgifter til ren- og vedligehold frigivet fra Puljen til nettomerudgifter ved nye byområder mv., som indgår i budget 2006.

 

Brobidrag fra grundejerne på i alt 46,4 mio. kr. - i form af allerede indbetalte brobidrag, forudbetalte brobidrag samt fremtidige brobidrag fra grundejerne - udgør finansieringsgrundlaget i den senere indstilling om anlægsbevilling om opførelse af broen.

 

Det samlede brobidrag på i alt 46,4 mio. kr. (nærmere 46.423.367 kr.) vedrører opførelse af i alt ca. 700.000 m2 byggeri.

 

Heraf har Københavns Kommune v/ Plan & Arkitektur pt. sendt opkrævninger af brobidrag på i alt 5,4 mio. kr. (nærmere er der pr. 1. november 2005 indbetalt 3.870.271 kr. til kommunen, mens der i oktober 2005 er sendt opkrævninger pålydende yderligere 1.572.912 kr., hvorfor disse indbetalinger forudsættes at være nært forestående.)

Som følge af aftalen med grundejerne om etablering af broen, forudbetaler grundejerne yderligere 34,0 mio. kr. (nærmere 33.991.358 kr.).

 

Københavns Kommune finansierer midlertidigt de resterende 7,0 mio. kr. (nærmere 6.988.826 kr.), idet grundejerne med aftalen forpligter sig til at betale de tilsvarende brobidrag i takt med ibrugtagning af byggeri på de omhandlede matrikler. I takt med at der ibrugtages byggeri på de pågældende matrikler, opnås således dækning for kommunens midlertidige finansiering. Der knytter sig imidlertid en usikkerhed til disse fremtidige brobidrag, da den faktiske udbygningstakt vil afhænge af privat investeringsvilje, udviklingen i konjunkturerne m.m. Det vurderes, at perioden for opkrævning af de sidste brobidrag kan strække sig over mere end 5 år.

 

Der forudsættes i den kommende indstilling anvist kassemæssig dækning for kommunens finansiering på Økonomi­udvalgets budget bevillingen økonomisk forvaltning, anlæg funktion 6.51.3 (Boligpolitisk Strategiplan, puljen Infrastruktur og byggemodning i nybyggeriområder).

Grundejernes fremtidige bidrag på i alt forventet 7,0 mio.kr. (nærmere 6.988.826 kr.) vil derfor løbende skulle tilbageføres til samme konto.

 

Det forudsættes, at den admi­nistrative håndtering af tilbageføringen af indbetalt brobidrag fastlægges i samarbejde mellem Bygge- og Teknikforvaltningen og Økonomi­forvaltningen.

 

MILJØVURDERING

 

Anlægsfasen

Anlægsarbejderne vil i øvrigt blive udført i overensstemmelse med Vej & Parks miljøpolitik.

 

Store dele af broelementerne forventes at være præfabrikerede, hvorfor arbejderne på stedet i stor udstrækning forventes at være montagearbejder, der ikke skønnes at give anledning til en væsentlig miljøpåvirkning af omgivelserne. Dog kan tænkes, at broens evt. støttepiller kunne bestå af jernbetonpæle, der skal rammes ned. Ramning giver erfaringsmæssigt anledning til støj og evt. vibrationer i omgivelser. Arbejderne her vurderes ikke at adskille sig væsentligt fra andre lignende anlægsarbejder.

 

Sedimentet i havnebunden vil kunne påvirkes ved anlæg af broen. Eksempelvis vil nedramning af støttepiller til broen samt etablering af klappiller kunne påvirke sedimentet. Denne påvirkning vil kunne afstedkomme ophvirvling af sedimentet og dermed en negativ påvirkning af badevandskvaliteten i området. Aktuelt er der ingen konkrete planer om etablering af badesteder i Teglværkshavnen, men det består som en mulighed.

 

Driftsfasen

Broen vil øge tilgængeligheden i byudviklingsområdet i Sydhavnen. Det skønnes, at broen vil blive benyttet af 8.000 – 10.000 biler, 1.000 – 2.000 cyklister og ca. 1.000 fodgængere i døgnet, når den planlagte byudvikling på Teglholmen og Sluseholmen er gennemført. Tallene for cyklister og fodgængere er dog behæftet med en betydelig usikkerhed.

 

Hvorvidt der vil være tale om overførsel af bilture til cykel eller gang kan ikke vurderes, men den samlede miljømæssige effekt vil næppe være målbar.

 

 

ANDRE KONSEKVENSER

 

Ingen.

 

 

HØRING

 

I forbindelse med udarbejdelsen af udbudsmaterialet planlægges udbudsmaterialet sendt i høring blandt de involverede grundejere og relevante myndigheder.

 

 

BILAG

 

A. Finansieringsaftale med grundejerne med underbilag 1 og 2

B. Kort over området med angivelse af broens placering

C. Forventede anlægsudgifter (Fortroligt)

 

 

 

 

 

Bjarne Winge                       Mette Lis Andersen


 

Til top