Mødedato: 07.06.2000, kl. 14:00

Renovering af Gefionspringvandet

Renovering af Gefionspringvandet

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 7. juni 2000

 

 

Sager til drøftelse

 

32. Renovering af Gefionspringvandet

 

BTU 295/2000 J.nr. 2221:130.0004/95

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller resultaterne af den tekniske undersøgelse af Gefionsspringvandet til drøftelse i Bygge- og Teknikudvalget.

 

RESUME

Gefionsspringvandet har længe været utæt, hvilket har medført et betydeligt vandspild. På nuværende tidspunkt taber springvandet ca. 50 m3 vand i døgnet, og vandtabet truer monumentet og den nye mur (sekantpælevæg), der er opført umiddelbart bag springvandet.

I foråret vedtog Borgerrepræsentationen (BR 150/2000), at Vej & Park skulle klarlægge konstruktionernes tilstand for at finde ud af, i hvilket omfang en omfattende renovering er nødvendig, samt hvorvidt det er nødvendigt at vente med at åbne for springvandet, indtil en renovering var udført.

Springvandets konstruktioner er nu undersøgt og undersøgelsen viser, at der skal foretages en omfattende renovering af alle springvandets betonkonstruktioner, inklusive en forstærkning af den eksisterende pælefundering, hvis bæreevne ikke er tilstrækkelig.

Muren, der omgiver springvandet ud mod voldgraven, er blevet undersøgt med nye oplysninger om jordbundsforhold og belastninger m.m. Undersøgelsen viser, at muren bør undersøges nærmere.

Undersøgelsen af springvandet er angivet i rapporten, Gefionspringvandet, Teknisk særeftersyn med renoveringsforslag, maj 2000. Undersøgelserne viser, at en renovering til en driftsmæssig forsvarlig stand vil koste i størrelsesordenen 17 mio. kr.

I undersøgelsen er ikke medtaget en total renovering af de mekaniske og elektriske installationer, som er vurderet til at være i generel god driftsmæssig stand.

En afrensning af selve figurgruppen og belysning af Gefionsspringvandet er ikke indregnet. Et overslag på baggrund af en vurdering af tidligere projekter indikerer, at nedtagning og afrensning kan koste op mod 2,0 mio. kr. og en indirekte belysning er tidligere vurderet til 1,0 mio. kr.

Det tidsmæssige perspektiv er en anlægsperiode på 14-17 måneder og en genåbning af springvandet tidligst til april 2002.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

I 1998 påbegyndte Forsvarets Bygningstjeneste projekteringen af retableringen af Kastellet, herunder en drejning af Gefionbroen og opbygning af en mur rundt om Gefionspringvandet.

Københavns Vandforsyning konstaterede på dette tidspunkt et vandtab på 25 m3 dagligt. Ingen havde på dette tidspunkt nogen idé om, hvorledes vandspildet opstod.

Vej & Park indgik i Kastellets retablering og forestod en renovering af det øverste bassin. Efter at renoveringsarbejdet var afsluttet i 1999, blev der mod forventning konstateret et større vandspild på 50 m3 dagligt. Vej & Park og Københavns Vand kunne på den baggrund ikke påtage sig ansvaret for at genåbne springvandet.

Ved indstilling BR150/2000 vedtog Borgerrepræsentationen, at Vej & Park skulle undersøge konstruktionens tilstand for at afgøre, om springvandet skulle gennemgå en omfattende renovering, og hvad den i givet fald skulle omfatte.

Vej & Park har nu fået Gefionspringvandets konstruktioner m.m. undersøgt.

Undersøgelsen har omfattet springvandets konstruktive opbygning, en vurdering af tilstanden af bassinernes bundplader, bærende pæle og bjælker. Endvidere er pumpehuset med tilhørende pumpesump og kontrolrum undersøgt.

Der er også udført en revurdering af bæreevnen af den nye mur om springvandet.

 

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

Springvandets terrasserede bassiner er opbygget på sammenhængende bundplader og bjælker i jernbeton. Selve bronceskulpturen med plovforspandet m.v. står i det øverste bassin oven på et dybereliggende pumpehus. Bassinerne er sammenbyggede med pumpehuset og den tilhørende ingeniørgang. Alle konstruktionerne er funderede på lodrette jernbetonpæle.

Pælene under bundpladerne er i rimelig stand, men målinger af pælenes længder med tilhørende beregninger af deres bæreevne viser, at de ikke har den fornødne bæreevne. Pælene er for korte og når ikke ned i det bærende lag af moræneler. I sammenhæng med, at der er konstateret store sætninger i det øverste bassin, nødvendiggør dette, at der etableres nye pæle med en tilstrækkelig bæreevne. Det er især i det øverste bassin, men der skal formentlig også etableres nye pæle i de nedre bassiner.

Desuden har den gamle beton i bundpladerne en lille trykstyrke, samtidig med at den er temmelig porøs og udvasket, samt sprækket. Belastningen fra vandet i springvandet har skabt store revner i betonpladerne. Bundpladerne skal derfor udskiftes med nye.

Med baggrund i ovenstående kan vandtabet have foregået mere eller mindre fordelt over hele springvandets areal gennem huller, revner, sprækker og fuger.

Springvandets ydervægge, afsluttet med bassinets granitkant, er i god stand og skal kun renoveres i det omfang, det er nødvendigt at oprette vægge som en følge af de tidligere opståede sætninger.

Væggene omkring kontrolrummet og ingeniørgangen skal forsynes med en betonstøbning eller en vandtæt membran.

Muren om springvandet er nu undersøgt med en overfladelast på 300 kg/m2 og forskellen mellem trykket fra vandet udefra og fra selve springvandet (et differensvandtryk på 1,0 meter). Endvidere er jordens styrkeparametre fra de nu udførte boringer anvendt i beregningerne. Resultatet heraf er, at muren skal forstærkes. Der er flere løsningsmuligheder. Der vil under detailprojekteringen blive valgt en løsning, der er teknisk, økonomisk, miljømæssigt og æstetisk optimal. I overslaget over udgifterne til springvandets renovering er medtaget nedvibrering af en ny spuns foran den eksisterende mur.

I forbindelse med opbrydning af bundpladen i bassinerne vil det være hensigtsmæssigt at udskifte ældre og nedslidte rørledninger for friskvand og cirkulationssystemet. Generelt er de mekaniske installationer i god driftsmæssig stand.

Renoveringsarbejdet kan udføres inden for en effektiv byggeperiode på 9 til 12 måneder. De fleste arbejder, herunder opbrydning, jord- og betonarbejder samt pælearbejder, kan vejrmæssigt gennemføres i vinterhalvåret fra 1. oktober til 1. april.

Andre mindre omfattende arbejder med membranisolering og overfladebeskyttelse udføres mest hensigtsmæssigt i sommerhalvåret, fra 1. april til 1. oktober.

Til den ovennævnte byggeperiode skal tillægges 5 måneder til projektering, udbud og kontrahering. Den samlede anlægstid er således vurderet til 14 til 17 måneder.

Under forudsætning af at indstillingen godkendes i september måned, kan projekt, udbud m.m. gennemføres i oktober, november og december måned. Der vil herefter kunne skrives kontrakt, således at selve entreprenørarbejdet gennemføres i år 2001, og springvandet kan genåbnes i april 2002.

For at gennemføre renoveringen sådan, at springvandet kan genåbnes april 2002, anbefales det at fordele udgifterne med 1,0 mio. kr. i år 2000 og 16 mio. kr. i år 2001.

 

Økonomi

De samlede udgifter til renovering af Gefionspringvandet op til driftsmæssig forsvarlig stand udgør ca. 17 mio. kr. Udgifterne fordeler sig på nedenstående hovedposter: Alle beløb er eksklusive moms og i prisniveau maj 2000.

NR.

Hovedpost

Beløb mio.

1

Arbejdsplads. Etablering, drift, rømning

1,5

2

Natursten. Registrering, nedtagning, deponering, afrensning, supplering, genopsætning.

0,8

3

Nedbrydning. Ophugning af beton og asfalt i bundpladerne og belægning, deponering.

0,9

4

Pælearbejder. Borede eller rammede pæle, antal ca. 40 stk.

0,9

5

Jordarbejder. Udskiftning af jordfyld med letfyld ca. 500 m3.

0,6

6

Beton i bassiner. Renselag, form, armering, beton, ca. 200 m3.

1,8

7

Vandtætning af bassiner. Speciel membran eller anden forsegling.

0,8

8

Pumpehus. Udv. betonpåstøbning eller fugtisolering, dæk og vægge i loftsrum, indv. overfladebeskyttelse.

0,8

9

Ingeniørgang. Udvendig betonpåstøbning eller fugtisolering, indvendig overfladebeskyttelse.

0,2

10

Andre arbejder. Afrensning, tætning af revner og fuger, inddækning under skulptur, vinterforanstaltninger, opretning af dæksten.

1,2

11

Installationer. Renovering eller udskiftning af mekaniske og elektriske installationer inkl. ledninger, brønde, gulvafløb m.v.

0,8

12

Sekantpælevæg. Forstærkning, etablering af dræn samt ventilationshuler, afrensning.

0,9

13

Rene entreprenørudgifter. Post 1 til 12

11,2

14

Administration. Projekt, tilsyn, m.m.

2,8

15

Uforudseelige udgifter.

3,0

16

Samlede renoveringsudgifter. Sum af post 13-15

17,0

 

Ved igangsætning af projektering, udbud m.m. senest pr. 1. oktober 2000 vil springvandet som nævnt kunne åbnes igen i april 2002, hvor udgifterne vil fordele sig med 1,0 mio. kr. i år 2000 og 16,0 mio. kr. i år 2001.

Alternativt hertil er, at projekt, udbud m.m. igangsættes pr. 1. januar 2001. Arbejdet vil være afsluttet 1. juni 2002. Udgifterne vil fordele sig med 10 mio. kr. i år 2001 og 7,0 mio. kr. i år 2002.

En afrensning af selve figurgruppen og belysning af Gefionsspringvandet er ikke indregnet. Et overslag fra et tidligere projekt indikerer, at afrensning kan koste 2,0 mio. kr. og en indirekte belysning er tidligere vurderet til 1,0 mio. kr. Til en total renovering med en ny belysning bør der afsættes i størrelsesordenen 20 mio. kr.

På nuværende tidspunkt er midlerne endnu ikke afsat.

 

Midlertidig løsning

Som et alternativ til en istandsættelse er muligheden for at lappe springvandet oppefra med en overfladebehandling undersøgt. Løsningen er ikke langsigtet og vil nedbrydes, da sætningerne vil fortsætte og dermed en forværring af de påviste konstruktionsmæssige skader. En løsning af denne karakter vil for en periode hindre vandtabet, men vil samtidig medføre, at den plastiske hinde, som skal udlægges, vil skæmme springvandet. Løsningen er vurderet til sammen med færdiggørelse af det øverste bassin at koste 2,0 mio. kr. Løsningen vil gøre, at springvandet kan ibrugtages i år 2000, men må betragtes som en midlertidig foranstaltning, der ikke kan anbefales og som også vil medføre et omfattende overvågningsprogram, for at man kan følge springvandets tilstand.

 

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR PÅ RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

Rapport af maj 2000, "Gefionspringvandet, Teknisk særeftersyn med renoveringsforslag"

 

 

Ole Bach

 

 

Til top