Mødedato: 07.06.2000, kl. 14:00

Redegørelse om iværksættelse af udarbejdelse af forslag til tillæg til Kommuneplan 1997 og forslag til lokalplan, der muliggør flytning af Bispebjerg Kirkegårds bevaringsværdige Østre Kapel til et areal ved Utterslev Mose og anvendelse som musikhus

Redegørelse om iværksættelse af udarbejdelse af forslag til tillæg til Kommuneplan 1997 og forslag til lokalplan, der muliggør flytning af Bispebjerg Kirkegårds bevaringsværdige Østre Kapel til et areal ved Utterslev Mose og anvendelse som musikhus

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 7. juni 2000

 

 

Sager til drøftelse

 

31. Redegørelse om iværksættelse af udarbejdelse af forslag til tillæg til Kommuneplan 1997 og forslag til lokalplan, der muliggør flytning af Bispebjerg Kirkegårds bevaringsværdige Østre Kapel til et areal ved Utterslev Mose og anvendelse som musikhus

 

BTU 301/2000 J.nr. 611:213.0001/00

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen samt Økonomiforvaltningen fremsender nærværende redegørelse til Bygge- og Teknikudvalgets samt Økonomiudvalgets drøftelse med henblik på iværksættelse af arbejdet med et lokalplanforslag for placering af et musikhus ved Utterslev Mose med tilhørende tillæg til Kommuneplan 1997.

 

RESUME

Erik Møllers tegnestue har på vegne af MusikhusGruppen fremsendt tegningsmateriale og projektbeskrivelse vedrørende nedtagning af det bevaringsværdige ca. 700 m² store Østre Kapel på Bispebjerg Kirkegård og genopførelse af kapellet ved Utterslev Mose. Kapellet skal fjernes fra kirkegården inden udgangen af marts 2001, da der skal opføres et nyt krematorium og kapel. Østre Kapel blev i 1995 udbudt til salg, og MusikhusGruppen erhvervede, på en række betingelser, herunder at finansieringsmæssige forudsætninger falder på plads, i 1996 bygningen med henblik på at genopføre denne som musikhus for akustisk musik. Kapellet skal genopføres på Bispebjerg Kirkegårds tidligere planteskoleareal, der er beliggende ved Utterslev Mose nord for Rådvadsvej og kirkegården. Arealet har ikke tidligere været åbent for offentligheden.

Gennemførelse af musikhusprojektet forudsætter i henhold til Planlovens § 13, stk. 2, udarbejdelse af en lokalplan samt herudover et tillæg til kommuneplan 1997. Planforslagene vil blive forelagt udvalget snarest muligt efter sommerferien.

Planteskolearealet indgår i fredningen af Utterslev Mose. Fredningen har til formål at sikre området som parkområde, herunder at opretholde og muliggøre en forbedring af områdets biologiske, landskabelige og rekreative værdier. Fredningen er ikke til hinder for genopførelsen af Østre Kapel som Musikhus på det aktuelle areal, idet dette er indarbejdet i fredningsbestemmelserne. I fredningsforslaget åbnes der endvidere mulighed for indretning af en af Vej & Park påtænkt naturskole på den østlige del af arealet.

Naturskoleprojektet omfatter en 1-etages bygning på ca. 267-270 m² samt nogle mindre småskure. Arealet skal fremstå som et hegnet og selvsået naturområde i tilknytning til moseområdet.

Lokalplanområdets afgrænsning, nuværende og fremtidige placering af kapellet samt placeringen af naturskolen er vist på vedlagte bilag 1. Der henvises endvidere til luftfoto bilag 2.

 

SAGSBESKRIVELSE

Musikhuset

MusikhusGruppen er en selvejende institution, som ledes af en bestyrelse. MusikhusGruppen købte på en række endnu ikke opfyldte betingelser i 1996 Østre Kapel af Københavns Kommune, der samtidig gav tilsagn om økonomisk tilskud til bl.a. nedtagning af bygningen samt tilsagn om, at en del af det tidligere planteskoleareal ved Utterslev Mose nord for Rådvadsvej stilles til rådighed for genopførelsen af kapellet som musikhus. Erhvervelsen af kapellet er bl.a. gjort betinget af, at de finansieringsmæssige forudsætninger for projektets gennemførelse falder på plads, samt at godkendelser fra relevante myndigheder foreligger, herunder bl.a. tilvejebringelse af lokalplan samt en skriftlig aftale om, at en byggegrund med en fornuftig fremtidig placering stilles til rådighed for en længere periode, førend den formelle overdragelse af kapellet finder sted.

MusikhusGruppen forventer, at den fremtidige drift af Musikhuset for størstedelens vedkommende vil blive finansieret af entréindtægter samt herudover af forventet støtte fra Statens Musikråd, Københavns Kommune og Københavns Amt samt fra private og offentlige fonde – dels som støtte til specifikke arrangementer, dels som støtte til dele af driften.

Bispebjerg kapel er opført i 1903 efter afholdelse af en skitsekonkurrence, der blev vundet af arkitekt Andreas Clemmensen. Kapellet er en fint proportioneret træbygning, der henter inspiration fra den norske stavkirketradition. Materialevalg, farvesætning og indgangspartier er således gennemførte efterligninger af stavkirken, mens det pyramideformede tag, indvendig skjult af et bræddehvælv, klart er forskelligt fra stavkirkernes åbne tagværker. Væggene er beklædt med gedigne brædder, omhyggeligt udformede detaljer, og taget er dækket med træspån.

Der eksisterer kun et meget begrænset antal træbygninger fra denne tid i Danmark, dels fordi det ikke har været en særlig udbredt bygningsform, dels fordi træ ofte har været anvendt netop, når der var tale om midlertidigt byggeri.

Skov- og Naturstyrelsen afviste i 1995 at bygningsfrede kapellet, idet Det Særlige Bygningssyn ikke fandt, at kapellet havde de arkitektoniske eller kulturhistoriske værdier, der kunne begrunde fredning af en bygning under 100 år. Bygningssynet udtalte endvidere, at kapellet, som er inspireret af norsk stavkirkearkitektur, i 1930 blev hårdhændet ombygget af arkitekt Tyge Hvass, hvorved dets oprindelige proportionering og opdeling m.m. blev ødelagt. Samtidig medførte bygningsændringerne, at kapellets arkitektoniske udtryk i betydelig grad fjernede sig fra forbillederne. Bygningssynet fandt imidlertid, at kapellet har høj bevaringsværdi og anbefalede derfor, at det efter salg og nedtagning genopføres et nyt sted.

Kapellet blev taget ud af drift midt i 1970'erne og har indtil 1996 været anvendt af Bymuseet til opmagasinering.

Projektet. Det fremgår af det af Erik Møllers Tegnestue fremstillede projektmateriale, at anvendelsen af kapellet til musikhus vil være helt enestående, idet den gennemførte brug af træ er et afgørende element i størstedelen af alle akustisk berømmede sale i verden. Kapellets beskaffenhed, udformning og dimensioner gør det meget velegnet for akustisk musik. Husets akustik kombineret med placeringen i rolige omgivelser åbner ifølge MusikhusGruppen mulighed for indspilninger i en kvalitet, som musiklivet ikke har rådet over, siden Odd-Fellow Palæets store sal brændte i 1992. Musikhuset vil endvidere kunne anvendes til udstillinger, foredrag, oplæsning og fremførelse af dramatik m.m. Først og fremmest skal bygningen dog fungere som samlingssted for koncerter og samspil for alle akustiske genrer. Salen kommer til at rumme op til ca. 500 tilhørere og har forskellige spændende muligheder for placering af orkester, optrædende og publikum. Der vil endvidere være gode muligheder for studie- og liveindspilninger, ligesom der er planlagt faciliteter til redigering af optagelser.

Bygningen genopføres (se bilag 3) med en kælder/underetage med plads til sekundære funktioner såsom garderobe, toiletter og en mindre café. Kapellet nedtages i sin nuværende ombyggede skikkelse og genopføres i hovedprincippet i den oprindelige ydre form fra 1903.

Den fremtidige anvendelse af bygningen som musikhus stiller anderledes krav til bygningens indretning, og dens indre udformning vil ved ombygningen blive ændret i forhold til det oprindelige interiør, rumopdelingen og de bærende konstruktioner. Således vil bygningens oprindelige tre kapelsale og samtlige tilhørende birum blive sammenlagt til husets koncertsal, mens der i bygningens bageste lave ende vil blive indrettet administrationslokaler. Tagfladernes underside, der beklædes med brædder, skal udgøre koncertsalens nye loft, og bygningens tagkonstruktioner, som hidtil har været gemt oppe bag tøndehvælvet, fritlægges. Der vil herved fremstå et rum af usædvanlige dimensioner særdeles velegnet for oplevelsen af akustisk musik. Adgangen til koncertsalen finder sted via bygningens hovedindgang i bygningens akse. Den oprindelige åbne overdækkede veranda lukkes og forsynes med vinduer således, at den kan fungere som foyer.

Bygningen bliver placeret fritliggende på et græsklædt plateau, der skyder sig ud i terrænet, således at der ikke vil være synlige skel i området (se bilag 4). Tilkørselsforholdene vil blive udført, så arealet fremstår som et homogent engareal uden "afbrydelser" i form af cykelstativer, skure og lignende langs den interne vej.

 

Naturskole

Vej & Park står for etablering og drift af naturskolen. Naturskolen tænkes placeret på den østlige del af arealet, som vist på bilag 1. Naturskolearealet skal fremstå som et hegnet og selvsået naturområde i tilknytning til moseområdet. Der vil blive opført en 1-etages bygning på ca. 260-270 m², indeholdende et naturværksted, samt herudover nogle mindre småskure såsom drivhus, brændehus, cykelparkering og hønsehus. I naturværkstedet vil der være et stort undervisningslokale samt toiletter, køkken, depot og et enkelt kontor. Undervisningslokalet skal fungere som et multirum, der spænder fra traditionel undervisning til gruppearbejde med forsøg og fremstilling. Endvidere skal rummet danne ramme for tilberedning af mad, spisning og andet socialt samvær samt mulighed for overnatning i forbindelse med aktiviteter på naturskolen for maksimalt 30 personer. Tilk&osla sh;rsel til naturskoleområdet skal ske direkte fra Rådvadsvej til en intern ubefæstet parkeringsplads for maksimalt 3 biler. Adgangsvejen skal i princippet fremstå som et hjulspor. Adgange fra henholdsvis Rådvadsvej og fra moseområdet skal være aflåselige og være forsynet med en diskret skiltning. Både bygningsindretning og hovedadgangsveje skal overalt være handicapvenlige og være udformet således, at samtlige foranstaltninger fremstår som en naturlig og integreret del af det totale anlæg. Adgangsveje mellem de enkelte funktioner på selve grundarealet ønskes dog ikke udformet i henhold til gængse normer for udearealer, idet personalet vil yde den nødvendige assistance for den fornødne fremkommeligehed.

For yderligere detaljer henvises til den samtidig fremsatte indstilling om naturskolen.

 

Området i øvrigt

Vej & park vil stå for udarbejdelse af plejeplanen for området, som vil blive en del af den samlede plejeplan for Utterslev Mose. Vej & Park vil tillige stå for drift og vedligeholdelse af alle udearealer efter nærmere aftale med MusikhusGruppen for så vidt angår den del af arealet, der knytter sig til Musikhuset.

Området, der i dag er tilgroet og lukket for offentligheden, bliver ryddet, således at det fremstår som et åbent engareal med mindre trægrupperinger, men ellers ikke nævneværdig beplantning. Hæk og beplantning ud mod Rådvadsvej bliver fjernet, så man kan nyde nærheden og udsynet til Utterslev Mose.

Området er omfattet af fredningsforslag for Utterslev Mose forelagt Fredningsnævnet den 25. juli 1998. Fredningen forventes endeligt vedtaget før sommerferien 2000. I forslaget til fredningsbestemmelser er der taget højde for den ønskede flytning af Østre Kapel fra Bispebjerg Kirkegård. Endvidere er fredningen ikke til hinder for, at der på planteskolearealet opføres en naturskole, ved hvilken et område på op til 1 ha indhegnes, så det kan aflukkes for offentligheden. Den 27. april 2000 har Fredningsnævnet for København meddelt dispensation fra fredningsforslaget til flytningen af kapellet. Baggrunden for at meddele dispensation, uanset flytningen ligger inden for fredningens rammer, er, at Danmarks Naturfredningsforening har fremsat bemærkninger vedrørende placeringen af bygningen, og Dansk Ornitologisk Forening har protesteret mod, at bygningen flyttes inden for det område, der foreslå ;s fredet. Fredningsnævnet har meddelt dispensationen på betingelse af, at bygningen flyttes til det udpegede område, at bygningen kun anvendes til musikarrangementer, der har karakter af akustisk musik og at bygningen fjernes og pladsen retableres, hvis bygningen ikke vedligeholdes.

 

Kommuneplanlægning

Lokalplanområdet er i Kommuneplan 1997 fastlagt offentlige formål (O1-område), der kan anvendes til parker, herunder forlystelsesparker, legepladser, kirkegårde og andre grønne anlæg, sportsanlæg, kolonihaver samt tilhørende miljømæssige servicefunktioner. I lokalplaner fastsættes i fornødent omfang bestemmelser om bl.a. parkeringsforhold.

Indretning af et musikhus, som er en kulturel funktion, er ikke i overensstemmelse med bestemmelserne i Kommuneplanen. Gennemførelse af lokalplanen forudsætter derfor et tillæg til Kommuneplanen.

Utterslev Mose fastlægges herefter som et O1-område med særlig bemærkning om, at der i området umiddelbart nord for Rådvadsvej kan placeres mindre bebyggelse til kulturelle formål efter nærmere fastlæggelse i lokalplan.

 

Lokalplan

Lokalplanen omfatter hele det tidligere planteskoleareal som vist på bilag 1.

Formålet med lokalplanen vil, i tråd med fredningsbestemmelserne for Utterslev Mose m.m., være at sikre, at Musikhuset fremtræder som et i arkitektonisk henseende værdifuldt tilskud til området samtidig med, at der tages udstrakt hensyn til det omgivende fremtidige fredede parkområde.

Områdets anvendelse vil blive fastlagt til offentlige rekreative formål, herunder parker, legepladser, sportsanlæg m.v. og tilhørende miljømæssige servicefunktioner samt herudover til naturskole og til kultur- og musikhus med tilknyttende funktioner.

Lokalplanen vil indeholde bestemmelser, der muliggør genplacering af Østre Kapel med et udseende samt en størrelse m.v., som er i overensstemmelse med Kapellets oprindelige udformning, jf. det ovenfor beskrevne forslag.

Endvidere vil der i forbindelse med naturskolen blive muliggjort en 1-etages bygning i størrelsesordenen 300 m² . Bygningen vil med hensyn til udformning, materialer, farver m.v. blive fastlagt således, at der opnås en god harmoni i forhold til bygningens placering i et parkområde.

Lokalplanen vil indeholde bestemmelser om, at tilkørselsforholdene skal udføres, så arealet fremstår som et homogent engareal og uden "afbrydelser" i form af cykelstativer, skure og lignende langs den interne vej. Der vil være mulighed for anbringelse af cykelstativer - dog ikke nogen form for overdækket cykelparkering - oppe ved bygningen. Hvad der måtte være af behov for mindre skure og lignende til brug for renovation m.m. vil blive krævet inkorporeret i selve bygningen.

Lokalplanen vil endvidere indeholde bestemmelser, der regulerer udformningen af adgangsvejen til og arealet omkring Musikhuset således, at der opnås en sammenhæng med parkområdet i øvrigt. Der vil ligeledes blive optaget bestemmelser om "udenomsarealernes" anvendelse, det vil sige vige-/vendeplads for transport- og reportagevogne, herunder almindelige vareleverancer og instrumenttransport, brandvæsenets køretøjer samt afsætningsplads for handicappede.

Lokalplanen påregnes at indeholde bestemmelser om, at parkeringsdækning på terræn højst må udgøre 1 plads pr. 100 m² etageareal. Musikhuset har et etageareal på ca. 700 m², mens naturskolens bebyggelse har et etageareal på ca. 260-70 m². Bebyggelsen medfører således i alt ca. 9-10 parkeringspladser. Disse parkeringspladser vil fortrinsvis dække Musikhusets og naturskolens ansattes behov. Placeringen af parkeringspladserne vil ske således, at der i størst muligt omfang tages hensyn til det fredede areals karakter, eventuelt i form af en samlet parkeringsløsning for de ansatte ved Musikhuset og Naturskolen på eller ved naturskolens areal. Den publikumsrettede parkering for Musikhuset vil ikke kunne løses på grunden. På Rådvadsvej er der imidlertid ifølge Vej & Park mulighed for, at op til 250 biler kan holde parkeret i forbindelse med større arrangementer, uden at de r herved opstår væsentlige gener for de omkringliggende boligområder m.v. eller for trafikafviklingen. Parkeringspladser på selve arealet ved musikhuset skal anlægges med armeret græs. Parkeringen vil bl.a. være forbeholdt optagevogne m.v. i forbindelse med koncerter og tv-/radiooptagelser. Kørearealet til og rundt om bygningen, som vist på bilag 4, vil ligeledes skulle anlægges med armeret græs.

 

BILAG VEDLAGT

  1. Plan med angivelse af lokalplanområdet samt placering af Musikhuset og naturskolen
  2. Luftfoto af eksisterende forhold
  3. Plan- og facadetegninger af kapellet
  4. Plan visende udlæg af adgangsareal til Musikhuset

 

Paul Sax Møller Jens Jacobsen

 

 

Til top