Mødedato: 07.06.2000, kl. 14:00

Redegørelse om udarbejdelse af lokalplan for Det Kongelige Teater, "Turbinehallerne"

Redegørelse om udarbejdelse af lokalplan for Det Kongelige Teater, "Turbinehallerne"

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 7. juni 2000

 

 

Sager til drøftelse

 

30. Redegørelse om udarbejdelse af lokalplan for Det Kongelige Teater, "Turbinehallerne"

 

BTU 299/2000 J.nr. 611:154.0001/98

 

 

INDSTILLING

Nærværende redegørelse fremsendes hermed til Bygge- og Teknikudvalgets samt Økonomiudvalgets drøftelse med henblik på iværksættelse af arbejdet med forslag til lokalplan for karreen begrænset af Borgergade, Gothersgade, Adelgade og Dronningens Tværgade med tilhørende forslag til tillæg til Kommuneplan 1997.

 

RESUME

Borgerrepræsentationen godkendte i mødet den 11. maj 2000 (BR 175/2000) en aftale mellem Københavns Kommune og Staten om at igangsætte de indledende forberedelser til opførelse af et skuespilhus på Turbinehalgrunden ved Borgergade til Det Kongelige Teater. Man er enige om at realisere planerne, således at der opnås det størst mulige arkitektoniske og kvalitetsmæssige løft af kvarteret inden for den givne økonomiske ramme. Ifølge aftalen skal Kommunen bl.a. forestå udarbejdelse af kommuneplantillæg og lokalplan til byggeriets realisering, således at forslag hertil foreligger til Borgerrepræsentationens godkendelse senest i september 2000 med henblik på offentliggørelse.

Lokalplanområdet omfatter hele karreen afgrænset af Borgergade, Gothersgade, Adelgade og Dronningens Tværgade, som bl.a. rummer Turbinehalgrunden.

Lokalplanen fastlægger den nordlige del af Turbinehalgrunden samt strækningen frem til hjørnet Gothersgade/Borgergade til offentlige formål. I dette område indgår den privatejede hjørneejendom med en nyopført boligbebyggelse i 4½ etage samt en mindre del af en boligejendom som tilhører en andelsboligforening.

Staten tilvejebringer hjemmel til erhvervelse af nødvendige ejendomme uden for Turbinehalgrunden.

Kulturministeriet udskriver en arkitektkonkurrence om projektet til skuespilhus, hvor man desuden ønsker forslag til udformning af Borgergade, som bl.a. skal rumme teatrets adgangs- og forareal. Lokalplanforslaget vil være udsendt i offentlig høring i den periode, konkurrencen løber, og resultatet af konkurrencen vil blive søgt indarbejdet i lokalplanen, inden denne vedtages endeligt.

En mindre del af Turbinehalgrunden beliggende ved Adelgade nærmest Gothersgade fastlægges til offentlige tekniske anlæg. Københavns Energi koncentrerer varme- og elinstallationer til dette område samt til en placering under jorden på den ovenfor nævnte del af andelsboligforeningens og hjørneejendommens areal.

De øvrige dele af karreen fastlægges i overensstemmelse med den eksisterende anvendelse og planlægning, idet der dog vil blive indført bestemmelser, som sikrer den bevaringsværdige klassicistiske bebyggelse langs Gothersgade og den fredede boligbebyggelse med tilhørende plads ved Dronningens Tværgade.

Teateranvendelsen af en del af Turbinehalgrunden, som i Kommuneplan 1997 er fastlagt til offentlige tekniske anlæg, samt en del af andelsboligforeningens grund og hjørnegrunden, som begge er fastlagt til boligformål i Kommuneplanen, forudsætter, at der udarbejdes et tillæg til Kommuneplanen.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

I mødet den 11. maj 2000 (BR 175/2000) godkendte Borgerrepræsentationen den aftale mellem Staten og Københavns Kommune, som skal danne grundlag for de indledende forberedelser til byggeriet af et nyt skuespilhus for Det Kongelige Teater på en del af ejendommen matr.nr. 626 Sankt Annæ Vester Kvarter, København mellem Borgergade og Adelgade hvor Gothersgade El- og Varmeværk ligger – "Turbinehalgrunden" (se bilag 1). Ejendommen ejes af Københavns Energi. Baggrunden herfor er, at et flertal af Folketingets partier den 22. april 1999 besluttede, at et sådant byggeri skulle realiseres, men at den endelige placering og byggeriets udformning måtte afhænge af Københavns Kommunes medfinansiering af det endelige projekt.

Københavns Kommune og Kulturministeriet er enige om at realisere planerne om et nyt skuespilhus på en sådan måde, at der opnås det størst mulige arkitektoniske og kvalitetsmæssige løft af kvarteret omkring skuespilhuset inden for den i aftalen angivne økonomiske ramme.

Aftalen omfatter en angivelse af parternes bidrag til projektet.

Københavns Kommunen bidrager med vederlagsfrit at overdrage en parcel af ejendommen med en byggeret på 18.000 m² etageareal til formålet. Københavns Energi afholder udgiften til en asbestoprydning, og Kommunen afholder udgifterne til anden forureningsoprydning op til et fastsat niveau. Kommunen bidrager desuden med omlægning af Borgergade efter nærmere bearbejdning/projektering. Endelig aftales det, at Kommunen skal forestå udarbejdelse af det planlægningsmæssige grundlag, som skal muliggøre byggeriet.

Staten afholder de øvrige udgifter til byggeriet, herunder udgifter til nedrivning af den eksisterende bebyggelse. Staten overfører et beløb til Københavns Energi til nødvendige flytninger af diverse tekniske installationer. Kulturministeriet udskriver en arkitektkonkurrence om byggeprojektet, og endelig skal Kulturministeriet foranledige, at Københavns Energi på markedsvilkår får råderet over et antal parkeringspladser.

Det fremgår endvidere af aftalen, at Staten skal tilvejebringe hjemmel til erhvervelse af ejendomme uden for Københavns Energis ejendom samt erstatningsboliger for de herværende helårsboliger, som måtte blive nedlagt/berørt som følge af byggeriet.

Der er enighed mellem Staten og Kommunen om den nedenfor beskrevne hoveddisponering af det kommende teaterbyggeri og Københavns Energis el- og varmeinstallationer. Dette indebærer bl.a., at skuespilhuset etableres på grundens nordlige del med en facadeløsning langs Borgergade, der strækker sig op mod Gothersgade, og at Københavns Energi samler deres aktiviteter på et mindre areal ved Adelgade nærmest Gothersgade. (Se bilag 3)

 

Ejendomme omfattet af teaterprojektet

Teaterprojektet vil omfatte Københavns Energis ejendom (Turbinehalgrunden), den privatejede ejendom på hjørnet af Gothersgade og Borgergade matr.nr. 17 Sankt Annæ Vester Kvarter, København, samt en del af ejendommen matr.nr. 679 ibid., som ejes af A/B Gothersgade 28-30.(Se bilag 3 og luftfoto bilag 2).

Turbinehalgrunden har et grundareal på 9.213 m², og den anvendes i dag af Københavns Energi i forbindelse med el- og fjernvarmedistribution. Endvidere anvendes de centrale dele af bygningsanlægget af Det Kongelige Teater til 2 skuespilscener (se bilag 1 og luftfoto bilag 2). Herudover fungerer de ubebyggede arealer som parkeringsplads for Københavns Energis aktiviteter i Vognmagergade. De nuværende bygninger har tilsammen et bygningsareal på ca. 8.600 m² .

I Bydelsatlas Indre By/Christianshavn er bygningerne langs Borgergade og Adelgade klassificeret med middel bevaringsværdi (kategori 5) mens bygningerne bag facadebebyggelsen, omkring en intern gård er klassificeret med høj bevaringsværdi (kategori 2).(Se bilag 1).

Ifølge Miljø- og Energiministeriets bekendtgørelse nr. 1125 af 17. december 1997 skal Skov- og Naturstyrelsen orienteres inden nedrivning eller salg til private af visse ikke fredede bygninger mv. i offentlig eje. Skov- og Naturstyrelsen har med skrivelse af 30. marts 2000 tilkendegivet, at man ikke ønsker at rejse fredningssag i forbindelse med nedrivning af eksisterende bebyggelse på ejendommen.

I Kedelhus 2, som blev opført i 1933 langs Adelgade, var kedler mv. isoleret med asbest. Udgifterne til asbestoprydningen er skønnet til ca. 50 mio. kr. El- og varmeproduktionen på ejendommen har endvidere medført forurening af undergrunden, og Geoteknisk Institut har med baggrund i gennemførte undersøgelser vurderet, at omkostningerne til oprensning af forurenet jord næppe vil overstige 10 mio. kr. Afholdelse af udgifter til oprensning op til 5 mio. kr. afholdes af Københavns Kommune.

Hjørnegrunden har et grundareal på 208 m². I 1999 er der opført en bygning på 4½ etage med et etageareal på 664 m². Bygningen rummer 9 lejligheder og butikslokaler i stueetagen.

Andelsboligforeningens ejendom er på 717 m² og bebyggelsen omfatter et forhus mod Gothersgade og et baghus i 4½ etage med et etageareal på i alt 1.491 m². Bebyggelsen rummer 8 boliger og butikker i stueetagen mod Gothersgade. Det forventes, at teaterprojektet må inddrage et ca. 10 m bredt areal langs Borgergade på i alt ca. 120 m². Arealet udgør en del af boligernes friareal.

Projektets forudsætninger

Den aftalte hoveddisponering af grunden fremgår af vedlagte tegnings bilag 3. Teateret disponerer over størstedelen af grunden (ca. 7.000 m²) placeret på den nordøstlige del samt på strækningen langs Borgergade. Grunden forudsættes ryddet, herunder den bevaringsværdige bebyggelse og den nyopførte bygning på hjørnet af Borgergade og Gothersgade.

Københavns Energi disponerer over den sydlige del af grunden (ca. 2.200 m²) mod Adelgade. Bebyggelsen påregnes også her nedrevet. Det forudsættes endvidere, at en del af Københavns Energis installationer flyttes til en placering under jorden på hjørneejendommen ved Borgergade og Gothersgade og den ovennævnte del af andelsboligforeningens ejendom.

Teaterprojektet skal opføres med en ny scene med plads til ca. 750 tilskuere samt en mindre scene med plads til 250 tilskuere. Hertil kommer publikumsfaciliteter, prøvelokaler, garderober, magasiner mv. Det samlede etageareal forventes at udgøre op til ca. 18.000 m².

Bebyggelsen vil udfylde stort set hele den reserverede del af grunden. Det er hensigten at arealerne mod Gothersgade inddrages med henblik på at markere teatret tydeligt i Gothersgades gadebillede og dermed skabe visuel kontakt til teatret fra Kongens Nytorv, samt at muliggøre en direkte forbindelse fra Gothersgade til teatret.

Der forventes behov for en bebyggelse med en facadehøjde på ca. 18 m langs Borgergade og ca. 22 m langs Adelgade. Det vil endvidere være nødvendigt at opføre et scenetårn med en højde på ca. 34 m (bilag 4). Opførelse af bebyggelse med ca. 18 m facadehøjde på arealerne langs Borgergade og ud mod Gothersgade vil medføre en væsentlig forringelse af lysforholdene for de bagved liggende boliger.

Publikumsadgang til teateret forudsættes at ske fra Borgergade eventuelt med indgang fra hjørnet ved Gothersgade. I den forbindelse er det hensigten at ombygge Borgergade til en "Teatergade", der kan fungere som forplads med tilkørsels- og adgangsforhold. Adgang for varetransport herunder levering af kulisser mv. forudsættes at ske fra Adelgade.

 

Konkurrence

Da det er ønsket at opføre et skuespilhus af høj kvalitet, som kan give kvarteret et arkitektonisk, kvalitetsmæssigt løft, har Kulturministeriet besluttet at udskrive en åben international arkitektkonkurrence om teaterbyggeriet, herunder forslag til Borgergades udformning som teatrets adgangs- og forareal. Endvidere skal de konkurrerende indgive idéforslag til sammenhængen med Kongens Nytorv.

Konkurrencen skal udskrives i efteråret 2000. Alle konkurrenceforslagene vil blive udstillet i slutningen af januar 2001 inden bedømmelsen finder sted, og resultatet vil foreligge i slutningen af februar måned s.å.

Det er hensigten, at konkurrencen skal forløbe i den periode, hvor lokalplanforslaget er ude i offentlig høring, således at vinderprojektet vil kunne indarbejdes inden den endelige færdigbehandling af lokalplanforslaget. Såfremt vinderprojektet afviger væsentligt fra lokalplanforslaget, vil en endelig vedtagelse af en lokalplan, som muliggør projektet forudsætte supplerende offentlig høring.

 

Kvarteret og lokalplanområdet

Karreen er en del af det Ny-København, som Christian den IV i 1600-tallet inddrog i byen mellem Gothersgade/Nyhavn og Kastellet. Området præges overvejende af barokkens bybygningsprincip med lige gader og rette vinkler.

Fra første halvdel af 1940erne til sidste halvdel af 1960erne blev der gennemført en fornyelse af kvarteret efter en saneringsplan vedtaget af Borgerrepræsentationen i 1942.

Fornyelsen omfattede - udover en fornyelse af den utidssvarende bebyggelse - en regulering af områdets anvendelse, etablering af Landgreven samt en forøgelse af gadebredden bl.a. i Borgergade og Sølvgade til 25 m. Områdets nyere bebyggelse er opført i 6-8 etager, og de enkelte bebyggelser er overvejende opført som store enheder, herunder boligbebyggelsen "Dronningegården", med en monumental karakter. Bebyggelserne over for teatergrunden langs Borgergade og Adelgade anvendes til erhverv.

Bebyggelsen inden for lokalplanområdet består langs Gothersgade og den første del af Adelgade af en række af klassicistiske huse fra midten og slutningen af 1800-tallet. Disse huse, som alle er klassificeret med høj bevaringsværdi, er overvejende i 4½ etage og anvendes til boliger. På hjørnet af Gothersgade og Borgergade afsluttes rækken af klassicistiske huse som nævnt af den nyopførte 4½ etager høje bygning. Boligbebyggelsen "Dronningegården" omkring Dronningens Tværgade, der er opført i 8 etager, og som indgår i rammen om en veldefineret plads, er et fornemt eksempel på 1940ernes bybygning og boligarkitektur. Bygningerne og pladsen er fredet. På ejendommen mellem boligbebyggelsen og Turbinehalgrunden er der i 1967 opført et kontorhus i 6 etager mod Borgergade og et parkeringshus i 5 etager mod Adelgade.

 

Trafikforhold

I forbindelse med indretning af publikumsadgang fra Borgergade forudsættes strækningen fra Gothersgade til Landgreven indrettet som en teatergade - et byrum, hvor der kun skal foregå trafik til teatret og de øvrige ejendomme på strækningen. Etableringen af byrummet betyder, at antallet af parkeringsmuligheder på gadearealet i Borgergade vil blive reduceret med i størrelsesordenen 100 pladser.

Etablering af et fredeliggjort byrum i Borgergade betyder, at store dele af den biltrafik der kører på strækningen i fremtiden skal finde nye muligheder. I dag kører der ca. 5.500 biler i begge retninger tilsammen mellem kl. 6 og kl. 18. Det må forventes, at trafikken vil søge at flytte til Adelgade, Kronprinsessegade, St. Kongensgade og Bredgade. Den konkrete flytning af trafikken vil afhænge af, hvordan trafiksystemet i øvrigt indrettes i området, hvilket først kan vurderes når der foreligger forslag til indretning af Borgergade og en nærmere vurdering af kapacitetsforholdene i området.

I forbindelse med aftalen mellem Staten og Københavns Kommune er det aftalt, at kommunen forestår omlægning af veje inden for en ramme på 20 mill. kr. Rammen vurderes kun at kunne dække udgiftene til omlægning af Borgergade mellem Gothersgade og Landgreven. Kvaliteten af det projekt der kan etableres for 20. mill. kr. modsvarer en "stilfærdig strædeløsning" og giver ikke mulighed for en løsning i samme høje kvalitet som fx Amagertorv eller Axeltorv.

 

Konklusion

Landgreven og Borgergades store bredde indgår i det fornyede område, som markante monumentale byrum der fremhæver de lige gader og rette vinkler, som er karakteristisk for dette kvarter. Gadebilledet i den sydlige del af den 25 m brede Borgergade præges af de store anonyme erhvervsbyggerier og af parkerede biler. Landgreven er indrettet med en bred midterrabat som bl.a. rummer en tankstation og et mindre, grønt anlæg.

Ny teaterbebyggelse i lokalplanområdet må udformes med en dimension og monumentalitet, som kan skabe balance med de eksisterende bebyggelser i 6 og 7 etager i Borgergades og Adelgades markante retliniede gaderum. Bebyggelsen må endvidere tilpasses arkitektonisk til den bevaringsværdige klassicistiske bebyggelse langs Gothersgade og formidle overgangen til den fredede boligbebyggelse ved Dronningens Tværgade. Placering af teatrets hovedindgang mod Borgergade forudsætter nedlæggelse af parkeringspladser og omlægning af gadearealet som teaterets ankomst- og forareal, således at der skabes et attraktivt byrum på strækningen mellem Gothersgade og Landgreven. Langs Adelgade må opførelse af teaterbebyggelsen og bebyggelsen til Københavns Energi indgå i et samspil, som kan danne en harmonisk og byarkitektonisk tilfredsstillende facaderække. Adelgades funktion som adgang for teatrets varetransport må ikke medf&os lash;re en udformning af facaden som en lukket bagside. Opførelse af høj bebyggelse langs Borgergade mod Gothersgade, vil skabe gener for de eksisterende boliger i form af væsentligt forringede lysforhold og kan medføre, at boligerne må nedlægges og erstattes andetsteds i kvarteret.

 

Planlægning (Bilag 5)

Ejendommen ligger i Indre By inden for Voldgaderne, hvor de fleste områder er friholdt for Kommuneplanens standardiserede bestemmelser i rammerne for lokalplanlægningen om bl.a. bebyggelsesprocent, etageantal og friarealprocent. Inden for disse områder med betydelige kulturhistoriske værdier og helt særlige bevaringsværdier stilles der ekstraordinære krav til den arkitektoniske udformning. Sikring af disse hensyn skal ved nybyggeri, ombygninger eller nedrivninger, der har særlig indflydelse på omgivelserne ske ved udarbejdelse af lokalplaner, der bl.a. skal indeholde en bebyggelsesplan, hvori indgår fredet og bevaringsværdig bebyggelse, samt detaljerede retningslinier for bebyggelsens ydre fremtræden. Den aktuelle byggegrund "Turbinehalgrunden" er i kommuneplanen fastlagt til tekniske anlæg af offentlig/almen karakter i overensstemmelse med den nuværende anvendelse (T-område). Karreens ejendomme langs Go thersgade mod syd og Dronningens Tværgade mod nord er fastlagt til boligformål (B-område). Ejendommen mellem Turbinehalgrunden og boligområdet ved Dronningens Tværgade er fastlagt til serviceerhverv (S-område). (Se bilag 5).

Nedrivning af den nyopførte hjørnebygning, opførelse af teaterbyggeriet, samt Københavns Energis byggeri forudsætter udarbejdelse af en lokalplan. Da der fremover vil opstå en sammenhængende facadebebyggelse omfattende samtlige gadestrækninger i den aktuelle karré forudsættes det, at lokalplanen omfatter hele karreen afgrænset af Borgergade, Gothersgade, Adelgade og Dronningens Tværgade (se bilag 6)

Opførelse af et skuespilhus er ikke i overensstemmelse med den gældende kommuneplans rammer for lokalplanlægningen og kræver derfor, at en lokalplan suppleres med et tillæg til kommuneplanen for så vidt angår den del, der er omfattet af teaterbyggeriet.

Det indgår i kommuneplanen, at Københavns rolle som kulturelt hovedcenter skal opretholdes og udbygges, samt at overordnede kulturelle institutioner skal søges placeret i de centrale dele af kommunen. Da en udvidelse af Det Kongelige Teater her vil indgå som et væsentligt bidrag til en fastholdelse og styrkelse af Københavns kulturelle image, vil ændringen af kommuneplanens rammer for lokalplanlægningen være i overensstemmelse med planens hovedstruktur. Grunden er endvidere velbeliggende i forhold til offentlig transport med en beliggenhed tæt ved Nørreport Station og trafikknudepunktet på Kongens Nytorv med Metrostation og mange buslinier.

 

Kommuneplantillæggets omfang og indhold

Kommuneplantillægget vil omfatte den del af karreen, som forudsættes anvendt til teaterprojektet, og arealets anvendelse vil blive fastlagt til offentlige formål (O-område). (Se bilag 5). Tillæget vil endvidere omfatte en justering af den gældende rammer for B-området ved Gothersgade og Adelgade. Justeringen gennemføres med henblik på at sikre mulighed for at anvende den del af Københavns Energis ejendom, som ligger mellem hjørnehuset og 2 klassicistiske bygninger i Adelgade til tekniske anlæg.

 

Lokalplanens omfang og indhold

Lokalplanområdet vil omfatte hele karreen, således at relationerne sikres i forhold til de tilstødende ejendomme, og den vil muliggøre opførelse af et skuespilhus samt bebyggelse for Københavns Energi inden for de ovenfor nævnte rammer. Området vil blive opdelt i underområder som vist på bilag 6.

Teatergrunden, underområde O, vil blive fastlagt til offentlige formål såsom teater, musik- og kulturhus med tilhørende servicefunktioner og administration. Der vil blive medtaget bestemmelser om, at bebyggelsens skal tilpasses gaderummets karakter. Mod Borgergade kan bebyggelse således opføres med en gesimshøjde på ca. 18 -20 m. Der skal dog ske en tilpasning af gesimshøjden på strækningen nærmest Gothersgade dels til den eksisterende klassicistiske bebyggelse langs denne, dels til den bagved liggende boligbebyggelse. Langs Adelgade vil bebyggelse kunne opføres med en gesimshøjde på op til ca. 22 m som forudsat. Bag facadeflugten kan bebyggelsens højde øges i begrænset omfang. Det skal dog være muligt at opføre et scenetårn med en højde på op til 34 m placeret centralt på grunden.

For at sikre frihed til arkitektonisk udfoldelse i arkitektkonkurrencen, vil der i lokalplanforslaget kun blive medtaget generelle bestemmelser om bebyggelsens udformning. Etablering af et skuespilhus og omdannelse af en del af Borgergade til "teatergade" vil dog kunne tilføre området et betydningsfuldt arkitektonisk løft, som desuden kunne formidle overgangen mellem "Det klassicistiske København" ved Gothersgade og 1940ernes fornemme eksempel på bybygning med boliger omkring Dronningens Tværgade. Etablering af karnaplignende påbygninger ud over facadelinien langs Borgergade skal være mulige, såfremt disse kan indgå i den arkitektoniske helhed og medvirke til at markere teatrets placering i gadebilledet.

Der må således stilles krav om etablering af en hovedfacade med indgangsparti af høj arkitektonisk kvalitet, som kan indgå i Borgergades monumentale karakter, og som skal tilpasses det klassicistiske miljø ved Gothersgade. Det må endvidere forudsættes at "bagsiden" langs Adelgade udformes med vinduer mv., således at gadebilledet her tilføres liv.

For arealet som Københavns Energi fortsat skal disponere over, underområde T, vil der blive fastsat bestemmelser om anvendelse til offentlige tekniske formål, og der vil blive medtaget bestemmelser, som fastsætter bebyggelsens omfang med gesims- og bygningshøjder tilpasset teaterbebyggelsen og naboejendommenes klassicistiske bebyggelse. Bestemmelser om facadeudformningen skal sikre en tilpasning til teaterprojektet og desuden sikre de omgivende ejendomme mod miljøgener.

I overensstemmelse med kommuneplanen vil de klassicistiske ejendomme langs Gothersgade og langs Adelgade, underområderne Bb og Bc, blive fastlagt til boligformål med krav om butikker i stueetagen. For disse ejendomme vil der blive fastlagt bevaringsbestemmelser, som sikrer bygningernes historiske og arkitektoniske kvaliteter. Disse bestemmelser vil blive udformet i overensstemmelse med bestemmelserne i de senest vedtagne lokalplaner for karreer i de historiske dele af Indre By.

For ejendommen i underområde S, fastlægges anvendelsen i overensstemmelse med kommuneplanen til serviceerhverv. Der fastlægges endvidere bestemmelser om, at bebyggelse skal opføres med en gesimshøjde på højst ca. 18 m og med maksimalt 6 etager. Husdybden må ikke overstige den eksisterende bebyggelses husdybde. Langs Borgergade skal bebyggelse opføres som sluttet randbebyggelse. Langs Adelgade skal bebyggelse opføres som randbebyggelse med gavl i skel mod Turbinehalgrunden, og skal mod boligbebyggelsen ved Dronningens Tværgade overholde en afstand svarende til, at højden ikke overstiger 3 m + 0,8 x afstanden til naboskel.

I område Ba fastlægges boligbebyggelsen ved Dronningens Tværgade – som er fredet – til boligformål med bestemmelser, som bevarer den eksisterende bebyggelse, og nybyggeri muliggøres ikke. Pladsarealet foran bebyggelsen, som rummer en fin træbeplantning, der indgår i en sammenhæng med hele pladsdannelsen, vil blive sikret bevaret.

I lokalplanforslaget påregnes endvidere fastsat bestemmelser om 1 parkeringsplads pr. 100 m² etageareal for bolig- og erhvervsbebyggelser samt for teaterbebyggelsen. For det tekniske anlæg for Københavns Energi vil parkeringskravet på grund af den særlige bebyggelses form blive sat lavere.

Teaterbebyggelsen vil med den skønnede størrelse afføde et parkeringskrav på op mod 180 pladser. Med den beskrevne disponering af bebyggelsen, herunder kælderarealerne, vil der ikke være mulighed for at placere parkering i forbindelse med teaterbyggeriet. Der er planlagt reserveret 160 aftenparkeringspladser (ved dobbeltudnyttelse) i de to statsejede parkeringsanlæg ved henholdsvis Adelgade nr. 11 - 13 og ved hjørnet af Borgergade og Landgreven.

Lokalplanforslaget vil tillige indeholde bestemmelse om at der til teaterbebyggelsen skal sikres udendørs opholdsarealer til de ansatte.

 

BILAG VEDLAGT

1: Plan med angivelse af Turbinehalgrundens placering

2: Luftfoto

3: Grundens disponering

4: Tegning med principper for teatrets udformning med bygningshøjder

5: Kommuneplanrammer - gældende og forslag til nye

6: Lokalplanområdet med opdeling i underområder

 

 

 

Paul Sax Møller Jens Jacobsen

 

 

Til top