Mødedato: 07.06.2000, kl. 14:00

Forsøg med udlejning af almene boliger

Forsøg med udlejning af almene boliger

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 7. juni 2000

 

 

Sager til beslutning

 

12. Forsøg med udlejning af almene boliger

 

BTU 306/2000 J.nr. 408.0006/98

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,

at der mellem FSB og Københavns Kommune indgås aftale om udlejning af almene boliger efter de som skitseret i den som bilag til nærværende indstilling vedlagte ansøgning fra FSB med de nævnte forbehold og gældende for perioden 1. september 2000 til 1. september 2004

at der i.h.t. almenboliglovens § 28 stk. 4, sker nedlæggelse af lejligheder i forbindelse med de lejlighedssammenlægninger, der forudsættes gennemført som led i aftalen om udlejning efter særlige kriterier

at Bygge- og Teknikudvalget bemyndiges til at godkende fremtidige aftaler om udlejning efter særlige kriterier uden forelæggelse for Borgerrepræsentationen

at Bygge- og Teknikudvalget bemyndiges til som led i behandlingen af fremtidige aftaler om udlejning efter særlige kriterier at godkende nedlæggelse af boliger (almenboliglovens § 28, stk. 4) som følge af lejlighedssammenlægninger

 

RESUME

I henhold til den hidtil gældende lov om almene boliger samt støttede private andelsboliger m.v. § 144 kan der iværksættes forsøg med bl.a. udlejning af almene boliger. Ansøgninger herom skal fremsendes til By- og Boligministeriets godkendelse gennem Kommunalbestyrelsen.

Borgerrepræsentationen bemyndigede den 19. marts 1998 Bygge- og Teknikudvalget til at fremsende sådanne ansøgninger om iværksættelse af forsøg med udlejning af almene boliger til By- og Boligministerens godkendelse uden forudgående forelæggelse for Borgerrepræsentationen.

Bygge- og Teknikudvalget har siden anbefalet 18 forsøg med udlejning af almene boliger, som alle er godkendt af By- og Boligministeriet. De 18 forsøg omfatter afdelinger med tilsammen ca. 34.500 lejligheder.

By- og Boligministeren har den 1. marts 2000 - på baggrund af erfaringerne fra den hidtidige forsøgsudlejning - fremsat lovforslag, som vil give kommunen adgang til at indgå aftaler direkte med de almene boligorganisationer om udlejning af indtil 90% af de ledige boliger i hver afdeling efter særlige kriterier, dog således at aftalerne ikke må hindre kommunen i at løse sine boligsociale forpligtelser (anvisning m.v.). Aftalerne forudsættes taget op til revision senest 4 år efter aftalens indgåelse. Lovforslaget er godkendt den 26. maj 2000.

Den konkrete ansøgning fra FSB omhandler forsøg i 9 afdelinger med i alt 2.657 lejligheder beliggende i Københavns Nordvestkvarter. Forsøget går ud på, at 1/3 af de ledige boliger udlejes efter nærmere beskrevne retningslinier, hvilket efter de nye regler kan godkendes af kommunen uden forelæggelse for Ministeriet.

Med hensyn til proceduren for behandling af fremtidige forsøgsansøgninger foreslås på baggrund af de ændrede regler, at Bygge- og Teknikudvalget bemyndiges til at godkende udlejningsforsøg uden forelæggelse for Borgerrepræsentationen, og at udvalget i den forbindelse får bemyndigelse til at godkende, at der nedlægges boliger i forbindelse med lejlighedssammenlægninger, der indgår i forsøgene.

 

SAGSBESKRIVELSE

Foreningen Socialt Boligselskabs (FSBs) ansøgning vedrører 9 FSB afdelinger opført i perioden 1930-1950 i Københavns Nordvestkvarter. Afdelingerne rummer tilsammen 2.657 boliger heraf 1410 (53%) små 1- og 2-rums.

Forsøget har til formål at skabe en mere alsidig beboersammensætning i de 9 afdelinger:

  • 1 – 17 Degnegården, opført 1937 med 315 lejligheder heraf 216 1- og 2-rums.
  • 1 – 19 Klokkergården, opført 1939 med 169 boliger heraf 109 1- og 2-rums.
  • 1 – 22 Bispeparken, opført 1941 med 784 boliger heraf 396 1- og 2-rums.
  • 1 – 25 Klerkegården, opført 1943 med 259 boliger heraf 170 1- og 2-rums.
  • 1 – 28 Rebslagerhus, opført 1944 med 93 boliger heraf 66 1- og 2-rums.
  • 1 – 29 Munkevangen, opført 1943 med 393 boliger heraf 196 1- og 2- rums.
  • 1 – 31 Dommerparken, opført 1946 med 225 boliger heraf 115 1- og 2- rums.
  • 1 – 33 Birkebo, opført 1950 med 60 boliger heraf 15 1- og 2-rums.
  • 1 – 52 Gravervænget/Møllerlodden opført 1930 og byfornyet 1996-2000, hvorefter der er 359 lejligheder heraf 127 1- og 2-rums.

Kommunen har som udgangspunkt anvisningsret til 1/3 af de ledige boliger til løsning af boligsociale opgaver, og yderligere 1/3 forudsættes udlejet efter de almindelige regler, d.v.s. efter anciennitet på ventelisten/oprykningsventelisten. Selve forsøget omfatter den sidste 1/3, som FSB ønsker at udleje efter følgende principper, idet den interne oprykningsret ønskes suspenderet for disse boligers vedkommende:

1. Et- og to værelses lejligheder, der er beliggende højere end første sal, tilbydes unge under uddannelse.

2. Lejligheder i stueplan og 1. sal tilbydes personer over 59 år.

3. Sammenlægning af lejligheder, hvor der ikke foretages nogen egentlig ombygning.

Der etableres for afdelingens regning dør mellem to lejligheder. Lejlighederne skal være beliggende hensigtsmæssigt i forhold til hinanden og være på 2 eller 2 ½ værelse.

Den sammenlagte lejlighed (der fremstår med to badeværelser og to køkkener) skal ombygges efter lejers ønsker og for lejers regning.

Til denne lejlighedstype skal der føres en særlig venteliste, hvor de opnoterede i særlig grad er interesserede i at sætte individuelt præg på lejlighedens indretning.

4. Fortrin for mennesker, der ønsker at "flytte sammen" som naboer eller over/underboer. Der er tale om en særlig form for bytteret til ledige lejligheder, der er beliggende som nabo til vennen eller veninden.

Det forudsættes, at der frigives en anden bolig. Der kræves dokumentation for, at den pågældende har en lejekontrakt på en anden lejlighed og dokumentation for, at den opsiges.

Forsøget tilsigter at understøtte den igangværende og forventede kvarterløftindsats i Nordvestkvarteret. Formålet med at reservere lejligheder til unge under uddannelse er at opnå en større aldersspredning og dermed en mere varieret beboersammen-sætning. Muligheden for fleksible lejlighedssammenlægninger vil bl.a. være et tilbud til de unge, når de senere får børn og dermed brug for mere plads. Hidtil har de unge i denne situation været nødt til at fraflytte afdelingen for at få opfyldt ønsket om mere plads.

 

Vurdering

Ansøgningen tager udgangspunkt i, at kommunen har anvisningsret til hver 3. ledige bolig. Det forudsættes, at yderlige anvisningsrettigheder i de omhandlede afdelinger, som der måtte blive truffet beslutning om i henhold til den mellem Københavns Kommune og den almene boligsektor indgåede aftale om frikøb af tilbagekøbs-rettigheder og løsning af boligsociale opgaver, tillige respekteres.

Bygge- og Teknikudvalget har endvidere den 11. maj 2000 tiltrådt, at der indgås aftale med Boligselskabernes Landsforening, 1. kreds, om anvisningsret til hver 9. ledige lejlighed i hele kommunen til løsning af en del af genhusningsbehovet i forbindelse med byfornyelsen. Det forudsættes, at sådan aftale tillige går forud for forsøgsudlejningen.

Man finder forsøget med sammenlægning af lejligheder interessant og i god overensstemmelse med de af Borgerrepræsentationen vedtagne intentioner i det boligpolitiske handlingsprogram.

Aftalen om udlejningskriterier foreslås indgået for en 4-årsperiode fra 1. september 2000 til 1. september 2004. Det forudsættes, at FSB hvert år den 1. marts fremsender en redegørelse for udlejningen i forsøgsperioden med henblik på, at oplysningerne kan indgå i en samlet redegørelse til Bygge- og Teknikudvalget, og at der ved forsøgsperiodens afslutning foretages en egentlig evaluering.

Da sammenlægning af to lejligheder indebærer nedlæggelse af den ene, skal Borgerrepræsentationen i medfør af § 28 i almenboligloven godkende, at der nedlægges en almen bolig.

Det foreslås, at Borgerrepræsentationen tager konkret stilling i den aktuelle sag, men at kompetencen til - som led i fremtidige aftaler om udlejningsforsøg - at godkende nedlæggelse af lejligheder i forbindelse med lejlighedssammenlægninger delegeres til Bygge- og Teknikudvalget.

Det forudsættes, at FSB forlods i hvert enkelt tilfælde fremsender en redegørele for en påtænkt lejlighedssammenlægning, hvori redegøres for lejlighedens fremtidige indretning samt udgifternes størrelse og finansiering.

Plandirektoratet vil påse, at afdelingen alene belastes med evt. vedligeholdelses-udgifter i forbindelse med sammenlægningen, hvorimod forbedringsudgifterne alene påhviler den kommende lejer. Endvidere vil man påse, at den sammenlagte lejlighed indrettes på en sådan måde, at den vil kunne genudlejes til andre på et senere tidspunkt.

Endelig vil Plandirektoratet foranledige, at tilladelse til, at den tidligere ydede støtte fortsætter efter lejlighedssammenlægningen, indhentes i Finansstyrelsen, jf. almenboliglovens § 28, stk. 4.

Det skal i denne forbindelse bemærkes, at Boligministeriet i anden forbindelse ved skrivelse af 12. marts 1998 overfor Boligselskabet AKB har tilkendegivet, at areal-grænsen på 110 m2 ved opførelse af støttet byggeri ikke gælder ved ombygning af en almen bolig, hvor ombygningen sker uden offentlig støtte.

BILAG VEDLAGT

FSBs ansøgning af 23. maj 2000 om udlejningsforsøg i 9 boligafdelinger i Københavns Nordvestkvarter.

 

 

Knud E. Rasmussen

 

 

Til top