Mødedato: 06.10.2004, kl. 14:00

Vejledning i omdannelse af byrum - Høringsresultat

Vejledning i omdannelse af byrum - Høringsresultat

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 6. oktober 2004

 

 

Sager til beslutning

 

9.      Vejledning i omdannelse af byrum - Høringsresultat

 

BTU 462/2004  J.nr. 2149.0003/03

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,

at  udkast til "Vejledning i omdannelse af byrum" godkendes som grundlag for myndighedsbehandlingen af private og borgerrelaterede projekter.

 

 

RESUME

Den 25. februar 2004 vedtog Bygge- og Teknikudvalget, at sende udkast til "Vejledning i omdannelse af Byrum" i høring hos Vej & Parks borgerrelaterede og private samarbejdspartnere (jvf. BTU 91/2004). Forvaltningen har udsendt publikationen til følgende parter:

Kvarterløftprojekterne i Københavns Kommune, Fællesforeningen af Grundejerforeninger i København, alle lokalråd, De samvirkende invalideorganisationer, Københavns Kommunes eksterne handicappanel, Ældrefagligt fællesudvalg, der har videresendt til alle ældreråd i København, Opzoomerne på dansk, Partnerskabsprojekterne i Københavns Kommune, Valby Lokaludvalg, relevante projekter med støtte fra byudviklingspuljen og Agenda 21 centrene i København.

Vej & Park har modtaget 8 høringssvar, der alle er positive overfor Vejledningen. 6 høringssvar er positive og har ikke forslag til ændringer i teksten. 2 høringssvar er positive og forholder sig samtidig konkret til indholdet, hvor der foreslås gennemført mindre justeringer for at forbedre produktet.

Det er Vej & Parks vurdering, at tilføjelserne og spørgsmålene til publikationen ikke ændrer væsentligt på Vejledningens indhold og form. Der er foretaget få justeringer i det oprindelige udkast. Justeringerne nævnes i sagsbeskrivelsen.

Forvaltningen indstiller, at udkast til "Vejledning i omdannelse af byrum", september 2004 godkendes som grundlag for myndighedsbehandlingen af private og borgerrelaterede projekter. Hensigten er, at Vejledningen i første omgang trykkes i 500 eksemplar og at den kan findes i en digital version på Vej & Parks hjemmeside.

Bygge- og Teknikforvaltningen planlægger at udsende Vejledningen i efteråret 2004.


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

København udvikler sig i disse år på mange fronter. Forandringer og fornyelser af byen sker ofte under nye samarbejdsformer, der er karakteriseret af mange aktører og borgerinddragelse. Arbejdet ses i dag ikke alene fra den kommunale forvaltning, men også fra en række lokale projektledere og borgere.

De mange involverede interessegrupper medfører i reglen komplicerede projektprocesser, hvor parterne skal opnå enighed forud for projekternes godkendelse i Bygge- og Teknikudvalget. De mange aktører har brug for en klar procedure for samarbejdet mellem myndighed og lokale kræfter.

Forvaltningens erfaringer fra samarbejdet med kvarterløftprojekter har vist, at der er et udtalt ønske fra projekternes side om en større gennemskuelighed i forvaltningen. Da projekter som kvarterløft og partnerskabsprojekter har borgerdialog som et centralt omdrejningspunkt, skal borgerne have indblik i egen indflydelsesmuligheder. En af hensigterne med denne vejledning er netop at imødekomme dette ønske.

I kvarterløftprojekterne har de fysiske projekter vist sig at vække stor interesse blandt lokale borgere, bl.a. fordi det giver et synligt løft af et område. Borgerinddragelse fordrer stor grad af faglig formidling på forskellige niveauer. En kvalificering af den faglige debat og fælles referencerammer er afgørende for, at der tages de rette beslutninger, når borgerne skal medvirke.

Et af målene med denne vejledning er derfor at stille forvaltningens erfaringsviden til rådighed for de lokale kræfter, så der fra start skabes indsigt i basale faglige begreber og i baggrunden for forvaltningens retningslinier.

Hensigten er, at "Vejledning i omdannelse af byrum" efter godkendelse i Bygge- og Teknikudvalget anvendes i sammenhænge, hvor borgerne eller private bygherrer ønsker at komme med forslag og udvikle projekter til omdannelse af deres lokale byrum.

 

Uddybning af indstilling

Den 25. februar 2004 vedtog Bygge- og Teknikudvalget, at sende udkast til "Vejledning i omdannelse af Byrum" i høring hos Vej & Parks borgerrelaterede og private samarbejdspartnere (jvf. BTU 91/2004).

 

Høringen

Publikationen er udsendt til følgende parter:

Kvarterløftprojekterne i Københavns Kommune, Fællesforeningen af Grundejerforeninger i København, alle lokalråd, De samvirkende invalideorganisationer, Københavns Kommunes eksterne handicappanel, Ældrefagligt fællesudvalg, der har videresendt til alle ældreråd i København, Opzoomerne på dansk, Partnerskabsprojekterne i Københavns Kommune, Valby Lokaludvalg, relevante projekter med støtte fra byudviklingspuljen og Agenda 21 centrene i København.

Forvaltningen har modtaget 8 høringssvar, der alle er positive overfor Vejledningen. 6 høringssvar er positive og har ikke forslag til ændringer i teksten. 2 høringssvar er positive og forholder sig samtidig konkret til indholdet og der foreslås gennemført mindre justeringer for at forbedre produktet.

I forslagene nævnes blandt følgende:

* De sidste sider med litteraturhenvisninger og tilladelser bør være mere stringent opdelt i "litteratur", "regelsæt", "standarder" og "aftaleeksempler".

Hertil har forvaltningen taget til efterretning, at afsnittene fremover kaldes: Tilladelser, litteratur og aftaleeksempel.

* Der savnes bemærkninger om håndtering af støj.

Støjhåndtering er et væsentligt emne, men det hører under Miljøkontrollens ressort. Forvaltningen vurderer, at det i denne publikation vil være for omfattende at beskrive emner der ikke administreres af Vej & Park.

* Der foreslås indført bydelsspecifikke træk.

Hertil er det forvaltningens holdning, at dette generelt ikke ønskes. Som hovedregel skal byens identitet skabes af ensartede træk, der er gennemgående for hele byen – med de variationer, som måtte besluttes i de enkelte projekter.

* Der bør være et kort supplerende og principielt afsnit om tilgængelighed.

Tilgængelighed er allerede beskrevet under afsnittet "belægninger" og indgår i denne publikation på samme niveau som "valg af materialer", "anlægsteknik" og "driftshensyn". Alle disse emner, herunder også tilgængelighed er langt mere omfattende end beskrevet, hvorfor der henvises til supplerende litteratur (blandt andet "DS 3028 Tilgængelighed for alle" og "Normer for anlægsgartneri"). For at opnå en ensartethed i tekstafsnittene bør der derfor ikke skrives særskilt om de principielle forhold indenfor tilgængelighed.

* Der stilles spørgsmål ved den angivne todelte myndighedsbehandling.

Forvaltningens praksis er, at der inden projektet detailprojekteres gives en forhåndsgodkendelse og eventuelt vejledning i form af et møde eller telefonisk samtale om projektet. Den endelige godkendelse sker udelukkende af det færdige projekt.

Første behandling er derfor en vejledning om myndighedskravenes virkning i det pågældende projekt mens sidste myndighedsbehandling er den endelige godkendelse.

* Processkemaet ønskes mere nuanceret.

Hertil svarer forvaltningen, at detaljeringsgraden er en balance i forhold til overskuelighed. Forvaltningen mener det bliver for uoverskueligt at medtage flere informationer. I stedet henvises på samme side til foldere om private fællesveje, udgivet af Vej & Park. Her kan der hentes uddybende information om processen.

* Der foreslås angivet klare retningslinier for borgerinddragelse.

Denne publikation henvender sig netop til projekter, hvor borgerne ikke relaterer direkte til Vej & Park men eksempelvis til et kvarterløftprojekt med sin egen organisation. Det er derfor det enkelte projekt, dets type og karakter, der afgør hvordan borgerne er involveret. Vejledningens opgave er ikke at fastlægge rammerne for borgerinddragelsen. Dette må ske i hvert enkelt projekt af projektlederen og /eller af projektejeren.

* Der skal stilles krav om, at et givent projekt skal ses i sammenhæng med de overordnede planer, som borgerne i forvejen har været med til at udarbejde for det pågældende byområde

Det er i alt arbejde med anlægsprojekter en af forudsætningerne, at der tages højde for de politiske vedtagne planer, der allerede foreligger. Det er en god pointe, der kan indføjes i procesbeskrivelsen side 55 punkt 2.

Ovenstående er alle gode forslag og spørgsmål, der er stillet til det udsendte materiale. Forvaltningens vurderer dog, at forslagene fra de to høringsparter kun i ringe grad ændrer på Vejledningens indhold og form, der er tilrettet med de få justeringer nævnt herover.

Derfor indstiller forvaltningen, at udkast til "Vejledning i omdannelse af byrum" godkendes som grundlag for myndighedsbehandlingen af private og borgerrelaterede projekter. Hensigten er, at Vejledningen i første omgang trykkes i 500 eksemplar og at den kan findes i en digital version på Vej & Parks hjemmeside.

Vejledningen planlægges udsendt i efteråret 2004.

 

Vejledningen

Målet med "Vejledning i omdannelse af byrum" er at fremme samspillet mellem borgerne og forvaltningen. I arbejdet med kvarterløft, Byudviklingspuljen og lignende projekter har forvaltningen gennemført en aktiv vejledning af borgerne blandt andet for at sikre, at de foreslåede løsninger er holdbare med hensyn til design, funktion, drift og økonomi. Der har vist sig et behov for på et tidligt tidspunkt i dialogen at formidle forvaltningens minimumskrav til projekterne samt for at belyse den proces, som projekterne skal igennem, inden de kan realiseres.

Udgangspunktet for forvaltningen er, at lokale projekter kan tilføre nyt til byen, men at det må ske under hensyntagen til byens identitet og helhed, såvel som til de stedlige forhold. En anden bevæggrund for vejledningen er, at kommunens minimumskrav for ændringerne i byrummene er tydelige. Således kan retningslinierne fraviges, når der er særlige bevæggrunde herfor, og hvis Bygge- og Teknikudvalget efterfølgende kan godkende dette.

I Vejledningen beskrives de minimumskrav, som forvaltningen normalt vil stille til projekter, herunder udformning af belægninger, beplantning, belysning, og byinventar.

Vejledningen præciserer bl.a.:

1.                   Anvendelsen af yderligere to farver ud over kommunens blå identitetsfarve i hver sit specifikke bymiljø (side 11) - blå anvendes fortsat som signalfarve i stoppestedsmiljøer, til gadenavneskilte mv., grøn farve i parkmiljø og grafital grå farve i urbant-neutralt miljø, til lysmaster, skiltestandere mv. Skraldespande udføres i alle tre farver svarende til det miljø, de placeres i

2.                   Minimumsbredder på vejarealer (side 13): 2,5 meter på fortove, 2,5 meter for cykelstier og 5 meter for vejbaner i lokalgader

3.                   Ud over projekter på kommunale vej- og parkarealer, skal alle projekter på private fællesveje også godkendes af Bygge- og Teknikudvalget, når der gives offentligt tilskud, og når ændringerne har trafikal betydning (side 53)

 

Introduktionen af de to farver har primært til formål at sammenkæde og forenkle de bymæssige miljøer. Der er behov for en nuancering af byudstyret, især med hensyn til det urbane miljø. Her er der tale om miljøer, hvor byudstyret ønskes nedtonet. I det urbane miljø anvendes en grå farve. Ved stoppesteder anvendes signalfarven blå, som svarer til farven på nuværende læskærme mv. samt gadeskilte. Udstyr i parkmiljø, som overvejende omfatter beplantning, holdes i grønt. Københavnerbænken - som er grøn - anvendes dog på tværs af miljøerne.

Erfaringerne har vist, at der ofte er usikkerhed om dimensioneringen af vejene. Derfor ønskes en ensartet procedure for anvendelse af minimumsbredder på vejarealer. Der er i praksis altid behov for en nøje vurdering af de stedlige, herunder trafikale forhold og i visse tilfælde kan det være nødvendigt at dispensere for retningslinierne af he nsyn til pladsforhold og lignende.

Ud over de tre ovenstående emner omfatter vejledningen emnerne belægning, beplantning, belysning og inventar. I belægningsafsnittet gøres rede for materialevalg, tilgængelighed, anlægsteknik og driftshensyn. Det betyder for eksempel, at Københavner fortovet fastholdes på de primære veje og hovedstrøg udfor pladser. Beplantningsafsnittet er mere vejledende med henblik på at sikre frodige bytræer, der kan få et langt liv i Københavns byrum. I belysningsafsnittet sættes læseren ind i de væsentlige lystekniske begreber, belysningsklasser og lyskilder, så der opnås en primær forståelse for arbejdet med belysning i byrummet. Endelig beskrives de væsentligste inventartyper, såsom siddemøbler og affaldsbeholdere i et afsnit om inventar.

 

Miljøvurdering

Vej & Park har en miljøpolitik, hvor der bl.a. er opstillet en række målsætninger for miljøarbejdet. De omfatter bl.a. krav til udstyr, produkter og materialer, der anvendes i forbindelse med anlægsprojekter. Målsætningen tager sigte på at begrænse forbruget af ressourcer, mængden af affald og belastningen af anlæggets omgivelser.

 

Det betyder bl.a. at:

·        der skal anvendes miljømærkede materialer, som ikke forurener og belaster miljøet

·        der skal stilles miljøkrav til entreprenører, leverandører og producenter

·        der skal i videst mulig omfang anvendes genanvendelige og fornyelige materialer

·        der skal anvendes rengøringsvenlige produkter og materialer

·        der skal anvendes produkter og materialer med lang levetid

·        publikationen "Miljømæssige forholdsregler ved bygge- og anlægsarbejder i Københavns Kommune" skal følges

·        publikationen "Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri", Københavns Kommune 2001 skal følges

 

Indarbejdelse af miljøkrav vil blandt andet blive konkretiseret i forbindelse med de kommende års udvikling af nyt byudstyr og i kravsspecifikationer til udbud af anlægsopgaver.

Vej & Parks miljøpolitik kan læses på www.vejpark.kk.dk / om Vej & Park / om organisationen / miljø / miljøledelse / miljøpolitik

 

Høring

Der er foretaget offentlig høring af udkast til "Vejledning i omdannelse af Byrum" i perioden 1. april - 1. juni 2004.

 

BILAG VEDLAGT

1.    &nbs p; "Vejledning i omdannelse af byrum", udkast – september 2004

2.      De 8 høringssvar

 

 

Ole Bach


 


Til top