Mødedato: 06.04.2005, kl. 14:00

Byens Hus - et nyt hovedbibliotek på Vandværksgrunden

Byens Hus - et nyt hovedbibliotek på Vandværksgrunden

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 6. april 2005

 

 

Sager til beslutning

 

16.      Byens Hus - et nyt hovedbibliotek på Vandværksgrunden

 

BTU 172/2005  J.nr. 619.0024/04

 

 

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget godkender,

at der i 2. halvår 2005 udskrives en arkitektkonkurrence om et nyt Byens Hus som en indbudt konkurrence med forudgående prækvalifikation

 

at der nedsættes en bedømmelseskomité bestående af et flertal af politikere og embedsmænd samt af uvildige fagdommere

 

at de indleverede projekter udstilles offentligt i 2 måneder forinden bedømmelsen

 

at forvaltningen i samarbejde med Økonomiforvaltningen bemyndiges til at vurdere mulighederne for finansiering af projektet. Vurderingen forelægges Kultur- og Fritidsudvalget og Økonomiudvalget senest i forbindelse med afslutningen af arkitektkonkurrencen.

 

 

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,

at arkitektkonkurrencen udskrives på det i sagsbeskrivelsen omtalte grundlag

 

 

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget godkender,

at arkitektkonkurrencen udskrives på det i sagsbeskrivelsen omtalte grundlag.

 

 

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,

at der udmøntes 2,3 mio.kr. til Kultur- og Fritidsforvaltningens bevilling Kultur og Fritid i 2005, konto 3.50.1. Der anvises kassemæssig dækning på Økonomiudvalgets bevilling fælles driftspuljer, konto 6.51.1 i 2004 (Arkitektkonkurrence om nyt hovedbibliotek). Med dette at-punkt overføres midlerne dermed fra budget 2004 til 2005.

 

RESUME

I september 2004 besluttede Borgerrepræsentationen, at et Byens Hus med et nyt hovedbibliotek skulle placeres på Vandværksgrunden, Studiestræde 52. En embedsmandsgruppe fra Kultur- og Fritidsforvaltningen, Bygge- og Teknikforvaltningen og Økonomiforvaltningen fik til opgave at fremlægge et grundlag for en arkitektkonkurrence. Denne foreligger nu med en gennemgang af de planmæssige, trafikale, arkitektoniske og økonomiske overvejelser.

 

Forvaltningerne peger på:

 

·        At grundens planmæssige status som område til offentligt formål forventes uændret i en ny kommuneplan.

 

·        At opførelse af Byens Hus forudsætter udarbejdelse af lokalplan, som skal udformes på baggrund af arkitektkonkurrencen.

 

·        At volumenstudier viser, at der er plads til et relevant bygningsareal, og eventuel mulighed for bevarelse eller inddragelse af centrale bevaringsværdige bygninger.

 

·        At der foreslås etableret et offentligt tilgængeligt haveanlæg, som styrker sammenhængen i Københavns gamle fæstningsring.

 

·        At trafikken gennem Studiestræde foreslås lukket, dog med tilkørselsmulighed, og at Axeltorv foreslås "trukket over" til Byens Hus, så der skabes en rumlig sammenhæng med og uhindret adgang fra torvet.

 

·        At det samlede etageareal for Byens Hus er ca. 28.500 m2 heraf ca. 5.500 m2 i kælderniveau.

 

·        At der udskrives en indbudt konkurrence med en forudgående prækvalifikation.

 

·        At konkurrencen foreslås udskrevet i 2. halvår af 2005 med en afgørelse af vinderforslaget medio 2006.

 

·        At der etableres åbenhed i konkurrenceprocessen i forhold til de københavnske borgere.

 

·        At den samlede anlægssum for Byens Hus udgør ca. 850 mio. kr.

 

·        At der under forudsætning af salg af ejerlighedspartier udestår en manglende finansiering på ca. 750 mio. kr.

 

·        At en fælles embedsmandsgruppe fra Kultur- og Fritidsforvaltningen og Økonomiforvaltningen bemyndiges til at vurdere mulighederne for finansiering af projektet sideløbende med arkitektkonkurrencen.

 


SAGSBESKRIVELSE

Som opfølgning på en beslutning i BR (09.09.2004) har en arbejdsgruppe udarbejdet en rapport om en arkitektkonkurrence om opførelse af Byens Hus med et nyt hovedbibliotek på Vandværksgrunden, Studiestræde 52. Rapporten indeholder en beskrivelse af indholdet i et Byens Hus samt de planmæssige, trafikale, arkitektoniske og økonomiske overvejelser i sagen og udgør baggrunden for nærværende fællesindstilling til Kultur- og Fritidsudvalget, Bygge- og Teknikudvalget samt Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen. Rapporten er vedlagt indstillingen som bilag.

 

Vision

I de seneste år er det i København besluttet at opføre en række markante og storslåede kulturbyggerier, som medvirker til at understrege byens position som hovedstad og vigtig europæisk storby, Det Kongelige Bibliotek, de nye tilbygninger til Statens Museum for Kunst og Glyptoteket, Operaen, Det nye Skuespilhus og DR's nye koncertsal. Alle disse byggerier er i hovedsagen finansieret af staten eller private.

 

Københavns Hovedbibliotek i Krystalgade benyttes dagligt af tusindvis af brugere. Et voksende antal brugere og nye krav til biblioteksfunktionen har i stigende grad gjort de nuværende lokaleforhold utilstrækkelige – både pladsmæssigt og indretningsmæssigt. Der er derfor et stort behov for en fornyelse og forbedring af forholdene for hovedbiblioteket.

 

København har endnu aldrig opført en bygning beregnet til hovedbiblioteksfunktionen. Byens Hus med et nyt hovedbibliotek skal være Københavns Kommunes markante bidrag til at fortsætte og forstærke udviklingen af København som kulturmetropol for flere millioner mennesker i Øresundsregionen.

 

Københavns Kommune ønsker at fremstå som en europæisk metropol og vil samtidig styrke københavnernes livskvalitet. Projektets beliggenhed i den gamle fæstningsring og tæt ved Akseltorv giver mulighed for at styrke den overordnede grønne struktur og skabe nye rumlige sammenhænge i byen. Etablering af en ny bibliotekshave vil skabe spændende muligheder et samspil mellem bygning og byrum.

 

Borgerne inddrages i tilblivelsesprocessen for Byens Hus gennem en offentlighedsfase med udstilling af de indleverede konkurrenceforslag forinden dommerkomiteens bedømmelse af forslagene. Byens hus skal være københavnernes hus – lige fra idéskitse til en travl hverdag.

 

Byens Hus vil tiltrække interesserede fra et meget stort opland og medvirke til at understrege Københavns status som metropol, uanset om man bruger huset som indbygger i København, som studerende på en af byens mange uddannelsesinstitutioner, som turist eller som besøgende fra andre dele af regionen. Byens Hus vil udgøre et så attraktivt offentligt tilbud, at der årligt forventes mere end 2 mio. brugere til de mange aktiviteter, heraf alene op til 1.8 mio. til hovedbiblioteksfunktionen.

 

Forudsætninger

Planforhold

Vandværksgrunden er i Kommuneplan 2001 fastlagt som område til offentlige formål (O5-område). Den maksimale bebyggelsesprocent er 150, og den maksimale bygningshøjde er 24. m. I lokalplan fastsættes i fornødent omfang bestemmelser om etageantal, friarealforhold og parkeringsforhold.

 

I den kommende Kommuneplan 2005 forventes områdets status uændret.

 

Vandværksgrunden er p.t. ikke omfattet af lokalplan. Opførelse af et Byens Hus forudsætter udarbejdelse af en lokalplan, ligesom der på grund af bebyggelsens omfang forudsættes udarbejdet et tillæg til Kommuneplanen. Planforslagene vil til sin tid blive udformet på baggrund af resultatet af arkitektkonkurrencen. Bygge- og Teknikforvaltningen og Økonomiforvaltningen vil efter afslutning af konkurrencen fremsende en redegørelse til de respektive udvalg om konkurrencens resultat og igangsætning af planarbejdet.

 

Axeltorv-kvarteret

Vandværksgrunden indgå r i Axeltorv-kvarteret, der er udbygget omkring 1900. Bebyggelsen er meget varieret og sammensat med store fritstående enkeltbygninger og sluttede karrébebyggelser i 5-6 etager. Kvarteret rummer et stærkt islæt af forlystelsesetablissementer. Byens Hus vil med denne beliggenhed være placeret i centrum af en begivenhedskultur, som huset med skønnet 2 mio. besøgende årligt vil bidrage aktivt til.

 

Jernbanegade deler Axeltorv i to pladser med hver sin karakter. Den sydlige del ned mod Tivolis hovedindgang fremtræder med en granitbelægning og kunstnerisk udsmykning som et byrum af høj æstetisk kvalitet, som vil forstærkes ved den kommende erstatning af Scala-bygningen med en planlagt nybebyggelse.

 

Den nordlige del af pladsen skifter retning og fremstår med en relativ svag rumlig afgrænsning. De lave, spredtliggende bygninger på Vandværksgrunden giver pladsen en diffus og uafsluttet karakter.

 

Deloitte-bygningen

Deloitte-bygningen på hjørnet af H.C. Andersens Boulevard og Hammerichsgade er umiddelbar nabo til Vandværksgrunden. Da bygningen bliver ledig i 2006 er dens egnethed til biblioteksbrug blevet vurderet. Da etageadskillelserne ikke er dimensioneret til større belastninger end til kontorbrug, skønnes bygningen ikke at være egnet til bibliotek.

 

 

Vandværksgrunden

Vandværksgrunden rummede Københavns første vandværk, som blev taget i brug 1859 og dengang lå på byens voldterræn. De nuværende bygninger på grunden er opført i anden halvdel af 1800-tallet og er i bygningsregistreringen (SAVE) vurderet med høj bevaringsværdi.

Grundens areal er 9.085 m2. De eksisterende bygninger har et samlet etageareal på 3.818 m2. Heraf rummer Pumpehuset med spillestedet af samme navn ca. 1.300 m2.

 

Bygningerne er netop solgt af Københavns Energi til Københavns Kommune, som i forvejen ejede grundarealet. Københavns Energi fraflytter bygningerne i løbet af foråret 2005.

 

Fæstningsringen – grønne forbindelser

Vandværksgrunden er en del af Fæstningsringen, der udgør en meget markant grøn struktur omkring det gamle København. Udviklingsplanen for Fæstningsringen arbejder med en styrkelse af sammenhængen mellem parkerne i ringen fra Tivoli til Ørstedsparken, Østre Anlæg, Kastellet og Christianshavns Vold.

 

Placeringen af et offentligt tilgængeligt Byens Hus på dette sted udgør en unik mulighed for gennem anlæg af en lille park eller bibliotekshave, at styrke den grønne forbindelse fra Tivoli over Axel Torv gennem Bibliotekshaven til Jarmers Plads og Ørstedsparken.

 

Geotekniske forhold

Der er ikke foretaget boringer på grunden, men adskillige i nærheden, som viser at en kommende bebyggelse vil kræve pælefundering.

 

Forureningsforhold

Eftersom Vandværksgrunden har været anvendt til vandværk (egentlig pumpestation) og senere til administrative formål, vurderes risikoen for forurening til at være meget lille.

 

Et nyt hovedbibliotek – Byens Hus

Hovedbiblioteket

Et nyt hovedbibliotek vil med sine ca. 20.000 m2 være udgøre langt den største del af Byens Hus. Der foreligger grundige specifikationer af dette arealbehov, jf. "Foranalyse til nyt hovedbibliotek i København 2008", udgivet af Kultur- og Fritidsforvaltningen, 2003.

 

Et nyt bibliotek skønnes at skulle rumme samlinger på ca. 500.000 enheder, at kunne samle ca. 1.8 mio. besøgende årligt og at udgøre et teknologisk center med computere, publikumsarbejdspladser, digitale services og "samlinger" samt IT-læringspladser for publikum. Ligeledes arrangementsfaciliteter og udstillingsmuligheder for Stadsarkiv og Bymuseum.

 

Det samlede pladsbehov for den udvidede biblioteksfunktion udgør 20.000 m2 etageareal.

 

Andre aktiviteter

Byens Hus skal ud over bibliotekets åbningstid give plads for koncerter, udstillinger, biografbesøg, sports- og fritidsarrangementer samt restaurationsbesøg.

 

Det er et vilkår, at spillestedet Pumpehuset bevares enten som en integreret del af det nye hus eller i et stadig fungerende Pumpehus.

 

Herudover vil det være attraktivt at tilbyde en række kommercielle aktiviteter i Byens Hus som naturligt supplement til hovedbiblioteks-funktionen. Behovene vil ændre sig i takt med markedsudvikling og forbrugsmønstre, men aktuelt kan der peges på muligheden for at etablere f.eks. en boghandel og en musik/ dvd-handel i Byens Hus. Ligeledes vurderes der at ville være interesse i markedet for etablering af biografer i kælderplan. Omfanget skønnes at kunne udgøre 6-8 biografer. 

 

Sådanne kulturtilbud kan kombineres med et fitnessstudie.  Det vurderes, at de tusindvis af unge, som vil besøge huset dagligt, kan gøre en sådan aktivitet kommercielt interessant.

 

Byens Hus vil med sin relativt store bygningshøjde give muligheder for attraktiv placering af en café og/eller tagrestaurant. Beliggenheden i nærheden af forlystelsesområdet og de mange besøgende giver optimale muligheder.

 

Ud over husets egne behov for parkeringsplads kunne der opføres en kommercielt drevet, underjordisk p-kælder for besøgende til Indre By. Der vil være et kundeunderlag midt i et område med adskillige teatre, biografer og andre publikumsattraktive aktiviteter.

 

Det samlede pladsbehov for andre faciliteter i Byens Hus er skønnet til 8.500 m2, heraf ca. 5.500 m2  placeret i kælderniveau.

 

Parkeringsforhold

Kommuneplanens normale parkeringskrav på 1 plads pr. 100 m2 etageareal gælder ikke for O-områder, hvor bestemmelser om parkeringsforhold i fornødent omfang fastlægges i lokalplan. Grundet placeringen tæt ved gode kollektive trafikforbindelser skønnes behovet for p-pladser ikke at overstige 1 plads pr. 200 m2 etageareal. Herudover kommer eventuelle pladser, der ikke er tiltænkt at betjene Byens Hus.

 

Grundens rummelighed

Mulighederne for at indpasse det ønskede bygningsomfang på i alt 23.000 m2 (ekskl. kælderarealer, der ikke medregnes i etagearealet) er nærmere undersøgt ved en række volumenstudier, hvor der er taget udgangspunkt i et maksimalt etageantal på 6 (bygningshøjde 24-25 m), dog partielt op til 8 etager (bygningshøjde 32-33 m).

 

Den resulterende bebyggelsesprocent vil være i størrelsesordenen 250, hvilket ikke overstiger, hvad der er normalt for det omliggende kvarter.

 

Det vurderes herefter, at der er tilstrækkelig rummelighed på grunden, herunder at dele af de bevaringsværdige bygninger vil kunne indpasses i en bebyggelse.

 

 

Arkitektkonkurrencen

Formålet

Formålet med konkurrencen er at fremkalde et konkret forslag til udformning af et nyt hovedbibliotek og kulturhus for København - et Byens Hus for københavnerne, og at opnå en idémæssig belysning af husets indplacering i omgivelserne. Forslaget skal behandle:

·        Husets placering på Vandværksgrunden

·        Husets arkitektoniske udtryk

·        Husets funktionalitet, herunder tilkørsels- og adgangsforhold

Husets placering

Byens Hus skal ved sin placering på Vandværksgrunden udnytte potentialet i beliggenheden ud mod Axeltorv og skal ved sin arkitektoniske udformning indgå i et berigende samspil med omgivelserne. Husets overordnede disponering skal sikre en stærk relation til Axeltorv og skabe en markant rumlig afslutning af pladsen mod nord. I forhold til de omliggende gader skal huset skabe en rumlig opstramning af gaderummene.

Konkurrencen skal belyse den fremtidige udformning af den nordlige del af Axeltorv som forplads til Byens Hus. Det skal vises, hvordan der skabes et nært samspil mellem huset og pladsen og en værdig optakt til huset, samt hvordan Studiestrædes forløb henover denne del af pladsen kan udformes som en integreret del af pladsen.  Det indebærer en lukning for biltrafikken gennem Studiestræde, således at denne udelukkende betjenes fra H.C. Andersens Boulevard. Cykeltrafik gennem Studiestræde skal fortsat være mulig.

Herudover bør indgå en belysning af samspillet med den omgivende bebyggelse, kvarteret og bystrukturen, herunder forholdet til vigtige rumlige forløb, lokale sigtelinier, vartegn m.v. Endvidere ønskes belyst en bibliotekshaves rolle i Fæstningsringen som et "grønt" forbindelsesled mellem Tivoli og Ørstedsparken.

Husets udtryk

Byens Hus skal gives et markant, velproportioneret udtryk i et nutidigt formsprog, der signalerer et moderne kulturhus, der åbner sig mod den omgivende by. Huset skal i sin skala og karakter spille sammen med den omgivende bebyggelse. En eller flere af de bevaringsværdige vandværksbygninger på grunden skal søges bevaret og indpasset i det samlede bygningskompleks, gerne på en måde, så der opstår et berigende møde mellem gammelt og nyt.

Husets indretning

Husets indretning skal udgøre en funktionel og inspirerende ramme om en bred vifte af kulturaktiviteter, hvor biblioteksfunktionen vil indgå som den væsentligste. Den indre rumlige disponering skal være oplevelsesrig og velfungerende, både for publikum og husets medarbejdere. Adgangsforholdene skal tilgodese kravene om god tilgængelighed for alle, herunder for handicappede, samt gode muligheder for cykelparkering. Desuden skal der være mulighed for et antal parkeringspladser for publikum, herunder handicapparkeringspladser, som skal etableres i underjordisk anlæg under bebyggelsen.

Bibliotekshaven

I projektforslaget skal indgå forslag til udformning af en bibliotekshave, eventuelt i form af et glasoverdækket atrium, med mulighed for gennemgang fra Axeltorv til H.C. Andersens Boulevard i nordøst. De gamle, fuldkronede træer på grunden skal bevares i videst muligt omfang og indgå i havens fremtidige indretning. Derudover lægges vægt på, at der opnås et oplevelsesrigt samspil mellem have og bebyggelse, og at havens indretning tilgodeser karakteren af en frodig og rolig oase midt i byen.

 

Konkurrenceform

     Forvaltningerne indstiller, at der udskrives en indbudt konkurrence med forudgående prækvalifikation.

 

Åbenhed i processen

Forvaltningerne indstiller i forbindelse med Byens Hus en proces, hvor der som et eksperiment er indbygget stor åbenhed over for den københavnske befolkning. Efter at konkurrenceprojekterne er indleveret, er det tanken at udstille projekterne anonymt i en periode på eksempelvis 2 måneder. Herefter starter bedømmelseskomiteen sit arbejde og gennemfører bedømmelsen som en helt normal proces.

                     

Bedømmelseskomité

Dommerkomitéen sammensættes på normal vis. Den skal bestå af 3 uvildige fagdommere udpeget af Akademisk Arkitektforening samt en ingeniørdommer, udpeget af Foreningen af Rådgivende Ingeniører, og skal samtidig have et flertal af lægdommere, som kan være politikere og fagfolk fra biblioteker. Der foreslås udpeget 2 deltagere fra Kultur- og Fritidsudvalget, 1 deltager fra Bygge- og Teknikudvalget og 1 deltager fra Økonomiudvalget. Endvidere foreslås, at den administrerende direktør for Kultur- og Fritidsforvaltningen samt bibliotekschefen deltager i komiteen. Til bedømmelseskomiteen kan knyttes en række rådgivere.

 

Konkurrencesekretariat

Det forudsættes, at konkurrenceformen indrettes efter EU's regler og direktiver, og at Kultur- og Fritidsforvaltningen entrerer med Akademisk Arkitektforenings Konkurrencesekretariat, som deltager i forberedelsen og i konkurrencebedømmelsen frem til afgørelsen.

 

Procesforløb

Under forudsætning af politisk godkendelse vil arbejdet med udarbejdelse af EU-udbud og programskrivning kunne afsluttes, således at annonceringen af konkurrencen kan ske i august/ september i år.

 

Derefter vil udvælgelse af projektparter og udarbejdelse af projekter være færdiggjort marts/ april 2006.

 

Udstillingen af konkurrenceforslag vil forløbe frem til juli/ august 2006.

 

Bedømmelsen af projekterne kan være afsluttet september/ oktober 2006.

 

Konkurrencens økonomi

Det vurderes, at den beskrevne konkurrence kan afholdes inden for det afsatte beløb på 2.3 mio. kr.

 

Ansvar

Ansvaret for gennemførelse af arkitektkonkurrencen ligger indtil Ejendomsenhedens etablering i Kultur- og Fritidsforvaltningen, Bibliotekerne. Herefter overgår den til Ejendomsenheden.

 

 

ØKONOMI

Etablering af Byens Hus vil indebære et kommunalt nettofinansieringsbehov på ca. 750 mio. kr.  jf. nedenstående opgørelse over byggesum m.m. og finansieringsplan.

 

Byggesum og grundpriser

Byens Hus forudsættes opført med et samlet etageareal på ca. 28.500 m2, heraf ca. 5.500 m2 i kælder.

Forudsat en byggeretspris på 5.000 kr. pr. m2 etageareal for bebyggelse over jordniveau og 2.500 kr. pr. m2 under jordniveau kan grundkøbesummen - efter fradrag af foreløbigt anslåede omkostninger til nedrivning af eksisterende bebyggelse på grunden - beregnes til ca. 122 mio. kr.

Byggesummen kan ud fra den af RIA anslåede korrigerede gennemsnitlig kvadratmeterpris på 26.000 ekskl. moms, inventar mv. for arealer over jord, 13.000 kr. for arealer under jord og 8.000 kr. pr. kvadratmeter parkeringsareal beregnes til 671 mio. kr.

Den samlede anlægssum ekskl. moms, inventar og inkl. anslået rådgivningshonorar (10 pct. af byggesum) og tillagt anslåede udgifter til gadeombygning og anlæg af bibliotekshave på hhv. terræn og dæk kan således gøres op til 858 mio. kr. jf. nedenstående tabel.

Anlægssum

Kvadratmeter

kr. pr. m2

 I alt

Grundkøb

 

 

 

- Hovedbibliotek

             20.000

                   5.000

       100.000.000

- Spillested, Pumpehuset

               1.000

                   5.000

           5.000.000

- Boghandel mv.

               1.000

                   5.000

           5.000.000

- Restaurant

               1.000

                   5.000

           5.000.000

- Biograf

               2.000

                   2.500

           5.000.000

- Fitnesscenter

                  500

                   2.500

           1.250.000

- Parkering

               3.000

                   2.500

           7.500.000

- Nedrivningsomkostninger

 

 

         (7.000.000)

Grundkøb i alt

             28.500

 

       121.750.000

Rådgivning og projektering

 

10 %

         65.450.000

Byggesum

 

 

 

Etagemetre over jord

             23.000

26.000

       598.000.000

Etagemetre under jord

               2.500

13.000

         32.500.000

Parkeringsplads

               3.000

8.000

         24.000.000

Gadeombygning

2.500

3.000

7.500.000

Bibliotekshave på dæk

400

3.000

1.200.000

Bibliotekshave på terræn

4.000

2.000

8.000.000

Byggesum i alt

 

 

     671.200.000

Samlet anlægssum

 

 

       858.400.000

Tabel 1: Samlet anlægssum

Finansieringsmuligheder for Byens Hus

Forudsat salg af ejerlejlighedpartier til kommerciel anvendelse (boghandel, restaurant, biograf, parkeringsanlæg mv.) kan finansieringsmulighederne samlet opgøres til ca. 120 mio. kr., jf. nedenstående tabel. Det bemærkes, at kostpriserne for ejerlejlighedspartierne er forbundet med en vis usikkerhed.

Finansiering

Kvadratmeter

Nettoleje pr. m2

Lejefaktor

 I alt

 

 

 

 

 

Salg af ejerlejlighedspartier

 

 

 

 

Boghandel mv.

               1.000

                   1.800

                  13,33

    24.000.000

Restauranter

               1.000

                   1.800

                  13,33

    24.000.000

Biografer

               2.000

                   1.800

                  14,29

    51.428.571

Fitnesscenter

                  500

                   1.000

                  12,50

      6.250.000

Parkering

               3.000

                      350

                  14,29

    15.000.000

I alt

 

 

 

  120.678.571

 

 

 

 

 

Manglende finansiering

 

 

 

737.721.429

Tabel 2: Finansiering af anlægssum

Der udestår således en finansiering af ca. 738 mio. kr. Hertil skal yderligere tillægges udgifter til inventar til det ny hovedbibliotek, der anslås til 25 mio. kr. excl. moms. Samlet indebærer disse udgifter et finansieringsbehov på ca. 750 mio. kr.

En del af den manglende finansiering kan evt. tilvejebringes ved et vederlagsfrit indskud af grund samt en konvertering af løbende rene lejeomkostninger på det nuværende Hovedbibliotek til et 30-årigt internt kommunalt lån. Det bemærkes, at sidstnævnte mulighed vil være en væsentlig afvigelse fra praksis, idet der normalt kun ydes interne lån med en løbetid på 6 år. Disse to potentielle finansieringskilder vil tilsammen kunne yde et bidrag på ca. 260 mio. kr. til den samlede finansiering.

Driftsudgifter

Efter frasalg af ejerlejlighedspartier vil Kultur- og Fritidsforvaltningen fortsat besidde ca. 21.000 etagemeter til hovedbibliotek og spillested (Pumpehuset). Der bør påregnes driftsudgifter pr. etagemeter på minimum 200 kr. pr. år til dækning af skatter og afgifter, ind- og udvendig vedligeholdelse og renholdelse, forsikring, forbrug mv., i alt ca. 4 mio. kr. pr. år.

Det nuværende hovedbibliotek i Krystalgade 15 har et driftsbudget på ca. 1,5 mio. kr. Der mangler således tillige dækning af den løbende drift på minimum 2,5 mio. kr. pr. år.

 

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Kultur- og Fritidsforvaltningens, økonomiforvaltningens og Bygge- og Teknikforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

 

HØRING

Der er ikke foretaget høringer.

 

 

BILAG

Embedsmandsgruppens rapport af 18.02.05.

 

 

 

Mette Lis Andersen          Carsten Haurum                Erik Jacobsen


 

Til top