Mødedato: 06.04.2005, kl. 14:00

Trafiksanering - Guldbergsgade og Sjællandsgade

Trafiksanering - Guldbergsgade og Sjællandsgade

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 6. april 2005

 

 

Sager til beslutning

 

12.      Trafiksanering - Guldbergsgade og Sjællandsgade

 

BTU 196/2005  J.nr. 21219.0002/03

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,

at resultaterne af høringen om projektet tages til efterretning med de bemærkninger, som er nævnt i denne indstillings sagsbeskrivelse.

 

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at  der gives en anlægsbevilling på 1,5 mio. kr. til gennemførelse af trafiksanering af Guldbergsgade og Sjællandsgade under Vej & Parks anlægsramme (konto 2.22.3, vejanlæg).

 

RESUME

Bygge- og Teknikudvalget besluttede på mødet den 4. december 2002, at Bygge- og Teknikforvaltningen skal udarbejde et projektforslag, hvor de etablerede vejspærringer i krydset Guldbergsgade / Sjællandsgade og i Arresøgade ved Tibirkegade nedtages, idet de vurderes at være årsag til unødig omvejstrafik. Projektforslaget skal i stedet tilvejebringe en hastighedsdæmpning af Guldbergsgade og Sjællandsgade med det formål at hindre hurtig og gennemkørende trafik, således at ændringerne ikke giver anledning til øget gennemkørsel.

Bygge- og Teknikudvalget godkendte på sit møde den 15. september 2004 (BTU 419/2004) at projektforslaget blev sendt i høring i lokalområdet. I denne indstilling redegøres der for resultatet af høringen om trafiksanering af Guldbergsgade og Sjællandsgade. Endvidere beskrives forvaltningens endelige projektforslag

Forvaltningen har udmøntet udvalgets beslutning i en høring med to elementer:

-        En høring i perioden 3. november – 15. december 2004, hvor der var mulighed for at sende sine kommentarer til Vej & Park,

-        Et borgermøde tirsdag den 16. november 2004

Under høringsperioden har Vej & Park modtaget 56 henvendelser. Både de skriftlige høringssvar og borgermødet vise r stor utilfredshed med at spærringerne fjernes.

Forvaltningen gør opmærksom på, at høringen alene har omfattet udformningen af de hastighedsdæmpende foranstaltninger og ikke hvorvidt spærringerne skal fjernes. Der er truffet politisk beslutning om at fjerne spærringerne. Høringsperioden har naturligvis ført til mange synspunkter også på spærringernes fjernelse. Forvaltningen har i gennemgangen resumeret høringssvarenes fulde indhold, herunder deres synspunkter på fjernelse af spærringerne.

En del af høringsforslagene indeholder samtidig forslag til andre eller yderligere trafiksaneringer i området.

Krydset Guldbergsgade/Møllegade er af flere påpeget som meget utrygt og med uklare vigepligtsforhold.

Hovedparten af de fremmødte på borgermødet var stærkt imod beslutningen om at fjerne spærringerne, især i krydset Sjællandsgade/Guldbergsgade. Dette under henvisning til et krav om sikre skoleveje for børn, der færdes til én af områdets mange institutioner. Modsat er der i en del af de modtagne henvendelser en opfattelse af, at de trafikale forhold i området er kaotiske. Dermed er der også skolebørn, som ikke oplever deres skolevej som tryg. Spærringerne medvirker således til en tryg og sikker skolevej for nogen, men kan også betyde at andre skolebørn oplever øget trafik på deres skolevej.

Der klages over, at de allerede eksisterende bump ikke fungerer, og at hastigheden i området er alt for høj på navngivne steder. Forvaltningen iværksatte derfor efter høringsperioden en hastighedsmåling og trafiktælling på Guldbergsgade ved Peter Fabers Gade. Denne viser, at den målte gennemsnitshastighed ligger på omkring 25 km/t og altså harmonerer med den anviste hastighed på 30 km/t.

Det er forvaltningens vurdering, at den øgede trafik i Møllegade, Meinungsgade og Prinsesse Charlottes Gade, som er påpeget i høringen, skyldes, at spærringerne medfører mere trafik i andre gader end i dem, der er lukket. Det betyder, at nogle beboere er generet af denne ekstra trafik, der stadig har mål i lokalområdet, men som på grund af spærringerne er nødt til at benytte andre veje.

Der er modtaget forslag til at ændre parkeringsopmalingen på nogle af de meget brede gader. Forvaltningen har vurderet, at dette ikke umiddelbart er gennemførligt pga. manglende vejbredde.

Bygge- og Teknikforvaltningen anbefaler spærringerne ophævet, selvom der ikke er enighed om dette lokalt. Forvaltningen lægger i sin anbefaling vægt på hensynet til den interne kørsel i lokalområdet, samt at spærringen ikke sikrer alle skoleveje.

Bygge- og Teknikforvaltningen vurderer på den baggrund, at der under høringen ikke er fremkommet forhold, som giver anledning til ændringer af projektforslaget, når spærringerne fjernes. Dog har høringen klargjort, at vigepligtsforholdene i krydset Guldbergsgade / Møllegade ikke overholdes og forstås, hvilket fører til uheld. Forvaltningen har i samarbejde med Københavns Politi besluttet, at dette skal ændres hurtigst muligt.

Forvaltningen vurderer, at projektet vil medføre, at der kommer gennemkørende trafik, men at de hastighedsdæmpende foranstaltninger vil sikre, at dette bliver med lav hastighed. Forvaltningen forventer endvidere, at kommende projekter omkring Sjællandsgade Skole vil medvirke til at dæmpe trafikken yderligere.

I forbindelse med den igangværende realisering af "Hastighedsplan for København" foreslår forvaltningen, at Guldbergs Plads Kvarteret prioriteres til at få etableret 40 km/t zoner, når de anbefalede ændringer er gennemført, og når konsekvenserne heraf er evalueret.


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

På sit møde den 4. december 2002 behandlede Bygge- og Teknikudvalget en indstilling om evaluering af de trafikale forhold på Indre Nørrebro. Udvalget besluttede, at de af Indre Nørrebro Bydelsråd anlagte spærringer i krydset Guldbergsgade/Sjællandsgade og i Arresøgade ved Tibirkegade skal fjernes. I stedet skulle forvaltningen udarbejde et projektforslag til hastighedsdæmpning af Guldbergsgade og Sjællandsgade med det formål at hindre hurtig gennemkørende trafik. På sit møde den 15. september 2004 besluttede Bygge- og Teknikudvalget, at det udarbejdede forslag til trafiksanering i kvarteret omkring Guldbergs Plads skal sendes i høring i lokalområdet

 

Høring

Forvaltningen har udmøntet udvalgets beslutning i en høring med to elementer:

-        En høring i perioden 3. november – 15. december 2004, hvor der var mulighed for at sende kommentarer til Vej & Park,

-        Et borgermøde tirsdag den 16. november 2004

Høringen blev igangsat den 3.november 2004 med en pressemeddelelse. Samtidigt var det muligt at se mere om projektet på Vej & Parks hjemmeside. Høringen var annonceret til at forløbe frem til den 15. december 2004, og der blev samtidigt indkaldt til et borgermøde på Stevnsgades Skole tirsdag den 16. november 2004.

Både i pressemeddelelsen og på Vej & Parks hjemmeside var der en opfordring til at sende sine kommentarer til Vej & Park og deltage i borgermødet den 16. november 2004.

De indkomne høringssvar ligger til gennemsyn på Borgmesterens forkontor.

 

Borgermøde

Vej & Park afholdt tirsdag den 16. november 2004 kl. 19.00 – 21.00 borgermøde på Stevnsgades Skole om trafiksanering af Guldbergs Pladskvarteret. I borgermødet deltog foruden embedsmænd fra Vej & Park også repræsentanter fra det lokale Agenda 21 Center samt omkring 50 borgere. På borgermødet fortalte de fremmødte embedsmænd om mødets funktion i forhold til høringsproce ssen, samt om baggrunden og formålet for nærværende projektforslag. Herefter var der fri debat. Der blev taget referat af borgermødet (bilag 2).

Hovedparten af de fremmødte borgere var imod beslutningen om at fjerne spærringerne, især i krydset Sjællandsgade/Guldbergsgade.

En enkelt af de fremmødte tilkendegav, at spærringerne førte til urimelig omvejskørsel.

Der blev formuleret et ønske om at få etableret en 30 km hastighedszone for hele kvarteret.

Hastigheden i Prinsesse Charlottes Gade og Meinungsgade blev omtalt som meget høj. Krydset Guldbergsgade/Møllegade blev opfattede som utrygt og med uklare vigepligtsforhold.

 

Høringssvar

Vej & Park har ved høringsperiodens udløb den 15. december 2004 modtaget 56 henvendelser med post eller e-mail fra enkeltpersoner, beboerrepræsentationer, institutioner og det lokale Agenda 21 Center. Et massivt flertal på 44 er imod fjernelse af en eller flere spærringer, mens 5 går ind for, at spærringerne nedtages. 5 henvendelser omhandler andre forhold på Refsnæsgade og Arresøgade, mens 3 henvendelser udelukkende omhandler forholdene omkring Møllegade. I hovedparten af henvendelserne er der beskrevet et utryghedsproblem i krydset Møllegade/Guldbergsgade, hvor forholdene opfattes som forvirrende og uklare, mens Meinungsgade og Prinsesse Charlottes Gade i de fleste henvendelser beskrives som "racerbaner".

Mange af henvendelserne bærer præg af, at man ønsker spærringen bevaret ud for egen dør, samt ved de lokaliteter, hvor man ellers færdes. Størstedelen af henvendelserne kommer fra personer, der har en eller anden form for tilknytning til Sjællandsgade Skole.

Henvendelserne viser, at den nuværende trafiksituation opfattes forskelligt. Nogle mener, at kvarteret er fredeligt som aldrig før, mens andre mener at trafikforholdene er meget kaotiske og utrygge. Begge grupper er generelt imod fjernelsen af spærringerne i krydset Sjællandsgade/Guldbergsgade, da de mener, at det vil føre til mere trafik i området og som følge heraf uacceptable trafikale forhold. Samtidig giver en gruppe af borgere udtryk for, at forholdene er blevet forværret især på Guldbergsgade (strækningen mellem Sjællandsgade og Møllegade), Meinungsgade og Prinsesse Charlottes Gade. De mener, at der hersker et stort kaos af biler mod ensretninger, parkeret biler i anden position, vareaflæsning, byggecontainere m.v. Samtidige er vigepligtsforholdene i krydset Guldbergsgade/Møllegade uklare. Det bevirker at skolebørnenes vej bliver meget utryg og uoverskuelig. Der stilles krav om sikker skolevej til Sjællandsgade Skole, der har skoledistrikt ned til søerne. Børnene benytter typisk Guldbergsgade som en del af skolevejen. Derfor skal den sikres, og at fjerne spærringerne i krydset Sjællandsgade/Guldbergsgade opfattes af mange som et skridt i den forkerte retning. I henvendelserne ønskes spærringerne bevaret og eventuelt suppleres med flere, samt nye ensretninger i kvarteret. Dette for sikre mod gennemkørende trafik specielt af hensyn til kvarterets mange institutioner, og for at styrke Sjællandsgade Skole, der eventuelt får udvidet sit skoledistrikt.

I mange af henvendelserne er der formuleret et ønske om 30 km zone i hele kvarteret, som afgrænses af Jagtvej, Tagensvej, Blegdamsvej, Fælledvej og Nørrebrogade. Beboerne ønsker ikke en 30 km zone med flere bump, da de mener at de allerede eksisterende bump ikke virker efter hensigten. De ønsker derimod slalomkørsel og på sigt, at en del af Guldbergsgade bliver til sivegade med 15 km/t hastighedsgrænse. 

I nogle få af henvendelserne skriver beboerne, at spærringerne efter deres opfattelse bevirker, at trafikken ikke er ligeligt fordelt i området. Det påpeges, at især Møllegade og Prinsesse Charlottes Gade har fået mere trafik, og at der i Meinungsgade ofte bliver kørt mod ensretningerne. Det betyder, at skolevejen for nogle børn er blevet meget utryg. Efter spærringerne i krydset Sjællandsgade/Guldbergsgade er sat op, kører nogle bilister ad Prinsesse Charlottes Gade og videre mod ensretningen i Meinungsgade, for på den måde at komme gennem området. Møllegade er ligeledes blevet ekstra belastet efter åbningen af Empire Bio, hvor adgangen foregår via Møllegade og Guldbergsgade sydvest for spærringen. En gangbesværet beboer fra De Gamles By skriver, at spærringerne bevirker, at det er både dyrt og besværligt at komme med taxa til de helt almindelige funktioner såsom bank, posthus m.v.

I enkelte henvendelser fremsættes et ønske om skråparkering i nogle af de brede gader, herunder Refsnæsgade og Arresøgade. Formålet er at tilføre flere parkeringspladser til området.

 

Vurdering

Forslaget om 30 km zone i kvarteret kan ikke anbefales. Målsætningen i Københavns Kommunes hastighedsplan er at få indført en hastighedsgrænse på 40 km/t i boligområder, og det er også planen for Guldbergs Pladskvarteret kvarteret. I forbindelse med den igangværende realisering af "Hastighedsplan for København" foreslår forvaltningen, at Guldbergs Plads Kvarteret prioriteres til at få etableret 40 km/t zoner, når de anbefale ændringer er gennemført, og når konsekvenserne heraf er evalueret.

Skolebørn fra Sjællandsgade Skole distrikt benytter især Guldbergsgade som skolevej. Spærringen i Guldbergsgade ved Sjællandsgade bevirker, at der er trafikalt fredeligt nær spærringen, men har øget trafikken på andre lokalveje i området. Der er lagt mere pres på Møllegade, Meinungsgade og Prinsesses Charlottes Gade. Ved alle de nævnte lokaliteter færdes ligeledes børn, så gevinsten ved det fredelige ét sted, sættes over styr ét andet. Nogle skolebørn oplever således ikke en tryg skolevej, men en kaotisk og uoverskuelig vej, hvilke også kan læses ud af mange henvendelser. Synspunktet om, at spærringerne skulle medføre en tryg og sikker skolevej, gælder reelt ikke alle skolebørn, der færdes i området.

Ønsket om skråparkering i nogle af de brede gader kan ikke anbefales. Det skyldes at gaderne ikke er brede nok, så skråparkering vil medføre, at der samlet set ville blive færre pladser til rådighed, hvilke ikke var hensigten med ønsket.

Der har været foretaget en hastighedsmåling og trafiktælling i Guldbergsgade ved Peter Fabers Gade. Målingen er foretaget over et hverdagsdøgn (torsdag den 6. januar 2005). Af denne måling fremgår det, at årsdøgnstrafikken kun ligger på omkring 900 køretøjer, men der optræder en noget atypisk myldretid mellem kl. 19-20. Dette er sandsynligvis trafik i forbindelse med forestillinger i Empire Bio, som netop starter flere forestillinger omkring kl. 20. Som forventet kører langt hovedparten af det samlede antal talte køretøjer i retning mod spærringerne, men det er også den eneste vej ind i området op mod Sjællandsgade. Den målte gennemsnitshastighed ligger afhængigt af retning på hhv. 22,8 km/t og 25,8 km/t set over et døgn. Med en anvist hastighed på 30 km/t, og med 85 % af bilisterne målt til at køre mindre end 34 km/t, må det konkluderes at bumpene i området er særdeles effektive. Kun ganske få bilister er målt i gruppen 40-50 km/t og ingen er målt med hastigheder herover. Hastighedsmålingen viser at bumpene virker efter hensigten, og at den faktiske hastighed generelt harmonere med den anviste.

I flere henvendelser skrives der om forvirrende og uklare vigepligtsforhold i krydset Guldbergsgade/Møllegade. Uheldsbilledet viser, at der især sker uheld som følge af vigepligtsforseelser. Krydset reguleres i dag med højrevigepligt, men forvaltningen og politiet erkender, at det er problematisk at sikre denne overholdt. Forvaltningen og politiet er derfor enige om at ændre vigepligtsforholdene, så trafikken ad Møllegade i begge retninger pålægges ubetinget vigepligt i krydset.

 

Forslag til løsning

Forvaltningen vurderer, at der under høringen ikke er fremsat forhold, som giver anledning til ændringer af projektforslaget, idet forvaltningen fortsat anbefaler at spærringerne fjernes.

Forvaltningen anbefaler, at det fremlagte projektforslag gennemføres. Forslaget indebærer at spærringerne i krydset Sjællandsgade/Guldbergsgade tages ned. Det allerede eksisterende hævede kryds på Sjællandsgade foreslås tydeliggjort med skaktern, så det visuelt understreger det hastighedsdæmpende formål. I Guldbergsgade umiddelbart syd for krydset foreslås anlagt endnu et bump, mens der anlægges to nye bump i Sjællandsgade nord for krydset. Spærringerne på Fensmarksgade og Arresøgade nedtages ligeledes. De eksisterende spærringer på Refsnæsgade og Guldbergsgade ved Tagensvej, samt på Lynæsgade ved Guldbergsgade foreslås gjort permanente og forskønnes. De udformes, så ulovlig bilkørsel op over fortov forhindres. Der foreslås ført nye cykelstier igennem spærringerne, så der etableres cykelforbindelse til Tagensvej. Der mangler to stumper cykelsti på Tagensvej ud for Refsnæsgades og Guldbergsgades tilslutninger til Tagensvej. Begge disse foreslås anlagt, så der bliver sammenhængende fortov og cykelsti på Tagensvej forbi spærringerne.

 

Økonomi

De samlede udgifter til gennemførelse af projektet er vurderet til i alt 1,5 mio. kr. Forvaltningen foreslår, at der gives en anlægsbevilling på 1,5 mio. kr. på Vej & Parks anlægsramme (konto 2.22.3, vejanlæg).

Den foreslåede omlægning forventes ikke at ville øge driftsudgifterne.

 

Miljøvurdering

Indstillingen er omfattet af Bygge- og Teknikforvaltningens positiv liste vedrørende miljøvurderinger af udvalgsindstillinger.

Det vurderes at indstillingens miljøpåvirkninger er positive i forhold til målsætningen om bæredygtigt og velfungerende transportsystem udtrykt i Kommuneplan 2001. ("Det er målet at sikre et velfungerende transportsystem med en væsentlig mindre miljøpåvirkning end i dag. Det betyder, at det samlede biltrafikniveau ikke må stige, og at det stigende trafikale behov tilgodeses med øget kollektiv trafik".)

Ophævelse af den fuldstændige opdeling af Guldbergs Plads kvarteret vil føre til mindre omvejskørsel for trafikken imod mål i lokalområdet. De foreslåede hastighedsdæmpninger i Guldbergsgade og Sjællandsgade forventes at medføre, at der samlet set opnås bedre miljøforhold, idet hastigheden nedsættes, og antal kørte kilometer reduceres i forhold til i dag.

 

Høring

Politiet har tidligere været hørt i sagen, og deres bemærkninger er indarbejdet i projektet. Endelig godkendelse hos politiet vil ske i forbindelse med udarbejdelse af detailprojekt.

Forvaltningen og politiet er enige om at ændre vigepligtsforholdene i krydset Guldbergsgade/Møllegade, så trafikanter fra Møllegade fremover får ubetinget vigepligt ud i Guldbergsgade.

 

BILAG VEDLAGT

1.      Referat af borgermøde på Stevnsgades Skole den 16. november 2004.

2.      Oversigtstegning, med eksisterende og nye foranstaltninger

3.      Lukning af Lynæsgade ved Guldbergsgade

4.      Lukning af Guldbergsgade ved Tagensvej

5.      Lukning af Refsnæsgade ved Tagensvej

 

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

Henvendelser modtaget i høringsperioden

 

Ole Bach


 

Til top