Mødedato: 05.02.2003, kl. 14:00

Lokalplan "Esthersvej"

Lokalplan "Esthersvej"

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 5. februar 2003

 

Sager til beslutning

7. Lokalplan "Esthersvej"

BTU 51/2003 J.nr. 611:106.0001/03

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller efter gennemført supplerende høring, at Bygge- og Teknikudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

at lokalplan "Esthersvej" vedtages endeligt med følgende ændringer af § 5 vedrørende bebyggelsens omfang og placering:

  • I lokalplanens § 5, stk. 2, litra b) om bebyggelsen i byggefelt A ændres "Tagetagen kan udføres som penthouse med tilbagerykning på mindst 1 m fra bygningens yderkant" til "Tagetagen kan udføres som penthouse med tilbagerykning på mindst 0,8 m fra bygningens yderkant".
  • I samme bestemmelse ændres "Gesimshøjden må ikke overstige 18 m, og bygningshøjden må ikke overstige 20 m" til "Gesimshøjden må ikke overstige 16,5 m, og bygningshøjden må ikke overstige 18,5 m".
  • I lokalplanens § 5, stk. 2, litra c) om bebyggelsen i byggefelt B ændres "Tagetagen kan udføres som penthouse med tilbagerykning på mindst 1 m fra bygningens yderkant" til "Tagetagen kan udføres som penthouse med tilbagerykning på mindst 0,8 m fra bygningens yderkant" .
  • I samme bestemmelse ændres "Gesimshøjden må ikke overstige 16 m, og bygningshøjden må ikke overstige 18 m" til "Gesimshøjden må ikke overstige 13,5 m, og bygningshøjden må ikke overstige 15,5 m".

idet § 8, stk. 2 om tilslutning til Københavns Energis forsyning med bygas udgår, jf. Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 5. september 2002 (BR 441/02).

 

 

 

RESUME

Borgerrepræsentationen tiltrådte i mødet den 12. juni 2002 Bygge- og Teknikudvalgets indstilling af 15. maj 2002 om offentliggørelse af lokalplanforslag "Esthersvej".

Efter lokalplanhøring i perioden 31. juli 2002 til 4. oktober 2002 vedtog Bygge- og Teknikudvalget i mødet den 20. november 2002 over for Borgerrepræsentationen at anbefale, at lokalplanen vedtages endeligt, dog med ændring af planens § 5, således at bygningshøjden i begge byggefelter reduceres med én etage og byggefeltet langs Tuborgvej udvides mod vest, og således at kravet til tilbagerykning af eventuel penthouseetage reduceres til 0,8 m, samt at planens § 8, stk. 2 om tilslutning til Københavns Energis forsyning med bygas udgår.

Da ovennævnte udvidelse af byggefeltet langs Tuborgvej på væsentlig måde berører lokalplanområdets ejer og de ud til det udvidede byggefelt værende ejere, lejere og brugere, har Bygge- og Teknikforvaltningen foranstaltet den fornødne supplerende høring, jf. planlovens § 27, stk. 3.

Høringsperioden var oprindeligt fra den 28. november 2002 til den 18. december 2002, men blev efter anmodning fra Kirkeministeriet udvidet til den 10. januar 2003. De allerede hørte blev underrettet herom. Det supplerende høringsmateriale blev endvidere den 17. januar 2003 omdelt til beboerne i opgangene Tuborgvej 56 og Judithsvej 9 med frist for de pågældende til den 30. januar 2003 til at fremkomme med eventuelle bemærkninger.

I høringsperioden er modtaget i alt 10 henvendelser, heraf én fra en offentlig myndighed, Kirkeministeriet. De to af henvendelserne er vedlagt tilsammen 367 underskrifter, hvoraf dog 14 er gentagelser.

I de modtagne henvendelser gøres der indsigelse mod udvidelsen af byggefeltet langs Tuborgvej. Der ønskes lavere bygningshøjde, og der stilles spørgsmålstegn ved de udarbejdede skyggediagrammer. Endelig finder man, at der skal gennemføres en ny lokalplanprocedure.

De fremkomne bemærkninger giver forvaltningen anledning til at foreslå, at Bygge- og Teknikudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler, at lokalplanen vedtages endeligt med de oprindeligt forudsatte byggefelter og det oprindeligt forudsatte etageantal, men med reduktion af den maksimale gesims- og bygningshøjde i byggefeltet langs Tuborgvej (A) og Esthersvej (B) på henholdsvis 1,5 m og 2,5 m samt bortfald af bestemmelsen om tilslutning til Københavns Energis forsyning med bygas.

Forvaltningen vurderer, at den oprindelige bebyggelsesplan med en reduceret bygningshøjde som foreslået resulterer i den byarkitektonisk bedste løsning og med mindst påvirkning af den omliggende bebyggelse.

De tidligere udsendte skyggediagrammer udarbejdet af bygherrens arkitekt har vist sig at være fejlbehæftede. Plan & Arkitektur har nu udarbejdet korrekte skyggediagrammer.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Borgerrepræsentationen tiltrådte i mødet den 12. juni 2002 (BR 322/02) Bygge- og Teknikudvalgets indstilling af 15. maj 2002 om offentliggørelse af lokalplanforslag "Esthersvej". Aftryk af indstillingen til Borgerrepræsentationen indgår i det bilag til høringsskrivelse af 28. november 2002, der er fremlagt til gennemsyn som bilag 2.

På baggrund af den som bilag A vedlagte indstilling fra Bygge- og Teknikforvaltningen vedtog Bygge- og Teknikudvalget i mødet den 20. november 2002 (BTU 542/2002) over for Borgerrepræsentationen at anbefale, at lokalplanen vedtages endeligt, dog med ændring af § 5, stk. 2, litra b) og litra c), således at bygningshøjden i begge byggefelter reduceres med én etage og byggefelt A langs Tuborgvej udvides mod vest, hvorved det muliggjorte etageareal opretholdes. Endvidere således, at i samme bestemmelsers afsnit om tilbagerykning af eventuel penthouseetage ændres "mindst 1 m" til "mindst 0,8 m", og endelig således, at § 8, stk. 2, om tilslutning til Københavns Energis forsyning med bygas udgår.

Da ovennævnte udvidelse af byggefelt A langs Tuborgvej på væsentlig måde berører lokalplanområdets ejer og de ud til det udvidede byggefelt værende ejere, lejere og brugere, har Bygge- og Teknikforvaltningen foranstaltet den supplerende høring, jf. planlovens § 27, stk. 3. Høringsskrivelsen af 28. november 2002 er vedlagt som bilag B, medens det til skrivelsen hørende bilagsmateriale er fremlagt til eftersyn som bilag 2.

Supplerende høring

Kirkeministeriet blev som ejer af den over for lokalplanområdet liggende Mindelunden ved en fejltagelse ikke hørt direkte under den oprindelige lokalplanhøring. Kirkeministeriet er nu i forbindelse med den supplerende høring underrettet om lokalplanforslaget i sin helhed med de af udvalget i mødet den 20. november 2002 tiltrådte ændringer.

Fristen for at fremkomme med eventuelle bemærkninger til ændringerne var fastsat til den 18. december 2002, men blev efter anmodning fra Kirkeministeriet fo rlænget til den 10. januar 2003. De tidligere hørte blev ved den som bilag C vedlagte skrivelse af 13. december 2002 underrettet herom.

Da forvaltningen efter høringsfristens udløb blev gjort opmærksom på, at halvdelen af lejlighederne i opgangen Tuborgvej 56 udover vinduer fra opholdsrummene samt altan mod syd og sydøst mod Tuborgvej, tillige har enkelte vinduer mod øst, dvs. mod det udvidede byggefelt A, blev det supplerende høringsmateriale den 17. januar 2003 omdelt til beboerne i denne opgang og i den tilsvarende hjørneopgang Judithsvej 9 med frist til den 30. januar 2003 til at fremsætte eventuelle bemærkninger. Nævnte skrivelse af 17. januar 2003 er vedlagt som bilag D.

Der er i forbindelse med den supplerende høring modtaget 10 henvendelser, der i kopi er fremlagt til gennemsyn som bilag 3. En oversigt over henvendelserne, der nærmere beskrives nedenfor, er vedlagt som bilag E. Henvendelsernes hovedindhold beskrives og kommenteres i de efterfølgende afsnit.

Henvendelser fra offentlige myndigheder

Skrivelse af 9. januar 2003 fra Kirkeministeriet, bilagt udtalelse af 16. december 2002 fra den kgl. bygningsinspektør

Kirkeministeriet meddeler ikke at have bemærkninger til lokalplanforslaget, og i den kgl. bygningsinspektørs udtalelse tilkendegives, at den stedfundne reduktion af etageantallet findes passende for stedet, og at forslaget vil styrke Tuborgvejs bymæssige fremtræden, uden at byggeriet vil genere Mindelunden.

Bemærkning

Kirkeministeriets skrivelse giver ikke forvaltningen anledning til bemærkninger.

Henvendelser fra ejere, beboere, brugere, interessegrupper m.fl.

Skrivelse af 19. december 2002 fra IBI Danmark A/S

I skrivelsen kritiseres, at fristen for den supplerende høring efter ønske fra Kirkeministeriet er yderligere udsat, da den forventede igangsætning af boligbyggeriet derved endnu en gang forrykkes.

Bemærkning

En høring af Kirkeministeriet har været nødvendig, jf. ovenfor. Som nævnt har beslutningen om udvidelse af byggefeltet i henhold til planloven krævet gennemførelse af den supplerende høring, hvilket har udskudt det oprindeligt forventede tidspunkt for den endelige vedtagelse af lokalplanen med ca. 2 måneder. Den nævnte forlængelse af fristen for den supplerende høring efter ønske fra Kirkeministeriet har medført en yderligere forsinkelse på 2 uger. Den nævnte høring af beboerne på Tuborgvej 56 og Judithsvej 9 har ikke yderligere ændret herpå.

Efterfølgende henvendelser 2-9 indeholder en række udsagn fælles for flere af skrivelserne, hvorfor disse samlet er kommenteret nedenfor under afsnittet Bemærkninger til modtagne henvendelser 2-9.

Skrivelse af 15. december 2002 fra Jørgen Skou, Mougins, Frankrig

Det gøres gældende, at forlængelsen af byggefelt A med 16 m mod vest langs Tuborgvej er en så væsentlig ændring, at der i stedet for en supplerende høring burde have været udarbejdet et nyt lokalplanforslag, og der protesteres mod udvidelsen af byggefeltet, der findes at medføre en øget belastning for lejlighederne i Rymarksgaards østfløj. Endvidere anføres, at lokalplanen er i strid med kommuneplanen, da trafikstøjniveauet langs Tuborgvej overstiger 70 dB (A). Endelig udtrykkes tilfredshed med den nu foreslåede reduktion af bygningshøjden med én etage, idet dog bygningshøjden findes at burde nedbringes med yderligere én etage, og der gives udtryk for forventning om, at opførelse af den kommende bebyggelse i lokalplanområdet vil medføre en reduktion af handelsværdien for lejlighederne i Rymarksgaards østfløj, hvilket kræves erstattet.

Skrivelse af 8. januar 2003 fra Vivian Sandau, Tuborgvej 56.

Der fremsættes indsigelse mod at der bygges mere end 3 beboelseslag, og at byggefelterne er placeret i gadelinien mod Tuborgvej og Esthersvej, i modstrid med tinglyste, tilbagerykkede byggelinier. Det anføres i den forbindelse, at der i kvarteret under dettes udbygning næsten undtagelsesfrit har været administreret ud fra en maksimal bygningshøjde på 3 etager og med respekt af nævnte byggelinier.

Skrivelse af 9. januar 2003 fra Beboergrupperne Esthersvej og Rymarksgaard v/ Elisabet Sinding, Tuborgvej 54, 3.tv m.fl., bilagt underskriftindsamling med i alt 331 underskrifter

Det gøres gældende, at forlængelsen af byggefelt A med 16 m mod vest langs Tuborgvej er en så væsentlig ændring, at der i stedet for en supplerende høring burde have været udarbejdet et nyt lokalplanforslag. Endvidere anføres, at lokalplanen er i strid med kommuneplanen, da trafikstøjniveauet langs Tuborgvej overstiger 70 dB (A), i hvilken forbindelse der henvises til, at det af Miljøstyrelsens vejledning nr. 3/1984 fremgår, at det kan være vanskeligt i praksis at overholde et maksimalt indendørs støjniveau på 30 dB (A), hvis det udendørs støjniveau er mere end 65 dB (A). Endvidere kritiseres fastlæggelsen i Kommuneplan 1997 af blandt andet lokalplanområdet som B3-område – mod B2-område i Kommuneplan 1993 – og proceduren for ændringen anses for stridende mod offentlighedens adgang til at fremsætte indsigelser mod væsentlige ændringer. Der henvises i den forbindelse til en afgørelse fra Naturklagenævnet, hvor nævnet kendte en ændring af en regionplan, hvorved et nyt erhvervsområde blev udlagt, for ugyldig under hensyn til at ændringen alene var angivet i et kortbilag i en sådan målestok, at det ikke var muligt at fastslå områdets afgrænsning. Endelig anføres, at udvidelse af byggefeltet langs Tuborgvej vil medføre voldsomme indbliksgener for beboerne i den østlige længe af Rymarksgaard, ligesom den kommende bebyggelse fortsat findes for høj og findes at ville medføre lys- og skyggegener for naboejendommene. Rigtigheden af de modtagne skyggediagrammer betvivles, da der ikke er overensstemmelse mellem de i januar 2003 modtagne skyggediagrammer og tilsvarende diagrammer fra september 2002.

Skrivelse af 9. januar 2003 fra Elisabet Sinding og Vivian Sandau, bilagt underskriftindsamling med i alt 36 underskrifter, hvoraf dog 14 er gentagelser

I skrivelsen nævnes, at der er vedlagt en liste med 36 underskrifter, men der er vedlagt en liste med 14 underskrifter og en fotokopi af samme samt en liste med 8 underskrifter. Der protesteres mod udvidelsen af byggefeltet langs Tuborgvej, der vil medføre uacceptable indbliksgener for beboerne i den østlige del af Rymarksgaard-bebyggelsen, idet afstanden fra nybebyggelsens gavl til skellet mod Rymarksgaard kun vil blive 12 m, og afstanden fra eventuelle altaner i gavlen kun 10 m til samme skel, og der henvises i den forbindelse til Bygningsreglementets bestemmelser. Endvidere findes den kommende bebyggelse at medføre lys- og skyggegener for omgivelserne, og der gøres opmærksom på, at de senest foreliggende skyggediagrammer ikke er i overensstemmelse med tidligere i september 2002 udarbejdede skyggediagrammer.

Skrivelse af 10. januar 2003 fra Haukohls Tegnestue ApS

I skrivelsen foreslås, at byggefelterne bibeholdes i den oprindelige udstrækning, men at gesimshøjde og bygningshøjden reduceres med henholdsvis 1,5 m og 2,5 m og fastsætte s til henholdsvis højst 16,5 m og højst 18,5 m i byggefelt A, og i byggefelt B til henholdsvis højst 13,5 m og højst 15,5 m. Maksimalt etageantal og maksimal bebyggelsesprocent fastholdes som i det oprindelige lokalplanforslag.

Det anføres i den forbindelse, at med forannævnte maksimale bygningshøjder vil bebyggelsen i byggefelt A få en tagkote på 23,30 og i byggefelt B en tagkote på 21,70, medens de nærmest omliggende 6 bygningers tagkoter til sammenligning varierer mellem 18,98 og 22,79.

Endvidere vil den sænkede bygningshøjde muliggøre, at en del af stuelejlighederne kan få udgang direkte til terræn, hvilket findes at ville forstærke og understrege bebyggelsens indpasning i området, ligesom skyggevirkningerne for Rymarksgaard vil være mindre end ved udvidelse af byggefelt A.

Endelig vil man undgå den forringelse af det visuelle miljø og de øgede indbliksgener for beboerne i Rymarksgaards østlige fløj, som ville blive en følge af udvidelse af byggefeltet langs Tuborgvej.

Det anføres tillige, at såfremt byggefelt A udvides og etageantallet reduceres som foreslået, vil det indebære, at 5 lejligheder mod Tuborgvej kun kan få facade mod nord og syd og primære opholdsaltaner ud mod Tuborgvej, hvilket er problematisk grundet støjniveauet. Endvidere vil det for at kunne tilgodese friarealkravet være nødvendigt at indrette et kælderareal svarende til byggefeltets udvidelse til parkering, hvilket såvel teknisk som planmæssigt er meget problematisk.

Mail og skrivelse af 16. januar 2003 fra Elisabet Sinding, Tuborgvej 54, 3.

I skrivelsen fremsættes indsigelse mod de modtagene skyggediagrammer, idet det gøres gældende, at de i januar 2003 modtagne skyggediagrammer afviger fra de på borgermødet i september 2002 viste og senere udleverede diagrammer i en sådan grad, at dette ikke alene kan forklares ved manglende indkodning af sommertid. Der ønskes derfor en yderligere forlængelse af høringsperioden for at få lejlighed til selv at lade udarbejde skyggediagrammer.

Skrivelse af 30. januar 2003 fra Anne Kirstine V. Krog, Tuborgvej 56, 3.tv.

Der udtrykkes tilfredshed med, at bygningshøjden er reduceret med én etage, men det kritiseres, at byggefeltet langs Tuborgvej er udvidet, da dette vil medføre alvorlige skygge- og indbliksgener for beboerne i Rymarksgaard, hvor flere lejligheder vil blive frataget sollyset i vinterhalvåret.

Skrivelse af 29. januar 2003 fra Søren Døygaard, Tuborgvej 56, 1.tv.

I skrivelsen gøres indsigelse mod, at skyggediagrammerne for den kommende bebyggelse efter de af Bygge- og Teknikudvalget i mødet den 20. november 2002 besluttede ændringer ikke er korrekte for så vidt angår tidspunkterne 21.03 kl. 9.00 og 21.12 kl. 9.00, i hvilken forbindelse der vedlægges egne skyggediagrammer til belysning heraf og tillige egne skyggediagrammer for en tænkt bebyggelse i 3 etager i byggefelt A.

Det anføres, at byggeriet er for højt og bør reduceres til 3 etager i byggefelt A og 2 etager i byggefelt B, og at udvidelsen af byggefelt A langs Tuborgvej vil medføre betydelige skyggegener og reduceret lysindfald for lejlighederne i Rymarksgaards østfløj.

Bemærkninger til modtagne henvendelser 2-9

Indledningsvis bemærkes, at temaet for den afholdte supplerende høring er de af Bygge- og Teknikudvalget i mødet den 20. november 2002 tiltrådte ændringer i forhold til det oprindelige lokalplanforslag og konsekvenserne heraf, idet offentligheden allerede har haft lejlighed til at kommentere det oprindelige lokalplanforslag under den sædvanlige 2-måneders offentliggørelsesperiode.

I ovenstående henvendelser 2-9 indgår en række udsagn, som ikke direkte berører temaet for nærværende supplerende høring, og som fremkom under høringen af det oprindelige lokalplanforslag. Det drejer sig bl.a. om støjforholdene i relation til Kommuneplan 2001, servitutforholdene i området, byggelinier m.v. Vedrørende disse udsagn henvises til vedlagte bilag A indeholdende indstilling om endelig vedtagelse af lokalplanforslaget og beslutningsprotokollen fra Bygge- og Teknikudvalgets møde den 20. november 2002 samt det som bilag 1 til eftersyn fremlagte notat af 14. november 2002 om servitutforhold og trafikstøj.

De modtagne henvendelser 2-9 vedrørende den supplerende høring kan herefter sammenfattes i nedenstående udsagn, der kommenteres i det følgende.

  1. Byggefelternes udstrækning
  2. Det anføres, at en udvidelse af byggefelt A langs Tuborgvej mod vest vil indebære skyggemæssige og visuelle gener for beboerne i Rymarksgaards østlige fløj, medføre øgede indbliksgener samt vanskeliggøre en optimal indretning af bebyggelsen.

    Bemærkning

    De som bilag G vedlagte solskyggediagrammer, udarbejdet af Plan & Arkitektur, viser skyggeforholdene ved den påtænkte bebyggelse i overensstemmelse med lokalplanforslaget og ved bebyggelsen med det udvidede byggefelt A samt ved den i skrivelse 6 foreslåede reduktion af bygningshøjden. Alt i alt vil der ske større skyggepåvirkning ved gennemførelse af ændringsforslaget med et udvidet byggefelt A, uanset bebyggelsen reduceres med en etage. Endvidere vil der, som anført af indsigerne og som det fremgår af de grafiske fremstillinger bilagt skrivelse 6, ske en stærkere visuel påvirkning af Rymarksgaardbebyggelsen ved fremrykningen af byggefeltet indtil ca. 22 m fra denne bebyggelses østfacade og ca. 12 m fra grundgrænsen. I den forbindelse skal bemærkes, at den i skrivelse 5. nævnte yderligere fremrykning ved placering af altaner udover byggefeltet ikke vil være mulig i henhold til lokalplanen, idet alle bygningsdele skal holdes inden for byggefeltet.

    Vedrørende det i skrivelse 6 anførte om lejlighedsindretning mv. skal bemærkes, at det nævnte om gener fra Tuborgvej for opholdsaltaner på facaden mod Tuborgvej ikke ses at være væsentligt anderledes end forholdene er for de i det oprindelige projekt viste altaner ved øst- og vestenden af bebyggelsen mod Tuborgvej. Med hensyn til det anførte om parkering i kælder skal bemærkes, at der skal etableres rampeanlæg på gårdarealet, hvilket vil belaste mulighederne for at indrette gode og velfungerende friarealer.

    Forvaltningen er enig i, at de af beboerne og bygherrens arkitekt fremførte synspunkter om konsekvenserne ved en forlængelse af byggefelt A i det væsentlige er korrekte, hvilke forhold også var omtalt i forvaltningens udsendte høringsskrivelse af 28. november 2002 (bilag B). Udvidelsen af byggefeltet var en konsekvens af en fortsat opretholdelse af det oprindelige etageareal efter reduktion af etageantallet. Sammenholdt med de nedenfor under b) foreslåede ændringer af bygningshøjderne, der muliggør bibeholdelse af det oprindelige etageareal, finder forvaltningen det således mest hensigtsmæssigt, at de i det oprindelige forslag til lokalplan fastlagte byggefelter opretholdes.

  3. Etageantal og bygningshøjde
  4. I den ovenfor under 2. refererede skrivelse foreslås den reducerede bygningshøjde på 4 etager samt eventuel tagetage (byggefelt A) og 3 etager samt eventuel tagetage (bygg efelt B) yderligere reduceret med én etage.

    I den som 3. benævnte skrivelse foreslås etageantallet i begge byggefelter nedsat til højst 3 etager, og i den som 9. benævnte skrivelse kun til 2 etager i byggefelt B.

    Endvidere foreslås i den under 6. gengivne skrivelse, at etageantallet bibeholdes som henholdsvis 5 etager samt eventuel tagetage og 4 etager samt eventuel tagetage som i det oprindeligt vedtagne lokalplanforslag, medens gesimshøjden og bygningshøjden reduceres til henholdsvis højst 16,5 m og højst 18,5 m (byggefelt A) og højst 13,5 m og 15,5 m (byggefelt B).

    Bemærkning

    Bygge- og Teknikudvalget tiltrådte i mødet 20. november 2002, at etageantallet i byggefelterne A og B reduceredes med 1 etage til henholdsvis 4 etager samt tagetage og 3 etager samt tagetage. Som konsekvens heraf reduceredes gesims- og bygningshøjderne i de to byggefelter fra henholdsvis 18 m til 15 m og fra 20 m til 17 m (byggefelt A) samt fra 16 m til 13 m og fra 18 m til 15 m (byggefelt B). Baggrunden for vedtagelsen var et udbredt ønske fra indsigerne om reduktion af bygningshøjderne. Som det fremgår af den som bilag A vedlagte indstilling til Bygge- og Teknikudvalget om endelig vedtagelse af lokalplanen, vil reduktion af bebyggelsen med 1 etage og med bibeholdelse af de oprindelige byggefelter medføre en reduktion af etagearealet på ca. 700 m².

    Fra bygherrens arkitekt (skrivelse 6) er der som ovenfor nævnt forslået en reduktion af bygningshøjden indenfor det oprindeligt tænkte etageantal på henholdsvis 4 og 5 etager samt tagetager. I byggefelt A foreslås maksimale gesims- og bygningshøjder reduceret henholdsvis fra 18 m til 16,5 m samt fra 20 m til 18,5 m (1,5 m), og i byggefelt B på tilsvarende måde fra 16 m til 13,5 m og fra 18 m til 15,5 m (2,5 m). Den ny bebyggelses tagkoter vil herefter ikke væsentligt afvige fra tagkoterne for de 6 nærmestliggende bygninger, idet den del af lokalplanområdet, hvor bebyggelsen er placeret ned mod Tuborgvej, ligger væsentligt lavere end omgivelserne.

    Da der hermed er tale om reduktion af lokalplanens højdebestemmelse med reelt ½ etage i byggefelt A og næsten en hel etage i byggefelt B, finder forvaltningen, at der er sket en vis imødekommelse af indsigelserne mod bygningshøjden, samtidig med at det fortsat vil være muligt at opføre det oprindeligt forudsatte etageareal, svarende til en bebyggelsesprocent på op til 110.

    Forvaltningen vurderer, at de foreslåede reduktioner af lokalplanens maksimale bygningshøjder med henholdsvis 1,5 m og 2,5 m sammenholdt med det under a) foreslåede om bibeholdelse af de oprindelige byggefelter byarkitektonisk vil være den bedste løsning i forhold til karakteren af kvarteret. Forslag til konkrete ændringer fremgår af nedenstående afsnit Ændringer i lokalplanen.

  5. Skyggediagrammer
  6. I de som 4., 5., 7. og 9. benævnte skrivelser anfægtes rigtigheden af de udarbejdede skyggediagrammer, idet det gøres gældende, at disse afviger fra de på borgermødet i september 2002 fremlagte skyggediagrammer i større omfang, end hvad der kan forklares ved manglende indkodning af sommertid. Endvidere er den som 9. benævnte skrivelse vedlagt egne skyggediagrammer, der for tidspunkterne 21.03 kl. 9.00 og 21.12 kl. 9.00 udviser afvigelser herfra.

    Bemærkning

    Forvaltningen har under lokalplanproceduren i overensstemmelse med planlovens bestemmelser bedt bygherren gennem sit arkitektfirma, Haukohls Tegnestue ApS, levere diverse materiale til belysning af den ønskede bebyggelse, herunder skyggediagrammer udført i 3D således, at det vil være muligt at bedømme skyggevirkningerne også på bygningernes facader. Der blev derfor udført skyggediagrammer i september 2002 i forbindelse med lokalplanforslagets offentliggørelse, og der er efterfølgende udført diagrammer i forbindelse med den supplerende høring visende skyggeforholdene ved såvel det oprindelige forslag som det ændrede forslag med lavere etageantal og udvidelse af byggefelt A. Arkitektfirmaet har imidlertid efterfølgende oplyst, at tidsangivelserne for de viste situationer på "septemberudgaven" var forkerte, idet skyggen viste situationen 2 timer tidligere på dagen end angivet. Derved viste "septemberudgaven" et langt værre billede af skyggeforholdene, end situationen ville være på det angivne tidspunkt. Tegnestuen fremstillede derfor under høringsperioden efter ønske fra beboere korrigerede skyggediagrammer (bilag F).

    Plan & Arkitektur forventede, at de korrigerede diagrammer, udført i EDB af en professionel tegnestue, måtte være korrekte.

    Som det fremgår af ovennævnte indsigelser, er der nu også fremført tvivl om rigtigheden af disse diagrammer.

    Plan & Arkitektur har derfor – i autoCAD og på grundlag af Stadskonduktørembedets digitale grundkort – nu udarbejdet korrekte skyggediagrammer, der vedlægges som bilag G. Skyggediagrammerne viser situationen i morgentimerne, hvor Rymarksgaardbebyggelsen særligt berøres. Man har måttet konstatere, at de af tegnestuen udarbejdede diagrammer ikke er korrekt udført med hensyn til tidsangivelserne, hvilket tegnestuen har erkendt.

    Skrivelse 9 er vedlagt en CAD-tegning af skyggeforholdene, der viser et anderledes skyggebillede den 21. marts kl. 9.00 og den 21. december kl. 9.00 end de udsendte skyggediagrammer og de af Plan & Arkitektur nu udarbejdede korrekte diagrammer. Det kan ikke nærmere eftervises, hvorfor indsigeren når frem til et andet resultat, men det kan muligvis skyldes, at de viste bebyggelser er lagt ind i samme grundplan, hvor den kommende bebyggelse langs Tuborgvej faktisk vil blive opført i et væsentligt lavere grundplan end nabobebyggelsen Rymarksgaard.

  7. Ny lokalplanprocedure
  8. I de ovenfor under 2. og 4. refererede skrivelser gøres gældende, at de af Bygge- og Teknikudvalget tiltrådte ændringer i lokalplanforslaget er så væsentlige, at der i stedet for en supplerende høring burde have været vedtaget et nyt lokalplanforslag af Borgerrepræsentationen med efterfølgende offentliggørelse og sædvanlig høringsperiode, jf. planlovens § 27, stk. 3.

    Bemærkning

    Forvaltningen kan ikke tilslutte sig, at ændringerne er så omfattende, at der reelt er tale om et nyt lokalplanforslag, idet der, uanset ændringerne, fortsat er tale om fastlæggelse af en etageboligbebyggelse med en maksimal bebyggelsesprocent på 110, placeret i 2 byggefelter, ligesom bestemmelserne om bebyggelsens ydre fremtræden og om de ubebyggede arealer er uændrede.

  9. Øvrige forhold
  10. Kommuneplanen. I den ovenfor under 4. gengivne henvendelse gøres gældende, at ændringen af lokalplanområdets status fra B2-område i Kommuneplan 1993 til B3-område i Kommuneplan 1997 er ugyldig, da offentlighedens adgang til at kommentere ændringen ikke var tilstrækkeligt tilgodeset, i hvilken forbindelse der henvises til en afgørelse fra Naturklagenævnet, hvor et tillæg til regionplan blev kendt ugyldigt, da det pågældende områdes afgrænsning ikke kunne fastslås med tilstrækkelig nøjagtighed.

    Bemærkning

    Forvaltningen skal efter indhentet udtalelse fra Økonomiforvaltningen, 8. kontor, bemærke, at forslaget til Kommuneplan 1997 har været fremlagt for offentligheden på samtlige biblioteker og medborgerhuse i hele kommunen, ligesom annoncering i dagspressen har gjort opmærksom på offentlighedsfasen.

    Det offentliggjorte materiale omfatter blandt andet en bilagsdel: "88/97 – Forslag til Københavns Kommuneplan 1997 – Bilagsdel". Ændringen af lokalplanområdets status fra B2-område til B3-område i Kommuneplan 1997 er vist på den farvelagte tegning, der er optrykt på indersiden i denne bilagsdel – hvor i øvrigt samtlige foreslåede ændringer er vist.

    Ændringen omfatter ikke alene lokalplanområdet, men også den vest for beliggende ejendom Rymarksgaard, der i øvrigt har en bebyggelsesprocent på 141.

    Bestemmelsen er videreført i Kommuneplan 2001, der har afløst Kommuneplan 1997.

  11. Tidligere sagsbehandling i kvarteret.

I den ovenfor under 3. gengivne henvendelse fremhæves, at kvarterets udbygning med meget begrænsede undtagelser har været administreret ud fra et maksimalt etageantal på 3.

Bemærkning

Forvaltningen skal hertil bemærke, at der intet er til hinder for i forbindelse med en lokalplan at bryde med en ældre administrativ praksis. Dette vil ofte i forbindelse med en aktuel planmæssig vurdering være naturligt og hensigtsmæssigt.

Ændring af lokalplanen

Med henvisning til ovenstående foreslås det, at Bygge- og Teknikudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler, at det af Borgerrepræsentationen vedtagne forslag til lokalplan nu vedtages endeligt med følgende ændringer:

  • I lokalplanens § 5, stk. 2, litra b) om bebyggelsen i byggefelt A ændres "Tagetagen kan udføres som penthouse med tilbagerykning på mindst 1 m fra bygningens yderkant" til "Tagetagen kan udføres som penthouse med tilbagerykning på mindst 0,8 m fra bygningens yderkant" .
  • I samme bestemmelse ændres "Gesimshøjden må ikke overstige 18 m, og bygningshøjden må ikke overstige 20 m" til "Gesimshøjden må ikke overstige 16,5 m, og bygningshøjden må ikke overstige 18,5 m".
  • I lokalplanens § 5, stk. 2, litra c) om bebyggelsen i byggefelt B ændres "Tagetagen kan udføres som penthouse med tilbagerykning på mindst 1 m fra bygningens yderkant" til "Tagetagen kan udføres som penthouse med tilbagerykning på mindst 0,8 m fra bygningens yderkant" .
  • I samme bestemmelse ændres "Gesimshøjden må ikke overstige 16 m, og bygningshøjden må ikke overstige 18 m" til "Gesimshøjden må ikke overstige 13,5 m, og bygningshøjden må ikke overstige 15,5 m".
  • § 8, stk. 2, om tilslutning til Københavns Energis forsyning med bygas udgår.

BILAG VEDLAGT

  1. Kopi af indstilling fra Bygge- og Teknikudvalget om endelig vedtagelse af planforslaget efter offentliggørelsesperioden mv. og beslutningsprotokollen fra Bygge- og Teknikudvalgets møde den 20. november 2002.
  2. Kopi af supplerende høringsskrivelse af 28. november 2002.
  3. Kopi af skrivelse af 13. december 2002 om forlængelse af høringsperioden
  4. Kopi af skrivelse af 17. januar 2003 om udvidelse af den supplerende høring
  5. Liste over henvendelser modtaget i forbindelse med supplerende høring
  6. De af Haukohls Tegnestue ApS udarbejdede skyggediagrammer visende bebyggelsen ved det oprindelige lokalplanforslag samt bebyggelsen ved udvidet byggefelt og reduceret etageantal
  7. De af Plan & Arkitektur udarbejdede korrekte skyggediagrammer

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

  1. Notat af 14. november 2002 om servitutforhold og trafikstøj
  2. Bilag til høringsskrivelse af 28. november 2002, indeholdende blandt andet aftryk af Bygge- og Teknikudvalgets indstilling af 15. maj 2002 om lokalplanforslag "Esthersvej", tiltrådt af Borgerrepræsentationen i mødet den 12. juni 2002.
  3. Kopi af de modtagne henvendelser nævnt i bilag E

 

Jens Ole Nielsen

 

Til top