Mødedato: 04.06.2003, kl. 14:00

Stop Graffiti kampagne 2003

Stop Graffiti kampagne 2003

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 4. juni 2003

 

Sager til beslutning

2. Stop Graffiti kampagne 2003

BTU 258/2003 J.nr. 21180.0007/03

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,

at den fysiske indsats mod graffiti i 2003 fortsættes i de nuværende seks områder

at der udvides i et nyt område: Indre Nørrebro bydel jf. bilag 1

at opgaven ikke udbydes på nuværende tidspunkt, men at graffitiopgaven in-houses, og tilfalder Kommune Teknik København til og med årets udgang.

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller endvidere, at Bygge- og Teknikudvalget tager statusrapport for "Stop Graffiti Kampagnen 2002" dateret 24. januar 2003 til efterretning (bilag 2)

RESUME

Borgerrepræsentationen besluttede med vedtagelsen af budgettet for 2003, at afsætte ca. 6 mio. kr. til at fortsætte indsatsen med bekæmpelse af graffiti.

På mødet den 28. april 1999 vedtog Bygge- og Teknikudvalget at igangsætte kommunens "Stop Graffiti Kampagne".

Hovedelementerne i denne indsats var:

  1. renholdelse/fjernelse af graffiti
  2. forebyggende indsats over for børn og unge
  3. en bredt anlagt informationskampagne
    (borgerdialog samt salgstiltag for tilmelding til afrensningsordningen)

Denne indsats foreslås videreført i år 2003. Der er udarbejdet et kort statusnotat, der evaluerer resultaterne af "Stop Graffiti Kampagnen 2002". Notatet vedlægges til orientering (bilag 2).

Følgende resultater af "Stop Graffiti Kampagnen 2002" skal fremhæves:

  • Københavns Kommune modtog i december 2002 en måling af omfanget af hærværksgraffiti. Målingen viste, at kampagnen fortsat er en succes med mærkbar effekt i byens rum, da der fra første måling i april 2000 er sket et samlet fald på 60,1%. I målingen i maj 2002 var faldet på 52,9% - hvilket svarer til at der alene i 2002 er sket et fald på 15,2%
  • I det nye indsatsområde (Indre Vesterbro) er faldet i 2002 på 53,2%
  • I 2002 kom der 172 nye tilmeldinger til afrensningordningen. Pr. 1. januar 2003 er der således i alt 743 ejendomme tilmeldt, hvilket svarer til 23.251 meter facade i indsatsområderne.
  • Den forebyggende indsats fortsatte i 2002, hvor kampagen har udsendt undervisningsmateriale til skoleeleverne i 5.-7. klasse, samt afholdt stor musikkonkurrence for dem - StopStars konkurrencen. Den forebyggende indsats er i 2002 sket i tæt samarbejde med en af DR's ungdomsværter.

Kommunen har haft en løbende dialog med de københavnske omegnskommuner, de nordiske hovedstæder for at samle erfaringerne og følge udviklingen. Kommunen har også haft lejlighed til at præsentere kampagnekonceptet for bystyret i London og Berlin.

Stop Graffiti Kampagnens gode resultater har inspireret både danske og udenlandske byer til at indføre ligende kampagner. F.eks. har Odense Kommune i september 2002 opstartet en kopi af kampagnen der allerede efter tre måneder gav et fald på 43%.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Ligesom de øvrige år har forvaltningen forberedt at udvide bekæmpelsen af graffiti. I 2002 er der udvidet med 1 nyt område: Indre Vesterbro (afgrænset af Vesterbrogade, Enghavevej, Ingerslevsgade, Dybbølsbro, Kalvebod Brygge).

Indstillingen lægger op til en udvidelse med endnu et nyt område; Indre Nørrebro afgrænset af Peblinge Sø, den sydlige del af Sortedams Sø, Tagensvej, Jagtvej og Åboulevarden.

Stop Graffiti Kampagnen har nu løbet i 4 år med KTK som entreprenør, dels efter aftale om pris og omfang (Middelalderbyen, Søafsnittet og Indre Vesterbro) dels efter vundet EU licitation i 2000, (Christianshavn og Vanløse).

Da løbetiden i henhold til EU's tjenesteydelsesdirektiv for kontrakterne er under udløb, har den nuværende indsats været udbudt i EU licitation efter prækvalifikation, idet det ved prækvalifikationen er tilkendegivet, at denne også omfatter udbudet af udvidelsen i indeværende år. EU udbudet er imidlertid annulleret. Begrundelsen fremgår af efterretningsnotatet (bilag 3).

 

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

Oprindelig idé

Det har tidligere været drøftet med Indre Østerbro Bydelsråd udvide Stop Graffiti Ordningen med bydelen Indre Østerbro. Imidlertid manglede bydelsrådet driftsmidler til at betale for afrensningen af byudstyret.

Vej & Park anbefaler, at man i stedet tager udgangspunkt i borgernes udtalelser, der er samlet i Zaperas Byens Forum- undersøgelse nr. 3, marts 2003 (bilag 4).

Byens Forum undersøgelse nr. 3, marts 2003

Stop Graffiti Ordningen har tydeligvis en positiv effekt. Således har 70% af borgerne i Indre By bemærket kommunens ekstra indsats. 79% udtaler, at graffitien fjernes hurtigere, og 49% mener, at der er mindre graffiti i Indre By sammenlignet med de øvrige bydele. Tallene er noget mindre for bydelen Vesterbro.

Undersøgelsen viser endvidere, at 52% af borgerne på Nørrebro anser graffiti for at være et stort problem i netop deres bydel. Til sammenligning mener kun 26% af borgerne på Østerbro, at graffiti er et problem.

På baggrund af Zapera undersøgelse i Byens Forum (bilag 4) kan det konkluderes, at borgerne på Indre Nørrebro har mere fokus på graffiti end borgerne på Indre Østerbro. Indstillingen lægger derfor op til, at Stop Graffiti Ordningen i stedet udvides med Indre Nørrebro.

Økonomi

Der er afsat 5.444.000 kr. til at fortsætte indsatsen med bekæmpelse af graffiti. Der er desuden overført 718.000 kr. fra afrensningsbudgettet fra år 2002. Dette vil således give 6.162.000 kr. til rådighed for kampagnen i 2003.

Forvaltningen ønsker budgettet disponeret således:

Renholdelsesaktiviteter 3.875.000 kr.

Forebyggende aktiviteter rettet mod børn og unge 550.000 kr.

Borgerdialog og salg af afrensningsordning 850.000 kr.

Stop Graffiti Sekretariatet og konsulenthonorar 670.000 kr.

Øvrige udgifter (analyser, møder og rejser m.v.) 217.000 kr.

I alt 6.162.000 kr.

Forvaltningen skal gøre opmærksom på, at det ikke vil være muligt at udvide med yderligere indsatsområder i 2004, uden at kampagnen tilføres yderligere midler.

 

Miljøvurdering

Vej & Park har ved udarbejdelsen af udbudsmaterialet for graffitibekæmpelse 2003 sikret, at graffitibekæmpelsen foregår på en sådan måde at miljøet belastes mindst muligt.

Kommune Teknik København anvender h ovedsageligt varmt vand i forbindelse med afrensningen af graffiti. Efter den første grundafrensning, imprægneres facaderne med en sukkerhinde, der letter den efterfølgende afrensning. I forbindelse med grundafrensningen kan der i særlige tilfælde være behov for mindre miljøbelastende kemikalier. Kommune Teknik Københavns metode til graffitiafrensning er alment accepteret og anvendes af de fleste entreprenører.

Høring

Der er foretaget undersøgelse i Byens Forum (bilag 4). Stop Graffiti Ordningen og udvidelsen med Indre Nørrebro skal ikke i høring.

Andre konsekvenser

Advokatfirmaet Lindh Stabell Horten udtalte i forbindelse med forårets graffitiudbud, at aftaler indgået mellem private grundejere og Kommune Teknik København skal betragtes som privataftaler, der ikke kan overdrages til en ny entreprenør uden grundejerens samtykke. For at Vej & Park ikke skal komme i samme situation anbefales, at entreprenøren forpligtes til at give afkald på privataftaler, såfremt den indgåede graffitiaftale ikke forlænges. Denne metode sikrer Vej & Parks handlefrihed til fremover at vælge en entreprenør med det økonomisk mest fordelagtige tilbud.

Bygge- og Teknikforvaltningens registrering og vurdering af graffiti varetages af Kommune Teknik København. Det er essentielt for Politiets efterforskning, at der er kontinuitet i løsningen af denne opgave. Det anbefales derfor, at Kommune Teknik København fortsætter med denne opgave. Det bør imidlertid overvejes, om denne opgave på længere sigt bør betragtes som en myndighedsopgave og dermed overføres til Vej & Park.

BILAG VEDLAGT

Bilag 1 Kort fra Vej & Park over det nye indsatsområde

Bilag 2 Statusrapport for "Stop Graffiti Kampagnen 2002"

Bilag 3 Efterretningsnotat; annullering af graffitiudbud 2003

Bilag 4 Graffiti undersøgelse nr. 3 i Byens Forum (Zapera) af marts 2003

Bilag 5 Stop Graffiti Kampagnens pjece om hærværksgraffiti, udgivet i 2002

Mette Lis Andersen

 

Til top