Mødedato: 04.06.2003, kl. 14:00

Istandsættelse af Refshalevej

Istandsættelse af Refshalevej

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 4. juni 2003

 

Sager til beslutning

15. Istandsættelse af Refshalevej

BTU 268/2003 J.nr. 2111.0009/03

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiforvaltningen og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at udformningen af Refshalevej udføres i overensstemmelse med vedlagte beskrivelse, således at det eksisterende vejprofil bevares i chaussésten flankeret af gangarealer i stenmel.

 

RESUME

Bygge- og Teknikudvalget godkendte på mødet den 17. januar 2001 (BTU 24/2001), at Refshalevej istandsættes for 16,5 mio. kr. i perioden 2001 – 2003. Efterfølgende drøftelser med Skov- og Naturstyrelsen, nu Kulturarvsstyrelsen, om detailudformningen af den fredede del af Refshalevej (delstrækning 2 fra "Multimediehuset" til Frederiks Bastion) førte til forvaltningens indstilling om ændringer i denne del af projektet. Den væsentligste ændring i forslaget var, at kørebanen blev foreslået bevaret med den eksisterende chausséstensbelægning i stedet for asfaltbelægning. Projektændringen var forårsaget af Skov- og Naturstyrelsens ønske om at bevare det historiske profil samt af, at prøvegravninger viste, at chausséstensbelægningen under det nuværende asfaltlag var i god stand.

Det ændrede anlægsprojekt ville fortsat kunne gennemføres inden for den bevilgede anlægsramme på 16,5 mio. kr.

På Bygge- og Teknikudvalgets møde den 7. november 2001 (BTU 477/2001 J.nr. 21125.0006/00) blev forslaget godkendt med den ændring, at chaussestensbelægningen skulle belægges med asfalt.

Kulturarvsstyrelsens dispensation til gennemførelsen af det besluttede forslag førte til en klage i høringsperioden, og med en afgørelse i oktober 2002 besluttede Naturklagenævnet at imødekomme klagen og afvise forslaget, som herefter ikke kan gennemføres som oprindeligt besluttet.

På baggrund af Naturklagenævnets afgørelse foreslår forvaltningen, at projektets delstrækning 2 udføres således, at der etableres med følgende tværprofil: En ca. 5,1 m brede kørevej i chaussésten, en ca. 1,8 m bred rabat og en ca. 2,2 m bred promenade udført i stenmel, jf. bilag 2. Mellem kørebane og rabat/promenade etableres et brostensbånd i niveau, således at vejen afvandes dels ved nedsivning og dels ved afledning ud over skråning til Erdkehlgraven.

På strækningen erstattes det eksisterende belysningsanlæg af et nyt. Den nye udformning forventes, at kunne opnå en fornyet dispensation og samtidig tjene det trafikale formål.

Projektet foreslås udført efter Kulturarvsstyrelsens krav om, at det eksisterende vejprofil bevares i chaussessten flankeret af gangarealer belagt i stenmel.

Ved Vilhelms Bastion anlægges en vendeplads udformet som et asymmetrisk hammerhoved ind mod Christiania. Der vil således mellem de to vendepladser være en strækning på omkring 380 m afspærret for motoriseret trafik. For vendeplads ved Vilhelms Bastion gælder, at det fornødne areal skal tilvejebringes ved en deklaration på Forsvarsministeriets areal.

Cyklister vil på hele strækningen være henvist til kørebanen. Den motoriserede trafik på dette sted vil være meget begrænset, idet der ved hver vendeplads foreslås etableret en fysisk forhindring i form af bom eller lign.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

I maj 2000 indgik Københavns Kommune en aftale med Freja Ejendomme A/S om overtagelse af blandt andet Refshalevej. Overtagelsesdatoen blev fastsat til den 1. februar 1999, og aftalen blev efterfølgende godkendt i Bygge- og Teknikudvalget (BTU 263/2000).

Refshalevej består af to strækninger: En fredet del og en ikke-fredet del. Den ikke-fredede del er delstrækningen fra Prinsessegade frem til "Multimediehuset". Denne strækning er renoveret i 2001/2002 efter udvalgets beslutning den 17. januar 2001 (BTU 24/2001). Strækningerne fremgår af bilag 1.

Delstrækning 2 omfatter strækningen fra "Multimediehuset" frem til Frederiks Bastion og er en del af det fredede fortidsminde Christianshavns Volde. I udvalgets beslutning fra 2001 (BTU 24/2001) blev det fastlagt at renovere strækningen med et profil af kørebane i asfalt og rabatter i chaussessten. I den efterfølgende detailprojektering viste det sig imidlertid, at belægningen var i bedre stand end forventet, og at der lå chaussésten i en bredde af ca. 5,1 m svarende til kørevejens fastlagte bredde.

I forbindelse med myndighedsgodkendelsen ønskede Skov - og Naturstyrelsen og Miljøkontrollen med udgangspunkt i prøvefeltetet at bevare det historiske profil. På den baggrund foreslog forvaltningen, at projektets delstrækning 2 blev revideret, således at det blev etableret med følgende tværprofil: En ca. 5,1 m brede kørevej i chaussésten, en ca. 1,8 m bred rabat og en ca. 2,2 m bred promenade udført i stenmel, jf. bilag 1. Mellem kørebane og rabat/promenade blev der foreslået etableret et brostensbånd i niveau.

Konsekvensen af den ændrede udformning var primært, at cyklister i fremtiden skulle cykle på chaussésten og ikke som oprindeligt planlagt på asfalt. Imidlertid vurderede forvaltningen dengang som i dag, at i forhold til belægningens gode stand samt det forhold, at strækningen ikke indgår byens overordnede cykelstinet, men er en rekreativ forbindelse, at ændringen var acceptabel.

På Bygge- og Teknikudvalgets møde den 7.november 2001 (BTU 477/2001 J.nr. 21125.0006/00) blev forslaget godkendt med den ændring, at chaussestensbelægningen skulle belægges med asfalt.

Kulturarvsstyrelsens dispensation til gennemførelsen af det besluttede forslag førte til en klage i høringsperioden, og med en afgørelse i oktober 2002 besluttede Naturklagenævnet at imødekommen klagen og afvise forslaget, som herefter ikke kan gennemføres som oprindeligt besluttet. Naturklagenævnets afgørelse vedlægges som bilag 2.

 

Uddybning af indstilling

Delstrækning 2 omfatter strækningen fra "Multimediehuset" frem til Frederiks Bastion og er en del af det fredede fortidsminde Christianshavns Volde.

På baggrund af Naturklagenævnets afgørelse foreslår forvaltningen, at projektets delstrækning 2 udføres således, at der etableres med følgende tværprofil: En ca. 5,1 m brede kørevej i chaussésten, en ca. 1,8 m bred rabat og en ca. 2,2 m bred promenade udført i stenmel, jf. bilag 2. Mellem kørebane og rabat/promenade etableres et brostensbånd i niveau, således at vejen afvandes dels ved nedsivning og dels ved afledning ud over skråning til Erdkehlgraven. På strækningen erstattes d et eksisterende belysningsanlæg af et nyt.

Konsekvensen af den ændrede udformning er som beskrevet i indstillingen BTU 477/2001, at cyklister i fremtiden skal cykle på chaussésten og ikke som oprindeligt planlagt, på asfalt. Imidlertid vurderer forvaltningen fortsat, at i forhold til belægningens gode stand samt det forhold, at strækningen ikke indgår i byens overordnede cykelstinet, men er en rekreativ forbindelse, at ændringen er acceptabel.

I hver side mellem kørevej og gangareal mellem Vilhems Bastion til Fredriks Bastion opsættes en fysisk barriere i form af steler jf. vedlagte foto, bilag 2, der skal forhindre gangarealerne i at blive kørt op eller brugt til parkering.

Gældende love/fredningsbestemmelser

Ifølge "Lov om naturbeskyttelse, Lov nr. 9 af 03/01/1992" er en del af Refshalevej fredet som fortidsminde. Som følge af dette skal projektet for istandsættelsen af vejen forelægges og godkendes af Kulturarvstyrelsen.

Trafikaleforhold

Ved "Multimediehuset" og ved Vilhelms Bastion etableres en fysisk barriere (bomme eller lignende), således at Refshalevej er lukket for gennemkørende motoriseret trafik. Den fysiske barriere udformes således, at politi og brandvæsenet kan passere ved at åbne/flytte barrieren.

Ved Vilhelms Bastion anlægges et asymmetrisk hammerhoved svarende til hammerhovedet ved "Multimediehuset".

Hvor Refshalevej ender i et T-kryds efter Frederiks Bastion, etableres en overkørsel, hvilket vil gøre krydset mere trafiksikkert.

På hele den fredede strækning fra Vilhelms bastion og forbi Frederiks Bastion vil der blive parkering forbudt.

Sidevejstilslutninger/overkørsler

I dag er der fra Refshalevej adgang til Christiania via sidevejtilslutninger/overkørsler ved den "Grå Hal", "Multimediehuset", Christianias børneinstitution ved Sophie Hedvigs Bastion, Carls Bastion og Frederiks Bastion.

Det er planlagt, at følgende sidevejstilslutninger/overkørsler opretholdes:
ved "Multimediehuset", ved Sophie Hedvigs Bastion, ved Carls Bastion og ved Frederiks Bastion.

Tidligere projekter

I forbindelse med Borgerrepræsentationens indstilling (BR 464/95) blev der for Fæstnings- og Natursekretariatets regning udarbejdet et skitseprojekt af Møller og Grønborg.

Projektet blev i sin tid forelagt Skov- og Naturstyrelsen, der havde følgende kommentar:

"Skov- og Naturstyrelsen har på mødet den 9. februar 1996 med Fæstnings- og Natursekretariatet og Foreningen til Hovedstadens Forskønnelse, stillet krav om, at vejen – som er omfattet af fredning – så vidt muligt respekterer det oprindelige kendte profil fra 1872 med en 30 fod (~ 9,5 m) befæstet vej."

Projektet kunne på grund af den foreslåede beplantning, belægningsvalget og tværprofilets delmål for den fredede del af Refshalevej ikke umiddelbart godkendes af Skov- og Naturstyrelsen, nu Kulturarvstyrelsen.

Indstillet projekt (BTU 477 /2001) kan på grund af Naturklagenævnets afgørelse ikke gennemføres.

Økonomi

Den foreslåede ændring af udformningen af istandsættelsen af Refshalevej, delstrækning 2 forventes gennemført inden for den bevilgede ramme på 16,5 mio. kr

Miljøvurdering

Nødvendigheden af afvandingsanlæg for vejafvanding er blevet drøftet med Miljøkontrollen. Ved bevarelse af det eksisterende tværprofil samt parkeringsforbud på strækningen, afvandes vejen ved naturlig nedsivning.

Høring

Med de ovenfor nævnte projektændringer forventes projektet godkendt af de involverede myndigheder, Kuturarvstyrelsen og Miljøkontrollen.

Forvaltningen har følgende kommentar:

Københavns Kommune kan principielt ikke råde over Christiania-området. Det er derfor ikke muligt at inddrage de parkeringsmuligheder, som er skitseret i lokalplanen for Christianiaområdet.

Da hovedparten af vejene i naboområderne er matrikuleret som private fællesveje, er der mulighed for at etablere 2-timers parkering, såfremt de lokale beboer er indstillet hertil. Indførelsen af 2-timers parkering vil reducere presset på disse lokalområder.

Da vejprofilet på den fredede del af Refshalevejs bevares, er det forvaltningens anbefaling, at miljøet samt fredningen går forud for parkering. Såfremt den fredede del af Refshalevej tillades benyttet til parkering, vil der skulle etableres afvandingssystem. Et afvandingssystem inkl. bygværk og lameludskiller, og som betyder, at vejen skal graves op.

Andre konsekvenser

Kulturarvsstyrelsen har forhåndsgodkendt projektet og har meddelt, at de på baggrund af forprojektet skal give en dispensation, som efterfølgende giver klageberettigede en frist til klage over dispensationen inden for 4 uger.

BILAG VEDLAGT

Bilag 1 - Oversigtskort

Bilag 2 - Fremtidig løsning – 3D/foto af Refshalevej

Bilag 3 – Kopi af Naturklagenævnets afgørelse

 

 

Ole Bach

 

Til top