Mødedato: 04.05.2005, kl. 14:00

Konkrete trafikforsøg og aktiviteter i Miljøtrafikugen og gennemførelse af Bilfri Dage 2005

Konkrete trafikforsøg og aktiviteter i Miljøtrafikugen og gennemførelse af Bilfri Dage 2005

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 4. maj 2005

 

 

Sager til beslutning

 

6.      Konkrete trafikforsøg og aktiviteter i Miljøtrafikugen og gennemførelse af Bilfri Dage 2005

 

BTU 246/2005  J.nr. 0616.0015/05

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen og Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at  Bygge- og Teknikudvalget og Miljø- og Forsyningsudvalget godkender,

at vurderingen af ansøgninger godkendes og lægges til grund for at indlede dialog med ansøgerne om udvikling af trafikforsøgene og aktiviteterne

at retningslinier for bilfridage 2005 udarbejdes med udgangspunkt i retningslinierne for 2004.

at evalueringen af kampagnen 2004 om samkørsel godkendes.

at konceptet for samkørsel videreudvikles i kampagnen 2005.

 

 

RESUME

Af handlingsplanen vedr. Miljøtrafikugen og Bilfri Dage 2005 fremgår, at de politiske udvalg i april skal have fremlagt en indstilling om, hvilke forslag, der er indkommet, og hvilke forsøg forvaltningerne mener, at der skal arbejdes videre med. Ligeledes fremgår det af handlingsplanen, at et koncept for afholdelse af Bilfri Dage  og teamet for kampagnen op til Miljøtrafikugen 2005 vil blive forelagt udvalgene i april.

Bygge- og Teknikforvaltningen og Miljø- og Forsyningsforvaltningen har vurderet de indkomne ansøgninger til projekter i Miljøtrafikugen og Bilfri dage 2005, og er nået frem til at anbefale udvalgene viderebearbejdning og gennemførelse i henhold til bilag 1. Hovedparten af projekterne anbefales gennemført efter en justering og konkretisering i dialog med de implicerede parter – dvs. de to forvaltninger, ansøgerne og Københavns Politis Færdselsafdeling.  Såvel anbefalede som ikke anbefalede projekter fremgår af bilag 1 og som oversigtskort af bilag 3.

Trafikforsøgene koncentrerer sig primært om de to områdefornyelser, hhv. Mimersgade og Øresundsvej, samt områderne omkring Prinsessegade og Indre Nørrebro.

Følgende er de trafikforsøg og aktiviteter, som forvaltningerne sammen med Københavns Politis Færdselsafdeling og HUR ikke kan anbefale:

 
Trafikforsøg

·        En sammenhængende Aksel Larsens Plads tværs over Nørrebrogade

·        En bussluse i Mimersgade

·        Cykel- og busfremkommeligheden på Nørrebrogade

·        Udvidelse af fortove og etablering af cykelstier i Elmegade

·        Forslag om udvidelse af Sankt Hans Torv foran Sankt Johannes Kirken

·        En 50 km/t hastighedsbegrænsning på Folehaven. Evt gennemføres begrænset

del af forsøget.

 

Forvaltningerne vurderer, at ovenstående forslag ikke opfylder målsætningen om at gennemføre konkrete fysiske tiltag, der ændrer trafikafviklingen i et konkret område/vejstrækning med det formål i et fremadrettet perspektiv at forbedre trafikafviklingen, lokale miljøtrafikforhold eller byrum.

 

Aktiviteter

·        Direkte støtte til private lokalradioer.

·        Delebiler, der gives ikke støtte til andet end markedsføring af ordningen.

·        Billetfriuge og gratis kollektiv transport i HUR området.

 

Forvaltningerne vurderer, at det vil stride imod kommunalfuldmagten at støtte de dele af de to ansøgninger, som handler om løntilskud og udvikling af virksomhederne. Det tredje forslag anbefales ikke, idet Borgerrepræsentationen den 17. marts 2005 godkendte, at der ikke arbejdes videre med mulighederne for gratis kollektiv transport i Miljøtrafikugen.

Forvaltningerne anbefaler, a t retningslinierne for Bilfri Dage 2005 tager udgangspunkt i retningslinierne for Bilfri Dag 2004, således at retningslinierne kan justeres, hvis det vurderes nødvendigt for at kunne håndtere afspærringen over tre dage. Aktiviteterne i det bilfri område tilrettelægges i samarbejde med interesserede beboere, interesseorganisationerne samt INDEX, der, sammenfaldende med to af de bilfri dage, planlægger en række udstillinger i Indre By med fokus på design og innovation.

Forvaltningerne anbefaler med udgangspunkt i evalueringen af sidste års samkørselskampagne, at denne videreudvikles og gennemføres som optakt til Miljøtrafikugen 2005. Dette er i tråd med udmeldingerne fra den europæiske Miljøtrafikuge, hvor temaet i år er "Intelligent pendling" med fokus på vores transportvaner.


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Af handlingsplanen vedr. Miljøtrafikugen og Bilfri Dage 2005 fremgår, at de politiske udvalg i april skal have fremlagt en indstilling om, hvilke forslag, der er indkommet, og hvilke forsøg forvaltningerne mener, at der skal arbejdes videre med. Ligeledes fremgår det af handlingsplanen, at et koncept for afholdelse af Bilfri Dage og teamet for kampagnen op til Miljøtrafikugen 2005 vil blive forelagt udvalgene i april.

Jf. budgettet for Miljøtrafikugen og Bilfri Dage 2005 er denne indstilling disponeret med tilsvarende opdeling: Trafikforsøg og tilhørende aktiviteter, Øvrige aktiviteter i Miljøtrafikugen, Bilfri Dage og Kampagne

 

Trafikforsøg og tilhørende aktiviteter i Miljøtrafikugen

I det følgende redegøres for de 23 forslag til trafikforsøg og 31 forslag til aktiviteter, der er indkommet til Miljøtrafikugen og Bilfri Dage 2005. Først beskrives de forskellige ansøgninger, og efterfølgende beskrives forvaltningernes vurdering og anbefaling.

Det fremgår af bilag 1, hvilke trafikforsøg og aktiviteter forvaltningerne anbefaler at arbejde videre med.

 

Trafikforsøg

Der er indkommet 23 ansøgninger om trafikforsøg i Miljøtrafikugen. Geografisk knytter ansøgningerne sig særligt til områdefornyelserne i Øresundsvejkvarteret og i Mimersgadekvarteret, samt området omkrig Prinsessegade og på Indre Nørrebro. 

 

Områdefornyelse, Øresundsvejkvarteret

Ansøgningen omfatter projekter om sikker skolevej til Sundbyøster Skole, bedre forhold for både fodgængere og cyklister langs og på tværs af Øresundsvej,  samt ordnet parkering i Lyongade. Derudover ønskes at skabe en grøn forbindelse gennem Øresundsvejkvarteret, ligesom der er ønske om, at Amagerbrogade indrettes, så der tages mere hensyn til de bløde trafikanter, og så handelslivet kan trives.

 

Områdefornyelse, Mimersgadekvarteret

I forbindelse med områdefornyelsen i Mimersgade er der udarbejdet en "Trafikplan for Mimersgadekvarteret". Ansøgningen til Miljøtrafikugen går på at afprøve konkrete forslag i trafikplanen. Der er ansøgt om 7 afspærringer, etablering af bussluse i Mimersgade samt omdirigering af trafikken fra Frederikssundsvej ad primært Tagensvej/Lygten. Endelig ønskes Aksel Larsens Plads, der ligger på tværs af Nørrebrogade, samlet til én stor plads.

 

Prinsessegade-området

Ansøgningen fra lokalrådet tager udgangspunkt i det forslag til trafiksanering i området, som Vej & Park har udarbejdet i samarbejde med lokale beboere og interessenter. Forslaget går primært på trafikdæmpning og regulering af Prinsessegade med tilstødende gader samt sikring af skolevejene.

 

Indre Nørrebro

Agenda 21 Indre Nørrebro har søgt om flere forskellige projekter. Der ønskes bedre cykel- og busfremkommelighed på Nørrebrogade, indsnævning af Elmegade/regulering af Elmegade/Nørrebrogadekrydset, Guldbergsgade som sivegade/gågade, udvidelse af Skt. Hans Torv samt hastighedsbegrænsning i Struenseegade.

 

Østerbro

På Østerbro ansøges om et større trafikforsøg på Trianglen.  Projektet drejer sig om udvidelse af fortov og cykelsti på østsiden af Trianglen på bekostning af kørebanearealet. Til forskel fra tidligere år er det ønsket, at forsøget varer hele ugen.

 

Indre By

I Indre By ansøges om et projekt til forbedring af trafikforholdene i Nansensgade med særlig fokus på krydset Ahlefeldtsgade/Nansensgade. Derudover er der forslag til 3 nye pladsdannelser, højresvings regulering i 4 kryds samt evaluering af længerevarende trafikforsøg i Studiestræde.

 

Vesterbro

Her ansøges om at Istedgade kan fungere som miljøprioriteret gade. Forslaget går på at dække vejbaner med rullegræs, skabe bedre krydsningsmuligheder for bløde trafikanter samt at etablere forskudte heller, der fungerer som hastighedsdæmpning.

 

Vanløse og Valby

I Vanløse ansøges om forbedring af forholdene i det store 5-benede vejkryds Grøndals Parkvej, Rebildvej, C.F. Richs Vej, Apollovej og Randbølvej, særligt med fokus på fodgængeres og cyklisters sikkerhed.

I Valby er der ønske om hastighedsnedsættelse på Folehaven og Ellebjergvej.

 

Vurdering af Trafikforsøg

Forvaltningerne har vurderet de indkomne forslag til trafikforsøg.

I vurderingen af ansøgningerne er der lagt vægt på, at forsøgene opfylder målsætningen om at gennemføre konkrete fysiske tiltag, der ændrer trafikafviklingen i et konkret område/vejstrækning med det formål i et fremadrettet perspektiv at forbedre trafikafviklingen, lokale miljøtrafikforhold eller byrum.

Som grundlag for vurderingen har der endvidere været afholdt en første drøftelse med Københavns Politis Færdselsafdeling.

Forvaltningerne vurderer, at de fleste ansøgninger om trafikforsøg kan imødekommes (se bilag 1). De fleste ansøgninger skal dog justeres i større eller mindre grad. Dette skal ske i dialog med ansøgerne. Det er en forudsætning for forsøgenes gennemførsel, at ansøgerne, efter en nærmere dialog, justering og konkretisering, fortsat ønsker, at forsøgene gennemføres.

 

De projekter, som forvaltningerne anbefaler ikke skal gennemføres er (se bilag 1):

·        At få Aksel Larsens Plads til at fremstå som en sammenhængende plads på tværs af Nørrebrogade vil kræve etablering/flytning af lyskryds, hvilket er for dyrt at gennemføre som forsøg set i forhold til det, der vil komme ud af det.

·        Det kan ikke lade sig gøre at etablere en bussluse i Mimersgade som forsøg, da det vil kræve tilladt venstresving fra Frederikssundsvej til Lygten. Det er ikke muligt at etablere en venstresvingsbane med den nuværende vejbredde.

·        Cykel- og busfremkommeligheden på Nørrebrogade blev afprøvet som forsøg under Miljøtrafikugen i 2004. At gennemføre forsøget igen vil ikke bidrage med nye erfaringer. Desuden er det besluttet i Bygge- og Teknikudvalget, at busfremkommeligheden på Vesterbrogade skal evalueres med henblik på at udnytte erfaringerne herfra til udformning af projektet på Nørrebrogade.

·        Udvidelse af fortove og etablering af cykelstier i Elmegade vil kræve, at der kun er én busbane, som skal benyttes af busser i begge retninger. Det kan forvaltningerne ikke anbefale, specielt når der kører A-bus på strækningen. HUR har ligeledes afvist projektet.

·        Forslag om udvidelse af Sankt Hans Torv foran Sankt Johannes Kirken vil kræve en lukning af Nørre Allé for gennemkørende trafik. Politiet ønsker ikke at godkende en sådan lukning, da forbindelsen fra Fælledvej via Nørre Allé til Tagensvej og Lyngbyvej er central for trafikafviklingen i byen. Projektet blev i øvrigt også afvist under sidste års Miljøtrafikuge.

·        Umiddelbart kan Københavns Politis Færdselsafdeling ikke anbefale en 50 km/t hastighedsbegrænsning på Folehaven, da Folehaven er hovedindfaldsvej fra Holbækmotorvejen og en del af Ring 2. Forvaltningerne vil dog forsøge at tilrettelægge forsøget, så evt. dele af det kan gennemføres.

 

Dialog med ansøgere samt konkretiseringsproces

Forvaltningerne har afholdt 2 workshops med de lokale ansøgere. Den første workshop blev afholdt den 21. februar og blev brugt til at drøfte formålene med trafikforsøgene samt udveksle idéer til konkrete trafikforsøg.

2. workshop blev afholdt den 29. marts, hvor forvaltningerne og ansøgerne afstemte forventningerne til trafikforsøgene og aktiviteterne. Forvaltningerne oplyste desuden om, hvilke forsøg forvaltningerne vil anbefale udvalgene, at der arbejdes videre med.

Forvaltningerne foreslår, at der nu indledes dialog med ansøgerne og Københavns Politis Færdselsafdeling om konkretisering af de trafikforsøg, der fremgår med grønt i Bilag 1.

 

Informationsindsats

Stort set alle ansøgningerne om trafikforsøg tager højde for, at der skal informeres om projekterne, og at der skal indledes en dialog herom. Forvaltningerne planlægger en 3. workshop, som netop skal omhandle information om de lokale projekter, såvel fra lokalt som centralt hold.

 

Øvrige aktiviteter i Miljøtrafikugen

Udover ansøgningerne til aktivite ter i forbindelse med trafikforsøgene er der indkommet 31 ansøgninger til øvrige aktiviteter i Miljøtrafikugen. De indkomne forslag kan opdeles i følgende 2 kategorier:

·          Aktiviteter med geografisk tilknytning (15 ansøgninger)

·          Aktiviteter uden geografisk tilknytning (8 ansøgninger)

I det følgende gøres kort rede for de forskellige ansøgninger, og efterfølgende beskrives forvaltningernes vurderinger og anbefalinger.

 

Aktiviteter med geografisk tilknytning

Indre Nørrebros ansøgninger omfatter mange forskellige projekter:

·        Markedsføring af delebiler

·        Tilbud om Gratisbus A3 ved køb af billet i Nørrebro Teater

·        Cykelrute til det blå: En cykelrute fra Nørrebro over Østerbro til havnen

·        Trafikalt gadeteater: Teater der på en sjov og provokerende måde gør opmærksom på menneskets problemer i en moderne storby

·        Fotoudstilling/konkurrence: Som led i en større trafikadfærdskampagne udstilles foto, der viser de værste/bedste trafiksituationer

·        Idékonkurrence om indretning af Guldberg Plads

·        Omtale af aktiviteterne i lokalradioen.

 

De øvrige ønsker til aktiviteter i byen er:

·          debat om forbindelsen til vandet ved Nordhavn,

·          afholdelse af cykelkursus for kvinder i Sundbyøster,

·          at skabe fokus på sikkerheden for bløde trafikanter på Frederikssundsvej ved udarbejdelse af artikler og afholdelse af debatmøde,

·          støtte til aktiviteter i Valby og Kongens Enghave , der viser, at det ofte tidsmæssigt kan betale sig at tage cyklen, samt til at sætte fokus på børnenes skolevej

·          information om igangværende eller kommende fysiske projekter i Bispebjerg.

·          en kortlægning af, hvor bilerne, der kører igennem Indre By, skal hen.

 

Aktiviteter uden geografisk tilknytning

·        2 ansøgninger om udbredelsen af delebiler i København

·        2 ansøgninger om  indførelse af gratis kollektiv trafik

·        3 ansøgninger omfatter ønsker om at udarbejde debatmateriale eller afholde offentlige møder for at debattere, hvordan byrummet skal udnyttes, og hvordan trafikken udvikler sig

·        1 ansøgning omhandler forberedelse af Miljøtrafikugen 2006

Vurdering af øvrige aktiviteter

Forvaltningerne vurderer, at langt størstedelen af ansøgningerne ligger inden for formålet for Miljøtrafikugen - om at aktiviteter skal skabe debat om byens problemer og potentialer med fokus på trafik, miljø og livskvalitet, samt skabe debat om nye måder at bruge byens rum på. Desuden skal de skabe opmærksomhed omkring Miljøtrafikugen, Bilfri Dage og de trafikforsøg, der gennemføres i Miljøtrafikugen - Forvaltningerne anbefaler derfor, at der arbejdes videre med de fleste eller dele af de indkomne forslag, se Bilag 1.

 

Dog er der nogle aktiviteter, forvaltningerne ikke kan anbefale. Disse er:

·          Direkte støtte til private lokalradioer. Da det vurderes at ville stride imod kommunalfuldmagten. Hvis de enkelte lokale projekter ønsker at benytte lokalradioen, er de naturligvis velkomne til at prioritere deres informationsindsats og økonomien hertil således.

·          Billetfriuge og gratis kollektiv transport i HUR området. Borgerrepræsentationen godkendte den 17. marts 2005 (BR 183/05) indstillingen "Forslag til handlingsplan for Miljøtrafikugen og Bilfri Dage 2005". Her blev det besluttet ikke at arbejde videre med mulighederne for gratis kollektiv transport i Miljøtrafikugen.

·          Der er tre ansøgninger med forskellige indgangsvinkler til delebiler. Det anbefales, at ansøgninger, der vedrører delebiler, kun støttes, for så vidt angår markedsføring af ordningen, og at der ikke gives støtte til udvikling af virksomheden, da det vurderes at stride imod kommunalfuldmagten.

 

Information om aktiviteter i øvrigt

Forvaltningerne planlægger som tidligere nævnt en 3. workshop, som netop skal omhandle information om de lokale projekter, såvel fra lokalt som centralt hold.

 

Bilfri Dage

Bygge- og Teknikudvalget og Miljø- og Forsyningsudvalget besluttede henholdsvis den 2. februar (BTU 76/2005) og den 7. februar (MFU 35/2005), og Borgerrepræsentationen tiltrådte ligeledes den 17. marts (BR 183/05), at der skal afholdes 3 bilfri dage den 22., 23. og 24. september 2005.

 

Forslag til retningslinier for færdsel i det bilfri område

Områdets afgrænsning er identisk med det "bilfri" område i 2004.

Der arbejdes med at reducere antallet af bemandede porte, hvilket hovedsageligt skyldes, at portene nu skal bemandes i tre dage. Sidste års Bilfri Dag viste desuden, at nogle af de bemandede porte ikke var strengt nødvendige for at sikre adgang til området.

Forvaltningerne anbefaler, at retningslinierne for Bilfri Dage 2005 tager udgangspunkt i retningslinierne for Bilfri Dag 2004. Foreløbig arbejdes ud fra følgende:

Adgang med motorkøretøjer til det bilfri område begrænses på alle 3 dage i tidsrummet fra kl. 6 til 20 med følgende undtagelser:

·        Varekørsel tillades indtil kl. 11. Det er den samme ordning, der i forvejen gælder for Strøget.

·        Nødkørsel, dvs. brand, rør- og kabelbrud mv. (godkendes evt. fra sag til sag)

·        Sygetransport dvs. udrykningskøretøjer, og sygetransport (skal dokumenteres ved brug af taxi)

·        Personer med bopæl og indregistreret bil i området kan få en kørselstilladelse.

·        Offentlige transportmidler (hovedsagelig buslinie 6A)

·        Demonstrationskøretøjer (El-biler mv.)

·        Catering transport ind og ud af området kan få en kørselstilladelse.

·        Pressefolk med foto- og kameraudstyr.

Der er ikke adgang for taxi, turistbusser og privat ærindekørsel.

Enkelte hoteller og P-huse i det afspærrede område har udtrykt bekymring for de økonomiske konsekvenser af, at området er afspærret i 3 dage. Der arbejdes derfor på at etablere specielle adgangsforhold eller ordninger til f.eks. Skt. Petri Hotel og enkelte P-huse.

 

Samarbejde med handels- og erhvervsliv i det bilfri område

Forvaltningerne har inviteret en række af områdets interesseorganisationer inden for handels- og erhvervslivet i det bilfri område til at deltage i en arbejdsgruppe, som skal deltage i planlægningen af de Bilfri Dage. Følgende aktører er blevet inviteret til at deltage i arbejdsgruppen: HTS (Hotel Transport og Service),  Wonderful Copenhagen, Danmarks Hotelforening Øst for Storebælt, Danmarks Rejsebureau Forening, København City Center, Københavns Håndværker Forening og Sammenslutningen Københavns Taxa. Derudover er HUR, DSB, Ørestadsselskabet og Københavns Politis Færdselsafdeling ligeledes inviteret til at deltage i arbejdsgruppen.

 

Et af formålene med inddragelsen af de lokale handlende og erhvervsdrivende er at tilpasse retningslinierne for motoriseret adgang til området. Den forlængede periode kan medføre en række praktiske problemer, som retningslinierne i givet fald skal tage højde for.

 Arbejdsgruppen vil fortsat blive inddraget i tilrettelæggelsen af de Bilfri Dage, herunder også aktiviteterne.

 

Informationsindsats for Bilfri Dage 2005

I lighed med sidste år arbejdes der på at informere borgere og erhvervsliv i det afspærrede område ved personligt stilet post, annoncering i medierne samt ved afholdelse af et informationsmøde.

 

Aktiviteter i det bilfri område

Projektgruppen har modtaget ansøgninger fra forskellige interessenter om fire aktiviteter, der kan finde sted i løbet af de Bilfri Dage. Hertil kommer, at den internationale design udstilling INDEX starter den 23. september med bl.a. udstillinger på fem pladser i og omkring det Bilfri område.

 

Skolerne

I lighed med sidste år vil der i et samarbejde med skolevæsnet blive tilbudt aktiviteter for de ældste institutionsbørn og de yngste skoleklasser. Aktiviteterne skal bl.a. være med til at lære børnene, hvordan de skal færdes i trafikken.

På baggrund af forslag fra Indre By Lokalråd arbejdes der desuden på at inddrage skolerne i Indre By i planlægningen af aktiviteter rettet mod skolebørn.

 

De ældre samt de handicappede

Der er endnu ikke konkrete ideer til aktiviteter, men da der er tale om en hverdag, vurderer forvaltningerne, at det vil være nemt at få mange i denne gruppe til det bilfri område, hvis der foregår noget, som interesserer dem. Det kan eksempelvis være aktiviteter med fokus på problemer i trafikken og i byrummene for bevægelseshæmmede. Eller aktiviteter i de "nye" byrum, som appellerer til de ældre.

 

Pedaldreven varetransport i de 3 bilfri dage

Dansk Cyklist Forbund (DCF) ønsker at demonstrere alternativer til motoriseret varetransport. Til det formål vil DCF købe eller leje et antal Christiania cykler, som med "chauffør" kan fragte varer og indkøb ind og ud af det bilfri område. Projektet skal koordineres med evt. andre transporttilbud i det bilfri område, f.eks. cykeltaxi og hestedroscher.

 

Skateboard konkurrence – opvisning

Royal Copenhagen Skaterpark har ansøgt om støtte til afholdelse af en skateboard konkurrence for bl.a. at demonstrere, hvordan "skatere" kan bruge byens rum. Det forudsættes, at arrangementet afholdes på et aflukket område, f.eks. på Vor Frue Plads, på dertil indrettede ramper og baner.

 

Åbne gårde

Evalueringen af sidste års "Åbne gårde" har vist, at arrangementet er populært. Forvaltningerne foreslår, at projektet også gennemføres i løbet af dette års Bilfri Dage.

 

Kongens Nytorv i Bevægelse

I lighed med sidste år tilbyder Økologiske Igangsættere at markere dagene med aktiviteter, information og servering af økologiske produkter og knowhow. Det fremgår af projekttitlen, at det skal foregå på Kongens Nytorv. Det vurderes at være mere hensigtsmæssigt, at aktiviteterne foregår i det bilfri område, hvilket der arbejdes videre med.

 

INDEX

INDEX er en international begivenhed for design og innovation, som finder sted i København - første gang i 2005 og derefter hvert fjerde år. Begivenheden starter fredag den 23. september, det vil sige på den anden Bilfri Dag.

INDEX planlægger en række udstillinger på byens torve og pladser, som skal vise eksempler på internationalt design. Der vil være udstillinger på Rådhuspladsen, Nytorv, Højbro Plads, Kgs. Nytorv og Skt. Nikolaj Plads eller pladsen foran Magasin.

Der er indledt drøftelser med arrangørerne af INDEX for at styrke samspillet og skabe synergi mellem henholdsvis Bilfri Dage/Miljøtrafikugen og INDEX. Dette kan medvirke til at lokke flere besøgende til området på to af de tre Bilfri Dage.

 

Kampagne

 

Evaluering af kampagnen i 2004 – "Kør sammen – så kører det for dig"

Formålet med kampagnen "Kør sammen – så kører det for dig" i 2004 var at skabe opmærksomhed om den kommende Miljøtrafikuge og sætte transportvaner til debat ved at vise, at det kan lade sig gøre at ændre på sine vaner.

Målgruppen for kampagnen var ansatte i kommunen, virksomheder i Nordhavn og Bispebjerg, der kører alene i bilen til og fra arbejde, og som har længere end 11 km til arbejde. Kampagnen blev startet i forbindelse med Miljøtrafikugen 2004 og løb frem til udgangen af 2004.

Kampagnematerialet bestod af en folder om, hvordan den enkelte kan finde én at køre sammen med og med gode råd om, hvordan man kommer i gang. Desuden blev der udarbejdet en plakat om kampagnen.

Kampagnen blev evalueret i januar 2005 ved, at der blev gennemført en spørgeskemaundersøgelse blandt dem, der havde tilmeldt sig kampagnen inden udgangen af 2004 – i alt 134 personer.

Evalueringen viser (bilag 2), at 13% af de tilmeldte, i løbet af de 3 måneder kampagnen varede, fandt samkørselspartnere, og at dem, der kørte sammen, gjorde det tit.

Undersøgelsen viser også, at halvdelen af de tilmeldte ikke havde hørt om samkørsel, før kampagnen blev sat i værk. Kampagnen har ikke blot skabt opmærksomhed om pendlernetdatabaserne, men har også fået udbredt kendskabet til samkørsel som transportalternativ til en stor gruppe, der ikke kendte til muligheden før kampagnen.

Kampagnen blev lanceret på forskellig vis fra september til december 2004, og evalueri ngen viser, at indrykningen af artikler i medarbejderblade/på intranet er de tiltag, der genererer flest tilmeldinger.

 

Kampagnen i 2005

I forbindelse med planlægningen af kampagnen op til Miljøtrafikugen 2005 har Rådet for Større Færdselssikkerhed gennemgået de evalueringerne af de fire kampagner, der er gennemført op til og under de tidligere Miljøtrafikuger. Rådet har erfaring med kampagner af denne type.

Konklusionen på Rådet for Større Færdselssikkerheds vurdering er, at Rådet anbefaler, at kommunen arbejder videre med en samkørselskampagne. Den evaluering, der nu er gennemført, kan danne god basis for at tilrettelægge en målrettet kampagne for at få flere bilister til at køre sammen.

Rådet anbefaler dette ud fra erfaringer om, at det tager lang tid, før adfærdsændringer slår igennem. Normalt kører Rådets kampagner over minimum 3 år.

Herudover anbefaler Rådet at gøre mere ud af at undersøge, hvor mange der umiddelbart efter afslutningen af kampagnen har hørt om den, og samtidig i højere grad perspektivere effekten af kampagnens resultater.

På baggrund af evalueringen af kampagnen i 2004 og kommentarerne fra Rådet for Større Færdselssikkerhed anbefaler forvaltningerne, at samkørselskampagnen forsættes og videreudvikles og dermed danner optakt til Miljøtrafikugen i 2005.

 

European Mobility Week

Den europæiske Miljøtrafikuge, der i hele EU går under navnet "European Mobility Week", afholdes fra den 16. september til den 22. september – med særligt fokus på den 22. september, som er "Bilfri Dag". I København er det sidste år og i år valgt at fastholde, at Miljøtrafikugen skal falde i uge 38, dvs. i 2005 med start mandag den 19. september til søndag den 25. september.

Hvert år udmeldes der et tema for den europæiske Miljøtrafikuge, og i år er det "Clever Cummuting", hvilket på dansk kan oversættes til "Intelligent pendling" eller mere frit til "Smart pendling".

Målet med temaet for 2005 er at promovere den bæredygtige transport til arbejde og skole ved at opfordre til at benytte alternativer til bilen såsom at cykle, gå, bruge offentlig transport eller køre flere sammen i bilen.

Der opfordres stærkt fra Miljøtrafikugens europæiske sekretariats side til, at alle lokale myndigheder deltager i Miljøtrafikugen og informerer om trafik og miljø – set i lyset af, at 2005 er året, hvor Kyotoprotokollen implementeres.

Den foreslåede kampagne om samkørsel er således i tråd med temaet for "European Mobility Week".

 

Konsekvenser for borgerne

En række lokale organisationer og enkelte borgere vil få mulighed for at afprøve deres ideer og ønsker for en anderledes udformning af gader, trafikafvikling mv.

Miljøtrafikugen, Bilfridage og de dertil knyttede aktiviteter vil give mulighed for at udnytte og opleve byrummet på andre måder end sædvanligt.

Et stort antal borgere vil være henvist til offentlig trafik frem for egen bil i løbet af de Bilfri Dage, hvis de har et ærinde i Indre By.

 

Økonomi

Trafikforsøg, aktiviteter, kampagnen, informationsindsatsen og Bilfri Dage vil blive afholdt inden for den ramme, som tidligere er besluttet.  Udgifterne til trafikforsøg og aktiviteter ligger endnu ikke fast, da de ikke er konkretiseret endnu. Udviklingen og konkretiseringen af forsøgene vil blive tilpasset til den allerede besluttede ramme.

 

Miljøvurdering

Sagstypen er omfattet af positivlisten over sager, der skal miljøvurderes. Der henvises til, at der tidligere er udarbejdet en miljøvurdering af sagen jf. Borgerrepræsentations beslutning den 17. marts 2005.

 

BILAG VEDLAGT

Bilag 1: Forvaltningernes vurdering af projektansøgninger

Bilag 2: Evaluering af kampagne om samkørsel 2004

Bilag 3: Kort over trafikforsøg og kort over aktiviteter

 

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BYGGE- OG TEKNIKBORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36 OG MILJØBORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1 SAL VÆRELSE 61:

Ansøgninger om projekter i Miljøtrafikugen og Bilfri Dage 2005

 

Mette Lis Andersen                                                                           Peter Elsman


 

Til top